Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Τι θέματα έθεσαν δήμαρχος, αντιδήμαρχοι παρατάξεις και σύμβουλοι, προ ημερήσιας διάταξης

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Τι θέματα έθεσαν δήμαρχος, αντιδήμαρχοι παρατάξεις και σύμβουλοι, προ ημερήσιας διάταξης

Θέματα που έχουν έρθει κατ΄επανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο Βέροιας και οι απαντήσεις τους προφανώς δεν ικανοποίησαν ή δεν κάλυψαν κάποιους συμβούλους, θέματα που ήρθαν σε δημόσια αντιπαράθεση μέσω επιστολών και δημοσιευμάτων στον τοπικό Τύπο, ζητήματα καθημερινότητας της πόλης και άλλα που ακολουθούν την επικαιρότητα και τις εξελίξεις, μπήκαν στην εξ αποστάσεως συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021.

Ενημέρωση δημάρχου

Για δύο προτάσεις τις οποίες κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα και αφορούσαν την αντιμετώπιση κατολισθήσεων της δημοτικής οδού Καστανιάς -Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά προϋπολογισμού 500.000 ευρώ και την αναβάθμιση του σχολικού συγκροτήματος στην Αγία Βαρβάρα προϋπολογισμού 290.000 ευρώ, ενημέρωσε ο δήμαρχος Βέροιας στην έναρξη της «προ ημερήσιας διάταξης» του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Τετάρτης. Παράλληλα ο κ. Βοργιαζίδης, μετέφερε στο Σώμα το σοβαρό ενδεχόμενο συνέχισης των προγραμμάτων «Αθλητισμός για όλους» και ευχαρίστησε τον απερχόμενο αντιδήμαρχο Τουρισμού Β. Λυκοστράτη που «παρέλαβε έναν τομέα σε εμβρυακή κατάσταση, τον μεγάλωσε, αλλά δυστυχώς η πανδημία έπληξε και τον τουρισμό, παρά την αύξηση των επισκέψεων και του ενδιαφέροντος για την πόλη που κατάφερε να κάνει…», όπως είπε. Ο δήμαρχος απάντησε επίσης σε δημοσίευμα, ότι «η Βέροια πληρώνει ακριβά τις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας, με χιλιάδες κόσμου στις συναυλίες», στοχοποιώντας, όπως είπε, τον ίδιο, τον Θ. Κορωνά και την Ν. Καραγιαννίδου με ανάρτηση των φωτογραφιών τους. «Θεωρώ ότι είναι άστοχο διότι στη συναυλία του Νταλάρα στο Άλσος, που υπονοεί ο γράφων Μιχάλη Μελιόπουλος, ο συνολικός πληθυσμός ήταν λιγότερος από 1.000 ανθρώπους σε σύνολο 1.800 που είναι η χωρητικότητα, ο κόσμος φορούσε μάσκες και υπήρχε ένα κενό μεταξύ καθημένων. Φανταστείτε τι εικασίες και υποθέσεις πρέπει να κάνουμε για δεκάδες άλλες συναθροίσεις, διαφόρων ειδών», τόνισε.

Μπατσαρά για δεύτερη θητεία συνεργασίας

Τη στήριξη της στη δημοτική αρχή και για τη δεύτερη θητεία συνεργασίας τους, κατέθεσε η Γεωργία Μπατσαρά ευχαριστώντας τον δήμαρχο για την εμπιστοσύνη και την τιμή που έκανε στην παράταξη της και δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και στην επόμενη διετία. Επίσης ενημέρωσε για δύο εκδηλώσεις που έγιναν στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του δικτύου υγειών πόλεων, στην οποία συμμετείχε ο δήμος, καθώς και για ένα πρόγραμμα που τρέχει για την καταγραφή ρομά που διαμένουν σε συνοικισμούς της Βέροιας ή στον αστικό ιστό.

Παυλίδης για αντιδημάρχους και ποδήλατα

Ο Παύλος Παυλίδης συγχάρηκε τους αντιδημάρχους και σχολίασε ότι ο δήμαρχος αρνήθηκε να εμπιστευθεί νέους ανθρώπους σε θέσεις ευθύνες, γι αυτό κράτησε τους ίδιους, δείχνοντας ότι δεν σχεδιάζει τόσα χρόνια και δεν δίνει ευκαιρίες στους νέους, χαρακτηρίζοντας «αυτή την νοοτροπία καθεστωτική και επικίνδυνη για την βούληση συμμετοχής νέων ανθρώπων στην Αυτοδιοίκηση» . «Δεν τους άλλαξα και λέτε ότι δεν εμπιστεύομαι άλλους. Αν τους άλλαζα θα λέγατε ότι το έκανα επειδή απέτυχαν. Σε κάθε περίπτωση κάτι θα λέγατε. Επιτέλους καινοτομήστε!» απάντησε ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης.

