Καταγγελία ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ για ΔΕΥΑΒ και Δήμο Π. Παυλίδης: Περιβαλλοντικό έγκλημα και σκάνδαλο η μέθοδος επεξεργασίας λυμάτων στον Βιολογικό

Καταγγελία ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ για ΔΕΥΑΒ και Δήμο Π. Παυλίδης: Περιβαλλοντικό έγκλημα και σκάνδαλο η μέθοδος επεξεργασίας λυμάτων στον Βιολογικό

-Εξέφρασε φόβους για “πιθανή κατάληξη της λυματολάσπης στην Τάφρο 66”

Την νομική οδό θα ακολουθήσει η δημοτική παράταξη της μειοψηφίας του Δήμου Βέροιας ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ για την διαχείριση του Βιολογικού από την ΔΕΥΑΒ και τον Δήμο, όσον αφορά την μέθοδο επεξεργασίας της λυματολάσπης, καθώς, όπως είπε ο επικεφαλής της παράταξης Παύλος Παυλίδης σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, «επιτελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, το οποίο θα κληθεί να διερευνήσει η Εισαγγελία». Προηγουμένως, είπε ο κ. Παυλίδης, θα ζητήσει σύγκληση αρχηγών των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου με πρόσκληση και στον δήμαρχο, θα προτείνει την εισαγωγή του θέματος στο Σώμα προς συζήτηση και εν συνεχεία θα το πάει στη Δικαιοσύνη. Η καταγγελία βασίζεται στον ισχυρισμό ότι ο η μέθοδος επεξεργασίας της λυματολάσπης από τον εργολάβο κ. Γκανάτσιο με την βοήθεια μικροοργανισμών δικής του παραγωγής, εξαφανίζει σε ποσοστό 100% την λυματολάσπη και είναι πιστοποιημένη από τμήμα του Πανεπιστήμιου της Στουτγάρδης, το οποίο όμως απαντώντας εγγράφως σε σχετική ερώτηση της παράταξης Παυλίδη, αναφέρει ότι «σε κάθε ποσότητα λυματολάσπης, ένα ποσοστό 30% έως 35% είναι ανόργανη ύλη, η οποία εκ των πραγμάτων είναι αδύνατον να μεταβληθεί». Συνεπώς, όπως είπε ο κ. Παυλίδης «ένα 30 έως 35% θα παραμείνει και από το υπόλοιπο 65 με 70 % θα υπάρξει πάλι ένα ποσοστό που θα απομείνει μετά την επεξεργασία του με την μέθοδο των μικροοργανισμών, επομένως ένα ποσοστό περίπου 40% μίνιμουμ θα έπρεπε να έχει απομείνει μετά την επεξεργασία....». Κατόπιν τούτου, ο κ. Παυλίδης έθεσε το ερώτημα: «μετά την επεξεργασία της τοπικής αλλά και μεταφερόμενης από άλλες πόλεις λυματολάσπης, που φτάνει στους 100.000 τόνους το λιγότερο, οι 40.000 τόνοι που απομένουν, σχεδόν ένα βουνό, τι έχουν απογίνει, αν έχουν μεταφερθεί, πώς και πού έχουν τοποθετηθεί», εκφράζοντας φόβους μήπως έχουν καταλήξει στην «Τάφρο 66». Στην περίπτωση αυτή, τόνισε, πρόκειται για «μια τεράστια οικολογική καταστροφή στον τόπο μας και ένα τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο».

Τι είπε αναλυτικά ο κ. Παυλίδης

Συγκεκριμένα ο κ. Παυλίδης στη συνέντευξή του ανέφερε ακριβώς τα εξής:

«Γνωρίζετε ότι τα τελευταία χρόνια και σίγουρα τα χρόνια της διοίκησης Βοργιαζίδη, ο βιολογικός του Δήμου δόθηκε αρχικά σε ένα ποσοστό και προ δύο ετών καθ΄ολοκληρία σε κάποιον επιστήμονα εργολάβο κ. Γκανάτσιο. Αυτός ισχυρίζονταν και ισχυρίζεται ότι είχε (τυχαία μάλιστα όπως δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο) ανακαλύψει μια μέθοδο επεξεργασίας της λυματολάσπης με την βοήθεια μικροοργανισμών δικής του παραγωγής, μέθοδο με την οποία εξαφάνιζε σε ποσοστό 100% την λυματολάσπη. Σημειώστε το ποσοστό 100%. Μάλιστα είχε τέτοια επιτυχία η μέθοδος αυτή, ώστε κάποια αρκετά χρόνια, πλειάδα Δήμων από όλα τα σημεία του ορίζοντα και πάρα πολλές μεγάλες βιομηχανίες, έστελναν την λυματολάσπη τους στον βιολογικό μας και την εξαφάνιση αυτής αναλάμβαναν οι μικροοργανισμοί παραγωγής Γκανάτσιου.

