Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»

Επίσκεψη Φρ. Καρασαρλίδου στην ΔΕΥΑ Βέροιας: «Απαράδεκτη κάθε σκέψη για ιδιωτικοποίηση του υπέρτατου κοινωνικού αγαθού, του νερού»

Τα γραφεία της ΔΕΥΑ Βέροιας επισκέφθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 η πρ. βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Φρόσω Καρασαρλίδου, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ολοένα αυξανόμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δημοτική Επιχείρηση, λόγω του υψηλού κόστους στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και της παντελούς έλλειψης βοήθειας από την κυβέρνηση. 

Η Φρόσω Καραρασαρλίδου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΒ Στέργιο Διαμάντη, τον Διευθυντή Θωμά Αχτσή, την αν. Διευθύντρια Διοικητικού – Οικονομικού Κατερίνα Τσιαπάρα και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΒ Ηλία Τσακτάνη. 


Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, η πρ. βουλευτής διαπίστωσε ότι οι φόβοι που υπήρχαν για ιδιωτικοποίηση του νερού, για τους οποίους είχε υπογράψει κοινοβουλευτική ερώτηση το 2020, επαληθεύονται από τους ίδιους τους ανθρώπους της ΔΕΥΑΒ, που ανέφεραν ότι οι ΔΕΥΑ οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την μηδενική οικονομική συνδρομή στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης – αποχέτευσης από την κυβέρνηση, αλλά και από πολιτικές επιλογές που έγιναν από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ (Κατάργηση Ειδικής Γραμματείας Υδάτινων Πόρων, παραχώρηση λειτουργιών των ΔΕΥΑ σε ΣΔΙΤ, υποστελέχωση ΔΕΥΑ κ.α.). 

Πέρα από τις ούτως ή άλλως μη υποστηρικτικές προς τις ΔΕΥΑ πολιτικές αποφάσεις, η πρόσφατη κατακόρυφη αύξηση των τιμών οδηγεί και την ΔΕΥΑ Βέροιας σε δεινή οικονομική θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διπλασιασμός του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, για την οποία τον Ιανουάριο του 2021 η ΔΕΥΑΒ πλήρωσε 15.000 ευρώ και τον Ιανουάριο του 2022 το 30.000 ευρώ! Αντίστοιχος διπλασιασμός υπάρχει βεβαίως σε όλες τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΒ και μάλιστα τα αντλιοστάσιά της έχουν οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο, άρα πληρώνει ακόμα πιο ακριβά το ρεύμα. Για αυτό το υψηλό κόστος που καλείται η ΔΕΥΑΒ να διαχειριστεί, δεν υπάρχει καμία κρατική επιδότηση, καμία πρόβλεψη για ενίσχυση, ενώ οι λογαριασμοί του νερού παραμένουν σταθεροί.  

Όπως ενημέρωσαν την Φρόσω Καρασαρλίδου ο πρόεδρος και τα στελέχη της ΔΕΥΑΒ, πέρα από το αυξημένο κόστος λόγω του ηλεκτρικού ρεύματος, η Επιχείρηση αντιμετωπίζει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, που έχει να κάνει με την γενικότερη οικονομική εξαθλίωση των πολιτών. Οι απλήρωτοι λογαριασμοί νερού συσσωρεύονται με δραματικούς ρυθμούς, δημιουργώντας ακόμη περισσότερα θέματα στην επιβίωση της Δημοτικής Επιχείρησης. Παράλληλα, έχει να αντιμετωπίσει και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, που εκμεταλλεύονται την γενικότερη κατάσταση και αποφεύγουν και αυτοί την αποπληρωμή των λογαριασμών. 

Με βάση τα παραπάνω, η Φρόσω Καρασαρλίδου τόνισε σε όλους τους τόνους πως είναι απαράδεκτη κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης του νερού, σημειώνοντας πως τόσο οι ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, όσο και η έλλειψη πρωτοβουλιών στήριξης των ΔΕΥΑ σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, αποδεικνύει πως το κοινωνικό αγαθό του νερού έχει μπει στο μάτι της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας, όπως έχει συμβεί ήδη με την ηλεκτρική ενέργεια, μετά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. 

«Πέρα από ιδεολογίες και ιδεοληψίες, πέρα από οικονομικά συμφέροντα και πολιτικές στοχεύσεις, θεωρώ αδιανόητο το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, το νερό, να αφεθεί στα χέρια ιδιωτών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Το ζήσαμε και του ζούμε με την ηλεκτρική ενέργεια, δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και η ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση και του νερού. Είναι αυτονόητο ότι η διαχείριση του νερού πρέπει να παραμείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση και να υπάρχει πάγια και γενναία υποστήριξη στην ανταποδοτικότητα των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ προς τους πολίτες. Κάθε άλλη σκέψη και ενέργεια είναι εθνικά επιζήμια και κοινωνικά ανάλγητη και  επικίνδυνη», σχολίασε η πρ. βουλευτής Ημαθίας μετά τη σύσκεψη στην ΔΕΥΑ Βέροιας. 


Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην πολύτεκνη οικογένεια!

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην...

Με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας...

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και...

-Απάντηση σε Ερώτηση Βελόπουλου για την «απαράδεκτη...

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ Αλεξάνδρειας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Κέντρου Κοινότητας του,...

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η Πολιτεία στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες!

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η...

Στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ημαθίας και της ΔΗΜ.ΤΟ...

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη...

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου...

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας θα...

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ Μερος 2ο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ...

Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥΣε συνέχεια του πρώτου δημοσιεύματος σε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του 76χρονου συνταξιούχου δικηγόρου Φώτη Καλιάνη, που έχασε το απόγευμα της Παρασκευής (17/6) την μάχη με τον καρκίνο, που διεγνώσθη τυχαία πριν λίγες ημέρες μετά από τροχαίο...

Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε γιατρός της Ημαθίας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...