ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ

Αναπόληση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ

Με απόφαση της UNESCO που ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, καθιερώθηκε να εορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου» στις 13 Φεβρουαρίου κάθε χρόνου. Ο συμβολισμός του εορτασμού αυτού συνδέεται με την έναρξη λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού του ΟΗΕ την ίδια ημερομηνία του 1946

Η «Παγκόσμια Ημέρας Ραδιοφώνου» για το 2022 είναι αφιερωμένη στην αξιοπιστία του μέσου, που ενημερώνει, ψυχαγωγεί, συντροφεύει και αποτελεί πεδίο διαλόγου, χωρίς να αποσπά τον ακροατή από τις συνήθεις δραστηριότητές του. Σύμφωνα με αναφορές της UNESCO, το ραδιόφωνο παραμένει αξιόπιστο και ευρείας χρήσης μέσο ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την τηλεόραση και από το διαδίκτυο.

Στην Ελλάδα η ραδιοφωνία μέχρι σχετικά πρόσφατα ήταν αποκλειστικά κρατικό προνόμιο. Διάφοροι ιδιωτικοί σταθμοί που εκπέμπανε σε επιλεγμένες συχνότητες, λειτουργούσαν εκτός του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και χαρακτηρίζονταν ως «πειρατικοί».

Ήδη από τη δεκαετία του ΄60 και μέχρι τα τέλη του ΄70, οι λεγόμενοι «ραδιοφωνικοί πειρατές», συλλαμβάνονταν και τους επιβάλλονταν αυστηρές ποινές.

Αργότερα τα πράγματα ηρέμησαν όταν η εξέλιξη των πραγμάτων ατόνησε το κρατικό μονοπώλιο στην ραδιοφωνία.

Ήδη κατά την πρώτη κοινοβουλευτική περίοδο μετά την μεταπολίτευση, έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στην Βουλή, πρωτοστατούντος τότε του βουλευτή Ημαθίας Γεωργίου Χιονίδη, για την έγκριση λειτουργίας ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Το 1988 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες καθιέρωσης ελεύθερης ραδιοφωνίας στην Ημαθία, με την επίσημη εγκατάσταση και λειτουργία ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών τοπικής εμβέλειας.

Η τοπική ραδιοφωνία με τα ψυχαγωγικά της και ενημερωτικά προγράμματα απέκτησε γρήγορα σταθερούς ακροατές αλλά και πελάτες που μέσω αυτής επέλεξαν την διαφήμισή τους.

Μεταξύ αυτών πρωταγωνιστική θέση κατέκτησε ο σταθμός «ΡΑΔΙΟ ΤΥΠΟΣ FM» των αδελφών Πατσίκα, με συχνότητα εκπομπής τους 99,7 χιλιοκύκλους ανά δευτερόλεπτο στα FM, που από την πρώτη στιγμή απέκτησε συνεχώς αυξανόμενο ραδιοφωνικό ακροατήριο συντροφεύοντας με ψυχαγωγικά και ενημερωτικά προγράμματα, τον επαγγελματία, την νοικοκυρά και κάθε έναν από τους αναρίθμητους ακροατές.

Ήταν προπαραμονή Χριστουγέννων όταν στο Ιατρείο μου δέχτηκα την επίσκεψη του μικρού Μάρκου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού είχε σπάσει το χέρι του.

Ο Μάρκος ήταν απαρηγόρητος, όχι τόσο για τους πόνους του σπασμένου του χεριού αλλά διότι εξ αιτίας του ατυχήματός του ήταν υποχρεωμένος να ματαιώσει την παραμονιάτικη εξόρμηση με φίλους του, όπου θα έψαλλαν στις γειτονιές τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

Για να τον παρηγορήσω του υποσχέθηκα ότι την άλλη μέρα το πρωί θα του αφηγούμουν ένα Χριστουγεννιάτικο παραμύθι από το «ΡΑΔΙΟ ΤΥΠΟΣ FM».

Και πράγματι του αφηγήθηκα το γνωστό παραμύθι του «Μυλωνά με το καλικαντζαράκι». Ο μικρός Μάρκος παρηγορήθηκε και ξέχασε την ατυχία του. Η παραμονιάτικη αυτή αφήγηση υπήρξε η αφορμή για μια ραδιοφωνική καριέρα που διήρκησε συστηματικά επί μία σχεδόν δεκαετία.

