ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ *του Αναστάσιου Βασιάδη

ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ *του Αναστάσιου Βασιάδη

 Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σε έξαρση και το εμβολιαστικό πρόγραμμα που αναμένονταν να συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ανοσοποιηση του πληθυσμού απέναντι στην θανατηφόρο νόσο, υπολείπεται σημαντικά από του να χαρακτηριστεί ως ικανοποιητικό, τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώνονται γενικώς, αλλά  και κατά τόπους, προαναγγέλουν το δύσκολο Φθινόπωρο και τον ακόμα πιο δυσχερή Χειμώνα που ακολουθεί.

  

Ταυτόχρονα όμως με τις εκκλήσεις  για την συμμετοχή ΟΛΩΝ των πολιτών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προβάλλονται και πάλι οι γνωστές αντιεμβολιαστικές παροτρύνσεις, που τα προηγούμενα χρόνια είχαν λάβει χαρακτηριστικά κινήματος, με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση ξεχασμένων νοσημάτων, που εξέθεσαν σε σοβαρούς κινδύνους τις κοινωνίες.

  

Οι τωρινές αντιεμβολιαστικές αιτιάσεις περιλαμβάνουν αφενός επιφυλάξεις καθαρά ιατρικού χαρακτήρα, όπως οι ενδεχόμενες αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά και επιφυλάξεις που εμπνέονται από συνωμοσιολογικές υποθέσεις, σενάρια βιοτρομοκρατίας και υποψίες για γενικευμένη μέσω των εμβολιασμών επιχείρηση ελέγχου και ποδηγέτησης των ανθρώπων και των κοινωνιών, με υποκρυπτόμενα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

 

Μία αναδρομη στην ιστορία καθιέρωσης των εμβολιασμών ωστόσο θα δείξει ότι το αντιεμβολιαστικό φαινόμενο δεν είναι καινούργιο.

 

Πάντα εκδηλώνονταν γενικευμένες αντιδράσεις, από άγνοια η αρνητισμό, οι οποίες συνόδευαν τους μαζικούς εμβολιασμούς που πραγματοποιούνταν στο παρελθόν, για την προστασία από νοσήματα που εξολόθρευσαν ολόκληρους πληθυσμούς.

  

Είναι γνωστό ότι η γενικευμένη καθιέρωση των εμβολιασμών εξάλειψε σοβαρά νοσήματα και έσωσε την ανθρωπότητα από εξοντωτικές επιδημίες.

 

 

Σήμερα είναι γενικότερα αποδεκτός ο γενικευμένος εμβολιασμός των ανθρώπων, από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, διότι προστατεύει από νοσήματα, τα οποία απειλούν σοβαρά την υγεία, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά, η ερυθρά, οι μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, η παρωτίτιδα, η ανεμοβλογιά, ο έρπητας ζωστήρας, η γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, οι λοιμώξεις από HPV που προξενούν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, οι ηπατίτιδες Α και Β και ασφαλώς η γρίπη.

 

 

Υπήρξε αναμενόμενο ότι αργά η γρήγορα στους ως άνω γενικευμένους εμβολιασμούς θα προσθέτονταν και αυτός για την προστασία από τον κορωνοϊό.

 

Εις ότι αφορά τις διατυπούμενες επιφυλάξεις για ενδεχόμενες αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στην δράση του εμβολίου, ισχύει ότι και για τα υπόλοιπα εμβόλια που γίνονται.

 

 

Εναπόκειται δηλαδή στην επιστημονική ευθύνη του αρμόδιου για την διενέργεια του εμβολιασμού ιατρού, ο οποίος λαμβάνει λεπτομερές ιατρικό ιστορικό πριν τον εμβολιασμό κάθε ατόμου και κρίνει κατά περίπτωση εάν θα προχωρήσει ασφαλώς σε αυτή την ιατρική πράξη.

 

 

Σε ότι αφορά την διατυπούμενη αντίδραση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, με την επίκληση άσκησης του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής, επισημαίνεται ότι η ελεύθερη βούληση του ατόμου, συνδέεται πάντα με την προσωπική ευθύνη απέναντι στην κοινότητα.

 

 

Ο μετέχων στο πρόγραμμα των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, δεν προστατεύει μόνο τον εαυτό του αλλά και τους συνανθρώπους του από το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου.

 

 

Αποτελεί επομένως χρέος όλων να συμμετάσχουν ενεργά στα προγράμματα εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, για να σταματήσει ο τόπος να θρηνεί νέα θύματα και να ξεπεραστεί αυτή η επιδημική μάστιγα που απειλεί και στερεί την κανονικότητα από τις κοινωνίες.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ…

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ…

Νανουριζόμουν  με την συνήθεια,με το πρωϊνό κακάο και ...

40NΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α. ΜΙΛΗ

40NΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Α. ΜΙΛΗ

Τελούμε το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021 στον Ιερό Ναό Αγίου...

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Ημαθίας: Οδηγείς και μέτρα προστασίας σε περίπτωση χιονόπτωσης – χιονοθύελλας – παγετού και πλημμυρών

Πυροσβεστική Υπηρεσία Ν. Ημαθίας: Οδηγείς και μέτρα...

Η Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ημαθίας στα...

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία

Πριν από 29 χρόνια, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών...

Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας

Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση...

 Πρωτοβουλία για την ανέγερση νέου κτηρίου, που θα...

Βέροια: Σφοδρό τροχαίο στην Λ. Στρατού

Βέροια: Σφοδρό τροχαίο στην Λ. Στρατού

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το λίγο πριν τις 8 το πρωί...

Συνάντηση της Δ.Ε.Ε.Π. Ημαθίας με το αθλητικό σωματείο

Συνάντηση της Δ.Ε.Ε.Π. Ημαθίας με το αθλητικό σωματείο...

Με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που...

ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ...

 Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας περίπου 1...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...

-Μια ξεχωριστή τιμητική διάκριση για την «Τζοκόντα» της ΒέροιαςΣτα πλαίσια των κοινωνικών δικτύων λειτουργεί η πολυπληθής διαδικτυακή ομάδα Street Art Cities με μέλη από όλο τον κόσμο.Μέσω αυτής της διαδικτυακής...