Διάφορες σταλαγματιές σοφίας! (Β΄)

Διάφορες σταλαγματιές σοφίας! (Β΄)

Του ιερέως

Παναγιώτου

Σ. Χαλκιά

(Να τις διαβάσετε, θα σας ωφελήσουν)

Το οικογενειακό περιβάλλον: Το πνεύμα του μικρού παιδιού, μοιάζει με ευαίσθητη φωτογραφική πλάκα, που κρατά την εικόνα κάθε σκέψης ή υποβολής που πέφτει στις αισθήσεις του και δι’ αυτών στο μυαλό του. Το παιδιά ζουν δια μέσου των μεγαλύτερων. Με τις πρώτες κιόλας εντυπώσεις που αποκτούν, διαμορφώνεται κατά ένα μεγάλο μέρος ο μελλοντικός τους χαρακτήρας. Και γι’ αυτό έχουν βαριά ευθύνη οι γονείς, όσοι δεν γνωρίζουν ή δεν θέλουν να προσέξουν την ανάγκη που υπάρχει να διατηρούν στο οικογενειακό περιβάλλον διαρκώς μιας γλυκιάς θαλπωρής ατμόσφαιρα, ηθικής αρμονίας, καλοσύνης και αγνότητας, αγάπης ανυπόκριτης και πηγαίας.

Η σωστή αγωγή του παιδιού: Όσα ελαττώματα αφήσατε με την αμέλεια και την αδιαφορία σας να αποκτήσει το παιδί σας, δε θα τα διορθώσετε με την αυστηρότητα, τις επιπλήξεις και τις τιμωρίες. Ακόμη κι αν του τα υπενθυμίζετε απλά και επιπόλαια, είναι χωρίς αποτέλεσμα, σκληρό και αψυχολόγητο. Αντίθετα, προσπαθήστε να στρέψετε την προσοχή του, τη διανόησή του και την συναισθηματικότητά του προς το αγαθό, το αληθινό, το ωραίο και να κατατοπίσετε βαθμιαία και με ειλικρινή και στοργικό διάλογο την εύπλαστη συνείδησή του προς την πεποίθηση ότι μόνον όταν είναι καλό και είναι όλοι ευχαριστημένοι μαζί του με τη διαγωγή του, θα αισθάνεται και το ίδιο την ωραία χαρά της ηλικίας του και θα είναι πράγματι τότε μια χαρούμενη κατάφαση ζωής, όπως πρέπει να είναι όλα τα παιδιά. Ευτυχισμένα.

Οι διακοπές του παιδιού στην κατασκήνωση: Τα παιδιά έχουν ανάγκη από οργανωμένους ρυθμούς και οριοθετήσεις κατά τις διακοπές. Μόνον έτσι αισθάνονται σιγουριά και προστασία και αυτούς τους οργανωμένους ρυθμούς και τις οριοθετήσεις… τα βρίσκουν μόνο στην οργανωμένη υπαίθρια ζωή της κατασκήνωσης. Γι’ αυτό άλλωστε και ο χρόνος προσαρμογής στους ρυθμούς της πόλης, το σχολείο κ.λπ. μετά τις διακοπές σε κατασκήνωση, είναι πολύ μικρότερος και η όλη προσαρμογή ευκολότερη. Μέσα σε λίγες ημέρες μπαίνουν πάλι με επιτυχία και χωρίς δυσκολίες στους ρυθμούς του σχολείου, διάβασμα, τακτική, πρόγραμμα γενικά στη ζωή, όπως την είχαν αφήσει με τη λήξη της σχολικής χρονιάς με βελτιωμένα γνωρίσματα.

Το σχολείο: Κατηγορεί τους γονείς. Κατηγορεί την κοινωνία. Του γκρεμίζουν ό,τι οικοδομεί. Αλλά ο λόγος έχει αντίλογο: Ότι πρέπει να οικοδομεί καλά, για να μην του γκρεμίζουν οι άλλοι ό,τι οικοδομεί. Τον αντίλογο εκφράζει κι ο ποιητής Παλαμάς με τους στίχους του:

«Σμίλεψε πάλι δάσκαλε ψυχές

χτίσ’ το παλάτι δάσκαλε σοφέ,

θεμέλια βάλε τώρα πιο βαθιά

ο πόλεμος να μην μπορεί να τα γκρεμίσει…».

Παιχνίδι: Η επιλογή του παιχνιδιού για ένα παιδί συνδέεται άμεσα με την επιλογή του τρόπου διαπαιδαγώγησής του. Τα πάντα εξαρτώνται από το «τι ανθρώπους θέλουμε να φτιάξουμε», όπως λένε οι ειδικοί και το παιχνίδι ήταν ανέκαθεν ένα απ’ τα ισχυρότερα μέσα εκπαίδευσης. «Η ηλικία και οι δεξιότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή του παιχνιδιού». Τι πρέπει να προσέχετε στην επιλογή:

1. Να μην έχει ακάλυπτα και αιχμηρά μέρη.

