Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σω(σι)πάτρου Από τη Μακεδονική Βέροια

Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Σω(σι)πάτρου Από τη Μακεδονική Βέροια

Φωτό: Από την μετακομιδή των Αγίων Λειψάνων Αγίου Σω(σι)πάτρου στη Βέροια. Στη φωτογραφία ο μακαριστός Παύλος (1973)


(Το ιστορικό της καθιέρωσης της λειτουργικής μνήμης στη γενέτειρά του, τη Βέροια)


Παύλος Δ. Πυρινός

Ανάμεσα στους μεγάλους εκκλησιαστικούς άντρες, οι οποίοι με το μαρτύριό τους συνέβαλαν στη στερέωση του χριστιανικού φρονήματος, ανήκει αναντίρρητα και ο καταγόμενος από τη Βέροια Σω(σί)πατρος που γιορτάζει σήμερα 29/4.

Όταν, ως καθηγητής Θεολόγος, δίδασκα πατερικά κείμενα, μελετώντας την Αγία Γραφή, διάβασα στις πράξεις των Αποστόλων, Κεφ. Κ΄, 4).

«συνείπετο δε αυτώ (Τω Παύλω) Σώπατρος Πύρρου Βεροιέως». Το χωρίο αυτό με παρεκίνησε το ενδιαφέρον για το ποιος ήταν ο Σώπατρος από τη Βέροια.

Για το σκοπό αυτό επισκέφθηκα τον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παύλο (σήμερα Μακαριστό) τον ενημέρωσα για την πρόθεσή μου να ερευνήσω το θέμα.

Με τη συγκατάθεση του Σεβασμιωτάτου και τη βοήθεια του Γ.Χ. Χιονίδη, του πρώτου μου διδασκάλου στη συγγραφική δραστηριότητα, προχώρησα στην έρευνα.

Η έρευνα ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή μου στις βιβλιοθήκες της Βέροιας, Κοζάνης και Κερκύρας και τη συγκέντρωση των πηγών και βοηθημάτων.

Η απόφασή μου να αποπειραθώ να γράψω περί της καταγωγής, του βίου, μαρτυρίου και θαυμάτων του Αγίου Σω(σι)πάτρου, ήταν απόρροια της επιθυμίας μου να καθιερωθεί η λειτουργική μνήμη του πνευματοφόρου ήρωα στη γενέτειρά του, τη Βέροια, ώστε οι μεν συμπατριώτες μου Βεροιείς να λάβουν μερική γνώση του βίου και της δράσεώς του, ο δε βιογράφος του μέλλοντος να βοηθηθεί στη συγγραφή έργου τελειοτέρου.

Από την έρευνά μου αυτή προέκυψε το πρώτο βιβλίο της συγγραφικής μου δραστηριότητας με τον τίτλο:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ

ΕΚ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

(Πρόλογος Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης κ.κ. Παύλου, Θεσσαλονίκη 1973).

Η εργασία αυτή, ασφαλώς δεν είναι τέλεια. Αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους μου, αλλά στο ότι είναι το πρώτο μου έργο και ως εκ τούτου δεν μπορεί παρά να είναι ατελές.



Ομιλία Π. Πυρινού για τον Άγιο Σω(σί)πατρο στον Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου ενώπιον των αρχών και πλήθος κόσμου (1973)

Από τη μελέτη του βιβλίου προκύπτει:

1. Η Βέροια χάρισε στον Απόστολο Παύλο ένα συνεργάτη, το Σω(σί)πατρο, γιο του Πύρρου, που χειροτονήθηκε επίσκοπος Ικονίου και στη συνέχεια πήγε με τον Ιάσονα στη Κέρκυρα, όπου με τη διδασκαλία του και τον μαρτυρικό του θάνατο θεμελίωσε την πίστη στον Χριστό.

2. Με την πάροδο του χρόνου λησμονήθηκε η καταγωγή του Βεροιέου Σω(σι)πάτρου και φέρεται (λανθασμένα) ότι κατάγεται από άλλη πόλη.

3. Από όλες τις μαρτυρίες του Αγίου συνάγεται ότι Σώπατρος (πρ. Απ. 20, 4) και ο Σωσίπατρος (Ρωμ. ιστ, 21) είναι ένα και το αυτό πρόσωπο, δηλαδή «ο ευγενής Βεροιαίος, Έλλην, υιός του Πύρρου και μαθητής του Παύλου Σώπατρος».

