Ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Ψηφίσματα που εξέδωσε με αποφάσεις της συνεδρίασης της 23ης-2-2022, ανακοίνωσε χθες το Δημοτικό Συμβουλίου Βέροιας, ως εξής:

Παύση λειτουργίας του καταστήματος Eurobank στην Βέροια

«Μεγάλη αναστάτωση, ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κοινωνία μας η παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην πόλη της Βέροιας εξυπηρετώντας ευρύτερα - πολίτες και περιοχές - λόγω της κομβικής γεωγραφικής θέσης στην οποία βρίσκεται ο Δήμος Βέροιας, αλλά και λόγω των πολυτομεακών παραγωγικών συγκριτικών του δυνατοτήτων και πλεονεκτημάτων.

Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank στην πόλη της Βέροιας αποτελεί ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός που προδικάζει μια κατάσταση που μόνον κακό μπορεί να προοιωνίζεται για την ανάπτυξη του τόπου μας και τις σχέσεις συνεργασίας κι εμπιστοσύνης της Τράπεζας Eurobank με τους πελάτες της. Και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και δυσμενή περίοδο εξαιτίας των επιπτώσεων της παρατεταμένης οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.

Βεβαίως δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι η τεχνολογική πρόοδος είναι μια βασική παράμετρος που απαντάει σε μεγάλο βαθμό στις σύγχρονες ανάγκες συναλλαγών κι επικοινωνίας. Όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι το επιχείρημα για την παύση και τη συρρίκνωση των τραπεζικών καταστημάτων. Κι αυτό όταν υπάρχουν ακόμη πολλοί συμπολίτες και συνάνθρωποί μας, οι οποίοι όχι μόνον δεν έχουν τη γνώση, την ευχέρεια και την υποστήριξη ώστε να διαχειριστούν με ευκολία κι αποτελεσματικότητα τα νέα τραπεζικά συστήματα και προγράμματα, που προέκυψαν με γρήγορους ρυθμούς, αλλά ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που επιζητούν τη σιγουριά και την αμεσότητα των τραπεζικών συναλλαγών με τη φυσική παρουσία, πρόσωπο με πρόσωπο.

Είμαστε, εκ των πραγμάτων, υποχρεωμένοι, υπερασπιζόμενοι τους ανθρώπους και τον τόπο μας, να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε τα εξής:

Η Βέροια και η ευρύτερη περιοχή της είναι μια δυναμική και διαρκώς αναπτυσσόμενη περιφέρεια. Διαθέτει ένα πλούσιο ανάγλυφο, πολλά πλεονεκτήματα. Ένας τόπος ευλογημένος όπου καλλιεργούνται και παράγονται από τους ακάματους αγρότες μας ποικιλίες ποιοτικών προϊόντων, με κορυφαίο το πασίγνωστο ροδάκινο. Υπογραμμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι στα διοικητικά όρια του Δήμου μας έχουν την έδρα τους και δραστηριοποιούνται οι μεγαλύτερες και οι περισσότερες βιομηχανίες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας. Ομοίως, δραστηριοποιούνται πολλές ενώσεις - συνεταιρισμοί και εταιρείες συλλογής - τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, όπως και πολλές συναφείς και υποστηρικτικές βιοτεχνίες κι επαγγέλματα. Σε αυτόν τον παραγωγικό κύκλο δραστηριοτήτων απασχολείται μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προσόντα κι εμπειρία. Η Βέροια, λοιπόν, αποτελεί ουσιαστικά κι αδιαμφισβήτητα ένα σημαντικότατο κοινωνικό, παραγωγικό, βιομηχανικό, εμπορικό κι εξαγωγικό κέντρο με μεγάλη συμβολή στην περιφερειακή κι εθνική οικονομία κι ανάπτυξη.

Οι πελάτες, οι συναλλασσόμενοι, λοιπόν, αλλά και οι εργαζόμενοι στην περίπτωση της παύσης της λειτουργίας του τραπεζικού καταστήματος θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη σκληρή πραγματικότητα της διακοπής ενός ιδιόκτητου καταστήματος που λειτουργούσε επί δεκαετίες στο κέντρο της πόλης έχοντας τη δική του συνεισφορά στην πορεία και στην εξέλιξη του τόπου μας. Αλλά και του καθημερινού συνωστισμού στο τελευταίο εναπομείναν τραπεζικό κατάστημα στην πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε εξυπηρέτηση, χρόνο, κόστος, ασφάλεια προκαλώντας και δημιουργώντας συνθήκες ανισότητας και τραπεζικού αποκλεισμού σε βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας μας. Θα υπάρξουν πολλές περιπτώσεις αντιμετώπισης δυσκολιών τόσο στην πρόσβαση όσο και στη χρήση χρηματοπιστωτικών προϊόντων και υπηρεσιών που είναι απαραίτητα για τη συμμετοχή των πολιτών στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό κι εργασιακό γίγνεσθαι.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας αποφασίζει:

- Να εκφράσει την έντονη δυσφορία και διαμαρτυρία του κι επιπλέον την εναντίωσή του σε κάθε κίνηση που τείνει να υποβαθμίσει τον τόπο μας και να δυσχεραίνει τις συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη κι ανάπτυξη του.

- Να ζητήσει την επανεξέταση και την επαναξιολόγηση κάθε τωρινού και μελλοντικού σχεδιασμού ή πρότασης για την παύση της λειτουργίας του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank.

- Να επισημαίνει την αναγκαιότητα της παραμονής και μάλιστα της ενδυνάμωσης του καταστήματος της Τράπεζας Eurobank διατηρώντας όλους τους εργαζόμενους στον τόπο εργασίας τους χωρίς να τους αναγκάσει σε ξεριζωμό μακριά από τις οικογένειές τους.

