Κ. Βοργιαζίδης: Η τεράστια αύξηση 100-150% στα τιμολόγια ρεύματος, «κλυδωνίζουν» τους Δήμους

Κ. Βοργιαζίδης: Η τεράστια αύξηση 100-150% στα τιμολόγια ρεύματος, «κλυδωνίζουν» τους Δήμους

-Δράσεις του δήμου για να τιμηθεί ο αδικοχαμένος 19χρονος Άλκης

Η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της τεράστιας αύξησης στο ηλεκτρικό ρεύμα ήταν το κυρίαρχο θέμα στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας, με τις τοποθετήσεις του δημάρχου και του προέδρου της ΔΕΥΑΒ.

Ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού κράτησαν στην αρχή της συνεδρίασης, ενώ ο δήμος προτίθεται να προχωρήσει σε ενέργειες για να τιμήσει το νεαρό θύμα της οπαδικής βίας.

Κώστας Βοργιαζίδης: «Πρωτοφανής αύξηση στο ενεργειακό κόστος 100-150%!»

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης ενημέρωσε το Σώμα για τις ενέργειες της ΚΕΔΕ μετά την πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση με τους υπουργούς κ.κ. Πέτσα και Σκυλακάκη από τα αντίστοιχα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να συζητηθεί η οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ. Από την πλευρά της ΚΕΔΕ προτάθηκε λόγω της αύξησης κατά 100-150% του κόστους ενέργειας να καταβληθούν επιπλέον 2 δόσεις ΚΑΠ για να στηριχθούν οι προϋπολογισμοί και μία δόση για την κάλυψη των σχολικών επιτροπών, καθώς και την οικονομική στήριξη των ΔΕΥΑ. Ο δήμαρχος κατέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία για την τεράστια αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος, αναφερόμενος σε λογαριασμούς ΔΕΗ του Ιανουαρίου 2021, όταν αφαιρουμένης της κατανάλωσης ρεύματος υπήρξε επιστροφή στον δήμο Βέροιας ποσό 165.000 ευρώ από τα δημοτικά τέλη. Οι αντίστοιχοι λογαριασμού ΔΕΗ τον Ιανουάριο 2022, με την αύξηση των τιμολογίων, εξαντλήθηκαν τα ποσά από τα δημοτικά τέλη και δημιούργησαν και οφειλή προς την ΔΕΗ 14.000 ευρώ, κάτι πρωτοφανές, όπως σχολίασε ο κ. Βοργιαζίδης. Απολύτως δικαιολογημένα, χαρακτήρισε τα αιτήματα της ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Βέροιας, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα ανταποδοτικά τέλη δεν αποδίδονται από κάποιες εταιρείες ενέργειας ή καθυστερούν πολύ. Σε αυτό το σημείο ο κ. Βοργιαζίδης ξεκαθάρισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το καθεστώς της παρακράτησης των δημοτικών τελών από τους παρόχους ενέργειας ως υπεξαίρεση των χρημάτων των δημοτών και το κράτος να προχωρεί σε διακοπή της άδειας λειτουργίας τους. Επιπλέον ενημέρωσε ότι μετά τα εξώδικα που έστειλε ο δήμος Βέροιας σε τέτοιες εταιρείες, η μία απέδωσε τα χρήματα και για την άλλη θα προχωρήσουν σε κατάθεση αγωγής. Σε μια Τρίτη που έχει πληρώσει μέχρι τον Μάρτιο 2021 θα προχωρήσουν σε αποστολή εξωδίκου. Τέλος ο δήμαρχος ενημέρωσε ότι σήμερα επίκειται νέα συνάντηση της ΚΕΔΕ και αναμένονται ανακοινώσεις, που εξαρτώνται από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο κ. Βοργιαζίδης έκλεισε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι τα στοιχεία που έχουν είναι μόνο από την ΔΕΗ και όχι ακόμη από τους ιδιώτες παρόχους και τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες που θα χρειαστεί η βοήθεια της πολιτείας για να ανταπεξέλθουν στην αντιμετώπιση της έκρηξης του ενεργειακού κόστους.

Στέργιος Διαμάντης: «Αν δεν ενισχύσουν οικονομικά τις ΔΕΥΑ, θα κλείσουμε!»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Στέργιος Διαμάντης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: «Αλίμονο, αν δεν μας ενισχύσει το κράτος οικονομικά θα κλείσουμε! Μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση». Ο κ. Διαμάντης ανέφερε ότι όταν ξέσπασε η κρίση έθεσαν ως Ένωση ΔΕΥΑ το θέμα ενέργειας και ΦΠΑ, αλλά δεν πήραν τίποτα παρά λίγα «ψίχουλα» σε μικρούς δήμους. Ο πρόεδρος κατέκρινε το γεγονός ότι οι πάροχοι ενώ στην άρδευση χρεώνουν με χαμηλό τιμολόγιο στις ΔΕΥΑΒ χρεώνουν με πιο ακριβό και ανέφερε ότι το 2020 η ΔΕΥΑΒ πλήρωσε 659.000 ευρώ για ηλεκτρικό ρεύμα στα αντλιοστασια και τον βιολογικό, ενώ το 2021 πλήρωσαν 887.000 ευρώ, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση της τάξης του 34%!!! Ενημέρωσε ότι κάποιοι δήμοι δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς-σε Μεσολόγγι και Καβάλα έγιναν διακοπές ρεύματος σε αντλιοστάσια λόγω οφειλών-και επεσήμανε ότι ευτυχώς λόγω της καλής οικονομικής κατάστασης στην ΔΕΥΑΒ δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο θέμα. Τέλος ο κ. Διαμάντης ανέφερε ότι μετά την βαριά χιονόπτωση στο Σέλι και την διακοπή ρεύματος λόγω βλαβών στο δίκτυο, προχώρησαν στην χρήση γεννήτριας για την τροφοδοσία του αντλιοστασίου με ημερήσιο κόστος πετρελαίου 400 ευρώ, προκειμένου να μην μείνει το χωριό χωρίς νερό.


Θανάσης Δέλλας: «Πάθαμε ηλεκτροσόκ μόλις είδαμε τους λογαριασμούς ρεύματος!»

Για το θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Α/βαθμιας Σχολικής Επιτροπής Θανάσης Δέλλας, οποίος χαρακτηριστικά είπε ότι έπαθαν ηλεκτροσόκ μόλις είδαν τους λογαριασμούς ρεύματος των σχολείων! Προς τούτο ο κ. Δέλλας ενημέρωσε ότι θα προχωρήσουν σε ανοιχτό διαγωνισμό για να λάβουν προσφορές από τους παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος με σκοπό την μείωση του κόστους ενέργειας. Τέλος ο πρόεδρος σχολίασε ότι θεωρεί αναμενόμενο και λογικό να έρθει έκτακτη επιχορήγηση από την πολιτεία για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους, αλλιώς το πρόγραμμα δεν βγαίνει.

Δράσεις του δήμου Βέροιας για να τιμηθεί ο αδικοχαμένος Άλκης

«Ήταν η πιο δύσκολη συνάντηση της ζωής μου», είπε με συναισθηματική φόρτιση ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης, αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τους γονείς του Άλκη παρουσία του προέδρου του ΚΑΠΑ Λεωνίδα Ακριβόπουλου. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι η δολοφονία του Άλκη συγκλόνισε και η συνάντηση με τους γονείς έγινε προκειμένου να τους προτείνουν και να συζητήσουν ενέργειες και δράσεις που θα τιμούν την μνήμη του παιδιού τους.