Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Στο επίκεντρο, οι συνέπειες του πολέμου, απαντήσεις Νομικής Υπηρεσίας σε Μαρκούλη, κόντρες Παυλίδη -Διαμάντη», έγκληση κατά Καφτεράνη, δρόμοι, έργα και ψηφίσματα

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας: Στο επίκεντρο, οι συνέπειες του πολέμου, απαντήσεις Νομικής Υπηρεσίας σε Μαρκούλη, κόντρες Παυλίδη -Διαμάντη», έγκληση κατά Καφτεράνη, δρόμοι, έργα και ψηφίσματα

Η μεγάλη ανησυχία για τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της Ημαθίας, η παρουσία και απάντηση του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας Γιώργου Παπαστεργίου σε προγενέστερες καταγγελίες Μαρκούλη, η κατάθεση έγκλησης κατά του Χάρη Καφτεράνη, αλλά και οι κόντρες για τα έκτακτα ψηφίσματα, ήταν τα κυριότερα προ ημερήσιας θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας το απόγευμα της Δευτέρας (28/3).

Διαφωνίες για τα έκτακτα ψηφίσματα

Για μια ακόμη φορά προέκυψε συζήτηση και διαφωνίες σχετικά με την εισαγωγή έκτακτων ψηφισμάτων, αφού όπως ανέφερε ο επικεφαλής των Συνδημοτών Παύλος Παυλίδης υπήρξε μια συμφωνία κυρίων ώστε τα έκτακτα ψηφίσματα να κατατίθενται κάποιες ημέρες πριν την συνεδρίαση και να εισάγονται όχι αιφνιδιαστικά. Το θέμα επανήλθε εξαιτίας δύο έκτακτων ψηφισμάτων που κατατέθηκαν από την Λαϊκή Συσπείρωση και την Προτεραιότητα στον Πολίτη για να καταδικάσει το δημοτικό συμβούλιο τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα οποία μετά από ψηφοφορία δεν εισήχθησαν καν και η παράταξη Μαρκούλη αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η παράταξη Μελιόπουλου κατέθεσε και ένα ακόμη έκτακτο ψήφισμα για την στήριξη των εργαζομένων που θα υποστούν μειώσεις μισθών ή θα χάσουν την δουλειά τους, το οποίο τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία.

Η ενημέρωση του δημάρχου


Στην καθιερωμένη ενημέρωση του δημάρχου στην έναρξη της συνεδρίασης, ο Κώστας Βοργιαζίδης υπογράμμισε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι χώρος για εξωτερική πολιτική, απαντώντας στην κατάθεση των δύο έκτακτων ψηφισμάτων. Καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία και επεσήμανε τις δύο συνιστώσες του προβλήματος για την Ημαθία. Πρώτο χτύπημα για τα αγροτικά νωπά και μεταποιημένα προϊόντα που θα αποκλειστούν από την Ρωσία και δεν θα μπορεί να απορροφήσει η Ουκρανία και δεύτερο η απουσία θρησκευτικού τουρισμού, αφού η περιοχή μας δεν έχει παραλίες, αλλά κατακλυζόταν από Ρώσους και Ουκρανούς για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας. Ο δήμαρχος κατέληξε λέγοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να το λάβει υπόψη για να δώσει χείρα βοηθείας στον βαθμό που απαιτείται.

Απαντήσεις του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας Γ. Παπαστεργίου