2. Να έχει στρογγυλεμένες άκρες.

3. Να καλύπτονται καλά οι εσωτερικοί μηχανισμοί.

4. Να αναγράφεται στο κουτί για ποια ηλικία προορίζεται.

5. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα παιχνίδια που εκτοξεύουν αντικείμενα, όπως μπίλιες, βέλη κ.λπ.

Τα ΜΗ… Τα απαγορευτικά μέχρι τρομοκρατικά «μη» για τους μικρούς συνεχίζονται και έξω από τους τοίχους του σπιτιού. Χιλιάδες τα «μη Μαρία, τα μη Κωστάκη», μέσα στο σπίτι κάθε μέρα, αλλά και στα πάρκα τα λιγοστά, και στα μουσεία, πολλά τα «μη» και εκεί όπου τα παιδιά υποτίθεται φεύγοντας από τη σπιτική, καθημερινή ασφυξία, πηγαίνουν σε μια λυτρωτική ελευθερία να ξεχυθούν σε κάποιο ελεύθερο χώρο να πράσινο και να κινηθούν, να κυλιστούν και να παίξουν. Να, όμως, που θα τρομερά «μη» παραμονεύουν και εκεί (όχι για τα σκυλάκια, αλλά για τα… παιδάκια). Πινακίδες που ρητά απαγορεύουν να πατήσουν το γρασίδι στις πόλεις τους (επαναλαμβάνω: όχι τα σκυλάκια, αλλά τα… παιδάκια), όπου οι πολίτες μικροί και μεγάλοι πηγαίνουν, κυρίως, στα πάρκα ξένων χωρών για να περπατάνε, να παίζουν και να ξαπλώνουν πάνω στις απέραντες πρασινάδες των πάρκων τους.

Στα πάρκα της Αθήνας το γρασίδι είναι πάντα είδος λεπτεπίλεπτο, καχεκτικό, μισοπεθαμένο. «Μην πατάτε το πράσινο» όπως και οι ταμπέλες στο μουσείο: «Μην αγγίζετε». Οι μεγάλοι διαβάζουν και συμμορφώνονται, τα παιδιά, όμως, όχι, ξεφεύγουν από την προσοχή των γονιών, μεθούν από το πράσινο χαλί και τρέχουν και κυλιούνται και παίζουν πάνω του.

Και τότε έρχεται καταλυτική η αγριοφωνάρα του φύλακα και με σφυρίγματα συνεχή και το γεμάτο οργή και φλόγες βλέμμα του, κόβουν τα αίματα των παιδιών, που δεν μπορούν να καταλάβουν τι κακό έκαναν. Μαρμαρώνουν τα δύστυχα από τον τρόμο και τρέχουν στην αγκαλιά των δικών τους φοβισμένα. Και να φανταστείτε ότι κάποιοι ειδικοί βεβαιώνουν ότι: το γκαζόν όσο πατιέται, τόσο καλλίτερο γίνεται. Να αλλάξουν, λοιπόν, οι απαγορευτικές πινακίδες με τα «μη», αρκετά τα «μη» του σπιτιού, και να τις αντικαταστήσουν με άλλες που να λένε: «ΠΑΤΑΤΕ ΤΗ… ΧΛΟΗ».

Αυτά για σήμερα, αγαπητοί μου φίλοι. Θα επανέλθουμε.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία 90 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Μενέλαος Ιωαν. Παπαγιάννης σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 6 Μαΐου 2024...

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη Βέροια

Τελετή Αναστάσεως και Πασχαλινή θεία Λειτουργία στη...

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Χρ. Τσακμακίδου σε ηλικία 64...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Πάσχα 5 Μαΐου 2024 στις...

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χρόνια Πολλά, Καλό Πάσχα

Χριστός Ανέστη, Καλό Πάσχα@@ads-588@@

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

ἐλέῳ Θεοῦ Ἐπίσκοπος καί Μητροπολίτηςτῆς Ἱερᾶς καί...

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα  Η κορυφαία γιορτή της χριστιανοσύνης. Ευλογημένη μέρα

«ΝΥΝ ΠΑΝΤΑ ΠΕΠΛΗΡΩΤΑΙ ΦΩΤΟΣ …» ύμνος του Πάσχα Η...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, φιλόλογοςΟ μελωδός...

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο η κηδεία του Παναγιώτη Χαρέλα

Σήμερα Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024 στις 12.00 μ.μ. η κηδεία του...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Αβραμίδου σε ηλικία 88 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Μ. Σάββατο 4 Μαΐου 2024...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...