Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ

Ενώ η «Όμικρον» παραλλαγή του κορωνοϊού απασχολεί ολοένα και περισσότερο την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί ανήσυχη την εξέλιξη της επιδημικής κρίσης, τις συνέπειες της και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ανέκυψαν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν αυτές τις ημέρες με την μορφή των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές περιουσιών, καθώς και των χιονοπτώσεων με τις επακόλουθες χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνήθως τα φαινόμενα αυτά διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι έντονες ωστόσο βροχοπτώσεις, οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί που εκδηλώνονται, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπισή τους.

Τις ώρες που κυριαρχούν τα ζητήματα που συνδέονται με την επιδημική κρίση, εν όψει και της διαφαινόμενης επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού, αναδύεται και η επιτακτική αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προκαλούνται από τις έντονες βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Είναι σαφές ότι μεταξύ των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων που ακολουθούν τις βροχοπτώσεις, αλλά και του παγετού μετά τις χιονοπτώσεις, συμπεριλαμβάνεται η δυσχέρεια κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο εγκλωβισμός ατόμων, η δυσχέρεια αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ανάλογα προβλήματα που προκαλούνται σε άλλες υποδομές.

Στις ώρες αυτές αναζωπυρώνεται και ο διάλογος για τα προαπαιτούμενα έργα πρόληψης των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι αντιπλημμυρικές κατασκευές, οι διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων, οι συντηρήσεις των οδικών δικτύων και γεφυρών, καθώς και οι αποκαταστάσεις των φθορών στους αγροτικούς δρόμους, τις διαβάσεις και τις διάφορες υποδομές.

Πέραν τούτων όμως τίθεται επί τάπητος η αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές καταστάσεις.

Για τις περιπτώσεις αυτές, κατεξοχήν αρμόδιος φορέας της πολιτείας είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει ως κύρια αποστολή το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση επικίνδυνων καταστάσεων, εκδίδοντας τις σχετικές οδηγίες στα πλαίσια προϋπάρχοντος στρατηγικού σχεδιασμού.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανέκυψαν με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, είχαν ως συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων κάποιων περιοχών, τα οποία λειτουργούσαν και πάλι μετά την αναστολή λειτουργίας τους, που είχε επιβληθεί λόγω της επιδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Εκ των πραγμάτων, σε παρόμοιες επιτακτικές συνθήκες, προβάλλει αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις αυτοδιοικήσεις, που σε αυτές τις περιπτώσεις υποκαθιστούν τα αρμόδια όργανα της κεντρικής διοίκησης.

Λόγω της σοβαρότητας που έχει η αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα όταν συμπίπτουν με γενικότερες επιβαρύνσεις όπως είναι η επιδημική κρίση του κορωνοϊού και προς αποφυγή συγχύσεων και αλληλοεπικαλύψεων, είναι αναγκαίο να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει και θα διαχωρίζει τους ρόλους, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες όλων όσων εμπλέκονται, λαμβανομένων υπόψη και των συντρεχουσών υγειονομικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει και ο εθελοντισμός που όσο και εάν εκδηλώνεται, δεν αποδίδει επαρκώς χωρίς τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου και της ευθύνης του καθενός.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται τις ώρες που εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, από το ανθρώπινο δυναμικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναγνωρίζονται και αποτιμώνται θετικά.

Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς απουσιάζει η αναγκαία θεσμική θωράκιση προς τούτο.

Αυτή η θεσμική κατοχύρωση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, όταν οι καταστροφές που επισυμβαίνουν από τα έντονα αυτά φαινόμενα, προστίθενται σε ήδη σοβούσες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, που εν προκειμένω λαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με την επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον».

(Το άρθρο αποτελεί αφιέρωμα μνήμης στην παιδίατρο Παρασκευή Καραγιάννη, εκλεκτή φίλη και συνάδελφο, που χάθηκε πρόσφατα κατά την διάρκεια έντονου καιρικού φαινομένου)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μυστικά για περισσότερη ενέργεια παρά την ζέστη

Μυστικά για περισσότερη ενέργεια παρά την ζέστη

Υπάρχουν στιγμές που το καλοκαίρι νιώθουμε ότι δεν...

Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας -  Θεραπείες και οι στόχοι τους

Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας - ...

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια αυτοάνοση πάθηση που...

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν -Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα εμβολιαστούν -Τι...

Συνεδρίασε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με...

Σε λειτουργία από χθες το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων

Σε λειτουργία από χθες το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας...

Πρόκειται για δύο υπηρεσίες που αναβαθμίζουν την...

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ  ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ...

Συντάκτης: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣH 19η Μαΐου που ορίστηκε...

Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη – Κρούσματα σε τρεις χώρες

Ευλογιά των πιθήκων: Εξαπλώνεται στην Ευρώπη –...

Μετά τη Βρετανία, κρούσματα σε Ισπανία και...

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρία «πιθανά κρούσματα» στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Τρία «πιθανά κρούσματα»...

Τρία παιδιά με συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας...

5 μύθοι για το περπάτημα σαν είδος γυμναστικής

5 μύθοι για το περπάτημα σαν είδος γυμναστικής

Το περπάτημα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...

Γράφει η Ευδοξία ΔαβόραΜουσικοπαιδαγωγός - μουσικοθεραπεύτρια Όταν ο τρόπος της ζωής και η καθημερινότητά μας, μας επιτάσσουν γρήγορους ρυθμούς, άμεσες αποφάσεις, και περιορισμένο χώρο και χρόνο για τον...