Οι καταγγελίες του συναδέλφου του Αντώνη Μαρκούλη, αναφορικά με μετακινήσεις των δικηγόρων του δήμου στην Αθήνα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, αλλά και της υποχρέωσης για να παρίσταται δικηγόρος στις συνεδριάσεις, έφεραν τον επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας Γιώργο Παπαστεργίου στα έδρανα της προχθεσινής συνεδρίασης για να δώσει απαντήσεις. Ο κ. Παπαστεργίου ξεκαθάρισε ότι οι δικηγόροι του δήμου δεν είναι υπάλληλοι, εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και να διατηρούν τα γραφεία τους χωρίς υποχρέωση ωραρίου. «Υπηρετώ την υπηρεσία 21 χρόνια και ενώ παλαιότερα μας κυνηγούσαν στα τηλέφωνα, τώρα αν έρθετε θα βρείτε σίγουρα έναν από τους τρεις δικηγόρους. Δεν υπάρχει λόγος και αντικείμενο παρουσίας στις συνεδριάσεις, αφού τα διευκρινίζουμε όλα γραπτώς, αλλά αν υπάρξει φυσικά σοβαρό νομικό ζήτημα, μας καλείτε και ερχόμαστε. Αυτό εξάλλου ορίζει και ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Για την μετακίνησή του στην Αθήνα, καθώς και της συναδέλφου του κας Παπαστάμκου στις 1-3 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαστεργίου εξήγησε ότι ο λόγος της μετακίνησης δεν ήταν η προσωπική του υπόθεση, αλλά ένα ραντεβού με τον υπουργό κ. Κεφαλογιάννη για υπόθεση ακινήτων του δήμου, όπου θα παρευρίσκονταν όλοι οι δικηγόροι του δήμου. Με την ευκαιρία του ζήτησε ο δήμαρχος να καταθέσει και έναν φάκελο για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», επομένως σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου υπήρχαν πολλαπλοί λόγοι προς όφελος του δήμου για την μετακίνηση. Αναφορικά δε για το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας την θεωρεί πολύ μικρή και ότι «μπαίνει μέσα», αφού τα έξοδά του είναι πολύ περισσότερα. «Μικρόψυχη η καταγγελία, δεν είμαστε εδώ για να γινόμαστε αρεστοί, αλλά χρήσιμοι για τα συμφέροντα και τα χρήματα του δημότη. Όποτε μπορεί ο δήμος να γλιτώσει χρήματα ενεργούμε ως λέοντες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Ο Παύλος Παυλίδης άνοιξε το θέμα Καφτεράνη και επανέφερε το «φιλτράρισμα των ΜΜΕ»


Ο επικεφαλής των ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ Παύλος Παυλίδης, χαρακτήρισε για μια ακόμη φορά ελλιπή την ενημέρωση του δημάρχου και ζήτησε εκτός από αναφορές στις επιπτώσεις του πολέμου να αναφέρει ο δήμαρχος μέτρα και σχεδιασμό για την κατάσταση(υποδοχή προσφύγων, χωρητικότητα στην δομή Αγ. Βαρβάρας). Συνέχισε να ζητά από τον δήμαρχο μέτρα προστασίας για τους δημότες κατά της ακρίβειας, σχολιάζοντας ότι δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Ο κ. Παυλίδης έριξε στο τραπέζι την εμπλοκή του δήμου στην αξιοποίηση υδάτων και ήλιου για την παραγωγή ρεύματος, σχολιάζοντας αρνητικά την παραχώρηση αυτής της δυνατότητας σε συμπολίτη μας πριν λίγο καιρό έναντι πινακίου φακής! Στην συνέχεια της τοποθέτησής του διαμαρτυρήθηκε για την κακή κατάσταση στους δρόμους λόγω των έργων που δεν κλείνουν. «Όλη η πόλη ρημαγμένη με λακκούβες, καταστρέφονται οχήματα, ειδικά τα λεωφορεία και αστικά δεν μπορούν να τις αποφύγουν. Ο κόσμος τυραννιέται, θα πρέπει να πάει δικαστικά;», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο επικεφαλής των ΣΥΝΔΗΜΟΤΩΝ, άνοιξε και πάλι το θέμα Χάρη Καφτεράνη, μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για κατάθεση έγκλησης για εξύβριση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ ο κ. Παυλίδης σχολίασε ότι έπρεπε το θέμα να έρθει και στο δημοτικό συμβούλιο. «Διώκεται ο Καφτεράνης γιατί δήθεν εξύβρισε το δημοτικό συμβούλιο, ενώ απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: «Είστε η παράταξη των διώξεων και των δικαστηρίων, ανοίγετε έναν λάκο και προσέξτε μην πέσετε μέσα. Θυμηθείτε όταν ζητούσατε από τα ΜΜΕ να φιλτράρουν τα δημοσιεύματα».

Ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης απαντώντας στον κ. Παυλίδη, εξήγησε ότι η αναφορά για φιλτράρισμα από τα ΜΜΕ έγινε εξαιτίας του, αφού πάντα διαστρεβλώνει κάτι. Για την κατάθεση της έγκλησης κατά Καφτεράνη, ο δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι δεν ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο γιατί εκ του νόμου προβλέπεται να εγκρίνεται από την Οικονομική Επιτροπή. Στο θέμα δε των προσφύγων και της δομής στις Βαρβάρες ο κ. Βοργιαζίδης απάντησε ότι είναι αρμοδιότητα και ιδιοκτησία της Πολιτείας και όχι του δήμου και σχολίασε ότι όλα αυτά είναι λόγια του αέρα!

