ΤΟΠΙΚΑ

Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί: Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με την συμμετοχή ασθενών, μετά βίας καλύπτουν τα υλικά και λειτουργικά μας έξοδα»

Ιδιώτες Εργαστηριακοί Γιατροί: Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμα και με την συμμετοχή ασθενών, μετά βίας καλύπτουν τα υλικά και λειτουργικά μας έξοδα»

-Κλείνουν από 26 μέχρι και 30 Νοεμβρίου μικροβιολογικά, ακτινοδιαγνωστικά, κυτταρολογικά κ.α. εργαστήρια

Για πέντε ημέρες, από αύριο Παρασκευή 26 μέχρι και την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, κλείνουν τα ιατρεία τους οι ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί (Μικροβιολόγοι-Βιοπαθολόγοι, Ακτινοδιαγνώστες, Πυρηνικοί Ιατροί και Κυτταρολόγοι) διαμαρτυρόμενοι για την συνεχόμενη, εδώ και 7 χρόνια, επιβολή των μνημονιακών μέτρων rebate - την οποία χαρακτηρίζουν ληστρική έκπτωση- και clawback - που το χαρακτηρίζουν ως ληστρική αναγκαστική επιστροφή- των ποσών που τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ για εκτελεσμένες εργαστηριακές εξετάσεις που υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό για την Υγεία.

«Σήμερα το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 55% των μηνιαίων υποβολών μας προς τον ΕΟΠΥΥ, που αν συνυπολογιστεί και η προείσπραξη φόρου συνολικά ανέρχεται στο 75% τις μηνιαίας υποβολής. Το κράτος μας κοροϊδεύει. Υπογράψαμε το 2012 μια σύμβαση για να πληρωνόμαστε τις εξετάσεις με τις προ 30-ετιας τιμές (του 1991) και τώρα με το «έτσι θέλω», μας δίνει το ¼ αυτών!. Ποσό που δεν επαρκεί ούτε καν για την κάλυψη των υλικών μας και των λειτουργικών μας εξόδων», τονίζουν οι ιδιώτες γιατροί και προσθέτουν: «Το clawback ανεβαίνει και το ποσοστό (%) της υποβολής που μπαίνει στον λογαριασμό μας έχει μειωθεί δραματικά. Τα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ, μαζί ακόμα και με την συμμετοχή των ασθενών, μετά βίας καλύπτουν υλικά και λειτουργικά μας έξοδα, χωρίς να μείνει αμοιβή για εμάς (και δεν έχουν μπει ακόμα οι νέες 120 δόσεις). Έχουμε οικογένειες και πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε από την δουλειά μας. Με τα ποσά που μπαίνουν στους λογαριασμούς, σύντομα θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ρευστότητας και αποπληρωμής υλικών, φασόν και λοιπών προμηθευτών», προσθέτουν οι εργαστηριακοί γιατροί, εκτιμώντας ότι πλέον δεν υπάρχουν πολλές επιλογές, για τους ίδιους.

Γι’ αυτό τον λόγο και «παρόλο που ειδικά αυτήν περίοδο ζημιώνονται επαγγελματικά» (λόγω των καθημερινών τεστ για τον κορονοϊό) όπως επισημαίνουν, κλείνουν τα ιατρεία για 5 ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου και από την 1η Δεκεμβρίου αναστέλουν επ’ αόριστον την εξυπηρέτηση ΕΟΠΥΥ, ζητώντας την κατανόηση του κόσμου, ως εσχάτη φωνή διαμαρτυρίας.

Με την κινητοποίησή τους οι εργαστηριακοί γιατροί διεκδικούν:

-Άμεση κατάργηση Clawback και Rebade (την πληρωμή δηλαδή του συνόλου των εξετάσεων που εκτελούν). Να πληρώνονται για κάθε εξέταση που εκτελούν. Να σταματήσει το άδικο μέτρο της υποχρεωτικής έκπτωσης και υποχρεωτικής επιστροφής των χρημάτων για τις εργαστηριακές εξετάσεις που έχουν υπερβεί τον κλειστό προϋπολογισμό.

-Αύξηση του προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος.

-Εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων για έλεγχο της αλόγιστης συνταγογράφησης και υπερβολικής ζήτησης εξετάσεων.

Στήριξη από τον Ιατρικό Σύλλογο Ημαθίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) με ανακοίνωσή του δηλώνει οτι συντάσσεται στο πλευρό των ιδιωτών εργαστηριακών ιατρών και στηρίζει την κινητοποίηση διαμαρτυρίας που εξαγγέλθηκε για το διάστημα 26-30 Νοεμβρίου 2021, «λόγω των άδικων και καταχρηστικών περικοπών που επιβάλλει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ στις αμοιβές των εργαστηρίων».