Πυρά και στον Β. Παπαδόπουλο για την πυροπροστασία του Σελίου (σ.σ: οι αναφορές και των δύο κατά τη συνεδρίαση, δημοσιεύτηκαν σε προηγούμενα φύλλα ως επιστολές ή δελτία Τύπου και από τις δύο πλευρές).

Στο πλαίσιο της Ημέρας χωρίς αυτοκίνητο που συμμετείχε ο Δήμος, ο κ. Παυλίδης επισήμανε οτι δεν μπορεί να προωθείται η χρήση ποδηλάτων χωρίς ποδηλατόδρομους και ότι «δεν είναι όλα φωτογραφήσεις και προσωπική προβολή», απευθυνόμενος στον αντιδήμαρχο Τεχνικών Αλ. Τσαχουρίδη. Είπε επίσης ότι κάποιος θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με την δημιουργία πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής και ρώτησε τι έγινε με την πρόταση του πρώην διευθυντή αστυνομίας Διονύση Κούγκα για εγκατάσταση τέτοιου πάρκου στο χώρο της Αστυνομικής Ακαδημίας στο Πανόραμα.

Για τον ποδηλατόδρομο, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών απάντησε πως το μόνο εφικτό σε σχέση με την ασφάλεια, είναι η χάραξη ποδηλατόδρομου από την περιοχή της Ακρόπολης προς την Πατρίδα, ενώ ο παλιός που είχε γίνει πριν χρόνια στο δρόμο προς τα εκπαιδευτήρια Σαφαρίκα είναι πολύ δύσκολος για χρήση (πολλά αδέσποτα και νταλίκες).

Όσο για το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής ο δήμος θα εξετάσει την πρόταση Κούγκα, αλλά όπως είπε ο κ. Τσαχουρίδης, υπάρχει σκέψη και για ένα ακόμη οικόπεδο για το οποίο βρίσκονται σε συζητήσεις με τον ιδιοκτήτη.

«Η χρήση ποδηλάτου είναι θέμα κουλτούρας και παιδείας και προσπαθούμε να το πετύχουμε με δράσεις όπως αυτές που γίνονται αυτές τις ημέρες αλλά και τη χρήση τεχνολογίας», απάντησε ο αντιδήμαρχος Καλλίστρατος Γρηγοριάδης.

Ευχές για καλή σχολική χρονιά έδωσε ο κ. Δημήτρης Τσανακτσίδης ζητώντας να τηρούνται με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα για την προστασία όλων και ευχήθηκε καλή θητεία στον νέο αντιδήμαρχο Τουρισμού Λάζαρο Ασλανίδη.

Για ακρίβεια και στήριξη κινητοποιήσεων

Ο Γιώργος Μελιόπουλος της ΛΑΣ χαιρέτησε τις κινητοποιήσεις των ντελιβεράδων και ρώτησε εάν απομακρύνθηκε ο αμίαντος από τους πρώην στάβλους Σπανού, από την ιδιοκτήτρια τράπεζα. Αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις στο ρεύμα και στα βασικά αγαθά ως συνέπεια της απελευθέρωσης της Αγοράς και ρώτησε τι μπορεί να κάνει ο δήμος για να ανακουφίσει τα λαϊκά νοικοκυριά, προτείνοντας, οι ΟΤΑ να απαιτήσουν μείωση έως κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη ευρείας κατανάλωσης, ενώ ζήτησε και την στήριξη των κινητοποιήσεων των καθηγητών για μαζικά και δωρεάν τεστ, για λιγότερους μαθητές στην τάξη και έκτακτη χρηματοδότηση για προμήθειες ειδών ατομικής υγιεινής στα σχολεία. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου απάντησε ότι ο δήμος συμβάλλει ακόμη και με το πάγωμα των δημοτικών τελών τα τελευταία 7 χρόνια τα οποία αναμένεται να παραμείνουν και φέτος στην ίδια τιμολόγηση.