Ο Α.Μαρκούλης συνεχίζει την κόντρα με τη Νομική Υπηρεσία του δήμου


Οι απαντήσεις του επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας του δήμου Γιώργου Παπαστεργίου μάλλον δεν ικανοποίησαν τον Αντώνη Μαρκούλη, ο οποίος είπε στην τοποθέτησή του: «Οι απαντήσεις που δώσατε είναι για μπακάληδες και όχι για το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει άλλος δήμος με διεύθυνση νομικής υπηρεσίας σε τόσο μικρό πληθυσμιακά δήμο; Στη Λάρισα είναι σε επίπεδο γραφείου». Σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο δήμαρχος λέγοντας ότι η Νομική Υπηρεσία βοήθησε τα μέγιστα να εξοικονομήσουν χρήματα, όπως και στην υπόθεση του κ. Μαρκούλη, που είναι πολλά τα λεφτά… Αυτή η αναφορά του δημάρχου προκάλεσε την έκρηξη του κ. Μαρκούλη, ο οποίος χαρακτήρισε λασπολόγο τον κύριο, αφού όπως υποστήριξε δεν είναι ο ίδιος αντίδικος με τον δήμο Βέροιας. Στην συνέχεια ο κ. Μαρκούλης έκανε ποδοσφαιρική αναφορά «Βέροια – Δοξάτο Δράμας 0-1», αναφερόμενος στην χρηματοδότηση του δήμου Δοξάτου Δράμας από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ με 465.000 ευρώ για την ανάδειξη της πορείας του Αποστόλου Παύλου. «Εμείς έχουμε αντίστοιχη πρόταση για την προσωπικότητα του Αποστόλου Παύλου στο «Τρίτσης»;» ρώτησε τον δήμαρχο ο επικεφαλής της Προτεραιότητας στον Πολίτη. «Έχουμε και το πρόγραμμα ‘Βήματα του Αποστόλου Παύλου’. Περιμένετε και θα δείτε» απάντησε ο δήμαρχος. Για προσπάθεια πιστοποίησης διαδρομών και άλλα έργα από τον δήμο, μίλησε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Λάζαρος Ασλανίδης, ενώ ενδεικτική των προθέσεων και των σχεδιασμών του δήμου είναι η ανταλλαγή του οικοπέδου με τη Μητρόπολη, υποστήριξε.

Προσκλητήριο για απεργία στις 6 Απριλίου από την Λαϊκή Συσπείρωση


Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιώργος Μελιόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την εισβολή της Ρωσίας και μίλησε για την υποχρηματοδότηση του δήμου κατά 65% λιγότερο από όσο έπρεπε, ενώ παράλληλα σχολίασε ότι περνούν συνεχώς αρμοδιότητες όπως σχολεία, πολιτική προστασία κ.α. Στη συνέχεια κάλεσε όλους τους εργαζομένους να συμμετάσχουν στις 6 Απριλίου στην απεργία για την ακρίβεια που διοργανώνει το ΠΑΜΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Γιάννης Τσαναξίδης, ο οποίος όμως υπενθύμισε ότι συνεχίζεται η μάχη στο μέτωπο του κορωνοϊού και ζήτησε στοιχεία για την κατάσταση στο νοσοκομείο Βέροιας και αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες.

Θέματα καθημερινότητας από τον Δημήτρη Τσανακτσίδη


Ο επικεφαλής της παράταξης «Δικαίωμα για νέα Βέροια» Δημήτρης Τσανακτσίδης στην σύντομη τοποθέτησή του έθεσε θέματα της καθημερινότητας του δημότη. Αναφέρθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου της Ελιάς και συγκεκριμένα στην ξύλινη πεζοδρόμηση που είναι σε άθλια κατάσταση με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πτώσης ειδικά παιδιών και ηλικιωμένων. Στη συνέχεια ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση στις στάσεις των Αστικών που είναι βρώμικες, άσχημες και σκουριασμένες και θα πρέπει να αποκατασταθούν και να ομορφύνουν. Σε απάντησή του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Αλέξης Τσαχουρίδης ανέφερε ότι είναι στον προγραμματισμό να αντικατασταθούν άμεσα τα κατεστραμμένα ξύλινα τμήματα.

Κυρ. Θεοδωρίδης για «απουσία δικηγόρου» και στάβλους Σπανού στο Πανόραμα