Ιδιοκτήτες Τουριστικών Γραφείων και λεωφορείων: «Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ και 2 χρόνια με την πανδημία, ζητούμε στήριξη για να επιβιώσουμε»

Ιδιοκτήτες Τουριστικών Γραφείων και λεωφορείων: «Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ και 2 χρόνια με την πανδημία, ζητούμε στήριξη για να επιβιώσουμε»

Πορεία διαμαρτυρίας και ψηφίσματα σε Αντιπεριφερειάρχη και Δήμαρχο


Πορεία διαμαρτυρίας με τα λεωφορεία τους έκαναν χθες το πρωί οι τουριστικοί πράκτορες της Ημαθίας διαμαρτυρόμενοι για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοιου στον κλάδο τους και την μη στήριξη της κυβέρνησης στις επιχειρήσεις τουρισμού.Mε πορεία 30 λεωφορείων στο κέντρο της Βέροιας, οι ιδιοκτήτες Γραφείων Τουρισμού, ξεκίνησαν από το σιδηροδρομικό σταθμό και μέσω του Προμηθέα κατέληξαν στην Μητροπόλεως όπου έκαναν ολιγόλεπτη στάση για να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Καλαϊτζίδη και στον δήμαρχο Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη, δια του προέδρου της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Τουριστικών Πρακτόρων Ελλάδος κ. Απόστολου Εμμανουηλίδη και του προέδρου και αντιπροέδρου του Σωματείου τουριστικών γραφείων και ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Ημαθίας «Ο Μέγας Αλέξανδρος», κ.κ. Γιώργου Χορμόβα και Στέλιου Τσέα.


Οι τουριστικοί πράκτορες εξήγησαν ότι έχουν να κινήσουν 2 χρόνια τα λεωφορεία τους λόγω της πανδημίας, ότι είναι εγκλωβισμένοι από το 2020 έως σήμερα με ακινητοποιημένα τα πάντα και ζητούν στήριξη από την πολιτεία για να τους βοηθήσει να μπορέσουν να κρατήσουν τη δουλειά τους και να ζήσουν τις οικογένειές τους. «Ορατότης μηδέν, η ρευστότητα έχει τελειώσει» τόνισε ο κ. Εμμανουηλίδης. Παράλληλα ευχαρίστησε ενώπιον του αντιπεριφερειάρχη τον ημαθιώτη υφυπουργό Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλο, ο οποίος, όπως είπε, «αναγνωρίζοντας από πέρσι το σοβαρό πρόβλημα με τα τέλη κυκλοφορίας, κατάφερε και για τη φετινή χρονιά να τα μειώσει στο 50% για τα τουριστικά λεωφορεία».

Ο κ. Καλαιτζίδης παραλαμβάνοντας το ψήφισμα, χαρακτήρισε δίκαια τα αιτήματά τους, τα οποία του είναι γνωστά διότι προέρχεται και ο ίδιος από έναν κλάδο των μεταφορών και τόνισε ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι «σήμερα εκτός από το αγροτικό προϊόν που μας φέρνει συνάλλαγμα, έχουμε τον τουρισμό και τους τουριστικούς πράκτορες που εξυπηρετούν τους επισκέπτες της Ελλάδας με τον καλύτερο τρόπο. Πρέπει κάποιοι να καταλάβουν στην Αθήνα ότι εάν δεν είναι οι τουριστικοί πράκτορες, χωρίς αυτές τις παροχές, δεν θα υπάρχουν και τουρίστες».

Κατά την επίσκεψή τους στο Δημαρχείο, ο κ. Βοργιαζίδης επεσήμανε επίσης ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε έναν κλάδο που φέρνει χρήματα και επισκέπτες στην Ελλάδα, άρα είμαστε μαζί σας και το ψήφισμα θα τεθεί και στο Δημοτικό συμβούλιο».

