ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - Οι «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον κάνουν πρεμιέρα αύριο στη σκηνή του Χώρου Τεχνών

ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΒΕΡΟΙΑΣ - Οι «Πέντε Σιωπές» της Σήλα Στήβενσον κάνουν πρεμιέρα αύριο στη σκηνή του Χώρου Τεχνών

-Συνέντευξη Τύπου χθες από τον σκηνοθέτη Γιάννη Παρασκευόπουλο, και τους Δ. Πυρινό και Σ. Τζήμα

Το βράδυ της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου, ανοίγει η σκηνή του Χώρου Τεχνών για την πρεμιέρα της κεντρικής παραγωγής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου, με το έργο της Σήλα Στήβενσον «Πέντε Σιωπές» σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου.

Για την παράσταση και το έργο δόθηκε χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου απο τον πρόεδρο Δημήτρη Πυρινό, την αντιδήμαρχο Παιδείας και Ισότητας Φύλων Συρμούλα Τζήμα και τον σκηνοθέτη και καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ, Γιάννη Παρασκευόπουλο, παρουσία ηθοποιών και συντελεστών.

Ο κ. Πυρινός μίλησε για την επικαιρότητά του έργου που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1997, σε ραδιοφωνικό ανάγνωσμα και αφορά την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση της συζύγου-μητέρας και των δυο κοριτσιών από τον σύζυγο-πατέρα. Η παράσταση, στοχεύει στην ανάδειξη ενός θέματος που απασχολεί όλους μας και θέτει πολλά ερωτήματα: Τι είναι αυτό που μας κάνει να επιβάλουμε στον εαυτό μας τη σιωπή, την ακύρωση της υπόστασης μας; Είναι ο φόβος που μας ωθεί στη σιωπή ή ότι δεν έχουμε μάθει να μιλάμε για να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας; Μας αρκεί το πρόβλημα να τροφοδοτεί την καθημερινότητα μας ή έχουμε ανάγκη να κάνουμε ένα βήμα προς τη λύση του; Ο κ. Πυρινός ανέφερε επίσης και όλους του συντελεστές της παραγωγής και ενημέρωσε για τον αριθμό των παραστάσεων και τις προϋποθέσεις εισόδου στο χώρο της σκηνής.


Η κα Τζήμα αναφέρθηκε στην χρόνια και πολύ καλή συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του δήμου Βέροιας, για την ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση γυναικών με πολλούς τρόπους και στην προκειμένη περίπτωση, μέσα από ένα διαδραστικό τρόπο όπως είναι το θέατρο ενώ θύμισε επιτυχημένες επίσης συνεργασίες των δύο Φορέων. Σημείωσε επίσης ότι στις 21 Νοεμβρίου, λίγο πριν την Ημέρα κατά της βίας εναντίον των γυναικών, η παράσταση θα είναι αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα ώστε να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και οι γυναίκες να στραφούν μέσα τους και να μάθουν πως μπορούν να διαφυλάξουν τον εαυτό τους.

Εκ μέρους του Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών ήταν παρούσες, η κοινωνική λειτουργός Χαρούλα Νατσιοπούλου και η ψυχολόγος Έφη Τσαπαροπούλου, η οποία ευχαρίστησε εκ μέρους του Κέντρου για την άψογη συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ και τον Γιάννη Παρασκευόπουλο με τον οποίο τους έφερε σε επαφή η υπεύθυνης του θεάτρου Κατερίνα Γρηγοριάδου. «Υπάρχει μία ευαισθησία για το θέμα της κακοποίησης των γυναικών και χαιρόμαστε που υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτό», τόνισε η κα Τσαπαροπούλου.

«Μία θεατρική εμπειρία και για τους ηθοποιούς

και για τους θεατές»

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος θύμισε τον αρχικό ρόλο των ΔΗΠΕΘΕ και επεσήμανε ότι στη συγκεκριμένη παράσταση παίζουν άνθρωποι που ζουν στη Βέροια και έχουν καλλιτεχνικό βήμα μέσα από το θέατρο το οποίο δίνει παράλληλα την ευκαιρία σε ηθοποιούς να έρθουν στην Βέροια και να ζήσουν εδώ. Κάτι που είναι ζητούμενο για την λειτουργία των ΔΗΠΕΘΕ και τη φιλοσοφία τους. «Αισθάνομαι πολύ τυχερός γιατί συναντώ ανθρώπους που μπορώ να κάνω τη δουλειά μου χωρίς εκπτώσεις, έτσι όπως τη θέλω», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα μεικτό θίασο, από ανθρώπους που είναι ερασιτέχνες και επαγγελματίες, χωρίς να τους διαχωρίζει.

Μιλώντας για το έργο είπε ότι διακατέχεται από μία ευαίσθητη ματιά πάνω στην ενδοοικογενειακή βία, είναι ένα σκληρό θέμα που παρουσιάζεται μέσα από ένα λυρισμό και οι θεατές το βιώνουν μαζί με τους ηθοποιούς πάνω στη σκηνή. «Η θεατρική πράξη πρέπει να αποτελεί μία θεατρική εμπειρία και για τους ηθοποιούς και για τους θεατές ταυτόχρονα. Αν μπει έστω και ένας σπόρος από αυτό που θα ζήσει ο θεατής, τότε κάτι αλλάζει μέσα μας...»

Ο κ Παρασκευόπουλος από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή, εστίασε στην ανάγκη να δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στην ύπαρξή του ΔΗΠΕΘΕ, εκφράζοντας την πίστη του στη σταθερή παρουσία του θεάτρου με συνεχείς παραστάσεις, έστω και με ένα θεατή να παίζει πάντα ένα έργο και να ξέρει ο κόσμος ότι έχει πάντα την ευκαιρία να δει θέατρο. «Εάν δεν υπάρχουν 900 άτομα στη Βέροια για να δουν τις 19 παραστάσεις που θα δοθούν, τότε πρέπει να μας προβληματίσει πολύ η ύπαρξη του ΔΗΠΕΘΕ», είπε, θέτοντας έναν έντονο προβληματισμό στην τοπική κοινωνία και όχι μόνο, για το πού βρίσκεται σήμερα το ΔΗΠΕΘΕ. «Εμείς είμαστε εδώ όλο το χρόνο, εργαζόμαστε καθημερινά και το αποτέλεσμα της δουλειά μας είναι το θέατρο και οι παραστάσεις… Υπάρχει προβληματισμός και πρέπει να λυθεί και σε κεντρικό επίπεδο το θέμα αυτό», πρόσθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

Ο νοερός σταυρός του μαρτυρίου

Στις « πέντε σιωπές» οι 50 κάθε φορά θεατές, εμπλέκονται με την παρουσία τους στην παράσταση, πάνω στη σκηνή του Χώρου Τεχνών, σε ένα δυνατό έργο που κινείται χωροταξικά στο σχήμα ενός νοερού σταυρού που συμβολίζει και το σταυρό του μαρτυρίου που σηκώνουν οι γυναίκες της οικογένειας, από την βία που ασκείται πάνω τους από τον πατέρα. Ο στόχος είναι να νιώσει συμμέτοχος ο θεατής, όχι προκαλώντας της ενοχές του για όσα δεν έπραξε, αλλά για να έχει τη δύναμη να μιλήσει, για να είναι ορατός.

Στην παράσταση παίζουν:


Πέτρος Μαλιάρας, Σταυρούλα Κουλούρη, Μαρία Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Μάγδα Πένσου, Κωστής Ζήνδρος, Φανή Κονδάρα, Κωνσταντίνος Ντομουχτσής, Όλγα Παπαδοπούλου, Τάσος Κουτσάμπασης και Κατερίνα Γρηγοριάδου

Συντελεστές: Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου – Παγκουρέλη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Παρασκευόπουλος

Σκηνικά - Κοστούμια: Ιωάννα Στεφανοπούλου

Πρωτότυπη Μουσική: Μάνος Μυλωνάκης

Κινησιολογία: Αφροδίτη Γεωργιάδου

Φωτιστής: Αντώνης Στεφανόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Βασίλειος Γαλουτζής

Βοηθός σκηνογράφου: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Ηλεκτρολόγος – φωτιστής: Γιώργος Βέγκος

Ηχολήπτης : Αλέξανδρος Καροτσέρης

Κατασκευή σκηνικού: Διονύσης Λυκοστράτης

Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Επικοινωνία: Κατερίνα Γρηγοριάδου

Η ηχογράφηση και η μίξη της μουσικής έγινε στο -1 studio.

