Γιατί ο ΠΟΥ «ξέχασε» δύο ελληνικά γράμματα και... φτάσαμε στη «μετάλλαξη Όμικρον»

Γιατί ο ΠΟΥ «ξέχασε» δύο ελληνικά γράμματα και... φτάσαμε στη «μετάλλαξη Όμικρον»

Όταν ο κορονοϊός ξεκίνησε να παραλλάσσεται, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επέλεξε το ελληνικό αλφάβητο για να ονομάσει τις μεταλλάξεις, ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις κατά των χωρών όπου πρωτοεμφανίστηκαν.

Με το νέο σύστημα η «βρετανική μετάλλαξη» Β.1.1.7. έγινε «Άλφα», η νοτιοαφρικανική Β.1351 «Βήτα», η βραζιλιανική P.1 «Γάμα», η ινδική B.1.617.2 «Δέλτα».

Τελευταία, ο ΠΟΥ είχε μείνει στη μετάλλαξη «Μ», ενώ το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού ονομάστηκε «Όμικρον», ενώ παραλείφθηκαν δύο ελληνικά γράμματα.



Όπως αναφέρουν οι New York Times, αρμόδιοι αξιωματούχοι επέλεξαν την ονομασία «μετάλλαξη Ομικρον» διότι θεώρησαν πως το γράμμα «Νι» θα ήταν πολύ εύκολο να μπερδευτεί με τη λέξη «new» (νέο).

Επιπλέον, το «Ξι», «Xi» σε λατινικούς χαρακτήρες, παρά το ότι είναι φωνητικά διαφορετικό, συμπίπτει με το επίθετο του Κινέζου ηγέτη Σι Τζιπίνγκ (Xi Jinping), κάτι που ίσως δημιουργούσε... προβλήματα.

«Το "Ν" εύκολα συγχέεται με το “new” και το “Xi” δεν ήταν συνηθισμένο καθώς αποτελεί ένα κοινό επίθετο» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού, Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Ο ΠΟΥ δεν είχε εξηγήσει γιατί «ξέχασε» τα δύο γράμματα του ελληνικού αλφάβητου, γεγονός που προκάλεσε επικρίσεις για υπερβολική «διακριτικότητα» απέναντι στην κινεζική κυβέρνηση.

Ο γερουσιαστής από το Τέξας Τεντ Κρουζ έγραψε στο Twitter: «Αν ο ΠΟΥ φοβάται το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, πώς θα τον εμπιστευτούμε για να τους εγκαλέσει τους Κινέζους όταν προσπαθήσουν την επόμενη φορά να συγκαλύψουν μια καταστροφική παγκόσμια πανδημία;».

Πηγή: dikaiologitika.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας απο τον Δήμο Βέροιας

Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας απο τον Δήμο...

Ο Δήμος Βέροιας μέσω του ΚΕΠ Υγείας και του Δημοτικού...

Στη δράση για την πρόληψη  του καρκίνου του Παχέος Εντέρου  συμμετέχουν τα φαρμακεία της Ημαθίας  -Ενημέρωση και για επερχόμενες δράσεις αυτοφροντίδας

Στη δράση για την πρόληψη του καρκίνου του Παχέος...

Οι Φαρμακοποιοί, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας,...

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του  σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

ΙΣΗ: Εκπαιδευτική συνάντηση για την θεραπεία του ...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει την...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο  για τον προσωπικό γιατρό  – Ποια είναι τα βασικά σημεία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον προσωπικό γιατρό –...

Νόμος του κράτους είναι ο προσωπικός γιατρός, μετά την...

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ Αλεξάνδρειας (09:00 – 13:00)

Την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου: Αιμοδοσία στο ΚΑΠΗ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας, μέσω του Τμήματος Κοινωνικής...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ  ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ:  Ενημερωτική δράση στο Κέντρο Υγείας Βέροιας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ: Ενημερωτική...

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού...

Εκπαιδευτική συνάντηση του ΙΣΗ την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου

Εκπαιδευτική συνάντηση του ΙΣΗ την Τετάρτη 30...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει...

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ: «Καταδικάζουμε την πρωτοφανή απόφαση   της διοίκησης του Νοσοκομείου Νάουσας  για πρόωρη παύση της θητείας  του επιστημονικού συμβουλίου - Άδικα εκτίθεσθε»

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ Κ. Υ. ΗΜΑΘΙΑΣ:...

ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ι.Ν.ΚΥ.Ν.Η. ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:« Μετά την...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...