Τι αναφέρει το ψήφισμα

Στο ψήφισμα των αιτημάτων τους που αποστέλλεται επίσης σε πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς και βουλευτές, ο κλάδος αναφέρει τα εξής:

«Μείζον θέμα παραμένει η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας. Η αποζημίωση της μειωμένης πληρότητας 65% των τουριστικών λεωφορείων, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2020 ήταν σταγόνα στον ωκεανό για τις επιχειρήσεις μας που παραμένουν ανενεργές 21 μήνες και τα λεωφορεία μας ουσιαστικά ακινητοποιημένα. Ζητάμε την άμεση στήριξη μας και την επείγουσα προώθηση αποζημίωσης των τουριστικών λεωφορείων για τουλάχιστον άλλους τέσσερεις μήνες (Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο 2020), όπου η πληρότητα ήταν επίσης μειωμένη αλλά και για τους επόμενους μήνες έως σήμερα όπου συνεχίζεται το μέτρο (85%). Επίσης να δοθεί η αποζημίωση και στα νόμιμα λεωφορεία που δεν είχαν προμηθευτεί εγκαίρως το Η.Α.Σ..

-Τα τουριστικά γραφεία και τα τουριστικά λεωφορεία δημοσίας χρήσης δεν περιλαμβάνονται στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, παρά τις υποσχέσεις του Υπουργού και του Υφυπουργού Ανάπτυξης. Θα πρέπει να υπάρχει στον αναπτυξιακό νόμο δυνατότητα για κατάθεση προτάσεων για επενδυτικά σχέδια που αφορούν ίδρυση, εκσυγχρονισμό ή επέκταση, για την απόκτηση εξοπλισμού & στόλου οχημάτων (λεωφορεία Δ.Χ. και άδειες Δ.Χ λεωφορείων), κτιριακών δαπανών αποκλειστικά για την στάθμευση του ιδιόκτητου στόλου της επιχείρησης, άυλων δαπανών κλπ. Δυστυχώς η κυβέρνηση αγνόησε για μια ακόμη φορά τον κλάδο μας.

-Το λειτουργικό κόστος μιας τουριστικής επιχείρησης που διατηρεί γραφείο, είναι μεγάλο καθώς πρέπει να υπολογίσουμε το ενοίκιο, την μισθοδοσία των υπαλλήλων (γραφείου & οδηγούς), τις ασφαλιστικές εισφορές, τις ΔΕΚΟ (τηλέφωνα, ηλεκτρικό ρεύμα νερό κλπ.).

Με μηδενικό εισόδημα τίθεται ξεκάθαρα θέμα επιβίωσης την στιγμή που τα τουριστικά γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση. Το πρόβλημα συνεχίζεται να υφίσταται αφού και μετά τον Μάιο του 2021 ουσιαστικά οι επιχειρήσεις μας υπολειτουργούν. Επίσης και οι ΤΕΟΜ, χωρίς ουσιαστικό εισόδημα και με τα έξοδα διαβίωσης να έχουν γίνει θηλιά για τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων. Επίσης πρέπει άμεσα να εξεταστούν οι ενστάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων προς την Α.Α.Δ.Ε. που δεν έλαβαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

-Στις αρχές του έτους πληρώσαμε τέλη κυκλοφορίας για τα λεωφορεία μας. Με τα λεωφορεία ακινητοποιημένα, τι νόημα έχουν τα τέλη; Θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για το θέμα. Ήδη με παρέμβαση του κ. Βεσυρόπουλου, για το 2021 & 2022 είχαμε μείωση των τελών σε ποσοστό 50%. Επιπροσθέτως τα τουριστικά λεωφορεία πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας €595,00 ενώ τα αντίστοιχα υπεραστικά λεωφορεία πληρώνουν €300,00 για χρήση στους ίδιους δρόμους! Δηλαδή η μεγάλη αδικία που διαχρονικά υφιστάμεθα, είναι τουλάχιστον η απαίτηση μας, να διορθωθεί. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται αυτή η κατάφορη αδικία έναντι των τουριστικών λεωφορείων που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.

-Η μόνιμη υπαγωγή των μεταφορών σε καθεστώς ΦΠΑ 13%. Η προηγούμενη κυβέρνηση το 2015, σε μια νύχτα, άλλαξε το ΦΠΑ από 13% σε 23% και στην συνέχεια σε 24%. Το αποτέλεσμα ήταν να πληγούν σοβαρά οι επιχειρήσεις μας. Το μέτρο λοιπόν του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές και το τουριστικό πακέτο πρέπει να γίνει μόνιμο.


