ΕΛΛΑΔΑ

Νέες θεματικές από τον Σεπτέμβριο σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Νέες θεματικές από τον Σεπτέμβριο σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων εντάσσονται από τον Σεπτέμβριο τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, σε συνέχεια της πιλοτικής εφαρμογής τους το προηγούμενο σχολικό έτος σε 218 σχολεία της χώρας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα και το εκπαιδευτικό υλικό των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», αναφέρει το υπουργείο, ομαδοποιείται σε τέσσερις Θεματικές Ενότητες, οι οποίες προκύπτουν από τους Παγκόσμιους Δείκτες Αειφόρου Ανάπτυξης (περιβάλλον, ευ ζην, ασφάλεια, κοινωνία των πολιτών, σύγχρονη τεχνολογία και επιχειρηματικότητα) και προσαρμόζεται ανά ηλικία.

Ειδικότερα, οι θεματικές είναι οι εξής:

«Ζω καλύτερα-Ευ ζην»: α) Υγεία: Διατροφή-Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια, β) Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία-Πρόληψη, γ) Γνωρίζω το σώμα μου-Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση

«Φροντίζω το περιβάλλον»: α) Οικολογία-Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά, β) Φυσικές καταστροφές, Πολιτική προστασία, γ) Παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά

«Ενδιαφέρομαι και ενεργώ- Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη»: α) Ανθρώπινα δικαιώματα, β) Εθελοντισμός, διαμεσολάβηση, γ) Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός, διαφορετικότητα

«Δημιουργώ και καινοτομώ-Δημιουργική σκέψη και πρωτοβουλία»: α) STEM-Εκπαιδευτική ρομποτική, β) Επιχειρηματικότητα, Αγωγή Σταδιοδρομίας, Γνωριμία με επαγγέλματα.

Η ομαδοποίηση των δεξιοτήτων γίνεται σε τέσσερις κύκλους στοχοθεσίας:

Α) Δεξιότητες 21ου αιώνα

Α1. Δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα (Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα)

Α2. Ψηφιακή μάθηση 21ου αιώνα (Ψηφιακή επικοινωνία, Ψηφιακή συνεργασία, Ψηφιακή δημιουργικότητα, Ψηφιακή κριτική σκέψη, Συνδυαστικές δεξιότητες ψηφιακής τεχνολογίας, επικοινωνίας και συνεργασίας)

Α3. Παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών και της δημιουργικότητας.

Β) Δεξιότητες ζωής

Β1. Δεξιότητες της κοινωνικής ζωής (Αυτομέριμνα, Κοινωνικές δεξιότητες, Ενσυναίσθηση και ευαισθησία, Πολιτειότητα, Προσαρμοστικότητα, Ανθεκτικότητα, Υπευθυνότητα)

Β2. Δεξιότητες της ψηφιακής ιθαγένειας (Ευχέρεια στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, Ψηφιακή πολιτειότητα, Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, Προστασία από εξαρτητικές συμπεριφορές στις τεχνολογίες, ανθεκτικότητα)

Β3. Δεξιότητες διαμεσολάβησης και κοινωνικής ενσυναίσθησης (Ενσυναίσθηση και

ευαισθησία, Διαμεσολάβηση, Επίλυση συγκρούσεων, Πολιτειότητα)

Β4. Δεξιότητες επιχειρηματικότητας (Πρωτοβουλία, Οργανωτική ικανότητα, Προγραμματισμός, Παραγωγικότητα, Αποτελεσματικότητα).

Γ) Δεξιότητες της τεχνολογίας, της μηχανικής και της επιστήμης

Γ1. Δεξιότητες της τεχνολογίας (Δεξιότητες δημιουργίας και διαμοιρασμού ψηφιακών δημιουργημάτων, Δεξιότητες ανάλυσης και παραγωγής περιεχομένου σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, Δεξιότητες διεπιστημονικής και διαθεματικής χρήσης των νέων τεχνολογιών)

Γ2. Δεξιότητες διαχείρισης των Μέσων (Πληροφορικός γραμματισμός, Ψηφιακός γραμματισμός, Τεχνολογικός γραμματισμός, Γραμματισμός στα μέσα, Ασφάλεια στο

διαδίκτυο)

Γ3. Ρομποτική (Δεξιότητες μοντελισμού και προσομοίωσης, Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη).

