Νηστεία και υγεία !!! *Γράφει  ο Τόπης  Αθανάσιος

Νηστεία και υγεία !!! *Γράφει ο Τόπης Αθανάσιος

Η νηστεία είναι ένας τρόπος για την πρόληψη παθήσεων αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διατήρηση της υγείας καθώς και στην ανάπτυξη των διανοητικών και πνευματικών λειτουργιών του ανθρώπου, ενώ παράλληλα φαίνεται ότι συσχετίζεται με τον περιορισμό της κατάθλιψης. Έρευνες και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο τμήμα Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, από την ομάδα του κ. Αντώνη Καφάτου έδειξαν ότι:

• Νηστεία και χοληστερόλη

Όσοι ενήλικοι νήστευαν παρουσίαζαν μείωση στην κακή χοληστερόλη τους κατά 20% και πλέον, ενώ αυξάνονταν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και των βιταμινών. Όσοι νήστευαν 180 ημέρες τον χρόνο, είχαν 12,5% χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και 20% χαμηλότερη LDL (κακή) χοληστερόλη, από όσους δεν νήστευαν.

• Ανάπτυξη παιδιών και νηστεία

Σε παιδιά, τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν πως τα παιδιά, ηλικίας 6-18 ετών, τα οποία νηστεύουν αυστηρά, δεν μένουν πίσω στην ανάπτυξή τους. Αντίθετα, έχουν το ίδιο ανάστημα με εκείνα που δεν νηστεύουν, ενώ παράλληλα έχουν 50% χαμηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας.

• Καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης

και αρτηριακής πίεσης

Στα άτομα που ακολουθούν ευλαβικά τις επιταγές της νηστείας, παρατηρήθηκαν: Καλύτερη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος, της αρτηριακής πίεσης, βελτιωμένη εντερική λειτουργία, χαμηλότερες τιμές ουρικού οξέος και μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου.

• Μειωμένα επίπεδα παχυσαρκίας

Τα άτομα που νηστεύουν παρουσιάζουν χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, ενώ αποκτούν υποσυνείδητα καλές διατροφικές συνήθειες.

• Νηστεία και κατάθλιψη

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η νηστεία καταπολεμά και την κατάθλιψη.

• Μείωση οξειδωτικού στρες

Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από την άλλη, οδηγεί σε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, καθώς και αντιοξειδωτικών.

• Μείωση αρτηριακής πίεσης

Επίσης βελτιώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, λόγω της μεγαλύτερης κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και οσπρίων, τα οποία έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε κάλιο.

• Σημεία Προσοχής στη Νηστεία

Κατά την περίοδο της νηστείας δεν υπάρχουν άτομα που αποκλείονται από αυτή, αλλά κάποιες ομάδες ατόμων πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό σχεδιασμό του ημερήσιου πλάνου διατροφής, από κάποιο εξειδικευμένο διατροφολόγο, εκτός αν υπάρχει σύσταση από ιατρό για λόγους υγείας να αποφεύγεται η Νηστεία.

• Άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη

Για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο διαιτολόγιο, ώστε να έχουν υπολογιστεί και καταμεριστεί σωστά οι υδατάνθρακες και τα άλλα μακροθρεπτικά συστατικά μέσα στην ημέρα.

• Άτομα με Σιδηροπενική Αναιμία

Ο αποκλεισμός του κρέατος κατά την περίοδο της Νηστείας, μειώνει την πρόσληψη σιδήρου. Τα άτομα με Σιδηροπενική Αναιμία πρέπει να εντάξουν εναλλακτικές φυτικές πηγές σιδήρου (φακές, φασόλια ελιές και βρώμη).Για να αυξηθεί έως και 4 φορές η απορρόφησή του, είναι καλό να συνδυάζονται τα παραπάνω τρόφιμα με βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, πιπεριά, μπρόκολο, κουνουπίδι, κλπ. Το μούλιασμα των οσπρίων επίσης φαίνεται πως αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, αφού με τον τρόπο αυτό καταστρέφονται φυτικά οξέα που εμποδίζουν την απορρόφηση.

Καθώς επίσης και να αποφεύγουν να συνδυάζουν τα τρόφιμα αυτά με τρόφιμα πλούσια σε τανίνες, όπως τσάι, κακάο, κ.ο.κ.

Προσοχή στην μετάβαση από τη νηστεία στην… κραιπάλη της Κυριακής

Οι πιο πολλοί σίγουρα έχουν βαρεθεί να ακούν τις προειδοποιήσεις και τις “προβλέψεις λοιμών και καταποντισμών” της ζυγαριάς. Και σίγουρα δεν έχουν καμία διάθεση να φορτώνονται ενοχές για τις διατροφικές «ασυδοσίες» της Κυριακής του Πάσχα. Ένα είναι το δεδομένο. Το Πάσχα είναι μια μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας και σε αυτή θα υπάρχει φαγητό, αλκοόλ, κουλουράκια, τσουρέκια και σοκολατένια αυγά. Το ζήτημα στη νηστεία δεν είναι να στήσουμε ένα βουνό από απαγορεύσεις και περιορισμούς. Το θέμα όλο έχει να κάνει με την διαχείριση του φαγητού που θα κάνουμε και τα όρια που θα θέσουμε έτσι ώστε και να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα εδέσματα και να βρεθούμε στο γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές και να μην βιώσουμε τις όποιες δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από τις όποιες παρεκτροπές.

Υπάρχουν δύο δεδομένα:

1. Η μετάβαση από την νηστεία (ακόμα και την ολιγοήμερη) στην αυξημένη κατανάλωση κρέατος (που είναι πλούσια σε λιπαρά) μπορεί να προκαλέσει μία σειρά από διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

2. Τα φαγητά των ημερών είναι πλούσια σε λιπαρά και αυξημένα σε θερμίδες. Αυτό από μόνο του είναι ένα θέμα ΟΤΑΝ υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σε ποσότητα της τροφής.

Με βάση αυτά λοιπόν αυτά κάποιος μπορεί να χαράξει μία απλή διατροφική στρατηγική χωρίς να στερηθεί τίποτα.

Καλή Ανάσταση!!!!!

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Msc of Education and Disability

Υπ Διδάκτορας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Τμήμα Διατροφολογίας – Διαιτολογίας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Απόστολος Κων. Πατρίκας σε ηλικία 72...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...