Ενδεικτική η εκπροσώπηση των φορέων που πλήττονται από την ακρίβεια, στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέροια

Ενδεικτική η εκπροσώπηση των φορέων που πλήττονται από την ακρίβεια, στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βέροια

-Ένωσαν τις δυνάμεις τους, με ομιλητές τον Φ. Καραβασίλη και Κ. Τσιλογιάννη

Δεκατρείς φορείς της Βέροιας, διά των εκπροσώπων τους, συγκεντρώθηκαν χθες το απόγευμα στην πλατεία της Εληάς για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια, την αύξηση των τιμών στα αγαθά και ιδίως σ΄αυτά πρώτης ανάγκης η οποία άρχισε να διαφαίνεται έντονα μετά την ενεργειακή κρίση, με τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος και την αύξηση των καυσίμων, που πλήττουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Μπροστά στο πρόβλημα επιβίωσης των πολιτών, οι Φορείς (δικηγορικός σύλλογος Βέροιας, ιατρικός σύλλογος, οδοντιατρικός, φαρμακευτικός, οικονομικό επιμελητήριο, επαγγελματίες βιοτέχνες Βέροιας, ομοσπονδία επιχειρηματιών του τουρισμού, εμπορικός σύλλογος, φοροτεχνικοί λογιστές Ημαθίας, Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, Εργατικό κέντρο Βέροιας, αγροτικός σύλλογος γεωργών, ένωση εργαζομένων καταναλωτών και σύλλογος γεωπόνων) αποφάσισαν σε κοινή τους συνάντηση, πριν από 20 μέρες, να κατέβουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της Εληάς, ωστόσο, ενώ αναμενόταν να ανταποκριθεί ο κόσμος που υφίσταται τις συνέπειες της ακρίβειας, η εκπροσώπηση των κλάδων ήταν ενδεικτική και στην συγκέντρωση δεν συμμετείχαν πάνω από 50-60 περίπου άτομα.

Το πλαίσιο της διαμαρτυρίας


Όλοι οι φορείς, εκτιμώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων το οποίο διάβασε ο Κώστας Τσιλογιάννης (οικονομικό επιμελητήριο) ενώ την αρχική εισήγηση, εκφράζοντας όλους τους φορείς, έκανε με κοινή απόφαση ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Βέροιας Φώτης Καραβασίλη, που μεταξύ άλλων τόνισε:

«Σήμερα στην χώρα μας ζούμε σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη περίοδο όσον αφορά στην ακρίβεια αγαθών και υπηρεσιών. Γεγονός που δυσχεραίνει την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας. Και αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και στους συνταξιούχους μας. Αυτό οφείλεται στην απουσία μιας αποτελεσματικής κοινωνικής πολιτικής, που θα μπορούσε και θα έπρεπε να μετριάσει τις δυσανάλογες επιπτώσεις στο κομμάτι της κοινωνίας που επηρεάζεται περισσότερο, με μαθηματική ακρίβεια θα διευρύνει το χάσμα της ανισότητας και θα οδηγήσει ακόμη περισσότερα νοικοκυριά στην ανέχεια και στα χρέη. Είναι λογικό άλλωστε. Τα νοικοκυριά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με χαμηλότερα εισοδήματα ξοδεύουν πολύ περισσότερα σε ηλεκτρισμό, καύσιμα, θέρμανση και τρόφιμα, σε σχέση με τα εισοδήματά τους, παρά τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις με υψηλότερα εισοδήματα.