Η εκπομπή «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ» μεταδίδονταν κάθε Σάββατο πρωί στις 9 και διήρκησε πέντε χρόνια.

Η αφήγηση περιείχε μουσική υπόκρουση με παραδοσιακούς λαϊκούς σκοπούς.

Ως σήμα της εκπομπής χρησίμευε ένα μουσικό μοτίβο παιγμένο με μετσοβίτικη φλογέρα από ένα λαϊκό οργανοπαίκτη, που είχα τυχαία είχα μαγνητοφωνήσει σε μια από τις εξορμήσεις μου στο Μέτσοβο.

Παράλληλα και για δυόμισι περίπου χρόνια κάθε Τετάρτη πρωί στις 9.30 μεταδίδονταν η εκπομπή «ΠΑΡΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΓΕΛΑΣΟΥΜΕ» εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο του συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Η εκπομπή είχε ως αντικείμενο την αφήγηση εύθυμων καθημερινών στιγμιότυπων με υπόκρουση μοτίβων ελαφράς μουσικής.

Ως σήμα της εκπομπής χρησιμοποιήθηκε το παρατεταμένο ιδιότυπο γέλιο του φίλου και συναδέλφου μου Δημήτρη Γεωργίου το οποίο μαγνητοφωνήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό.

Για διάστημα περίπου έξι μηνών κάθε Κυριακή πρωί στις 9 έβγαινε στον αέρα η εκπομπή «ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ».

Υπήρξε μια προσωπική συμμετοχή αλλά και συμμετοχή του σταθμού στον αγώνα για την διεκδίκηση από την Ελλάδα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων του 1996.

Με την αφήγηση ιστορικών στιγμιότυπων επιχειρήθηκε η προβολή της ελληνικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων. Για την μουσική υπόκρουση επελέγησαν κομμάτια μεγάλων κλασικών δημιουργών.

Ως σήμα της εκπομπής χρησιμοποιήθηκε η εισαγωγή από την «Ηρωική Συμφωνία» του Μπετόβεν.

Για διάστημα τριών μηνών περίπου στην βραδινή ζώνη κάθε Πέμπτης μετά τις 9 μεταδίδονταν η εκπομπή «ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ».

Στην εκπομπή αυτή παρουσιάζονταν τα μουσικά θέματα γνωστών κινηματογραφικών ταινιών ενώ αναλύονταν στιγμιότυπα από την ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου. Την επιμέλεια και την παρουσίαση της εκπομπής είχα από κοινού με τον νεαρό τότε Νίκο Καλλαρά, ο οποίος αργότερα επέλεξε να ασχοληθεί επαγγελματικά ως σκηνοθέτης στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

Μεμονωμένες εκπομπές γίνονταν με αφορμή διάφορες επετείους όπως η 28η Οκτωβρίου, η απελευθέρωση της Βέροιας κ.λ.π.

Επί πέντε περίπου μήνες μεταδίδονταν κάθε Παρασκευή μεσημέρι η ενημερωτική εκπομπή «Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ» με την παρουσίαση υλικού που προμήθευε ο νεοσύστατος τότε Οργανισμός Καταπολέμησης των Ναρκωτικών και με την ανοικτή συμμετοχή ακροατών.

Η πληρέστερη ωστόσο και πλέον εμπεριστατωμένη εκπομπή υπήρξε η «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ».

Αρχικώς ξεκίνησε σαν μια εκπομπή της Ελληνικής Περιηγητικής Λέσχης για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε ένα γενικότερο βήμα πολιτιστικής, λαογραφικής, εικαστικής και πνευματικής παρουσίασης.

Η εκπομπή μεταδίδονταν κάθε Δευτέρα στις 1 μ.μ. και διαρκούσε δύο περίπου ώρες. Ως σήμα είχε επιλεγεί μια ελαφρά διασκευή του χασαποσέρβικου από τον «ΖΟΡΜΠΑ» του Μίκη Θεοδωράκη, ενώ κατά την διάρκειά της παρουσιάζονταν μουσικά κομμάτια που είχαν άμεση σχέση με το θέμα κάθε παρουσίασης.

Από το μικρόφωνο της εκπομπής παρέλασαν εκπρόσωποι πολλών φορέων, επώνυμοι πνευματικοί άνθρωποι, εικαστικές μορφές, πρόσωπα της επικαιρότητας, και ειδικοί περί το αντικείμενο κάθε εκπομπής.

