Χρειάζονται σταθερή πορεία *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Χρειάζονται σταθερή πορεία *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Θα ήταν στρουθοκαμηλισμός, φίλοι αναγνώστες, αν ήθελε κανείς να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η νεολαία, σε παγκόσμια κλίμακα, περνά μια επικίνδυνη κρίση. Όλοι μιλούν για κρίση της νεολαίας, δείχνοντας με κάθε τρόπο την ανησυχία τους και προτείνοντας, απ’ τη σκοπιά τους, μέτρα για θεραπεία.

Η μηχανοκρατία της εποχής μας, η τάση για πλήρη αποδέσμευση από το παρελθόν, ο κλονισμός της κάθε είδους ασθενείας, η δίψα για την απόλυτη ελευθερία, η μαγεία που ασκούν τα σύγχρονα είδωλα, είναι μερικά από τα βασικά αίτια της κρίσης.

Ιδιαίτερα αισθητή, έχει γίνει από πολλού, η κρίση αυτή στα λεγόμενα προηγμένα κράτη, με πρώτες τις ΗΠΑ και Σουηδία. Συμπυκνώνεται δε στο αίσθημα της μη ικανοποίησης των σημερινών νέων με τίποτε. Δεν πρέπει να υπήρξε εποχή με τόσες δυνατότητες για τους νέους, με τόση αφθονία, με τόσα μέσα ψυχαγωγίας. Κι όμως καθημερινά, μέσα τους παγιώνεται η ανία και η ναυτία, αισθήματα με τα οποία αντικρίζουν την κοινωνία μας. Συνεχώς σταθεροποιείται η πεποίθηση ότι είναι ορφανοί, εγκαταλελειμμένοι, πάμφτωχοι μέσα στη χλιδή τους, κακόμοιροι αριστοκράτες!

Έτσι, παρουσιάζονται, σήμερα οι νέοι, σαν απροσάρμοστοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα, όπως το χάσμα των γενεών, η επιθετικότητα των νέων κατά του «κατεστημένου», η ανατροπή των αιώνιων αξιών, η έντονη αναζήτηση της υλιστικής ευδαιμονίας. Έτσι, επιτείνεται το αίσθημα της ανεστιότητας, στο οποίο και πιο πάνω αναφέρθηκα.

Ένα βιβλίο ντοκουμέντο αυτής της κρίσης, που δημοσιεύτηκε πριν αρκετά χρόνια στην Ελλάδα (προβλήματα και ανησυχίες των εφήβων από γραπτές μαρτυρίες τους: Αικ. Στρίφτου – Κριαρά) αναφέρει, μεταξύ άλλων και τις εξής εξομολογήσεις:

«Τώρα τελευταία», γράφει μια νέα, «έχω γίνει νευρικιά. Θα ‘θελα να τους ξεσκίσω όλους και να φύγω. Πού; Στο άγνωστο κάποιων σκέψεων! Ω, Θεέ μου! Είναι αλήθεια πως απομακρύνθηκα από σένα».

Και σ’ άλλο ημερολόγιο διαβάζουμε: «Θέλω να ζήσω ελεύθερα, με το δικό μου τρόπο, χωρίς να μου υποδεικνύουν οι γονείς μου τι να κάνω. Θέλω να ζήσω μόνη μου, αλλά δεν μ’ αφήνουν!».

Και γνωστός τραγουδιστής διαμαρτύρεται, λέγοντας προς τους μεγάλους: «Άσεμε να κάνω λάθος!!!».

Χρόνια τώρα, γίνομαι δέκτης των ανησυχιών και των προβληματισμών των νέων. Πολλοί απ’ αυτούς με αγωνία αναζητούν «γραμμή πλεύσης», έστω και ένα ζευγάρι «μεταχειρισμένα ιδανικά», καθώς με τρομαγμένο βλέμμα διαπιστώνουν να σβήνει η φλόγα της νεανικής τους ορμής, μέσα σ’ ένα κόσμο, όπου η κοινωνική προβολή με κάθε τρόπο, το κέρδος της ευζωίας, η επαγγελματική ευδοκίμηση, η ατομική διάκριση, αποτελούν τους αμετάθετους στόχους.

Ο αείμνηστος Γ. Θεοτοκάς μας δίνει μια επιγραμματική, αλλά χαρακτηριστική περιγραφή της σύγχρονης νεότητας. «Μια νιότη», γράφει, «ανερμάτιστη, με γκρεμισμένες πίσω της όλες τις γέφυρες, που ξεκινά στην τύχη μεσ’ το χάος του αιώνα μας, ανισόρροπη απ’ τις ακατάπαυστες σεισμικές δονήσεις του σύγχρονου κόσμου, αγριεμένη από το σκοτάδι που την περιζώνει. Προχωρεί, ωστόσο, διψώντας ιδανικά, έτοιμη σε κάθε στιγμή να ριχθεί στους πιο λυσσασμένους φανατισμούς, στην πιο τρελή αισιοδοξία, στην πιο μαύρη απελπισία» (Ημερολόγιο της Αργώς και του Δαιμόνιου σελ. 21).

Αυτή είναι η γενιά για την οποία ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Κέννεντυ είχε πει: «Έχει τα πάντα, εκτός από ένα και μόνο πράγμα. Κι αυτό είναι το πιο ουσιαστικό». Απέδιδε έτσι την κακοδαιμονία των νέων στον αποπροσανατολισμό που προέρχεται από την απομάκρυνσή τους από το Θεό.

Κι εδώ, νομίζω, πως βρίσκεται το καίριο σημείο. Οι παλινδρομήσεις των νέων, μας δείχνουν ότι λείπει από μέσα τους το έρμα και ο σταθερός προσανατολισμός. Γι’ αυτό εύκολα μεταβάλλονται σε αθύρματα των κοινωνικών τρικυμιών.

Αν, λοιπόν, σταθεροποιήσουν την πορεία τους προς το Θεό και αναζητήσουν πνευματικό έρμα από τα αιώνια ιδανικά, τότε, νομίζω, ότι θα διευκολυνθεί πολύ η έξοδός τους από τη σύγχυση, την ανία και την απελπισία.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών και φωτοβολίδων

Συνελήφθη ανήλικος για παράβαση της νομοθεσίας περί...

Συνελήφθη στις 4 Μαΐου 2024 το πρωί σε περιοχή της...

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Αντωνία Μπορδένα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Απονομή Προσκοπικού μεταλλίου στον Τάκη Βλαχόπουλο

Σε μια μικρή και σεμνή τελετή τιμήθηκε την Πέμπτη 2-5-2024...

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...