Αρχές καλοκαιριού έτοιμο το νέο Μουσείο στη Βεργίνα

Αρχές καλοκαιριού έτοιμο το νέο Μουσείο στη Βεργίνα

-Κ.Βοργιαζίδης: Σαφώς και ο δήμος θα επωφεληθεί από αυτό

Έργα πολιτισμού στην Κεντρική Μακεδονία, συνολικού προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσαν χθες (Δευτέρα 16/5), μετά τη συνάντησή τους στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, «συζητήσαμε για τα έργα του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται (2014 – 2020) και εξετάσαμε την εξέλιξή τους και τα χρονοδιαγράμματα, αλλά και για τα έργα πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Έχουμε διασφαλίσει 24 εκ. ευρώ για έργα πολιτισμού και επιπλέον 11 εκ. ευρώ για τη στήριξη των σημαντικών θεσμών σύγχρονου πολιτισμού. Έτσι διασφαλίζουμε ότι και τα επόμενα χρόνια η Κεντρική Μακεδονία θα πρωταγωνιστήσει στον σύγχρονο πολιτισμό, αλλά συνάμα θα υποστηρίξει και θα αναδείξει την πολύ πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης τα έργα της Κεντρικής Μακεδονίας, που προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι προτάσεις της Περιφέρειας, πολλές από τις οποίες αναμένεται να υιοθετηθούν.

Η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι «στη συνάντηση έγινε λεπτομερής ανασκόπηση όλων των έργων, που εξελίσσονται μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ και διαπιστώθηκε ότι όλα τα έργα υλοποιούνται εντός των χρονοδιαγραμμάτων τους».

Νέο Μουσείο Βεργίνας

Ειδική αναφορά έκαναν οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Μενδώνη και στο νέο Μουσείο της Βεργίνας.

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «το έργο έχει ιστορική, πολιτισμική και εθνική σημασία. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί ένα από τα πιο σύγχρονα και αναβαθμισμένα μουσεία παγκοσμίως».

Η Υπουργός επισήμανε ότι «αρχές καλοκαιριού θα είμαστε έτοιμοι και θα προγραμματίσουμε τα εγκαίνιά του, που θα πρέπει να έχουν τη δέουσα λαμπρότητα που απαιτείται».

Ταμείο Ανάκαμψης

Η Υπουργός τόνισε πως τα έργα που έχει εντάξει και προγραμματίζει να εντάξει το Υπουργείο στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι συνολικού προϋπολογισμού 18 – 20 εκ. ευρώ και ήδη έχουν ενταχθεί έργα περίπου 10 εκ. ευρώ.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε απολύτως τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, που είναι πολύ σημαντική στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά, είναι να συνδυάσουμε τα τρία χρηματοδοτικά εργαλεία: τρέχον ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και νέο ΕΣΠΑ. Στόχος είναι να δημιουργηθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και να μείνει το μεγαλύτερο αποτύπωμα για τον πολιτισμό την περίοδο αυτή στην Κεντρική Μακεδονία», σημείωσε η κ. Μενδώνη.

Επίσης, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Υπουργός ανακοίνωσε ότι η αποκατάσταση του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ άλλα έργα που έχουν ενταχθεί αφορούν σε αποκαταστάσεις μνημείων και ενεργειακές αναβαθμίσεις που συνδέονται με αυτές και αρχίζουν από την πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα στην Αγία Σοφία, την Αχειροποίητο, τη Ροτόντα. Επίσης εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης το Κάστρο της Χρυσής στην Αλμωπία, αλλά και η Αγία Άννα, ο Παντοκράτωρ και το Τέμενος Ορτάν στη Βέροια. «Αρκετά έργα εντάχθηκαν, κάποια ξεκίνησαν και πλέον δρομολογούμε και ωριμάζουμε τα επόμενα», σημείωσε.

Αμφίπολη

Αναφερόμενος στο έργο της Αμφίπολης και του Τύμβου Καστά, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «έχει γίνει σημαντική πρόοδος, ωστόσο ζήτησα περαιτέρω επίσπευση των εργασιών, ώστε τα έργα να ολοκληρωθούν εντός χρονοδιαγράμματος και να παραδοθεί αυτό το σημαντικό μακεδονικό μνημείο προς χρήση στους πολίτες, προκειμένου να το επισκέπτονται αρχικά ομάδες επιστημόνων τους επόμενους μήνες και ακολούθως όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής».

Η κ. Μενδώνη για το ίδιο ζήτημα υπογράμμισε: «Κατανοώ απολύτως την αγωνία του Περιφερειάρχη για την Αμφίπολη, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσωπικά ο κ. Τζιτζικώστας και η Περιφέρεια ήταν αυτοί που στήριξαν το μνημείο από την αρχή μέχρι το τέλος, αδιάλειπτα, συνεχώς και μετ’ επιτάσεως. Η πρώτη φάση που είναι ενταγμένη στο τρέχον ΕΣΠΑ προχωρεί ικανοποιητικά. Σέβομαι την αγωνία του κ. Τζιτζικώστα για επιτάχυνση και οι υπηρεσίες του Υπουργείου θα προσπαθήσουν να την ικανοποιήσουν. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι η Αμφίπολη είναι μείζον αρχαιολογικός χώρος, ότι δεν είναι μόνο ο Τύμβος Καστά, αλλά και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή της Αμφίπολης, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε υποβάλει και είναι θέμα ημερών η ένταξή τους, δυο έργα. Το ένα είναι η ανάδειξη της ξύλινης γέφυρας, ένα μοναδικό μνημείο, μια γέφυρα που έχει σωθεί από τον 5ο αιώνα και περιγράφεται κι από τον Θουκυδίδη, με προϋπολογισμό 1,2 εκ. ευρώ. Το δεύτερο έργο είναι προϋπολογισμού 800.000 ευρώ και ενισχύει το πρόγραμμα των πολιτιστικών διαδρομών στην ακρόπολη και στο χώρο της παλαιοχριστιανικής βασιλικής».

