Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί: Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με την συμμετοχή ασθενών, μετά βίας καλύπτουν τα υλικά και λειτουργικά μας έξοδα»

Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί: Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με την συμμετοχή ασθενών, μετά βίας καλύπτουν τα υλικά και λειτουργικά μας έξοδα»

-Κλείνουν από 26 μέχρι και 30 Νοεμβρίου μικροβιολογικά, ακτινοδιαγνωστικά, κυτταρολογικά κ.α. εργαστήρια

Για πέντε ημέρες, από αύριο Παρασκευή 26 μέχρι και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, κλείνουν τα ιατρεία τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Μικροβιολόγοι-Βιοπαθολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικοί Ιατροί και Κυτταρολόγοι) διαμαρτυρόμενοι για την συνεχόμενη, εδώ και 7 χρόνια, επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate - την οποία χαρακτηρίζουν ληστρική έκπτωση- και clawback - που το χαρακτηρίζουν ως ληστρική αναγκαστική επιστροφή- των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την Υγεία.

«Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% των μηνιαίων υποβολών μας προς τον ΕΟΠΥΥ, που αν συνυπολογιστεί και η προείσπραξη φόρου συνολικά ανέρχεται στο 75% τις μηνιαίας υποβολής. Το κράτος μας κοροϊδεύει. Υπογράψαμε το 2012 μια σύμβαση για να πληρωνόμαστε τις εξετάσεις με τις προ 30-ετιας τιμές (του 1991) και τώρα με το «έτσι θέλω», μας δίνει το ¼ αυτών!. Ποσό που δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των υλικών μας και των λειτουργικών μας εξόδων», τονίζουν οι ιδιώτες γιατροί και προσθέτουν: «Το clawback ανεβαίνει και το ποσοστό (%) της υποβολής που μπαίνει στον λογαριασμό μας έχει μειωθεί δραματικά. Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, μαζί ακόμα και με την συμμετοχή των ασθενών, μετά βίας καλύπτουν υλικά και λειτουργικά μας έξοδα, χωρίς να μείνει αμοιβή για εμάς (και δεν έχουν μπει ακόμα οι νέες 120 δόσεις). Έχουμε οικογένειες και πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε από την δουλειά μας. Με τα ποσά που μπαίνουν στους λογαριασμούς, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας και αποπληρωμής υλικών, φασόν και λοιπών προμηθευτών», προσθέτουν οι εργαστηριακοί γιατροί, εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, για τους ίδιους.

Γι’ αυτό τον λόγο και «παρόλο που ειδικά αυτήν περίοδο ζημιώνονται επαγγελματικά» (λόγω των καθημερινών τεστ για τον κορονοϊό) όπως επισημαίνουν, κλείνουν τα ιατρεία για 5 ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και από την 1η Δεκεμβρίου αναστέλουν επ’ αόριστον την εξυπηρέτηση ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου, ως εσχάτη φωνή διαμαρτυρίας.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν:

-Άμεση κατάργηση Clawback και Rebade (την πληρωμή δηλαδή του συνόλου των εξετάσεων που εκτελούν). Να πληρώνονται για κάθε εξέταση που εκτελούν. Να σταματήσει το άδικο μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης και υποχρεωτικής επιστροφής των χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

-Εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για έλεγχο της αλόγιστης συνταγογράφησης και υπερβολικής ζήτησης εξετάσεων.

Στήριξη από τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) με ανακοίνωσή του δηλώνει οτι συντάσσεται στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών και στηρίζει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας που εξαγγέλθηκε για το διάστημα 26-30 Νοεμβρίου 2021, «λόγω των άδικων και καταχρηστικών περικοπών που επιβάλλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ στις αμοιβές των εργαστηρίων».

Εκ μέρους του ΔΣ του ΙΣΗ, ο πρόεδρος κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, αναφέρει: « Οι περικοπές οφείλονται στην υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, η οποία και χρεώνεται στους εργαστηριακούς ιατρούς. Ουσιαστικά, το κράτος αντί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τις εργαστηριακές εξετάσεις του πληθυσμού, επιβάλλει μέτρα όπως το Rebade (αυτόματη έκπτωση) και το Clawback (αυτόματη επιστροφή σε υπέρβαση του προϋπολογισμού) στον ιατρό και του περικόπτει τα χρήματα που έχει λαμβάνειν για τις εξετάσεις που έχει ήδη διενεργήσει με δικά του έξοδα στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Συνυπολογίζοντας στο Rebade και το Clawback τον φόρο, ουσιαστικά το κράτος δημεύει το 70% των εσόδων των εργαστηριακών ιατρών».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους το ΔΣ του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, τονίζοντας ότι «η ευκαιρία να αντιδράσουν ομαδικά και συντονισμένα, είναι τώρα!».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του Πάσχα από τον Όμιλο Προστασίας Παιδιού Βέροιας

Δέματα με δώρα και τρόφιμα ενόψει και των εορτών του...

Πέραν τον προϊόντων που διανέμει σε μηνιαία βάση, ο...

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την Μ. Δευτέρα 29 Απριλίου  -Ειδική συνεδρίαση με λογοδοσία και τακτική με 33 θέματα στην ημερήσια διάταξη

Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας την...

Διπλή συνεδρίαση για  το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας,...

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία  των ονομάτων στους δρόμους και στις πλατείες

Η τουριστική και εκπαιδευτική σημασία των ονομάτων...

Γράφει ο Αναστάσιος Βασιάδης Η καθιέρωση των...

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις  επενδύσεις σε κινηματογράφο και νέους δημιουργούς

Τάσος Μπαρτζώκας στη Βουλή: Δίνουμε νέα πνοή στις ...

Από το βήμα της Ολομέλειας, ο Αν. Γενικός Γραμματέας...

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην Αγορά  από τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πασχαλινό ωράριο στην...

Από τη  Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου τίθεται σε ισχύ το...

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του ΕΣΠΑ- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: «Καμία αδικία, προσχηματική προσπάθεια Βοργιαζίδη να δημιουργήσει εντυπώσεις  για να καλύψει αδυναμίες και ανεπάρκειες της διοίκησής του»  -Απάντηση της ΠΕ Ημαθίας κ

Σε συνέχεια της αντιπαράθεσης για την κατανομή του...

Απάντηση με καταλογισμό ευθυνών στον δήμαρχο και την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...