Δήμαρχος Νάουσας: Αρνητική η Πολιτεία στην τέλεση του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Δήμαρχος Νάουσας: Αρνητική η Πολιτεία στην τέλεση του δρώμενου «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Απόλυτη κάλυψη για την τέλεση του δρώμενου της Μπούλας τη φετινή αποκριά, ζήτησε από το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας της Δευτέρας με έγγραφό του ο όμιλος ‘Μπούλες και Γενίτσαροι’.

«Το έγγραφο έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με τις αποφάσεις της πολιτείας…» τόνισε ο πρόεδρος, Γιώργος Βασιλείου, μη δεχόμενος να εντάξει την πρόταση ψηφίσματος -κάτω- στη συνεδρίαση. «Όλους μας πληγώνει η μη τέλεση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αλλά κάποτε πρέπει να εφαρμόζουμε και τους κανονισμούς…» είπε ο κ. Βασιλείου.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νικόλας Καρανικόλας ανέφερε ότι παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις προς την πολιτεία, η απάντηση επί της ουσίας ήταν αρνητική, βάσει της πρόσφατης ΚΥΑ που απαγορεύει κάθε είδους καρναβαλική εκδήλωση λόγω του συνωστισμού που θα προκαλέσει. Πολλώ μάλλον όταν στη Νάουσα υπάρχει μεγάλος αριθμός μη εμβολιασμένων πολιτών.

«Δεν θεωρούμε ότι υπαγόμαστε στις απαγορεύσεις της ΚΥΑ. Το δρώμενο δεν είναι ούτε καρναβάλι ούτε ψυχαγωγία, συμβουλευθήκαμε και νομικούς. Το έθιμο πρέπει να τελεστεί, με προσπάθεια να τηρηθούν τα μέτρα παντού…» τόνισε ο πρόεδρος του Ομίλου, Άρης Τόσιος, σημειώνοντας ότι ο Όμιλος θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Για το 2020, που βγήκαν κάποιοι του Ομίλου, ο εισαγγελέας ξεκινά προανακριτική εξέταση…» απάντησε ο δήμαρχος.

Αντιδημοκρατικό χαρακτήρισε το γεγονός της μη εισαγωγής του πολύ σοβαρού θέματος στο δημοτικό συμβούλιο ο Νίκος Κουτσογιάννης.

«Πρέπει να συζητηθεί το θέμα» είπε ο Λάκης Λακηνάνος, ενώ η Ίλια Ιωσηφίδου τόνισε ότι έπρεπε να είχε τεθεί σε ψηφοφορία για να συζητηθεί.

Κλείνοντας το θέμα ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Τόσιο να τον επισκεφθεί το πρωί της Τρίτης στο γραφείο του, ώστε να ερευνηθεί ένας τρόπος ώστε να διεξαχθεί το δρώμενο με κάποιον νόμιμο τρόπο, αν υπάρχει.

Το αίτημα του Ομίλου

Στο αίτημα του ομίλου ‘Μπούλες και Γενίτσαροι’, προς το δημοτικό συμβούλιο Νάουσας, με το οποίο ζητείται διεξαγωγή ψηφίσματος του Σώματος,

για τη στήριξη τέλεσης του αποκριάτικου εθίμου

«Γενίτσαροι και Μπούλες» αναφέρονται τα εξής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε και μέλη του Δ.Σ. Ηρωικής Πόλεως Νάουσας,

Δια της παρούσας επιστολής θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις τέλεσης του εθιμικού δρωμένου της Νάουσας Γενίτσαροι και Μπούλες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την έκδοση της με Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 10343(ΦΕΚ 766/18-02¬2022), Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Στο περιεχόμενο της παραπάνω ΚΥΑ (σελ. 7829), μνημονεύεται ότι «απαγορεύεται η διενέργεια Αποκριάτικων παρελάσεων και αντίστοιχων υπαίθριων ψυχαγωγικών εκδηλώσεων».

Το παρόν έθιμο το οποίο έφτασε στις μέρες μας ως κλεφταρματολικό, με την ονομασία «Αποκριάτικο Έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας» όπως δηλώθηκε, αναγνωρίσθηκε και κατοχυρώθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Στοιχείων Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας του ΥΠΠΟΑ (2020), εκφράζει μέσα από την προετοιμασία, τέλεση και αποσυμβολισμό του εθιμοτυπικού του, το εν γένει ήθος και το φιλελεύθερο φρόνημα των Ναουσαίων. Η σημασία του εθίμου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία είναι σπουδαιότατη, καθώς προβάλλει διαχρονικά την τοπική πολιτιστική παράδοση, τους μύθους, τους θρύλους, τα τραγούδια και τους ηρωικούς αγώνες της Νάουσας. Αποτελεί στοιχείο της ιστορικής συνέχειας, της πολιτιστικής ταυτότητας και της ζώσας παράδοσης της πόλης.

Ιδιαίτερα για φέτος έχει διττή σημασία για την πόλη μας, διότι τυγχάνει να συμπίπτει με την Επέτειο εορτασμού των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης και Ολοκαύτωμα της πόλεως Νάουσας. Μιας συνέργειας στον ξεσηκωμό και Αγώνα του Ελληνικού Έθνους ολόκληρης πόλης, που για το ρόλο της στην Ελληνική Επανάσταση χαρακτηρίσθηκε δίκαια με Βασιλικό Διάταγμα, ως Ηρωική.