Δ) Δεξιότητες του νου

Δ1. Στρατηγική Σκέψη (Οργανωσιακή σκέψη, Μελέτη περιπτώσεων και Επίλυση προβλημάτων)

Δ2. Πλάγια σκέψη (Δημιουργική, παραγωγική, ολιστική σκέψη)

Δ3. Ρουτίνες σκέψης και αναστοχασμός

Δ4. Κατασκευές, παιχνίδια, εφαρμογές

Δ5. Δεξιότητες υπολογιστικής σκέψης (Επιστημονική/ υπολογιστική σκέψη διαμεσολάβηση).

Με την κατανομή των προγραμμάτων ανά τάξη, «η κάθε μαθήτρια και ο κάθε μαθητής, με το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα έχει διδαχθεί έννοιες από όλες τις θεματικές ενότητες, σημειώνει το υπουργείο», επισημαίνει το υπουργείο.

Με σχετικές υπουργικές αποφάσεις προσδιορίζονται, μεταξύ άλλων, «οι θεματικές ενότητες και το εκπαιδευτικό υλικό, ενώ προβλέπονται η μεθοδολογία και η φιλοσοφία των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, καθώς και οι κατάλληλες προσαρμογές και διαφοροποιήσεις για μαθήτριες και μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αναπηρία, γλωσσικές ή πολιτισμικές διαφορές ή άλλες δυσκολίες».

ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΤΡΙΤΗ 3/8 ΤΕΤΑΡΤΗ 4/8 ΠΕΜΠΤΗ 5/8 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/8 ΑΣΤΙΚΟ (ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ) ΑΡΙΘ. ΟΧΗΜΑΤΟΣ: ΝΗΚ8366 ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ:ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΚ: ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ: ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΚ:ΛΙΑΝΟΒΕΡΓΙ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ: ΜΕΛΙΚΗΣ ΤΚ:ΜΕΛΙΚΗ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ: ΜΕΛΙΚΗΣ ΤΚ: ΜΕΛΙΚΗ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΕΣ ΑΚΜΑΙΩΝ (ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ) ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΚ:ΚΛΕΙΔΙ-ΚΟΡΥΦΗ(ΝΕΟΧΩΡΌΠΟΥΛΟ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ)-ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΜΕΛΙΚΗΣ ΤΚ: ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΚ:ΚΛΕΙΔΙ-ΚΟΡΥΦΗ(ΝΕΟΧΩΡΌΠΟΥΛΟ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ)-ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ ΤΚ:ΚΑΒΑΣΙΛΑ-ΚΑΛΟΧΩΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ ΤΚ:ΚΑΒΑΣΙΛΑ-ΚΑΛΟΧΩΡΙ- ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΠΛΑΤΕΟΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΚ:ΤΡΙΚΑΛΑ –ΠΛΑΤΥ-ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ(ΚΥΔΩΝΙΑ)-ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΔΕ: ΠΛΑΤΕΟΣ- ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΚ:ΤΡΙΚΑΛΑ –ΠΛΑΤΥ-ΠΡΑΣΙΝΑΔΑ(ΚΥΔΩΝΙΑ)-ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ (ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ) ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ ΑΡΙΘ. ΟΧΗΜΑΤΟΣ: ΕΕΗ 1548 Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ:ΜΕΛΙΚΗΣ ΤΚ: ΝΕΟΚΑΣΤΡΟ ( ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ) Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ: ΠΛΑΤΕΟΣ ΤΚ:ΚΛΕΙΔΙ-ΚΟΡΥΦΗ (ΝΕΟΧΩΡΌΠΟΥΛΟ-ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ)-ΠΛΑΤΑΝΟΣ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ: ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ ΤΚ:ΚΑΒΑΣΙΛΑ-ΚΑΛΟΧΩΡΙ-ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΔΕ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΤΚ:ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ( ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΩΝ)

Πρώτο SUMMER OUT 2021

από την Π.Ε. ΗΜΑΘΙΑΣ

Συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη

στο Σέλι την Κυριακή 8 Αυγούστου

Η Π.Ε Ημαθίας, στα πλαίσια του πρώτου Summer Out που θα διεξαχθεί την Κυριακή 8 Αυγούστου στο Σέλι, διοργανώνει μουσική συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη.

Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 9,00 το βράδυ και θα γίνει στο χώρο του πάρκινγκ, στην είσοδο του χωριού (από Βέροια) και η είσοδος θα γίνεται μόνο με αριθμημένες προσκλήσεις τις οποίες μπορείτε να προμηθευτείτε καθημερινά από τη Δευτέρα 2/8/2021 έως την Παρασκευή 6/8/2021 με ονομαστική κράτηση στο τηλέφωνο 2331350109 της ΠΕ Ημαθίας και ώρες 8:00 – 14:00. (κα Ιωάννα Γκουτζιλίκα και Ελένη Μάμαλη). Οι προσκλήσεις θα παραλαμβάνονται καθημερινά έως την Παρασκευή 6 Αυγούστου από το Γραφείο Τουρισμού, στον 1ο όροφο της Π.Ε. Ημαθίας, Μητροπόλεως 44 Βέροια.

