ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΚΟΥ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

ΤΑ ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΧΑΤΖΙΚΟΥ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΒΕΡΟΙΑΣ

Γράφει ο Γιώργος I. Καλογήρου

Με αφορμή τις παραχωρήσεις, από το Δήμο Βέροιας, των αρχοντικών Σαράφογλου και Χατζίκου σε Συλλόγους της πόλης για την στέγασή τους, κρίνω σκόπιμο να παραθέσω μερικά στοιχεία που αφορούν τα δύο αυτά πανέμορφα κτήρια και κυρίως το ιστορικό της δωρεάς τους στο Δήμο. Τα στοιχεία αυτά είναι προιόν είτε προσωπικών βιωμάτων είτε έγκυρων πληροφορών.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ

ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ

Το Αρχοντικό Σαράφογλου, που βρίσκεται στην περιοχή της Κυριώτισσας, πίσω από την Μητρόπολη, δωρήθηκε στο Δήμο της Βέροιας από την Ελένη Σαράφογλου το 1973, όταν Δήμαρχος ήταν ο Γιώργος Τσαλέρας. Η Ε. Σαράφογλου, σε προχωρημένη ηλικία, έμενε αρκετά χρόνια μόνη της στο τεράστιο για αυτήν Βεροιώτικο Αρχοντικό και ο Δήμαρχος, που είχε φιλικές σχέσεις με την ιδιοκτήτριά του, σκέφτηκε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο στο Δήμο αυτό το όμορφο σπίτι με τα έντονα χαρακτηριστικά της παλιάς τοπικής αρχιτεκτονικής. Κατέστρωσε σχέδιο δωρεάς του, από την μοναχική ιδιοκτήτριά του, στο Δήμο, με τον όρο, βέβαια, ότι ο τελευταίος θα παραλάμβανε το ακίνητο και θα το χρησιμοποιούσε μετά τον θάνατό της.

Το σχέδιο εφαρμόστηκε με επιτυχία. Έτσι το 1973 υπογράφτηκε το συμβόλαιο της δωρεάς που συνέταξε ο συμβολαιογράφος Νίκος Σιδηρόπουλος. Παρόντες,κατά την υπογραφή ήταν, εκτός από τον Δήμαρχο Γ. Τσαλέρα και την δωρήτρια Ε. Σαράφογλου, ο συμβολαιογράφος Ν. Σιδηρόπουλος,ο δικηγόρος του Δήμου Γαβριήλ Χριστοφορίδης,ο δικηγόρος Βέροιας Διονύσιος Κυρόπουλος και ο γράφων Γ. Καλογήρου ως προιστάμενος των υπηρεσιών του Δήμου.

Το Αρχοντικό προορίστηκε για την στέγαση Λαογραφικού Μουσείου. Ο καιρός περνούσε, τα χρόνια τρέχανε, οι Δήμαρχοι άλλαζαν και το κτήριο περνούσε από διάφορες φάσεις χωρίς να υλοποιείται ο σκοπός για τον οποίο αρχικά προοριζόταν.

Τελικά, πριν από καιρό, το οίκημα παραχωρήθηκε στο παράρτημα Βέροιας του Λυκείου Ελληνίδων, το οποίο παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και έχει πλούσιο πολύτιμο λαογραφικό υλικό μέρος του οποίου, ασφαλώς, θα εκθέσει για το κοινό.

Το Λύκειο, όπως με πληροφόρησαν, δεν έχει εγκατασταθεί στο οίκημα ακόμα γιατί σ’αυτό πρέπει να γίνουν επισκευές και παρεμβάσεις που θέλουν και χρήμα και χρόνο.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ XATZIKOY


Η Βούλα Χατζίκου, η γνωστή Λαογράφος με την πλουσιότατη λαογραφική δράση και προσφορά της στην πόλη μας, ήταν η μόνη που είχε μείνει (στη ζωή) από την οικογένειά της (δεν είχε παντρεφτεί) και κατοικούσε στο μεγάλο πανέμορφο πατρικό αρχοντικό που είναι στην οδό Κεντρικής αρ.183.

Είμαστε καλοί φίλοι και συνεργάτες μέχρι που «έφυγε». Εκτός των άλλων έκανα και την επιμέλεια του πολύτιμου βιβλίου της «ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ». Πήγαινα στο αρχοντικό της συχνά και τα λέγαμε. Με τις κουβέντες αυτές προέκυψε και το θέμα της δωρεάς του σπιτιού της στο Δήμο της Βέροιας. Με την ουσιαστική βοήθεια και του γιατρού Χρήστου Σουκιούρογλου, με τον οποίο είχε η Βούλα άριστες οικογενειακές σχέσεις (στο σπίτι του έμενε όταν αρρώστησε), πείστηκε και έκανε την δωρεά του ακινήτου στο Δήμο το 2006. Ο δωρεοδόχος δήμος θα παραλάμβανε το οίκημα μετά τον θάνατο της δωρήτριας.


Εδώ κρίνω χρέος μου να σημειώσω, για την ιστορική αλήθεια, ότι για την υπογραφή του συμβολαίου δωρεάς, έπρεπε να πληρωθεί ένα σεβαστό ποσό που τυπικά δεν μπορούσε να καταβάλλει ο Δήμος. Για να μη χαθεί η ευκαιρία και να πραγματοποιηθεί η δωρεά, το ποσό αυτό το πλήρωσε ο τότε Δήμαρχος Χρήστος Σκουμπόπουλος από την τσέπη του.

Ήδη το μεγάλο πανέμορφο αρχοντικό, που πέρασε και αυτό από κάποια στάδια για την αξιοποίησή του, παραχωρήθηκε πρόσφατα για χρήση στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας. Ο πλούσιος σε δράση και παραδοσιακό υλικό Σύλλογος δεν εγκαταστάθηκε, και αυτός, ακόμα στο κτήριο γιατί πρέπει να προηγηθούν επισκευές και συντηρήσεις.

Σ.Σ. (Το άρθρο του Γιώργου Καλογήρου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΒΕΡΟΙΑ» στο φύλλο της 4/4/2022 στο πλαίσιο του κεντρικού θέματος της εφημερίδας για τα παλιά αρχοντικά της πόλης)

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας  στην πρώτη σύσκεψη  ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο.  της Νέας Δημοκρατίας

Ο Τάσος Μπαρτζώκας στην πρώτη σύσκεψη ως Αναπληρωτής...

Με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της...

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην ολυμπιάδα ρομποτικής στην Κρήτη!

Η αγωνιστική ομάδα ρομποτικής της ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ στην...

Η αγωνιστική ομάδα METASHIFTERS της ακαδημίας ρομποτικής...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...