Αξιότιμες-οι, επειδή μετά από τρία χρόνια συνεχόμενων απαγορευτικών διατάξεων, και δίχως καμιά απολύτως βοήθεια από τη Δημοτική Αρχή, το βάρος της μη τέλεσης του εθίμου καθώς και οι Ποινικές ευθύνες ενδεχόμενης τέλεσης του πέφτουν στις πλάτες της Διοίκησης και τελεστών του Ομίλου Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας, ζητάμε την θερμή και έμπρακτη υποστήριξη σας στη φετινή τέλεση του εθίμου της πόλης μας.

Όπως γίνεται αντιληπτό και κατανοητό από όλους εμάς τους Ναουσαίους που ασχολούμαστε έμπρακτα με την προετοιμασία και τέλεση του ιστορικού εθίμου της Νάουσας, αλλά και από κάθε Ναουσαίο πολίτη που σέβεται και τιμά το πατροπαράδοτο αυτό έθιμο, θεωρούμε πως αυτό δεν μπορεί να υπαχθεί στις απαγορεύσεις της παραπάνω ΚΥΑ, διότι ούτε παρέλαση είναι, αλλά ούτε και υπαίθρια ψυχαγωγική εκδήλωση.

Και αυτό το δηλώνουμε με σιγουριά, όχι βέβαια βάσει θυμικού και έντονης συναισθηματικής φόρτισης και αγάπης για αυτό, αλλά βάσει επιστημονικής και Νομικής τεκμηρίωσης.

Για το λόγο αυτό θέτουμε το θέμα προς έκτακτη ψήφιση από το Δ.Σ. του Δήμου Η.Π. Νάουσας, βάσει του οποίου ζητάμε:

Α) Την σύμφωνη γνώμη του Δ.Σ. Νάουσας για την τέλεση του Αποκριάτικου εθίμου «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Β) Τη συνδρομή του Δήμου στη διασφάλιση ασφαλούς διεξαγωγής του, με την αποτροπή έντονης συμφόρησης, για την προστασία της Υγείας των τελεστών αλλά και των πολιτών.

Γ) Την έμπρακτη ηθική, υλική και Νομική υποστήριξη του Δήμου διά του Εκπροσώπου του σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη εξέλιξη ή ανάγκη προκύψει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την τέλεση του εθίμου της πόλης μας το έτος 2022.

Αξιότιμε Δήμαρχε Πρόεδρε, και Δημοτικοί σύμβουλοι Η.Π. Νάουσας,

Το έθιμο πρέπει να τελεστεί πάση θυσία. Όλη η πόλη είναι με το μέρος μας. Σταθείτε κι εσείς περήφανα στο ύψος των περιστάσεων όπως αρμόζει σε κάθε Ναουσαίο που σέβεται την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας».

Κ.Π.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του τόπου, μακριά από καιροσκοπικά ιδιοτελή συμφέροντα

Αριστείδης Ορφανίδης: Με γνώμονα μόνο την πρόοδο του...

Αγαπητές/οί συνδημότισσες/ες, μετά από μια μακρόχρονη...

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού την Δευτέρα στην Πατρίδα, λόγω εργασιών καθαρισμού-συντήρησης στην Δεξαμενή Ύδρευσης

ΔΕΥΑΒ: Διακοπή νερού την Δευτέρα στην Πατρίδα, λόγω...

Από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης...

Επιχείρηση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας στον Δενδροπόταμο Θεσσαλονίκης Συνελήφθη ανήλικος με 6 κιλά ηρωίνης στο σπίτι του

Επιχείρηση της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών Βέροιας στον...

Συνελήφθη στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί σε περιοχή του...

ΜΟΥΡΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ -  Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τη «Δράση με γνώση» του Κ. Βοργιαζίδη

ΜΟΥΡΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ - Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με...

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Βέροιας με το...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο ενδυναμώνει τη θέση του εργαζομένου και ενισχύει τα δικαιώματά του

Ο Τάσος Μπαρτζώκας: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο...

«Πρόκειται για μία φιλεργατική νομοθετική...

Στους πλημμυροπαθείς  Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βέροιας,  Ηλίας Νοβάκης

Στους πλημμυροπαθείς Φαρκαδόνας και Κεραμιδίου, ο...

Το χωριό Γριζάνο, χώρο φιλοξενίας των πλημμυροπαθών...

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά  αλλοδαπών - Σύλληψη για απόπειρα κλοπής καλωδίων χαλκού

Συλλήψεις για παράνομη μεταφορά αλλοδαπών - Σύλληψη...

Συνελήφθησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2023 το πρωί σε περιοχή...

Σήμερα και αύριο στη Βέροια Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Πόντιο εκδότη και δημοσιογράφο Νίκο Καπετανίδη -Από την Εύξεινο Λέσχη σε συνεργασία με τον Δήμο Βέροιας

Σήμερα και αύριο στη Βέροια Εκδηλώσεις αφιερωμένες...

Ξεκινάει σήμερα το διήμερο (23 και 24 Σεπτεμβρίου) που...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...

-Στ. Κύρτσιος και Ν. Κακαφίκας στο ΛΑΟ: Μας κάνουν πόλεμο, στηρίζουν τα σούπερ μάρκετ, παρεμβαίνουν στις τιμές…Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, που αντιδρούν στο ενδεχόμενο ένταξης των...