Επίσης προσκλήσεις θα διανέμονται από το Καφέ Μπρίκι στη Βέροια Μητροπόλεως 44, το Καφέ Bad Fish Ανοίξεως και Καρατάσου γωνία, από το ΣΤΑΣΟΥ ΜΥΓΑΛΑ στην οδό Μητροπόλεως, το Καφέ ΚΟΧΛΙΑΣ στον Πεζόδρομο, τον Πολιτιστικό Τουριστικό Όμιλο Σελίου (Υπεύθυνη κα. Κωνσταντίνα Λέκκα) και την Κοινότητα Σελίου (κ Αντώνης Πιτούλιας) μέχρι την εξάντλησή τους.

Ευχαριστούμε όλους που στηρίζουν και συμμετέχουν στη διοργάνωση της Συναυλίας, τον Δήμο Βέροιας, την Δημοτική Κοινότητα Σελίου, τον Πολιτιστικό Τουριστικό Όμιλο Σελίου, τα Καταστήματα Αφοι Μεϊμαρίδη και Απ. Τσιαμήτρος, καθώς και όλους τους εθελοντές.

• Η χρήση μάσκας κατά την είσοδο, έξοδο και παραμονή σας στον χώρο είναι υποχρεωτική.

• Οι πόρτες ανοίγουν στις 19.30 για την διευκόλυνση της ροής.

• Παρακαλούμε να ακολουθείτε τις οδηγίες των ταξιθετών σχετικά με την τήρηση των αποστάσεων στον χώρο της εκδήλωσης.

• Η εκδήλωση είναι αποκλειστικά για καθήμενους καθ’ όλη την διάρκειά της.

Νέες θεματικές από τον Σεπτέμβριο σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια μέσω των εργαστηρίων δεξιοτήτων

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ – ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΔΕΚΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε συνέχεια της από 13 Μαρτίου ανακοίνωσής μας με την...

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με διατήρηση των ΔΕΥΑ και αντιμετώπιση των εγγενών αδυναμιών

ΚΕΔΕ: Προτάσεις για τη διαχείριση των υδάτων, με...

Η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για...

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς Αθήνα, με  εκτροπή από τον ανισόπεδο κόμβο Νησελίου

Έκτακτες ρυθμίσεις στην Εγνατία Οδό, από Βέροια προς...

Ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης...

 Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2010

Έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης που είχε...

Σήμερα το απόγευμα 27 Μαρτίου, έφυγε από τη ζωή σε...

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1 Απριλίου λόγω καθολικού Πάσχα

Αργία διατραπεζικών συναλλαγών στις 29 Μαρτίου και 1...

Το διευρωπαϊκό αυτοματοποιημένο σύστημα ταχείας...

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop” στην Κοπεγχάγη

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο “Greek Tourism and...

Στο “Greek Tourism and Gastronomy Workshop”, στην Κοπεγχάγη της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Απόστολου Τζιτζικώστα

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της...

Τριπλή συνεδρίαση για τις δράσεις του νέου ΕΣΠΑ της ...

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών -Εκλογές με διεθνείς παρατηρητές, ζητάει ο Κασσελάκης  - Για προσπάθεια αποσταθεροποίησης, κάνει λόγο η κυβέρνηση

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, από ΠΑΣΟΚ,...

Σε νέες «αναταράξεις» το πολιτικό σκηνικό της χώρας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ολοκλήρωσε την συνεδρίασή της και έλαβε τις αποφάσεις για το πού θα καταργηθεί η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, με τα μέτρα να ισχύουν από την 1η Ιουνίου έως τις 15...

Προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ σε όλους τους νέους που θα εμβολιάζονται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής ενθάρρυνσης των εμβολιασμένων.Η στρατηγική ενθάρρυνσης εμβολιασμένων θα...

@@ads-307@@Για την υπόθεση του ιερέα που απασχολεί την επικαιρότητα, από το πρωί,  μετά την επίθεση με βιτριόλι σε μητροπολίτες την ώρα που δικαζόταν στο συνοδικό δικαστήριο μίλησε ο μητροπολίτης Βεροίας κ...

Από την Δευτέρα του Πάσχα καταργούνται οι απαγορεύσεις στις διαδημοτικές μετακινήσεις αφού η 3η Μαΐου είναι και επίσημα η ημερομηνία που ανοίγει η εστίαση.Υπενθυμίζεται ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις...