ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΙΘΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΧΥΡΟΥ ΠΛΕΓΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Του Νίκου Λυσίτσα*

Ιατρός Καρδιολόγος

Τα αλλεπάλληλα κύματα της πανδημίας προξενούν , τόσο σε παγκόσμιο ,όσο και σε εγχώριο επίπεδο , συγκλονιστικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές , εξαντλούν τις αντοχές των υγειονομικών αρχών και υπηρεσιών, ανατρέπουν οικονομικές στοχεύσεις και προσδοκίες και πυροδοτούν κοινωνικές εντάσεις.

Όσο διαρκούν τα κύματα αυτά , τόσο θα διευρύνεται ο κύκλος των θυμάτων του ιού , τόσο θα πολλαπλασιάζονται οι προσωπικές και οικογενειακές τραγωδίες , αλλά και τόσο θα μετατρέπεται βαθμιαία η υγειονομική κρίση σε οικονομική και κοινωνική κρίση , με ολοένα και βαθύτερες στο μέλλον συνέπειες , τις οποίες θα υποστούν οι πάντες , νοσήσαντες και μη νοσήσαντες.

Γι’ αυτό και ο έλεγχος της πανδημίας συνιστά -και πρέπει να συνιστά -πρωταρχικό μέλημα και υποχρέωση και ευθύνη όχι μόνο των αρμοδίων κρατικών αρχών , αλλά και του κάθε πολίτη.

Κι αν στα πρώτα κύματα της πανδημίας η εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης εξαντλούνταν στην ακριβή τήρηση των υγειονομικών κανόνων και οδηγιών και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις του πληθυσμού και στις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες , σήμερα , μετά την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του covid-19 ,η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι πιο απλή και πιο ουσιαστική ,με την προϋπόθεση βέβαια ότι το σύνολο του πληθυσμού άνω των 12ετών, και κυρίως οι ηλικίες άνω των 60 ετών , να εμβολιαστούν πλήρως.

Έτσι θα κτίσουμε το τείχος της ανοσίας

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι το «θαύμα» της επιστήμης .Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στις νέες τεχνολογίες και την εξέλιξη της επιστήμης , παρασκευάστηκαν εμβόλια, που, κατά γενική ομολογία και γενική παραδοχή , είναι σχεδόν απόλυτα αποτελεσματικά και πλήρως ασφαλή.

Η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού αφήνει ανοχύρωτη την παγκόσμια κοινότητα , μέσα στην οποία ο ιός εξαπλώνεται ακατάπαυστα , με οδυνηρά αποτελέσματα και ατέρμονη σειρά θυμάτων. Προκαλεί θλίψη, οργή και θυμό σε κάθε νοήμονα άνθρωπο ,το γεγονός ότι, παρά τα νέα δεδομένα της επιστήμης , καθημερινά πεθαίνουν συνάνθρωποί μας , οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι , ενώ εάν είχαν κάνει το εμβόλιο θα είχαν σωθεί.

Η Κεντρική Μακεδονία , και η Ημαθία ειδικότερα , εξακολουθούν να δέχονται ισχυρά πλήγματα της πανδημίας , καθώς ένα σημαντικό μέρος του τοπικού πληθυσμού παραμένει ακάλυπτο και απροστάτευτο. Είναι αδιανόητη η εμμονή συμπολιτών μας στον μη εμβολιασμό , όταν γεμίζουν τα Νοσοκομεία με βαριά ασθενείς , κατά συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστους, και ταυτόχρονα στερούν νοσοκομειακές κλίνες από non- covid ασθενείς .Είναι αδικαιολόγητη αυτή η εμμονή , όταν όλα τα παγκόσμια υγειονομικά όργανα , το σύνολο των εξειδικευμένων ιατρών του κόσμου , προτείνουν στους πολίτες ότι το μόνο φάρμακο για να σωθούν είναι ο εμβολιασμός.

Η πανδημία δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων: η Ελληνική Κυβέρνηση , συνεπικουρούμενη από όλες τις πολιτικές Δυνάμεις της χώρας , πρέπει να εντείνει , με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο, την εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς όσων ,για διάφορους λόγους -είτε από φόβο, είτε από μη κατανόηση των πλεονεκτημάτων του εμβολιασμού, είτε από παραπληροφόρηση που πηγάζει κυρίως από το διαδίκτυο, είτε από θρησκευτικές πεποιθήσεις ή ιδεολογικές πεποιθήσεις, κλπ.-δεν έχουν εμβολιαστεί,Kαι εάν τα αυστηρά μέτρα που έχουν θεσπιστεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, να έχει το θάρρος και την γενναιότητα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα , για το καλό της κοινωνίας , και σε πιο αυστηρά μέτρα , όπως η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Για την τοπική μας κοινωνία , το Νομό Ημαθίας , την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας ,οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τις τοπικές Αρχές (περιφέρεια , Δήμοι, Εκκλησία)πρέπει :να ενταθούν και να στηριχθούν από όλα τα επιστημονικά όργανα , τους απλούς πολίτες , να προσεγγίζουν προσωπικά τον κάθε κάτοικο της Ημαθίας, και κυρίως να συνεχιστούν μέχρι την πλήρη κάλυψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Πρωτεύοντα ρόλο σ’ αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης και πειθούς πρέπει να έχει ο Ιατρικός Σύλλογος , οι θεράποντες και οικογενειακοί ιατροί , που εξατομικευμένα , μέσα από δοκιμασμένους στην πράξη , διαύλους, προσωπικής εμπιστοσύνης , μπορούν να παράσχουν την πλέον έγκυρη συμβουλή στον κάθε πολίτη. Κι αυτή η συμβουλή , θεμελιωμένη στα επιτεύγματα της επιστήμης και στην εμπειρία της καθημερινής μάχης κατά της πανδημίας , συμπυκνώνεται ως εξής:

<<Αγαπάμε και προστατεύουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Έχουμε ευθύνη για την προστασία και του εαυτού μας και των δικών μας ανθρώπων. Γι’ αυτό: δημιουργούμε ένα ισχυρό πλέγμα αλληλοπροστασίας και αλληλεγγύης, κάνουμε όλοι το εμβόλιο, κτίζουμε τείχος ανοσίας, εξαφανίζουμε τον κορονοϊό.>>

*Τ.Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Ημαθίας

Τ. Μέλος Δ.Σ Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ...

Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣH 19η Μαΐου που ορίστηκε...

Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Κρούσματα σε τρεις χώρες

Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη –...

Μετά τη Βρετανία, κρούσματα σε Ισπανία και...

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρία «πιθανά κρούσματα» στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρία «πιθανά κρούσματα»...

Τρία παιδιά με συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας...

5 μύθοι για το περπάτημα σαν είδος γυμναστικής

5 μύθοι για το περπάτημα σαν είδος γυμναστικής

Το περπάτημα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις...

Ο «Candida Auris» δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας, ξεκαθάρισε ο ΕΟΔΥ μετά τον σάλο για τον νέο ισχυρό ενδονοσοκομειακό μύκητα

Ο «Candida Auris» δεν αποτελεί πρόβλημα δημόσιας υγείας,...

-Χρ. Κούτρας στο ΛΑΟ: Όσο αυξάνει η μικροβιακή αντοχή...

Προσωπικός γιατρός, δωρεάν, για τους πολίτες που θα εγγραφούν στο σύστημα

Προσωπικός γιατρός, δωρεάν, για τους πολίτες που θα...

-Θα αφορά την παροχή υπηρεσιών σε Πρωτοβάθμια...

ΣΟΦΨΥ Ημαθίας: Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα για την Ψυχική Υγεία

ΣΟΦΨΥ Ημαθίας: Πρόσκληση συμμετοχής σε έρευνα για την...

Στα πλαίσια των δράσεων του Κέντρου Υποστήριξης...

ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, «ΣΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ»

ΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, «ΣΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ...

Γράφει οΑναστάσιοςΒασιάδηςΗ μεγάλη αύξηση των τιμών...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...