- Να υπογραμμίσει την υποχρέωση και την αναγκαιότητα της συμβολής όλων μας στην τοπική, περιφερειακή κι εθνική ανάπτυξη, με προτεραιότητα τον άνθρωπο, την εταιρική κοινωνική ευθύνη, το αμοιβαίο και συλλογικό όφελος.

- Να ζητήσει την παρέμβαση, την συμπαράσταση και την αρωγή της πολιτείας κι όλων των αρμοδίων ώστε το Κατάστημα της Τράπεζας Eurobank να συνεχίσει απρόσκοπτα κι επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου τη λειτουργία του.

- Τέλος, να δηλώσει τη βούληση και την αποφασιστικότητα του Δήμου Βέροιας να αγωνιστεί για να στηρίξει κάθε προσπάθεια και δράση που προάγει κι ενώνει τον τόπο μας και τους ανθρώπους του».

Ψήφισμα Συμπαράστασης στο Σωματείο Σχολικών Καθαριστριών Ν. Ημαθίας για περικοπή επιδόματος

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας συμπαραστέκεται στο δίκαιο αίτημα των Σχολικών Καθαριστριών ύστερα από επιστολή του Σωματείου Σχολικών Καθαριστριών Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων Νομού Ημαθίας για την άδικη περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος εργασίας. Ο κλάδος των σχολικών καθαριστριών πλήττεται ιδιαίτερα και υποβαθμίζεται σε χαμηλότερη κατηγορία δικαιούχων, γεγονός που αντιστοιχεί σε μείωση του επιδόματος πάνω από πενήντα τοις εκατό (50%), αποτελώντας ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα των σχολικών καθαριστριών.

Το πόρισμα της Διυπουργικής Επιτροπής που έχει δει το φως της δημοσιότητας, δεν λαμβάνει υπόψιν τη φύση της εργασίας των σχολικών καθαριστριών και καθαριστών. Οι εργαζόμενες/οι στην καθαριότητα των σχολείων δεν περιορίζονται μόνο στην καθαριότητα εσωτερικών χώρων, αλλά καθαρίζουν και χιλιάδες τετραγωνικά αύλειων χώρων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι μέσα στο πλαίσιο των καθηκόντων με τα οποία έχουν επιφορτιστεί οι εργαζόμενοι, το προσωπικό καθαριότητας εκτελεί εργασίες, καθαρισμού και απολύμανσης αιθουσών, γραφείων, αποθηκών, γυμναστηρίων, αφοδευτηρίων -που χρησιμοποιούν καθημερινά παιδιά και έφηβοι- και υαλοπινάκων. Πλέον των ανωτέρω εργασιών, το προσωπικό καθαριότητας επιφορτίζεται με τον καθαρισμό χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων αύλειων χώρων, εξωτερικών τουαλετών, με καθήκοντα ποτίσματος και κλαδέματος δένδρων, καθαρισμού χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων πεζοδρομίων περιμετρικά των σχολικών συγκροτημάτων συχνά υπό ακραίες καιρικές συνθήκες ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καλούνται να μεταφέρουν έπιπλα και αρχεία, να μεταφέρουν εκατοντάδες βιβλία, να αναλάβουν καθήκοντα αποστράγγισης υδάτων και χώρων που πλημυρίζουν, απόφραξης αποχετεύσεων και υδρορροών, κ.ο.κ.

Ο κλάδος της καθαριότητας σχολικών κτιρίων μετρά πάνω από 1500 εργατικά ατυχήματα τα τελευταία 22 χρόνια, εκ των οποίων τα 27 οδήγησαν στο θάνατο ή τη μόνιμη και ολική αναπηρία. Τη δε περίοδο της πανδημίας καταμετρήθηκαν 3.500 περίπου νοσήσεις λόγω Covid-19, την ώρα που επωμίζονται το κόστος των self-test και των μέσων ατομικής προστασίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας, εκπροσωπώντας το σύνολο της κοινωνίας αποφασίζει:

-Να ζητήσει την επανεξέταση κάθε κυβερνητικού σχεδιασμού ή πρότασης για την περικοπή του Βαρέος και Ανθυγιεινού Επιδόματος.

-Να δοθούν διευκρινίσεις σχετικά με τα κριτήρια που χρησιμοποίησε η Διυπουργική Επιτροπή για την κατάταξη του κλάδου των εργαζομένων στην καθαριότητα σχολικών κτιρίων στην κατώτερη κλίμακα δικαιούχων επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.

-Να μην γίνει καμία περικοπή στο βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα των σχολικών καθαριστριών».

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΙΧΑΗΛ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΗΣ

ΣΟΥΜΕΛΙΔΗΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην πολύτεκνη οικογένεια!

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην...

Με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας...

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και...

-Απάντηση σε Ερώτηση Βελόπουλου για την «απαράδεκτη...

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ Αλεξάνδρειας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Κέντρου Κοινότητας του,...

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η Πολιτεία στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες!

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η...

Στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ημαθίας και της ΔΗΜ.ΤΟ...

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη...

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου...

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας θα...

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ Μερος 2ο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ...

Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥΣε συνέχεια του πρώτου δημοσιεύματος σε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του 76χρονου συνταξιούχου δικηγόρου Φώτη Καλιάνη, που έχασε το απόγευμα της Παρασκευής (17/6) την μάχη με τον καρκίνο, που διεγνώσθη τυχαία πριν λίγες ημέρες μετά από τροχαίο...

Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε γιατρός της Ημαθίας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...