Συρμούλα Τζήμα για σχολεία και ξεναγήσεις στην πόλη

Συμφώνησε απολύτως με την μετονομασία οδού σε Μίκη Θεοδωράκη η αντιδήμαρχος Παιδείας κα Συρμούλα Τζήμα, η οποία αναφέρθηκε στην πανδημία και στους εμβολιασμούς των μαθητών, τονίζοντας ότι χρειάζεται ενθάρρυνση των γονέων όπως αυτή την κατεύθυνση. Διαβεβαίωσε ότι τα σχολεία είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά υλικά και ενημέρωσε για τα έργα αναβάθμισης των σχολικών αυλών με φυτεύσεις αλλά και εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης. Η κα Τζήμα μίλησε για την Ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας και για τις δράσεις που έγιναν από το δήμο Βέροιας σε συνεργασία και με άλλους φορείς και στάθηκε ιδιαίτερα στις ξεναγήσεις μαθητών αλλά και πολιτών από τον κ. Μάκη Δημητράκη, οι οποίες, όπως είπε, θα συνεχιστούν.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ηλίας Τσιφλίδης, αναφερόμενος στο νόμο για τα αδέσποτα, είπε ότι με τα μέσα που διαθέτει ο δήμος Βέροιας, θα προσπαθήσει να βοηθήσει όσο μπορεί την πόλη.

Ο Δημήτρης Πυρινός ενημέρωσε το Σώμα για την ολοκλήρωση των πολυήμερων, επιτυχημένων δράσεων και παραστάσεων του 2ου Σχολείου Σκηνοθεσίας του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και ευχαρίστησε όλους, όσοι βοήθησαν και στήριξαν τις εκδηλώσεις , καθώς και όλους τους συνεργαζόμενους φορείς.

Κοπή χόρτων και χορηγίες ΚΕΠΑ

Ο Γιώργος Μιχαηλίδης έθεσε θέμα κατάτμησης των έργων που αφορούν στην κοπή των χόρτων και σε εργασίες στις παιδικές χαρές, προτείνοντας να γίνεται έγκαιρα ώστε να μην προχωρά ο δήμος σε απευθείας αναθέσεις και ρώτησε σε ποιες εταιρίες δόθηκαν έργα κι αν πρόκειται για υπεργολαβία. Επανήλθε επίσης στο θέμα των χορηγών στις εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ δήμου Βέροιας ρωτώντας και πάλι τον πρόεδρο κ. Κορωνά, τι χρήματα δόθηκαν, με ποια απόφαση έγιναν δεκτά και αν υπογράφηκαν συμβάσεις που να προβλέπουν τι κάνει τα χρήματα αυτά η ΚΕΠΑ και ποιες είναι οι υποχρεώσεις αμφοτέρων, ως προς τις δαπάνες. Ο κ. Κορωνάς ωστόσο δεν μπόρεσε να απαντήσει, λόγω προβλήματος με τη σύνδεσή του και δεσμεύτηκε για το επόμενο συμβούλιο.

Β. Παπαδόπουλος: Φτάνει πια…

Για τις αναθέσεις κοπής χόρτων και τις παιδικές χαρές, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Παπαδόπουλος απάντησε με αγανάκτηση, ότι δεν πρόκειται για κατάτμηση και ότι υπάρχουν οδηγίες για την, ανά δημοτική ενότητα, ανάθεση με επιτρεπόμενα όρια. «Αφήστε τη θεωρία και την πιπίλα…, καμία σχέση δεν έχουν όλα αυτά, είναι όλα νόμιμα και δεν ξεπερνάει καμία ανάθεση τις 80.000 ευρώ που είναι το 20% του ορίου. Φτάνει πια, δεν υπάρχει κανένας υπεργολάβος, είναι πολλές οι εταιρείες που αναλαμβάνουν αναθέσεις και είναι όλα νόμιμα και ηθικά»» τόνισε, δίνοντας συγκριτικά στοιχεία διαγωνισμών και αναθέσεων άλλων δήμων που πλήρωσαν διπλάσια και τριπλάσια χρήματα σε σχέση με τη Βέροια.