Προφανώς όλοι οι άλλοι Δήμοι δεν γνώριζαν την μέθοδο ή δεν θα ήθελαν να την εφαρμόσουν. Κι η δικιά μας η πόλη κι ο Δήμος μας γενικότερα συγκέντρωνε τα απόβλητα άλλων πόλεων. Η Βέροια πλέον γινόταν γνωστή ανά την Ελλάδα ως λυματοαποδέκτης. Ίσως αυτό να ήταν το όνειρο τους και ο στρατηγικός σχεδιασμός τους. Η μεταφορά της λάσπης στο μεγαλείο της. Κάθε χρόνο αυξάνονταν και οι ενδιαφερόμενοι. Από την μακρινή Πάτρα και Ναύπακτο έως και πολύ κοντινές επιχειρήσεις. Μάλλον εκείνους τους συνέφεραν και τα μεταφορικά! Ίσως αυτοί γνώριζαν από λάσπη κι εμείς δεν γνωρίζουμε…. Όμως ξαφνικά και όλως περιέργως σταμάτησαν να εισάγουν λυματολάσπη από τις άλλες πόλεις όταν δημοσιοποιήθηκε το θεμα.

Όλη αυτή η ιστορία είχε πολλά ερωτήματα. Όπως και το ότι η ΔΕΥΑΒ (δηλαδή ο δημότης) πλήρωσε επιπλέον για ρεύμα στη ΔΕΗ και σε διάρκεια πενταετίας περίπου 260.000€ παραπάνω. Το 2019 διακρίνουμε στα έξοδα της επιχείρησης 185.000 ευρώ μόνο για ρεύμα στον βιολογικό! Είναι οφθαλμοφανές πλέον ότι έπεσαν οι μάσκες του Βοργιατζίδη και γκρεμίστηκε η χρηστή Διοίκηση του.

Ενώ λοιπόν μπήκε το θεμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, συνέχισαν και φτάσαμε λοιπόν στο έσχατο σημείο ευτελισμού, να καλούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να παρακολουθήσουν εκ του σύνεγγυς τα αποτελέσματα της μεθόδου στον τόπο εφαρμογής, όπου φυσικά και αρνηθήκαμε να μετάσχουμε σε ένα κακοστημένο θέατρο. Συμμετείχαν όμως ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της Επιχείρησης και τα υψηλόβαθμα Διευθυντικά στελέχη της Επιχείρησης. Άνθρωποι με γνώση επί των βασικών θεμάτων, όπως της διατήρησης της ύλης και το αδύνατον της εξαφάνισης αυτής. Και με την παρουσία τους, την επιστημονική τους γνώση, την σιωπή τους και την ανοχή τους επιβεβαίωσαν τα λεγόμενα του εργολάβου....

Η Δημοτική Αρχή με την συνδρομή του προέδρου της ΔΕΥΑΒ, την σιωπηλή ανοχή των μεγάλης μερίδας μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, των υψηλόβαθμων στελεχών της επιχείρησης, που είναι αδύνατον να έχουν τέτοια επικίνδυνη άγνοια, πάσχισε μέχρι τέλους να συγκαλύψει την νοσηρή κατάσταση και να μην αποκαλυφθεί το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελέστηκε στον τόπο μας. Μαζί με αυτό, επιχειρήθηκε ο ενταφιασμός λογικών ερωτημάτων που σχετίζονται με το πως μια τέτοια εξόφθαλμη παραποίηση λογικής δεν αντιμετωπίστηκε από τους ιθύνοντες στην αφετηρία της!!!

Ζητήσαμε λοιπόν επίμονα και για μεγάλο διάστημα, να μας δοθεί η πιστοποίηση της μεθόδου. Καθότι δεν είναι δυνατόν να εφαρμόζεται μια μέθοδος επεξεργασίας λυματολάσπης, που εμπεριέχει επικίνδυνα στοιχεία για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον, χωρίς πιστοποίηση κρατικού φορέα για την αποτελεσματικότητα αυτής και για την ασφάλεια της υγείας των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μετά από χρόνια και αδυνατώντας να αποσιωπήσει το γεγονός και κάτω από την φορτική πίεσή μας, ο εργολάβος έφερε και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΒ δια του Προέδρου κ. Διαμάντη εμφάνισε ένα έγγραφο από τμήμα του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης, το οποίο βάφτισαν «πιστοποίηση» και θεώρησαν ότι έτσι απαλλάχτηκαν από την βασική απόδειξη ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να έχει τα αποτελέσματα που ισχυρίζεται. Το έγγραφο αυτό έφερε επιδεικτικά στο Συμβούλιο ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ και περιχαρής μίλησε για τις κακόβουλες διαδόσεις σε βάρος ενός επιστήμονα και μιας επιχείρησης. Φαντάζομαι λοιπόν ότι η άποψη του συγκεκριμένου τμήματος του Πανεπιστημίου της Στουτγάρδης (που είναι και Τεχνικός Σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά δήλωση του Πρόεδρου της ΔΕΥΑΒ) αλλά και του ίδιου καθηγητή, του υπογράφοντα την «πιστοποίηση» να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας για την εγκυρότητα και την επιστημονικότητά της.

