ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ - 25η Μαρτίου- Γιατί τρώμε μπακαλιάρο; «Το ψάρι του βουνού» στου Ευαγγελισμού το «πιάτο»

ΤΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΣ - 25η Μαρτίου- Γιατί τρώμε μπακαλιάρο; «Το ψάρι του βουνού» στου Ευαγγελισμού το «πιάτο»

Έρευνα–Επιμέλεια:

Μάκης Δημητράκης

Η εκκλησία μας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής – περίοδο αυστηρής νηστείας σε παλιότερες τουλάχιστον εποχές – «επέτρεπε» αλλά και «επιτρέπει» να τρώμε ψάρι δύο φορές. Του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά πρακτικοί και οικονομικοί καθώς η τιμή του ήταν και είναι σχετικά προσιτή στα περισσότερα βαλάντια.

Επειδή οι κάτοικοι τα ενδοχώρας (μακριά από τη θάλασσα) σε παλιότερες περιόδους δεν μπορούσαν να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια με την ίδια ευκολία που μπορούσαν οι παραθαλάσσιες περιοχές, ο παστός (ή αλίπαστος) μπακαλιάρος ήταν η καλύτερη λύση.

Στην Ελλάδα, ο παστός μπακαλιάρος γνωστός με το όνομα «Καλλαρίας» ή γάδος, μπήκε στο τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και τον έφεραν Άγγλοι έμποροι που τον αντάλλασαν παστωμένο με σταφίδες σε λιμάνια της Πελοποννήσου.

Πρώτοι όμως που ασχολήθηκαν με τη συστηματική αλιεία ήταν οι Βίκινγκς γύρω στα 800 μ.Χ. Τη σκυτάλη απ’ αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες της Ιβυρικής οι οποίοι μάλιστα τον αποκαλούν «το ψάρι του βουνού» αφού παστωμένος μπορεί κάποιος να το προμηθευτεί και σε οικισμούς με μεγάλο υψόμετρο.

Ο γνωστός παστός μπακαλιάρος, είναι διαφορετικός από τα γνωστά μπακαλιαράκια της Μεσογείου που συνήθως προμηθευόμαστε από τα ιχθυοπωλεία μας. Ο μπακαλιάρος που ψαρεύεται στις κρύες βόρειες θάλασσες είναι ένα ψάρι που το μήκος του φθάνει τα 140 εκατοστά. Έχει μικρά λέπια και το χρώμα του ποικίλει. Συνήθως είναι γκρι προς το καφέ. Το βάρος του μπορεί να φθάσει τα 15 κιλά και γεννά κάθε φορά 7 εκατομμύρια αυγά. Την ημέρα ζει σε μεγάλο βάθος ενώ το βράδυ «ανεβαίνει» ψηλότερα για να βρει τροφή (καλαμάρια, γαρίδες, ρέγκες, σαρδέλες).

Από το συκώτι αυτού του μπακαλιάρου παράγεται το γνωστό μουρουνέλαιο που είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες.

Οι Πορτογάλοι σήμερα κατέχουν την παγκόσμια πρωτιά σε κατανάλωση μπακαλιάρου και έχουν δημιουργήσει πάμπολλες συνταγές για την αξιοποίησή του στην εθνική της διατροφή και τον αποκαλούν «πιστό φίλο».

Αλλά και στην πατρίδα μας μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους. Τηγανητός με σκορδαλιά, ψητός στα κάρβουνα, πλακί (με πράσο ή σπανάκι), με σταφίδες, με ρύζι αλλά και ρεβίθια (Κρήτη). Στη Κεφαλονιά κάνουν μπακαλιαρόπιτα ενώ στη Σαμοθράκη παρασκευάζουν την «μπραντάδα» ένα είδος πουρέ με γάλα, λάδι, σκόρδο και μυρωδικά.

Όπως και αν μαγειρευτεί, όπου κι αν φάμε (μέσα ή έξω από το σπίτι) πιστεύω πως η μεγάλη αξία είναι η διατήρηση του εθίμου. Η παράδοση είναι αυτή που μας ενώνει και που μας κάνει διαφορετικούς από τους άλλους λαούς

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ   ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Γράφει ο Αναστάσιος ΒασιάδηςΜε την γενικότερη έκφραση...

 Σκάκι στην πράξη - Ιστορίες ανθρώπων  που το έκαναν τρόπο ζωής

Σκάκι στην πράξη - Ιστορίες ανθρώπων που το έκαναν...

Του Σάκη ΤριανταφυλλίδηΣτο προηγούμενο άρθρο...

Χρονογράφημα  Η πραγματική γνώση

Χρονογράφημα Η πραγματική γνώση

Του Φοίβου ΙωσήφΗ πραγματική γνώση πρέπει να έχει...

«Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»;

«Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»;

Η Ελευθερίτσα πήγαινε στη δευτέρα δημοτικού. Κάποια...

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ Εδώ που το βίωμα έγινε μνήμη Εδώ που το τραύμα έγινε θαύμα

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΗ Εδώ που το βίωμα έγινε μνήμη...

Γράφει η Ελένη Μουστιάκα ΜπατσαράΕίναι κάποιες...

ΜΙΚΡΗ  ΠΕΡΠΑΤΗΣΙΑ

ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΠΑΤΗΣΙΑ

Πόσο μεγάλος ειν` ο κόσμοςπόσο μικρή η κάμαρή ...

21 Σεπτεμβρίου 1944: Όταν Έλληνες κομάντος απελευθέρωσαν την ιταλική πόλη του Ρίμινι

21 Σεπτεμβρίου 1944: Όταν Έλληνες κομάντος απελευθέρωσαν...

Του Χρήστου ΜπλατσιώτηΉταν Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου του...

Τὰ γραφικὰ μακεδονικὰ ἔθιμα(Α΄μέρος)          Δώδεκα γάμοι σὲ μιὰ μέρα ψηλὰ στὸ Σέλι τοῦ Βερμίου! Βλάχικος συναγερμὸς σἄν ἀπὸ προσκλητήριο Θεοῦ Τοῦ κ. Νίκου Σφενδόνη

Τὰ γραφικὰ μακεδονικὰ ἔθιμα(Α΄μέρος) Δώδεκα...

Επιμέλεια: Απόστολος Ιωσηφίδης[εισαγωγικό σημείωμα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η είδηση της αιφνίδιας απώλειας του 66χρονου ηλεκτρολόγου Γιώργου Κουτσιώνη, το πρωί της Τετάρτης (29/5/2024), σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Βέροιας.  Ο Γιώργος Κουτσιώνης υπήρξε άριστος επαγγελματίας και...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...