ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΙΕΡΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ -Σημείωμα του Γιώργου Χ. Χιονίδη

ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΙΕΡΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ -Σημείωμα του Γιώργου Χ. Χιονίδη

Με αφορμή την πρωτοβουλία του κ. Παύλου Πυρινού, για τη μετάφραση των κωδίκων του Οθωμανικού Ιεροδικείου Βεροίας-Ναούσης, θεωρώ σκόπιμο και χρήσιμο να επιστρατεύσω μερικά στοιχεία για το θέμα:

1,Το αίτημα έχει παρελθόν άνω των 100 ετών!!

Ο ιστορικός και της Νάουσας Ευστ. Στουγιαννάκης χρησιμοποίησε (στις υποσημειώσεις της Ιστορίας για τη Νάουσα) χρησιμοποίησε αποσπάσματα εγγράφων των κωδίκων (1924).

2. Ο Μικρασιάτης, κάτοικος της Βέροιας, γνώστης της τουρκικής, Αραπίδης φιλοτέχνησε ένα δακτυλογραφημένο κείμενο με μεταφράσεις «κατ’ επιλογή».

3. Ο Ιωάννης Κ. Βασδραβέλλης δημοσίευσε «στις εκδόσεις της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» επιτομή-επιλογή εγγράφων του Αρχείου με βάση την μετάφραση του Συμεωνίδη(1942).

Με βάση το σύντομο τούτο βιβλίο ο καθηγητής Π. Ζέππος συνέθεσε ειδικό ιστορικό σημείωμα για θέμα ιστορικό-νομικό κ.α.

Ο ίδιος Ι. Βασδραβέλλης στη ίδια σειρά της ΕΜΣ δημοσίευσε ύστερα πολυσέλιδο τόμο με τίτλο: «Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας, Αρχείου Βεροίας-Ναούσης (1598-1886)» σε μετάφραση Συμεωνίδη και επιμέλεια τους, η οποία θεωρήθηκε ελλιπής, αλλά βοήθησε κατά πολύ τη χρησιμοποίηση των Οθωμανικών εγγράφων είδαν το φως της δημοσιότητας, συχνά -όπως κρίθηκε- με συζητήσιμη μεταφραστή

Εκεί καταφεύγουμε κατ’ ανάγκη όσοι μελετούμε την περίοδο της ιστορίας των δύο πόλεων και όχι μόνο.

4. Την ύπαρξη και τους τίτλους των άρθρων Πρωτοδημοσίευσε ο καθηγητής του ΑΠΘ και συνιδρυτής της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» Αντώνιος Σιγάλας, στο βιβλίο του: «Από την πνευματικήν ζωήν των ελληνικών κοινοτήτων της Μακεδονίας- αρχεία και βιβλιοθήκαι της Δυτικής Μακεδονίας» (1939).

5. Υπήρχαν πάμπολλα δημοσιεύματα του Τύπου, εγχώριου, της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας (Μέγας Οδηγός της Νέας Ελλάδος, του Βασιλειάδη π.χ.) ήδη ο Ναουσαίος ερευνητής Στέργιος Αποστόλου δημοσίευσε σχετικά προσφάτως στην «ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ».

6. Ως υποψήφιος δήμαρχος της Βέροιας (πριν 30 χρόνια) συμπεριέλαβα στο πρόγραμμα μου (συνδυασμός «ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΡΟΙΑ») την υπόσχεση να φροντίσω να μεταφραστούν όλο οι Κώδικες πλήρως.

Ύστερα ως αρχηγός...της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έφερα το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει σε ενέργειες μέσω του Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Αν θυμάμαι καλά, ανατέθηκε στον Τουρκολόγο κ. Καμπερίδη (Κοζάνη) να πραγματοποιήσει την μετάφραση.

Έκπληκτος διαπίστωσα ότι από το κύριο ποσό που εγκρίθηκε από πρόγραμμα της Ε.Ε διατέθηκε ένα μικρό ποσοστό και χρησιμοποιήθηκε η πίστωση για αλλότριους σκοπούς του Δήμου. Αχ, αυτές οι ψήφοι.

Έτσι, προέκυψαν μονάχα δύο τόμοι και τούτοι με περίληψη των εγγράφων τους. Κρίμα!!

7. Όμως η Φιλοσοφική Σχολή της Κρήτης στο Ρέθυμνο έχει στη διάθεση της όλους τους τόμους, μικρά φιλμς, με βάση δε ότι δε ότι δημοσιεύτηκαν αρκετές και χρησιμότατες μικρομελέτες των κ.κ. Αναστασόπουλου, Γκαρά.

8. Από ανακοίνωση των Γενικών Αρχείων της Βέροιας πληροφορηθήκαμε ότι έχουν ψηφιοποιηθεί ήδη όλοι ο Κώδικες και είναι διαθέσιμοι στο internet.

Βέβαια, η γραφή είναι στην Αραβική που χρησιμοποιούνταν τότε και λίγοι τουρκομαθείς μπορούν να τους διαβάσουν.

9. Έχω γράψει στη «ΒΕΡΟΙΑ» πως ένας σπουδαίος λόγος που δεν παρέδωσα στο τυπογραφείο το ημιτελές χειρόγραφο μου για την Ιστορία της Βέροιας (Γ΄ τόμος «Τουρκοκρατία») είναι και αυτός, αφού οι 30νθημερη ερευνά μου στους Κώδικες του Οικουμενικού Πατριαρχείου (με φροντίδα-έξοδα της Μητροπόλεως μας και φιλοξενία δωρεάν στον «Φάρο της Ορθοδοξίας») δεν είχε ουσιαστικά ευρήματα. ‘ , Γι’ αυτό και δημοσίευσα τμηματικά μέρη του στα «Μακεδονικά» (για τους Κοινοτικούς Κανονισμούς και για τα Σχολεία κ.λπ.) και στα «Ελληνικά» (για τις βιβλιοθήκες, που είχα έτοιμα ως μέρη του Γ’ τόμου).

Έτσι όλα τούτα θυμίζουν την «ημιτελή Συμφωνία» του Σούμπερτ…

10. Ο κ. Π. Πύρινος είναι αξιέπαινος για την προσπάθεια του και τις «μεγάλες προσδοκίες» του...

Είθε να πετύχει!!!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...