4. Καταδικάστηκε «εις τον δια πυρός θάνατον» από τον Δατιανό.

5. Ο μαρτυρικός του θάνατος και τα θαύματά του.

Tο εξώφυλλο του βιβλίου Π. Πυρινού

για τον Άγιο Σω(σί)πατρο


Πριν από την τελική εκτύπωση της εργασίας, δόθηκε «δείγμα πριν την εκτύπωση», στον Μητροπολίτη κ. Παύλο.

Από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας αποφασίστηκε (1973) η έκδοση της εργασίας, η επίσημη μετακομιδή μέρους των Αγίων λειψάνων του Σω(σι)πάτρου από την Κέρκυρα (όπου υπάρχει εκκλησία προς τιμήν του), η καθιέρωση της λειτουργικής του μνήμης, στη γενέτειρά του, τη Βέροια και ομιλία από τον Παύλο Δ. Πυρινό ενώπιον των πολιτικών, πολιτειακών αρχών και πλήθος κόσμου στον Μητροπολιτικό Ναό Πέτρου και Παύλου.

Από το 1973 έως σήμερα εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Σωσιπάτρου στη Βέροια.

Πιστεύω ακράδαντα, εφόσον στο τιμόνι της τοπικής εκκλησίας είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Παντελεήμων, η εκκλησία του Αγίου Σωσιπάτρου θα ανεγερθεί. Έχουμε δείγματα γραφής τα τόσα δύσκολα έργα που έγιναν επί της εποχής του.

Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το ιστορικό της καθιέρωσης της λειτουργικής μνήμης του Αγίου Σω(σι)πάτρου που γιορτάζουμε σήμερα, γι’ αυτό

«Πιστοί Σω(σι)πάτρου ύμνοις ως μύστην ιερόν της Αγίας Τριάδος, και κήρυκα της πίστεως, επαξίως τιμήσωμεν, όπως λάβωμεν, ταις παρακλήσεσι, πάντες έλεος, και χάριν εύρωμεν θείαν, εις εύκαιρον βοήθειαν».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόγραμμα κίνησης του  Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος για τη Μεγάλη Εβδομάδα 2024

Πρόγραμμα κίνησης του Μητροπολίτου κ. Παντελεήμονος...

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ  ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ   Ν.  ΗΜΑΘΙΑΣ:  Ενημέρωση για τα μέτρα  της  αντιπυρικής  περιόδου

ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ Ν. ΗΜΑΘΙΑΣ: ...

Στα πλαίσια της διαρκούς ενημέρωσης προς τους πολίτες,...

Η Αρχή Πολιτικής  Αεροπορίας απαντάει στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» για τη Δημιουργία cargo αεροδρομίου στην Ημαθία

Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας απαντάει στην Ερώτηση...

Στην  Ερώτηση της «Ελληνικής Λύσης» που συνυπογράφει...

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας

Έκτακτη συνεδρίαση την Παρασκευή 26/4 του Δημοτικού...

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας...

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Ημαθιώτης δικηγόρος Κώστας...

Ο πρώην βουλευτής Ημαθίας και στέλεχος του κόμματος...

Εορτασμός  202ης επετείου  ολοκαυτώματος της Νάουσας κατά την  επανάσταση του 1822-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εορτασμός 202ης επετείου ολοκαυτώματος της Νάουσας...

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ 2024• Χώρος Τέχνης «Ναϊάς», ώρα 18:00:...

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης Τσιρίκας από την Αλεξάνδρεια

Σκοτώθηκε σε τροχαίο ο 35χρονος επιχειρηματίας Άκης...

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός...

Απομακρύνει  εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική Αστυνομία Βέροιας

Απομακρύνει εγκαταλελειμμένα οχήματα η Δημοτική...

 Άλλο ένα όχημα εγκαταλελειμμένο απομακρύνθηκε με...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Σε ηλικία 35 ετών σκοτώθηκε σε τροχαίο ο γνωστός επιχειρηματίας, Άκης Τσιρίκας, από την Αλεξάνδρεια. @@ads-588@@Το τροχαίο έγινε στις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης, την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι του στο Νησί. Το...

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...