Οι θέσεις  του Γεωτεχνικού  Επιμελητηρίου για την ανεξέλεγκτη βόσκηση

Οι θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για την ανεξέλεγκτη βόσκηση

Τις θέσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου για το μεγάλο ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, έθεσε υπόψη της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπυρίδων Μάμαλης.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαρτίου 2022, στην Αίθουσα της Γερουσίας του Μεγάρου της Βουλής.

Την επιτροπή ενημέρωσαν: ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Μαυρουδής (Μάκης) Βορίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Συμεών Κεδίκογλου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωνσταντίνος- Ευάγγελος Αραβώσης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.), κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος , ενώ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ο κ. Δημήτρης Μελάς, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το γραφείο του κ. Γιώργου Γεωργαντά και 48 εκπρόσωποι φορέων που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Σπ. Μάμαλης αφού τόνισε τη σπουδαιότητα, προέβη σε σειρά επισημάνσεων που αφορούσαν:

• στην αναγκαιότητα άμεσης ολοκλήρωσης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που θα δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι βοσκότοποι και ποια είναι η βοσκοϊκανότητα, ώστε να προγραμματίσουμε την εκτακτική και σταυλισμένη κτηνοτροφία, καθώς και της έκδοσης αντίστοιχης Κ.Υ.Α., που να διασφαλίζει την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτών των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

• στην αναγκαιότητα διαχωρισμού των εννοιών «βοσκήσιμες γαίες» και «επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες», ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν οι υπόλοιπες βοσκήσιμες γαίες.

• στην αναγκαιότητα να γίνουν έργα στους βοσκοτόπους, με στόχο τη βελτίωσή τους και τη μεγαλύτερη παραγωγικότητά τους.

• στην αναγκαιότητα να υπάρξει ειδική μέριμνα για τα μη δεσποζόμενα ζώα και για τη βιοποικιλότητα.

• στην αναγκαιότητα εφαρμογής του νόμου για τα ενώτια σε όλα τα ζώα, ιδίως τα παραγωγικά, αφού είναι μία υποχρέωση του παραγωγού και δεν επαφίεται στην επιλογή του να τα εφαρμόσει ή όχι στα ζώα του, αλλά και της εντατικοποίησης των ελέγχων επ’ αυτού.

Τέλος αναφέρθηκε στην πολυνομία που υπάρχει και που αφορά στην επιβολή και τη διαχείριση των διοικητικών προστίμων, η οποία δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα και δυσχεραίνει την κατάσταση.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. αφού τόνισε τη δυνατότητα και τη διάθεση του Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος ανεξέλεγκτης βόσκησης, πρότεινε τα ακόλουθα:

• Να αξιοποιηθεί ή δασική υπηρεσία, ιδίως τώρα που έχει ενοποιηθεί υπό τη Γενική Γραμματεία Δασών, με αντίστοιχη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων αλλά και του προσωπικού της, ώστε να ασκήσει την επιτήρηση και τον έλεγχο των ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, και να επιβάλλει τα αντίστοιχα κλιμακούμενα πρόστιμα, καθώς γνωρίζει και τις δασικές εκτάσεις αλλά και τις βοσκήσιμες γαίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα αναγκαίο κυρίως στις περιοχές των νησιωτικών δήμων, αλλά και γενικότερα, αφού οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα παραπάνω, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, αλλά και σχέσεων με την τοπική κοινωνία.

• Να γίνει επιτροπή για την κωδικοποίηση του ισχύοντος νομικού πλαισίου

• Να συγκροτηθεί διυπουργική ομάδα εργασίας με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, που μαζί με τους εμπλεκόμενους, θα εργαστούν για τη διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες των κρατικών αρχών και θα επιβάλλει κυρώσεις, που θα συνδέονται με το σύστημα των προηγούμενων επιδοτήσεων.

• Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας θα συμβάλλει σε κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι και βροχόπτωση σε Μακροχώρι και Διαβατό

Παράταση δηλώσεων για ζημιές από χαλάζι και...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα

Τράπεζα Πειραιώς: Συμβολαιακή Τραπεζική για τη...

Σε δυναμικό μοχλό αγροτικής ανάπτυξης της χώρας...

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι  της 17/5/23 σε Διαβατό και Μακροχώρι

Υποβολή δηλώσεων ζημιάς από το χαλάζι της 17/5/23 σε...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

Τις πήρε και τις ρήμαξε τις πρώιμες καλλιέργειες, το χθεσινό σφοδρό χαλάζι στον κάμπο της Ημαθίας

Τις πήρε και τις ρήμαξε τις πρώιμες καλλιέργειες, το...

Όλο και χειρότερο γίνεται το “περιβάλλον” για τις...

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ  ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 30/3/23 ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 26/4/23  ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΩΡΙ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΤΟ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΤΗΣ 30/3/23 ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΤΗΣ 26/4/23...

Ανακοινώνεται ότι το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ...

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΩΝ ΓΙΑ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, η...

ΕΛ.Γ.Α: Αναγγελία για τον παγετό της 30ης Μαρτίου

ΕΛ.Γ.Α: Αναγγελία για τον παγετό της 30ης Μαρτίου

Από το υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας ανακοινώθηκε ότι...

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Αγροτικό Σύλλογο Ημαθίας, με πρόεδρο τον Δ. Γκαλαϊτση

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Αγροτικό Σύλλογο...

Την Κυριακή 23 Απριλίου ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...