Με προσκόμιση τιμολογίων ή με... κουπόνια θα δίνεται η έκπτωση στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές

Με προσκόμιση τιμολογίων ή με... κουπόνια θα δίνεται η έκπτωση στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές

Την ανάγκη διαμόρφωσης σχεδίου αναχαίτισης της ενεργειακής κρίσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM και στους δημοσιογράφους Σεραφείμ Κοτρώτσο και Πάνο Αμυρά. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπισθεί από την Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Κεδίκογλου.Ερωτηθείς για το ζήτημα της ακρίβειας, ο ΥφΑΑΤ ανέφερε σχετικά ότι: «Το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Δυστυχώς είναι εισαγόμενο πρόβλημα, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ενεργειακό ζήτημα που είναι φαινόμενο ντόμινο. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, προσπαθούμε με στοχευμένες παρεμβάσεις, όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά μας δεδομένα, γιατί δε πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική εκτροπή».

Τι θα γίνει με τα ακριβά λιπάσματα και τις ζωοτροφέςΑναφορικά με το μείζον θέμα της ανατίμησης των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, σημείωσε ότι «Το πιο καυτό πρόβλημα, είναι τιμές ζωοτροφών και λιπασμάτων, οι οποίες συνδέονται. Ειδικότερα για τα λιπάσματα, πρέπει να μη μειωθεί η κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα γιατί θα έχει αντίστοιχη μείωση παραγωγής και ποσοτικά και ποιοτικά. Έχουμε συστήσει μια Ειδική Ομάδα στο ΥΠΑΑΤ για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Όταν όμως η τιμή της αμμωνίας που είναι το βασικό συστατικό των περισσότερων λιπασμάτων έχει αυξηθεί διεθνώς 400% , όταν βιομηχανικοί κολοσσοί σταμάτησαν την παραγωγή αμμωνίας, αυτό έχει συνέπειες. Πρώτο μέλημα του ΥΠΑΑΤ, αποτελεί το θέμα των ανατιμήσεων σε λιπάσματα και ζωοτροφές», εξήγησε και υπερτόνισε τη σημασία να αντιμετωπιστεί το ζήτημα άμεσα και αποτελεσματικά.

«Η αύξηση στις τιμές των λιπασμάτων, φέρνει αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών, είναι ένα πρόβλημα με μακροχρόνιες συνέπειες. Όταν το 2007-2008 με την παγκόσμια χρηματιστηριακή κρίση είχαν αυξηθεί οι τιμές των λιπασμάτων, η κατανάλωση στην Ελλάδα έπεσε από το 1.200.000 τόνους στις 700.000, είχαμε μια μείωση ποσοτική και ποιοτική της παραγωγής που μας πήρε πολλά χρόνια για να ανακάμψουμε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Κεδίκογλου αναφέρθηκε στη συνέχεια και στις υπό εξέταση προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι η χρήση κωδικού που θα δίνεται στους παραγωγούς προκειμένου να πετυχαίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος. «Έχουμε προτάσεις όπως π.χ. μέσω των τιμολογίων, γιατί στα λιπάσματα μας διευκολύνει το γεγονός ότι είναι περιορισμένος ο αριθμός των σημείων διάθεσής τους, είναι 2.500 τα καταστήματα παροχής γεωργικών εφοδίων. Είτε από την αγορά λιπασμάτων με τη χρήση ενός κωδικού να δίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος. Μια άλλη πρόταση που έθεσα στους αρμόδιους της Κομισιόν, είναι μέσω ειδικών κουπονιών που θα δίνονται στους αγρότες ανάλογα με τις εκτάσεις που έχουν δηλώσει για καλλιέργεια, με αυτό τον τρόπο να επιδοτείται η αγορά των λιπασμάτων. Μια αντίστοιχη λύση, αναμένεται να επεκταθεί και στις ζωοτροφές», είπε ο Υφυπουργός.

Όπως αποκάλυψε ο ΥφΑΑΤ, αυτή η πρόταση για τα λιπάσματα έχει κοστολογηθεί από την αρμόδια Ομάδα Εργασίας του ΥΠΑΑΤ και αφορά σε ένα ποσό της τάξης των 60-70 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν είναι απαγορευτικό το ποσό αυτό, όταν μιλάμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Αυτό αποτελεί κρατική ενίσχυση», δήλωσε. Η λύση θα πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή. Το ποσό των 60 εκατ. ευρώ δεν είναι απαγορευτικό για τα λιπάσματα, αν μας το επιτρέψουν. Αν το συγκρίνουμε με τα οφέλη που θα έχει η οικονομία, αξίζει τον κόπο. Να μας επιτραπεί να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία. Είναι από τα πρώτα ζητήματα που ενημέρωσα τον ΥΠΑΑΤ κ. Γιώργο Γεωργαντά. Πρέπει να πάει στο ανώτατο επίπεδο», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Κεδίκογλου απάντησε ότι «Άμεσα επεκτείνεται η επιδότηση ρήτρας αναπροσαρμογής και για το νέο έτος, θα καθοριστεί τα ποσοστό τις επόμενες ημέρες. Όσο για μακροπρόθεσμα, γιατί φοβάμαι ότι η ενεργειακή κρίση θα μας απασχολήσει για τα επόμενα χρόνια, στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να γίνουν ενεργειακά αυτόνομοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Για το σκοπό αυτό, στην ατζέντα του Υπουργείου βρίσκεται το σχέδιο επιδότησης ενός ευρύτερου προγράμματος εγκατάστασης μικρών φωτοβολταϊκων στις αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες».

Πηγή: agro24.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι και βροχόπτωση σε Μακροχώρι και Διαβατό

Παράταση δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι και...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα

Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη...

Σε δυναμικό μοχλό αγροτικής ανάπτυξης της χώρας...

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι  της 17/5/23 σε Διαβατό και Μακροχώρι

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι της 17/5/23 σε...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Τις πήρε και τις ρήμαξε τις πρώιμες καλλιέργειες, το χθεσινό σφοδρό χαλάζι στον κάμπο της Ημαθίας

Τις πήρε και τις ρήμαξε τις πρώιμες καλλιέργειες, το...

Όλο και χειρότερο γίνεται το “περιβάλλον” για τις...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ  ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 30/3/23 ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 26/4/23  ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΟ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 30/3/23 ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 26/4/23...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, η...

ΕΛ.Γ.Α: Αναγγελία για τον παγετό της 30ης Μαρτίου

ΕΛ.Γ.Α: Αναγγελία για τον παγετό της 30ης Μαρτίου

Από το υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας ανακοινώθηκε ότι...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, με πρόεδρο τον Δ. Γκαλαϊτση

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Αγροτικό Σύλλογο...

Την Κυριακή 23 Απριλίου ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...