Ήταν στραβό το κλίμα, ήρθε και ο πόλεμος. H διεθνής οικονομία βρίσκεται σήμερα σε μια άβολη ανισορροπία. Αποτέλεσμα τόσο της πανδημίας όσο και των διορθωτικών πολιτικών που αναγκαστικά υιοθετήθηκαν για να αντιμετωπιστεί… Είναι καθήκον της Πολιτείας να προστατέψει άμεσα τα νοικοκυριά με τα χαμηλότερα, τα χαμηλά, μέχρι και τα χαμηλό-μεσαία σχετικά εισοδήματα. Αλλιώς, η μειωμένη αγοραστική τους δύναμη απέναντι στα είδη πρώτης ανάγκης, θα οδηγήσει αυτές τις οικογένειες στην φτώχεια, στην ανέχεια και σε βαθύτερα χρέη, διευρύνοντάς το χάσμα κοινωνικής ανισότητας και δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Η πολιτεία οφείλει να ενεργοποιήσει άμεσα και ουσιαστικά τους μηχανισμούς ελέγχου της αγοράς οι οποίοι είναι παντελώς απόντες παρά τις καθημερινές διαβεβαιώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης. Δεν καταλαβαίνουμε, πώς γίνεται η οποιαδήποτε αύξηση να αποτυπώνεται σε χρόνο dt στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών, ενώ η όποια μείωση να κάνει βδομάδες να αποτυπωθεί, με αποτέλεσμα να χάνεται. Κάτι το οποίο σίγουρα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται σοβαρά στην περίπτωσή μας, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην επιβάρυνση που φέρνει σε αυτήν τη χρονική φάση κυρίως η εισαγωγή ακριβού φυσικού αερίου – κάτι που επιτείνεται και από τον αντίκτυπο του πολέμου - αν οι τιμές μείνουν ψηλά και στο δεύτερο μισό του χρόνου, θα προστεθεί και μια απώλεια της τάξης των 500 έως 700 εκατ. ευρώ από τις επιδοτήσεις των ανατιμήσεων που θα πρέπει να χρηματοδοτήσει ο Προϋπολογισμός.

Συνεπώς, το μηνιαίο κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δισ. ευρώ, προσλαμβάνοντας χαρακτηριστικά που είχε η περίοδος της πανδημίας, όταν η οικονομία έχανε και από τα έσοδα, αφού πολλές δραστηριότητες είχαν ανασταλεί με κυβερνητικές αποφάσεις, αλλά και από τα μέτρα στήριξης που ήταν υποχρεωμένο να υλοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, για να στηρίξει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις.

Εκτός, όμως, από το αυξημένο κόστος δανεισμού, η Ελλάδα θα πρέπει να «κρατήσει» δυνάμεις μέσα στο 2022 ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει και στις δυσκολότερες δημοσιονομικές συνθήκες που θα έρθουν τον επόμενο χρόνο.

Το πεδίο με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και τον στόχο που θα πρέπει να πετύχει η Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρο. Οι συνομιλίες για τις αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες ξεκινούν επισήμως κάθε χρόνο από τον Μάρτιο, αλλά δεν θα πάρουν περιεχόμενο πριν από τα μέσα του χρόνου.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που συνεχίζεται, φαίνεται πως θα επηρεάσει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού στον προηγμένο κόσμο. Το τι θα συμβεί στις τιμές των καυσίμων, των τροφίμων και των πρώτων υλών είναι ακόμα δυσκολότερο να προβλεφθεί απ’ ό,τι συνήθως. Το ίδιο ισχύει για το πλήγμα στην εμπιστοσύνη και τον αντίκτυπό του στις καταναλωτικές δαπάνες και τις επενδύσεις. Την οικονομική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον καθένα μας αυτός ο πόλεμος ούτε καν μπορούμε να την φανταστούμε. Ήδη, οι αλυσιδωτές αυξήσεις του ψωμιού, του γάλατος, του κρέατος, του ηλιέλαιου δεν έχουν τελειωμό και οδηγούν σε αδιέξοδο την κάθε οικογένεια και την κάθε επιχείρηση.


Όμως η άνοδος των τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα επιτείνει τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να εδραιωθεί ακόμη περισσότερο. Από την άλλη, η επιβράδυνση των καταναλωτικών δαπανών και ο ασυνήθιστος βαθμός αβεβαιότητας δικαιολογούν μια αυτοσυγκράτηση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν καλύπτουν τα νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη. Τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι είναι ανεπίτρεπτο να φορτωθούν νέα μεγάλα βάρη, που δεν οφείλονται μόνο σε διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στην απουσία κάθε προετοιμασίας από την κυβέρνηση. Και να φανταστεί κανείς ότι δεν μιλάμε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.. Εκεί η κατάσταση είναι πιο τραγική.