-Η συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίου για τις επιχειρήσεις μας και αναστολής του προσωπικού μας, είναι άμεσα ζητούμενα, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να επιβιώσουν και να μην απολύσουμε τους υπαλλήλους μας.

-Η συνέχιση των αναστολών πληρωμής ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων για τιςεπιχειρήσεις μας, τουλάχιστον ως το τέλος του 2022. Δυστυχώς η επανεκκίνηση των εργασιών μας δεν γίνεται από την μια ημέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος για να ορθοποδήσουν οι επιχειρήσεις μας.

-Η παράταση του ορίου ηλικίας διαγραφής των τουριστικών λεωφορείων. Αυτή την στιγμή είναι στα 27 χρόνια, όμως δεδομένων των συνθηκών, είναι σήμερα απαγορευτικό για αρκετούς συναδέλφους να αντικαταστήσουν τα λεωφορεία τους. Η παράταση 2 ή 3 ετών που ζητάμε θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένη, βεβαίως και για τα καινούρια λεωφορεία που έχασαν ήδη 2 χρόνια από την απόσβεση του κόστους αγοράς.

-Τα πιστωτικά σημειώματα (vouchers), είχαν 18μηνη ισχύ. Πήραν παράταση ως τον Μάρτιο του 2022 όμως και πάλι αυτό δεν είναι αρκετό. Μιλάμε για χρήματα που και εμείς με την σειρά μας αποδώσαμε σε ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρίες κλπ. για την πραγματοποίηση εκδρομών, και που ποτέ δεν μας επιστράφηκαν ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ξενοδοχείων που έκλεισαν και δεν άνοιξαν ποτέ.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, ζητάμε την άμεση παράταση της ισχύος των πιστωτικών σημειωμάτων (vouchers) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2022, ώστε να υπάρξει ο χρόνος για την πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, και να αποφύγουμε την σύγκρουση με γονείς και εκπαιδευτικούς.

- Η υποκλοπή έργου από τα υπεραστικά λεωφορεία. Η επόμενη μέρα θα μας βρει όλους σοβαρά πληγωμένους. Ζητούμε να υπάρξει παρέμβαση και στα Υπουργεία Μεταφορών και Παιδείας για το θέμα ιδιαίτερα των σχολικών εκδρομών και μισθώσεων λεωφορείων. Ενώ το έργο των υπεραστικών λεωφορείων είναι αποκλειστικά η δημόσια συγκοινωνία, πάντα υπάρχει από τον νομοθέτη ένα «παράθυρο» σε κάθε νόμο, είτε ένα «κατ’ εξαίρεση» ή «χερσαία μέσα» που αφήνει αοριστία στην ερμηνεία του νόμου. Αποτέλεσμα είναι τα υπεραστικά λεωφορεία μονίμως να υποκλέπτουν έργο από τα τουριστικά. Πρέπει λοιπόν και αυτό να ξεκαθαριστεί.

Τα Τουριστικά Γραφεία και οι Τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών, δέχτηκαν ένα μεγάλο πλήγμα από την εξάπλωση του Κορονοϊού και την λήφη μέτρων από την πολιτεία, που φέρνει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες και υπαλλήλους, και θέτει σε δοκιμασία ακόμη και την λειτουργία αυτών. Η ζημιά για τα γραφεία και τις Τ.Ε.Ο.Μ., ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων, σε όλη την χώρα, είναι τεράστια, καθώς η μείωση του τζίρου είναι πολύ μεγάλη, που πλέον μιλάμε για θέμα επιβίωσης. Αναμένουμε την άμεση προώθηση & επίλυση των προβλημάτων μας ».

Να σημειωθεί οτι το βράδυ της Κυριακής και ενόψει της χθεσινής πανελλαδικής κινητοποίησης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα δεχτεί αυτές τις μέρες τους εκπροσώπους των τουριστικών πρακτόρων, για να λύσουν τα αιτήματά τους.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου Αλεξανδρείας

Αρχή της Μεγάλης Εβδομάδος στον Ι. Ν. Αγίου Αλεξάνδρου...

Το εσπέρας της Κυριακής των Βαΐων, 28ης Απριλίου, ο...

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (29/4/2024)

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...