Διαγραμμίσεις στους δρόμους

Πρακτικά θέματα έθεσε ο Βασίλης Στεφανόπουλος σχετικά με τις «ανύπαρκτες διαγραμμίσεις στις κεντρικές οδούς της πόλης αλλά και στα ορεινά χωριά, τα οποία με την ομίχλη ενόψει του χειμώνα θα δυσκολεύουν ιδιαίτερα τους οδηγούς». Οι διαγραμμίσεις, είπε, θα έπρεπε να έχουν γίνει τον Αύγουστο, ενώ ρώτησε για τις ασφαλτοστρώσεις που έχουν ξεκινήσει στο δρόμο προς τη Ραχιά, όπου στρώνονται με άσφαλτο (αντί τσιμέντου λόγω ολισθηρότητας) ακόμα και οι ράμπες κάποιων σπιτιών. «Προηγήθηκαν οι διαγραμμίσεις πρώτα στα σχολεία που έχουν διαβάσεις και στη συνέχεια θα πάμε περιφερειακά», απάντησε ο κ. Τσαχουρίδης και δεσμεύτηκε να πάει στη Ραχιά να δει τα περιστατικά με τις ασφαλτοστρωμένες ράμπες.

Δαπάνες ρεύματος

Ο Κυριάκος Θεοδωρίδης ζήτησε σαφή ενημέρωση για το πως κατηγοριοποιούνται στον προϋπολογισμό του Δήμου τα στοιχεία και οι δαπάνες κατανάλωσης ρεύματος σε διάφορες χρήσεις και χώρους. «Υπάρχουν υπηρεσίες που κατανέμουν τις δαπάνες», σχολίασε ο κ. Ασλάνογλου.

Ασλανίδης: «Θα εξελίξουμε το έργο του Λυκοστράτη»

Ο νέος αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης ευχαρίστησε όλους για τις ευχές τους και τον δήμαρχο για την ευκαιρία που του έδωσε και είπε ότι με τον τουρισμό έχει κάποια σχέση και μέσα από την προεδρία της ομοσπονδίας βιοτεχνών επαγγελματιών Βέροιας. «Θα εξελίξουμε το έργο του Λυκοστράτη», είπε και ενημέρωσε για την υπογραφή ενός νέου προγράμματος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικό με τον τουρισμό. Εκτίμησε επίσης ότι η προβολή της πόλης περνάει και από το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο μπορεί να την αναδείξει τουριστικά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσα και από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Διευκρίνισε τέλος, ότι ήταν προσωπική του επιλογή η άμισθη αντιδημαρχία.

…Και καρφιά Ασλάνογλου

Με αφορμή τις αντιμισθίες αντιδημάρχων που έθεσε ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Θεοδωρίδης (βλέπε φύλλο Πέμπτης), ο κ. Ασλάνογλου «κάρφωσε» και παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις συμβούλων, λέγοντας ότι «μερικοί υποσχέθηκαν πως δεν θα πληρωθούν τις αντιδημαρχίες και τώρα επιστρέφουν και τα ζητάνε και μάλιστα με τόκους».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Επίσκεψη μαθητών του ΕΠΑΛ Νάουσας στο Δημαρχείο

Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δημαρχείο Νάουσας και στον...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ  Ενημέρωση μελών  για απαγόρευση αλιείας στους  ποταμούς της Κεντρικής Μακεδονίας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ Ενημέρωση...

Γνωστοποιείται στα μέλη του συλλόγου και τους...

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων ΣΟΧ στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της ΔΥΠΑ

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων...

Χθες Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αναρτήθηκαν στον ιστότοπο...

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας και Περιβάλλοντος

Δήμος Νάουσας: Δράσεις της Αντιδημαρχίας Καθαριότητας...

 Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό ο καθαρισμός και ο...

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του Τμήματος Βρεφονηπιοκόμων της Δ.ΥΠ.Α. ΕΠΑ.Σ Μαθητείας Βέροιας

«Έρασμος»: Δράση δημιουργικής απασχόλησης του...

Επίσκεψη διαδραστικού χαρακτήρα πραγματοποίησαν, για...

Πρόεδρος Εμπορικού  Συλλόγου Βέροιας:  Σημαντική η παρέμβαση της ΕΣΕΕ για την τρίμηνη παράταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας  στο λιανεμπόριο

Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας: Σημαντική η...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την...

Δήμος Βέροιας  προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10 Μαΐου, η οριοθέτηση των χώρων ανάπτυξης  τραπεζοκαθισμάτων

Δήμος Βέροιας προς καταστήματα Εστίασης: Μέχρι τις 10...

Από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας...

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται  οι εργασίες ασφαλτόστρωσης  στην οδό Παυσανίου στο πλαίσιο του έργου «Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας»

Δήμος Βέροιας: Συνεχίζονται οι εργασίες...

Με ταχείς ρυθμούς προχωρά το έργο «Βελτίωση Οδικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...