Η κυβέρνηση περιμένει να λυθεί το πρόβλημα της ακρίβειας από την ίδια την αγορά. Ούτε που διανοείται να εξετάσει μερικές παρεμβάσεις όπως:

· Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.

· Η μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης.

· Η ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να χτυπηθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και δημιουργίας καρτέλ.

Αν το καλοσκεφτούμε η ακρίβεια είναι το αποτέλεσμα σειράς αντιλαϊκών πολιτικών και νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Το σημερινό πρόβλημα βρίσκεται πίσω από το προσκήνιο που ονομάζουμε ακρίβεια. Είναι πρωτίστως η μείωση των καθαρών εισοδημάτων. Αν δεν το κατανοήσουμε αυτό οποιαδήποτε παρέμβαση κάνουμε ή ζητήσουμε να γίνει, ή οποιοδήποτε επίδομα δοθεί θα είναι όπως η ασπιρίνη.

Αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα και όχι το πραγματικό πρόβλημα.

Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ημίμετρα. Χρειάζονται ρηξικέλευθες τομές οι οποίες όμως συγκρούονται με καλά προστατευόμενα συμφέροντα. Το «αόρατο» χέρι του Άνταμ Σμίθ δυστυχώς είναι πολύ ορατό με δυσβάσταχτες συνέπειες για όλη την κοινωνία.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, για μας τους φορείς, το παρήγορο και αισιόδοξο είναι ότι δημιουργούμε ένα δίκτυο φορέων πέρα και έξω από κόμματα, χρώματα και αντιθέσεις και η υπόσχεση που δώσαμε μεταξύ μας όλοι οι εκπρόσωποι, είναι ότι θα είμαστε μαζί και σε μια συνεχή λειτουργία για να δώσουμε τον αγώνα ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Και θα πετύχουμε».

Ψήφισμα αιτημάτων


Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος από τον κ. Τσιλογιάννη, με τα παρακάτω αιτήματα:

· Μείωση του Φ.Π.Α. στα βασικά είδη διατροφής, στην ενέργεια και στην παροχή υπηρεσιών (δικηγορικών, συμβολαιογραφικών κ. άλλων).

· Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και απαλλαγή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

· Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους ανυπεράσπιστους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα με απεριόριστη διάρκεια μετενέργειας των συλλογικών συμβάσεων και κατάργηση των συμβάσεων που αποκαλούνται «μηδενικές».

· Σταθερή πλήρη πενθήμερη εργασία, προστασία της Κυριακάτικης αργίας και κατάργηση όλων των ευελιξιών στο ωράριο εργασίας.

· Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού στον θεσμό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

· Έμπρακτη στήριξη του Ε.Σ.Υ. και άμεσα συντονισμένα μέτρα για την συγκράτηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης σε προσιτά για όλους επίπεδα.

· Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική. Προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων υποστηρικτικών δομών για την φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

· Μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών – έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά. Μόνιμη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας.

· Ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής που να καλύπτει την αυξημένη ζήτηση αγροδιατροφικών προϊόντων.

· Ενίσχυση της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και υποστήριξη της ντόπιας παραγωγής και των προϊόντων της περιοχής μας.

· Αύξηση στους μισθούς με ταυτόχρονη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα.

· Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

· Άμεση λήψη κατάλληλων μέτρων για την αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων για την σεξουαλική και την ηθική παρενόχληση στην εργασία, την αποκατάσταση των θυμάτων βίας και παρενόχλησης.

· Προσλήψεις μονίμου προσωπικού για την κάλυψη χιλιάδων οργανικών κενών που υπάρχουν στο Δημόσιο, σε Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία, κ.α.

· Έμπρακτη στήριξη των νέων επιστημόνων.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...