Αφού λοιπόν κωλυσιέργησαν επί ένα τρίμηνο περίπου, μας έδωσαν το έγγραφο και την μετάφραση αυτού. Και τι αποδείχτηκε; Ότι δεν επρόκειτο για πιστοποίηση της μεθόδου, αλλά για μια επιβεβαίωση ότι η μέθοδος των μικροοργανισμών, όπως αυτή, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί στην επεξεργασία λυματολάσπης.

Αποστείλαμε λοιπόν ως συνδυασμός στο ίδιο Πανεπιστήμιο, στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης, στο ίδιο τμήμα και στον ίδιο καθηγητή που υπέγραψε την πρώτη έρευνα της μεθόδου Γκανάτσιου, επιστολή με την οποία τον ενημερώσαμε για την ιδιότητά μας και για το βασικό ερώτημα που ταλανίζει τον Δήμο μας πάνω από επτά χρόνια... Το βασικό ερώτημα ήταν αν η συγκεκριμένη μέθοδος εξαφανίζει σε ποσοστό 100% λυματολάσπη και αν όχι (που ήταν βέβαιο) ποιο είναι το ποσοστό μείωσης της ύλης... Η απάντηση αποκαλυπτική του μεγέθους του σκανδάλου που τόσα χρόνια με την εγκληματική ανοχή του Δημάρχου Βοργιαζίδη, των υψηλόβαθμων στελεχών της Διοίκησης της ΔΕΥΑΒ και των Διοικήσεων αυτής συντελέστηκε στον τόπο μας.

Απάντησε : «Σε κάθε ποσότητα λυματολάσπης, ένα ποσοστό 30% έως 35% είναι ανόργανη ύλη, η οποία είναι εκ των πραγμάτων αδύνατον να μεταβληθεί!!! Συνεπώς ένα 30 έως 35% θα παραμείνει οπωσδήποτε!!! Αλλά και από το υπόλοιπο 65 έως 70 % θα υπάρξει ένα ποσοστό που θα απομείνει μετά την επεξεργασία του με την μέθοδο των μικροοργανισμών!!! Συνεπώς ένα ποσοστό περί το 40% μίνιμουμ θα έπρεπε να έχει απομείνει μετά την επεξεργασία....

Και τώρα το ερώτημα και η καταγγελία. Στον βιολογικό έγινε επεξεργασία δικής μας και μεταφερόμενης λυματολάσπης περί τις 100.000 τόνους το λιγότερο!!! Συνεπώς πρέπει 40.000 τόνοι αυτής κάπου να έχουν μεταφερθεί και να έχουν τοποθετηθεί!!! Ένα βουνό...Που είναι ;

Αν έχει μεταφερθεί κάπου, που μεταφέρθηκε και με ποια μέσα; Αν όχι, η πιο λογική σκέψη είναι ότι οδηγήθηκαν στην τάφρο 66 που συνορεύει με τον βιολογικό και αν φτάσουμε σε αυτή τη σκέψη, ποιος μας διαβεβαιώνει ότι έγινε επεξεργασία του υπόλοιπου μέρους και δεν οδηγήθηκε όλη η ποσότητα στην τάφρο... Το καταλαβαίνετε όλοι ότι αυτό είναι μια τεράστια οικολογική καταστροφή στον τόπο μας. Ότι είναι ένα τεράστιο οικολογικό σκάνδαλο.Αν δε συνυπολογίσουμε την αναφορά καταγγελία του αρμόδιου υπαλλήλου κ. Πίσμπα, με την υπογραφή του Διευθυντή της επιχείρησης κ Αχτσή, αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο...Τον λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη! Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο τόπος μας σε ένα μολυσμένο πέρα για πέρα τοπίο…Δεν θα επιτρέψουμε σε επιλήσμονες να συνεχίσουν την καταστροφική αυτή πολιτική...Είναι ντροπή για την γενιά μας και κίνδυνος για την υγεία των παιδιών μας. Όλα έχουν ένα όριο...Ως εδώ!»

…Και απολογισμός χρονιάς μετά τις γιορτές

Ο κ. Παυλίδης πριν αναφερθεί στο θέμα της συνέντευξης ενημέρωσε ότι λίγο μετά τα Χριστούγεννα θα ξανακαλέσει τα τοπικά ΜΜΕ, για έναν απολογισμό της χρονιάς που θα περιλαμβάνει «πολλά και ενδιαφέροντα», όπως είπε.

Σ. Γκ.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην πολύτεκνη οικογένεια!

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην...

Με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας...

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και...

-Απάντηση σε Ερώτηση Βελόπουλου για την «απαράδεκτη...

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ Αλεξάνδρειας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Κέντρου Κοινότητας του,...

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η Πολιτεία στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες!

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η...

Στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ημαθίας και της ΔΗΜ.ΤΟ...

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη...

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου...

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας θα...

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ Μερος 2ο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ...

Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥΣε συνέχεια του πρώτου δημοσιεύματος σε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του 76χρονου συνταξιούχου δικηγόρου Φώτη Καλιάνη, που έχασε το απόγευμα της Παρασκευής (17/6) την μάχη με τον καρκίνο, που διεγνώσθη τυχαία πριν λίγες ημέρες μετά από τροχαίο...

Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε γιατρός της Ημαθίας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...