Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Η ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ «ΟΜΙΚΡΟΝ» ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΕΝΤΟΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

Του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΒΑΣΙΑΔΗ

Ενώ η «Όμικρον» παραλλαγή του κορωνοϊού απασχολεί ολοένα και περισσότερο την κοινή γνώμη, που παρακολουθεί ανήσυχη την εξέλιξη της επιδημικής κρίσης, τις συνέπειες της και την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, ανέκυψαν και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν αυτές τις ημέρες με την μορφή των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών που προκάλεσαν ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές περιουσιών, καθώς και των χιονοπτώσεων με τις επακόλουθες χαμηλές θερμοκρασίες.

Συνήθως τα φαινόμενα αυτά διαρκούν από μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι έντονες ωστόσο βροχοπτώσεις, οι χιονοπτώσεις και οι παγετοί που εκδηλώνονται, προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή των κατοίκων των πόλεων και της υπαίθρου, παρά τις προσπάθειες που καταβάλουν οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπισή τους.

Τις ώρες που κυριαρχούν τα ζητήματα που συνδέονται με την επιδημική κρίση, εν όψει και της διαφαινόμενης επέλασης της παραλλαγής «Όμικρον» του κορωνοϊού, αναδύεται και η επιτακτική αναγκαιότητα για την άμεση λήψη μέτρων εκ μέρους των αρμοδίων, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος και οι επιπτώσεις που προκαλούνται από τις έντονες βροχοπτώσεις, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.

Είναι σαφές ότι μεταξύ των επιπτώσεων των πλημμυρικών φαινομένων που ακολουθούν τις βροχοπτώσεις, αλλά και του παγετού μετά τις χιονοπτώσεις, συμπεριλαμβάνεται η δυσχέρεια κυκλοφορίας των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και οι καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο εγκλωβισμός ατόμων, η δυσχέρεια αποκατάστασης βλαβών σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ανάλογα προβλήματα που προκαλούνται σε άλλες υποδομές.

Στις ώρες αυτές αναζωπυρώνεται και ο διάλογος για τα προαπαιτούμενα έργα πρόληψης των συνεπειών από τα καιρικά φαινόμενα, όπως οι αντιπλημμυρικές κατασκευές, οι διευθετήσεις χειμάρρων και ρεμάτων, οι συντηρήσεις των οδικών δικτύων και γεφυρών, καθώς και οι αποκαταστάσεις των φθορών στους αγροτικούς δρόμους, τις διαβάσεις και τις διάφορες υποδομές.

Πέραν τούτων όμως τίθεται επί τάπητος η αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές καταστάσεις.

Για τις περιπτώσεις αυτές, κατεξοχήν αρμόδιος φορέας της πολιτείας είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που έχει ως κύρια αποστολή το συντονισμό των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση επικίνδυνων καταστάσεων, εκδίδοντας τις σχετικές οδηγίες στα πλαίσια προϋπάρχοντος στρατηγικού σχεδιασμού.

Τα ιδιαίτερα προβλήματα που ανέκυψαν με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, είχαν ως συνέπεια το κλείσιμο των σχολείων κάποιων περιοχών, τα οποία λειτουργούσαν και πάλι μετά την αναστολή λειτουργίας τους, που είχε επιβληθεί λόγω της επιδημικής κρίσης του κορωνοϊού.

Εκ των πραγμάτων, σε παρόμοιες επιτακτικές συνθήκες, προβάλλει αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις αυτοδιοικήσεις, που σε αυτές τις περιπτώσεις υποκαθιστούν τα αρμόδια όργανα της κεντρικής διοίκησης.

Λόγω της σοβαρότητας που έχει η αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με τα δυσμενή καιρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα όταν συμπίπτουν με γενικότερες επιβαρύνσεις όπως είναι η επιδημική κρίση του κορωνοϊού και προς αποφυγή συγχύσεων και αλληλοεπικαλύψεων, είναι αναγκαίο να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση που θα προσδιορίζει και θα διαχωρίζει τους ρόλους, τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες όλων όσων εμπλέκονται, λαμβανομένων υπόψη και των συντρεχουσών υγειονομικών συνθηκών.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο παίζει και ο εθελοντισμός που όσο και εάν εκδηλώνεται, δεν αποδίδει επαρκώς χωρίς τον ακριβή προσδιορισμό του ρόλου και της ευθύνης του καθενός.

Οι υπηρεσίες που προσφέρονται τις ώρες που εκδηλώνονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα, από το ανθρώπινο δυναμικό και τις αρμόδιες υπηρεσίες, αναγνωρίζονται και αποτιμώνται θετικά.

Αυτό όμως δεν αρκεί καθώς απουσιάζει η αναγκαία θεσμική θωράκιση προς τούτο.

Αυτή η θεσμική κατοχύρωση είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, όταν οι καταστροφές που επισυμβαίνουν από τα έντονα αυτά φαινόμενα, προστίθενται σε ήδη σοβούσες κρίσεις, όπως η πανδημία του κορωνοϊού, που εν προκειμένω λαμβάνει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά με την επέλαση της παραλλαγής «Όμικρον».

(Το άρθρο αποτελεί αφιέρωμα μνήμης στην παιδίατρο Παρασκευή Καραγιάννη, εκλεκτή φίλη και συνάδελφο, που χάθηκε πρόσφατα κατά την διάρκεια έντονου καιρικού φαινομένου)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στους δωρεάν προληπτικούς ελέγχους  φλεβών-αρτηριών στον Δήμο Βέροιας

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση στους δωρεάν...

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας Πεταλούδα σε συνεργασία...

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΣΜΟΥ

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η ΠΛΗΡΗΣ...

Το 1983 ήταν  μια  χρονιά ορόσημο για τα υγειονομικά...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ:  Η πλήρης απαξίωση ενός θεσμού

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ: Η πλήρης απαξίωση ενός θεσμού

Από την Θεματική Υγείας της  ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Ημαθίας,...

Νοσοκομείο Νάουσας: Με επτά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις  η ημερίδα πρόληψης της παιδικής υγείας

Νοσοκομείο Νάουσας: Με επτά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ...

Στις 6 το απόγευμα της ερχόμενης Παρασκευής και με πάρα...

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΕΩΝ

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΙΑΤΡΟΥ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ ΤΩΝ...

Του Αναστάσιου ΒασιάδηΗ έντονη κινητικότητα που...

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημερωτική εκδήλωση για την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ: Ενημερωτική εκδήλωση για...

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας (ΙΣΗ) διοργανώνει την...

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η πλήρης απαξίωση ενός θεσμού

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ Η πλήρης απαξίωση ενός θεσμού

Το 1983 ήταν  μια  χρονιά ορόσημο για τα υγειονομικά...

Εστάλησαν  SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων για δωρεάν μαστογραφία

Εστάλησαν SMS στις νέες ηλικιακές ομάδες δικαιούχων...

Ξεκίνησε την Τετάρτη 8 Μαΐου η αποστολή των πρώτων ...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...