Εκ μέρους του ΔΣ του ΙΣΗ, ο πρόεδρος κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, αναφέρει: « Οι περικοπές οφείλονται στην υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, η οποία και χρεώνεται στους εργαστηριακούς ιατρούς. Ουσιαστικά, το κράτος αντί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του Ε.Ο.Π.Υ.Υ για τις εργαστηριακές εξετάσεις του πληθυσμού, επιβάλλει μέτρα όπως το Rebade (αυτόματη έκπτωση) και το Clawback (αυτόματη επιστροφή σε υπέρβαση του προϋπολογισμού) στον ιατρό και του περικόπτει τα χρήματα που έχει λαμβάνειν για τις εξετάσεις που έχει ήδη διενεργήσει με δικά του έξοδα στους ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Συνυπολογίζοντας στο Rebade και το Clawback τον φόρο, ουσιαστικά το κράτος δημεύει το 70% των εσόδων των εργαστηριακών ιατρών».

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν προς όλους τους συναδέλφους τους το ΔΣ του Συνδέσμου Εργαστηριακών Ιατρών, τονίζοντας ότι «η ευκαιρία να αντιδράσουν ομαδικά και συντονισμένα, είναι τώρα!».

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διοικητής Νοσοκομείου Βέροιας: Δημοπρατείται η μελέτη κατασκευής του έργου «Ενεργειακής Αναβάθμισης», ύψους 5 εκ. ευρώ

Διοικητής Νοσοκομείου Βέροιας: Δημοπρατείται η μελέτη...

Δημοπρατείται η μελέτη κατασκευής του έργου...

«Καμπανάκι» του Θανάση Δέλλα για την τεράστια αύξηση του ρεύματος στα σχολεία

«Καμπανάκι» του Θανάση Δέλλα για την τεράστια αύξηση...

Ο πρόεδρος της Α/βαθμια σχολικής επιτροπής Θανάσης...

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Κώστας Ρίζος και Θεόφιλος Κορωνάς για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στη Βέροια

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Κώστας Ρίζος και Θεόφιλος...

Ο πρόεδρος της ΚΕΠΑ Κώστας Ρίζος απάντησε σε ερώτημα...

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Αναφορά του Δημήτρη Πυρινού για τουριστικές διαδρομές στο Δήμο και την παράσταση «5 Σιωπές»

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Αναφορά του Δημήτρη...

Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Δημήτρης Πυρινός έκανε αναφορά...

Αλ. Τσαχουρίδης για σχολικά κτήρια:

Αλ. Τσαχουρίδης για σχολικά κτήρια: "Πρώτη...

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξης Τσαχουρίδης,...

Απάντηση της πρ. Δημάρχου Χαρ. Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη στον Γ. Μιχαηλίδη περί διεκδίκησης αποζημιώσεων

Απάντηση της πρ. Δημάρχου Χαρ. Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη...

Με επιστολή προς την εφημερίδας μας, η πρώην Δήμαρχος...

Π. Παυλίδης: Ανάγκη δημιουργίας κυκλικών κόμβων σε «δύσκολα» σημεία της πόλης - Τι απάντησε ο Δήμαρχος

Π. Παυλίδης: Ανάγκη δημιουργίας κυκλικών κόμβων σε...

Ο επικεφαλής των «ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ» Παύλος Παυλίδης...

"ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ – ΨΩΝΙΖΩ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΩ¨ στην...

             Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας ανέλαβε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Με επιστολή προς την εφημερίδας μας, η πρώην Δήμαρχος Χαρίκλεια Ουσουλτζογλου-Γεωργιάδη διαψεύδει κατηγορηματικά τα λεγόμενα του Γ. Μιχαηλίδη στο Δημτικό Συμβούλιο Βέροιας (διαβάστε εδώ) και μιλα΄ για...

Σαράντα μέρες από τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά και σε λίγες μέρες, στις 5 Δεκεμβρίου, εκλέγεται ο διάδοχός της στην προεδρία του ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ.…Ήταν αρχές Δεκεμβρίου του 2003, 18 χρόνια πριν, που η Ημαθία...

Η 20η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία το 1959 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Είναι επίσης η ημερομηνία της υπογραφής της Διεθνούς σύμβασης...

Το 40% του προσωπικού στο ΚΑΠΑ ανεμβολίαστοι με 2 αναστολές εργασίαςΣτην συνεδρίαση της Δευτέρας 15 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος του ΚΑΠΑ δήμου Βέροιας Λεωνίδας Ακριβόπουλος ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο και...