Φωτισμός Κάστρων Άνω Πόλης

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης σε ακόμη ένα σημαντικό έργο, που όπως τόνισε «θα πιέσουμε και προσπαθούμε να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για τον φωτισμό όλων των Κάστρων της Άνω Πόλης, στα πρότυπα της Ακρόπολης και του Παρθενώνα. Είναι έργο που ζήτησα προσωπικά από την Υπουργό και το αποδέχτηκε και προχωρήσαμε άμεσα στη μελέτη του, που ολοκληρώνεται και εφόσον δεν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ενταχθεί σε ένα από τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είναι σημαντικό έργο διότι στην ουσία θα δημιουργήσει ένα νέο τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη».

Όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, «η μελέτη του φωτισμού χρηματοδοτείται από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να προλάβουμε όχι απλώς να εντάξουμε, αλλά και να ολοκληρώσουμε το έργο των Κάστρων, που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία όλης της Θεσσαλονίκης».

Δήμαρχος Βέροιας για νέο Μουσείο

Βεργίνας: «Σαφώς και ο δήμος

θα επωφεληθεί από αυτό»


Για τις θετικές επιπτώσεις στο δήμο Βέροιας από την λειτουργία του νέου μουσείου των Αιγών στη Βεργίνα, έκανε λόγο ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι γίνεται καταρχάς μία τιτάνια προσπάθεια για την ένταξη της ανάπλασης της Βεργίνας στο ταμείο ανάκαμψης, «που σημαίνει πιο θελκτική εικόνα για την Βεργίνα», ενώ για τη λειτουργία του μουσείου τόνισε ότι σαφέστατα θα προσθέσει χρόνο στους επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να μένουν και να διανυκτερεύουν στην περιοχή μας. Σαφώς και ο δήμος θα επωφεληθεί από αυτό», εκτίμησε ο δήμαρχος και αναφέρθηκε και στην αύξηση του τουρισμού κατά 50% στα τρία χρόνια προ κορονοϊού, επι ανατιδημαρχίας Β. Λυκοστράτη εκφράζοντας την πίστη ότι και ο νέος αντιδήμαρχος τουρισμού Λ. Ασλανίδης, κάνει εξαιρετική δουλειά και θα με την κανονικότητα μετά την πανδημία, θα υπάρξει θετική ανάπτυξη στον Δήμο της Βέροιας σε σχέση με τον τουρισμό.

Για το θέμα του μουσείου της Βεργίνας, ο Δημήτρης Τσανακτσίδης ρώτησε τι σκοπεύει να κάνει ο δήμος, εν όψει της λειτουργίας του μουσείου το καλοκαίρι, τι ενέργειες θα γίνουν για να προβάλλει και να φέρει επισκέπτες στην πόλη, διότι, όπως είπε, «εάν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης αντιδημαρχίας τουρισμού». Ο αντιδήμαρχος τουρισμού κ. Ασλανίδης, στην απάντηση του, τόνισε ότι γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τον τουρισμό, αλλά για το μουσείο, μέχρι να γίνουν τα εγκαίνια δεν έχει ο δήμος κανένα δικαίωμα και αρμοδιότητα για προβολή ή για λήψη πλάνων. Όμως το διαφημίζει παντού και όταν ανοίξει θα προχωρήσει και στο κομμάτι της προβολής. «Τουρισμός σημαίνει ανάπτυξη και εξωστρέφεια και γίνονται βήματα ακόμα και για θεματικό τουρισμό από το Σεπτέμβριο στην περιοχή», ενημέρωσε, επισημαίνοντας ότι θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο και η ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου σε σχέση με τον τουρισμό, που θα ενημερώνει για 12 ενότητες και προορισμούς στο Δήμο. «Αναθερμαίνουμε τις κινήσεις μας και ενωμένοι όλοι οι φορείς μπορούμε να πετύχουμε τον κοινό στόχο… Έχουμε καλές προοπτικές και τουριστικό προϊόν, έχουμε 450 χιλιάδες τουρίστες, αλλά περαστικούς, και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα να ζήσει ο επισκέπτης μέσα στην πόλη και σε αυτό θα βοηθήσει σίγουρα το νέο μουσείο», πρόσθεσε.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικολογική Ομάδα Βέροιας:

Οικολογική Ομάδα Βέροιας: "Εκτός λειτουργίας ο...

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, συνεχείς είναι οι...

Σύλληψη αλλοδαπού για κάνναβη από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας

Σύλληψη αλλοδαπού για κάνναβη από το Τμήμα Ασφάλειας...

Συνελήφθη χθες (17 Αυγούστου 2022) το απόγευμα σε περιοχή...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 18 έως 30 Αυγούστου

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 18 έως 30 Αυγούστου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων 2022

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων...

Την Πέμπτη 18.08.2022 και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική...

Κλιματιζόμενος χώρος φιλοξενίας το Κεντρικό ΚΑΠΗ Βέροιας

Κλιματιζόμενος χώρος φιλοξενίας το Κεντρικό ΚΑΠΗ...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Καθαριότητας και...

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Β/θμιας  Εκπ/σης Ημαθίας

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας...

Από την Τετάρτη 17-08-22 ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης...

Βέροια: Σφοδρή πρόσκρουση ΙΧ σε οικοδομή

Βέροια: Σφοδρή πρόσκρουση ΙΧ σε οικοδομή

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 7.30 το απόγευμα της...

Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου συνοδευόμενος από τους υποψηφίους βουλευτές Ημαθίας

Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ο Πρόδρομος...

Στο λαμπρό Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...