Με μουσικές υποκρούσεις ανάλογες με το θέμα παρουσιάζονταν αφηγήσεις ιστορικών γεγονότων, τοπικών δρώμενων και οδοιπορικών που κάλυψαν όλη την Ημαθία αλλά και άλλες κοντύτερες ή μακρύτερες περιοχές.

Η εκπομπή διήρκησε έξι σχεδόν χρόνια. Επιλεγμένες εκπομπές του κύκλου «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ», απομαγνητοφωνήθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ FM», που εκδόθηκε από την εφημερίδα «ΛΑΟΣ» Το «ΡΑΔΙΟ ΤΥΠΟΣ FM» ξεπερνώντας δυναμικά την πίεση του χρόνου εξακολουθεί να εκπέμπει υπό τον νέο τίτλο «ΑΚΟΥ 99,6», με νέους αλλά και παλαιότερους συντελεστές, εξακολουθώντας να υπηρετεί ακατάβλητα την ανεπηρέαστη ενημέρωση και την ψυχαγωγία των ακροατών του.

Κλείνοντας αυτό το σημείωμα επιθυμώ να ευχαριστήσω τον σταθμό «ΡΑΔΙΟ ΤΥΠΟΣ FM» και τους αδελφούς Πατσίκα, για την καταρχήν παραχώρηση της συχνότητας σε όλες τις εκπομπές μου.

Ευχαριστώ επίσης όλους τους συνεργάτες του ραδιοφωνικού σταθμού για τις αξέχαστες στιγμές που περάσαμε μαζί. Τέλος, θερμές ευχαριστίες ανήκουν στους ακροατές του «ΡΑΔΙΟ ΤΥΠΟΣ FM» που με τον συντονισμό των δεκτών τους στους 99,7 χιλιοκύκλους στήριξαν τις εκπομπές μου.

Η «Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου» ας αποτελέσει μια αφορμή για τον καθένα να αναλογιστεί πως θα ήταν η καθημερινότητα χωρίς τα ερτζιανά κύματα, χωρίς την συνεχή ενημέρωση, χωρίς την ψυχαγωγία, χωρίς ακόμα και τις διαφημίσεις, στο αυτοκίνητο, στο σπίτι, στην εργασία, στην εξοχή, οπουδήποτε.

Ας αποτελέσει επίσης ένα κίνητρο για την πολιτεία, για κάθε φορέα, κάθε παράγοντα και κάθε επιχείρηση, να υποστηριχθεί η ελεύθερη ραδιοφωνία ως ανεκτίμητος θεσμός, που συνδέεται άμεσα με την ιστορική, την πολιτιστική και την αναπτυξιακή παράδοση του τόπου.


Η συμμετοχή του τότε Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωάννη Δημητρακάκη στην εκπομπή «Η ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ», όπου ανέπτυξε το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για το όλο ζήτημα, προσέδωσε ιδιαίτερο κύρος στην ραδιοφωνική προσπάθεια


Η Περιηγητική Λέσχη Βέροιας εόρτασε στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού «ΡΑΔΙΟ ΤΥΠΟΣ FM» την συμπλήρωση δύο χρόνων της εκπομπής «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ». Στην αναμνηστική φωτογραφία απεικονίζονται γνωστοί Βεροιώτες, στελέχη της Λέσχης που πλέον έχουν φύγει από την ζωή.


Μια ευχάριστη έκπληξη επιφύλαξε μετά πολλά χρόνια η επίσκεψη στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΚΟΥ 99,6» του παλιού συνεργάτη Τάσου Βασιάδη ο οποίος κάθισε και πάλι μπροστά στο μικρόφωνο του σταθμού με την συντροφιά των ραδιοφωνικών παραγωγών Σοφίας Γκαγκούση, Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκου Βουδούρη. Ο Τάσος Βασιάδης σαν ένας από τους πρώτους συνεργάτες του ραδιοφωνικού σταθμού «Ράδιο ΤΥΠΟΣ FM», αναφέρθηκε στις εκπομπές που είχε επιμεληθεί και παρουσιάσει, με ειδικότερη επισήμανση στην εκπομπή «ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΜΑΣ» που κράτησε για αρκετά χρόνια ευχάριστη συντροφιά στους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους του σταθμού.