Έπαιξαν οι μουσικοί: Μάνος Μυλωνάκης (πιάνο, theremin, synthesizers, κρουστά, programming, ηχογραφήσεις πεδίου) Björk Óskarsdóttir (βιολί) Θοδωρής Παπαδημητρίου (τσέλο)

Εισιτήρια: 12€ και 8€ τα εκπτωτικά (μαθητικά, φοιτητικά, ΑμΕΑ, ανέργων και άνω των 65)

Αγορά εισιτηρίων online: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-verias-pente-siopes/

Η πρεμιέρα θα δοθεί αύριο Παρασκευή 29 Οκτωβρίου στις 9.00 μ.μ. και οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 21 Νοεμβρίου, με πλήρη τήρηση των υγειονομικών κανονισμών και των μέτρων που προβλέπονται και με υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδό από το θέατρο, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε εκδήλωση στην Βέροια

Πρόσκληση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος σε...

Η ομάδα γυναικών Βέροιας, μέλος της Ομοσπονδίας...

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η παρουσίαση του βιβλίου «Ο πόλεμος των κάστρων!» της Εύας Ιεροπούλου

Το Σάββατο 30 Μαρτίου στην Βιβλιοθήκη Βέροιας η...

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας και οι εκδόσεις ...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της Ιεράς Μητροπόλεως για την 25η Μαρτίου

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στην εκδήλωση της...

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας συμμετείχε το Σάββατο...

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου Γυμνασίου Βέροιας «ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ»

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ: Ενημερωτική εκδήλωση του 2ου...

Η Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών χαρίζει νέα ελπίδα...

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου 1821

7ο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας - Εκδήλωση αφιερωμένη...

Το Σάββατο 16-3-2024 στις 18.30 πραγματοποιήθηκε στην ...

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC FESTIVAL

ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΙΙ ΣΧΟΛΗ ΧΟΡΟΥ - Διακρίσεις στο BCC...

Στο  Balkan Classic Contemporary Festival στο Μέγαρο Μουσικής...

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου:  Το έργο

Με 2 παραστάσεις την Κυριακή 31 Μαρτίου: Το έργο "Μας...

Θεατρική Παράσταση με το έργο "Μας χωρίζει μια...

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ 2023- 2024     Έναρξη μαθητικών εκδηλώσεων με συναυλία μαθητών τμήματος πιάνου

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ ΚΕΠΑ ΔΗΜΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ...

Οι μαθητικές εκδηλώσεις της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

BEΡΟΙΑ | ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΟΛΗΣ | Άλσος ‘23Από Παρασκευή 30/6 έως Τετάρτη 4/9Η Κ.Ε.Π.Α. Δήμου Βέροιας παρουσιάζει το θερινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο ανοιχτό θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο Άλσος Παπάγου. Θέατρο, συναυλίες,...

Συνεχίζονται οι προβολές κινηματογραφικών ταινιών Α’ προβολής στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο Νάουσας "Μελίνα Μερκούρη" για την θερινή περίοδο 2022, με την ταινία  "Φανταστικά Ζώα: Τα Μυστικά του...

Την Τρίτη 21 Ιουνίου στις 21:30«ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ»Οι συναυλίες της ‘Αλκηστις Πρωτοψάλτη είναι πάντα  ένα σπουδαίο μουσικό γεγονός που κανείς δεν θέλει να χάσει!Έτσι και φέτος, «μοναδική» καλλιτέχνης  με...

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (28/2) στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου ΑΙΓΕΣ στη Βέροια, η παρουσίαση του νομικού βιβλίου του δικηγόρου Μιχάλη Χασιώτη με τίτλο «Η Αρχή...