Από όλες τις βιβλιοκριτικές που δημοσιεύτηκαν όταν εκδόθηκε το βιβλίο «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ FM», αναδημοσιεύεται το σημείωμα του Δημήτρη Καρασάββα, ενός εκλεκτού συμπολίτη, μιας αναγνωρισμένης πνευματικής προσωπικότητας και ενός αγαπημένου φίλου, που πρόσφατα έφυγε αδόκητα από την ζωή.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ

«ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ FM»

Γράφει ο Δημήτρης Καρασάββας


Κάθε φορά που ένα νέο βιβλίο εμπλουτίζει την Τοπική Βιβλιογραφία, μας γεμίζει με Χαρά! Ιδιαίτερα δε όταν το περιεχόμενο του προβάλλει τον Λαϊκό μας Πολιτισμό, η χαρά μας είναι ακόμη πιο μεγάλη! Αυτά τα συναισθήματα, της ειλικρινούς και βαθιάς χαράς, νιώσαμε και για το βιβλίο του Ξεχωριστού Συμπολίτη μας κ. Αναστάσιου Βασιάδη «ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΑ FM» που εκδόθηκε από την Εφημερίδα «ΛΑΟΣ» μέσα στο 2002, και που αποτελεί μια παρουσίαση επιλεγμένων Εκπομπών, στο «Ράδιο ΤΥΠΟΣ FM» του βαθύτατα ευαίσθητου Συμπολίτη μας Ιατρού!

Ο κος Αναστ. Βασιάδης, πέραν της ενασχόλησής του με τα Κοινά, και την πλούσια Συνδικαλιστική του Δράση και Παρουσία, στον Επιστημονικό του Χώρο, έχει να παρουσιάσει και μια αξιολογότατη παρουσία μέσω του Τοπικού Τύπου και της Τοπικής Ραδιοφωνίας! Ακόμη δε έχει να παρουσιάσει ένα γόνιμο Συγγραφικό Έργο! Έχει δε γράψει πέραν των πολυάριθμων Άρθρων του και σημαντικό αριθμό βιβλίων. Το βιβλίο του Προλογίζει ο γνωστός Συγγραφέας - Λαογράφος κ. Ιωάννης Μελετίδης, ενώ και ο ίδιος ο Συγγραφέας στην δική του Εισαγωγή, με τίτλο «Τα FM Στη Ζωή Μας», αναφέρεται στην ραδιοφωνική του περιπέτεια.

Ο Αναγνώστης που θα ξεφυλλίσει το ενδιαφέρον αυτό βιβλίο, θα πληροφορηθεί πάρα πολλά, για την Ελληνική Περιηγητική Λέσχη και τις Εξοχές της Βέροιας, το Λύκειο Ελληνίδων και τα Αρχοντικά της πόλης μας, την Θεατρική Παράδοση στην Βέροια, την Δενδροφύτευση και τον Προσκοπισμό, τον Μακεδονικό Αγώνα, την Καθαρά Δευτέρα στην Βέροια, την Γουρουνοχαρά στον Πλάτανο, για το Ροδοχώρι, για την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας και το Βιβλίο, τα Εικαστικά στη Νάουσα, την Αποκριά στην Μελίκη, το Σέλι και τον Τουριστικό του Ομιλο, την Βυζαντινή Μουσική και τον Σύλλογο Ιεροψαλτών, τον Π.Σ. Πανοράματος «Ο Δημόκριτος», τον Ελληνοαμερικανικό Σύνδεσμο Φιλίας, τους Γεωργιανούς και το Πανηγύρι του, τον Σύλλογο Βλάχων Νάουσας, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, τον Μ.Σ. «Ο Προμηθέας», το Ολοκαύτωμα της Νάουσας και την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ημαθίας! Είναι ένα γεμάτο βιβλίο, με πλούσια θεματολογία, διανθισμένο με πάρα πολλές φωτογραφίες, που το κάνει ακόμη πιο ενδιαφέρον και για το οποίο Οφείλουμε Χάριτες στον κ. Αναστάσιο Βασιάδη γι’ αυτή την τόσο Ομορφη Περιήγηση στην Ερατεινή Ημαθία! Το βιβλίο αυτό, καταχωρείται δικαιωματικά στον τομέα της Πατριδογνωσίας γι΄ αυτό και η Αξία του είναι Μέγιστη!

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...