Διάφορες σταλαγματιές Σοφίας! (ΣΤ΄) (Να τις διαβάσετε, θα σας ωφελήσουν)

Διάφορες σταλαγματιές Σοφίας! (ΣΤ΄) (Να τις διαβάσετε, θα σας ωφελήσουν)

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Χριστούγεννα: Ό,τι κάνει υποβλητικές τις νύχτες γύρω από τα Χριστούγεννα, όταν τις περνάει κανείς μακριά απ’ τις πόλεις, είναι η αποκορύφωση του χειμώνα. Συνήθως μέσα σε μια χειμερινή ξαστεριά βλέπει ο θεατής της φύσης τα αστέρια λαμπρότερα από κάθε άλλη φορά, ενώ η ζωή είναι βυθισμένη σε νεκροφάνεια, όπως πολύ ωραία και απλά αποδίδουν την εικόνα οι στίχοι του Χατζόπουλου:

«Ούτε πουλιού γροικάς λαλιά

ούτ’ ένα βέλασμα προβάτου

λες κι απλωμένη σιγαλιά

είν’ εκεί ολόγυρα θανάτου.

Μα ξάφνου πέρα απ’ το βουνό

γλυκός σήμαντρου ήχος γροικιέται

ωσάν βαθιά απ’ τον ουρανό

μέσα στη νύχτα να σκορπιέται».

Αυτός ο ήχος του σήμαντρου ή της καμπάνας του χωριού, που μοιάζουν σαν να θέλουν να ξυπνήσουν τη φύση, είναι η καλύτερη Χριστουγεννιάτικη Μουσική.

Πίστη: Σε κάθε άνθρωπο υπέρτατο αγαθό για την ψυχή του είναι η πίστη, οποιοδήποτε και αν είναι το αντικείμενό της: Θεός, Πατρίδα, επιστήμη, ανθρωπότητα. Χωρίς την πίστη, η ζωή καταντά άχρωμη και ανούσια, ακόμη και ανιαρή χωρίς ενδιαφέρον. Με την πίστη κατανικάμε την αθλιότητα, τις αποθαρρύνσεις μας, τις αδυναμίες μας. Αυτή η πίστη εξωραΐζει τη ζωή μας, τάσσει μπροστά της κάποιο σκοπό και κάποιο ιδεώδες, προς το οποίο γίνονται όλες οι προσπάθειες και η ενεργητικότητά μας, με αποτέλεσμα την πρόοδο και την τελειοποίησή μας.

Η αγάπη: Όλη η ηθική υπεροχή ενός ανθρώπου συνοψίζεται στην έννοια της αγάπης. Η αγάπη είναι το κορυφαίο και ευγενέστερο συναίσθημα που φωτίζει και θερμαίνει τη ζωή και πραγματοποιεί την ιδεώδη ψυχική αρμονία μεταξύ του Εγώ μας και του Εγώ των άλλων. Με την αγάπη στην ψυχή, ως εφόδιο, βαδίζεις ανετότερα το δρόμο της ζωής και αποφεύγεις τους κλονισμούς κάθε ανώμαλης σχέσης με τους συνανθρώπους σου, ενώ συγχρόνως εκπληρώνεις αποτελεσματικά και τον προορισμό κάθε καλού ανθρώπου, διότι γίνεσαι ωφέλιμος και ευεργετικός στους άλλους.

Πεποίθηση: Στον αγώνα της ζωής πρέπει να έχεις ιδιαίτερα και πάνω απ’ όλα πεποίθηση στις δικές σου δυνάμεις, στον ίδιο σου τον εαυτό. Βέβαια, καλό είναι να βρεις ένα καλόβολο στήριγμα να σε βοηθήσει στις κακοτοπιές και τις δυσκολίες που θα συναντήσεις, πιθανόν και δεν μπορεί παρά να βρεις αυτό το στήριγμα –το χέρι βοηθείας- εφόσον είσαι καλός και ευγενών αισθημάτων. Αλλά και πάλι, αν σου λείψει, δεν έχεις παρά να διπλασιάσεις τη θέλησή σου και τη δραστηριότητά σου και έτσι θα αναπληρώσεις κάθε ξένη βοήθεια. Σ’ αυτές ακριβώς τις περιπτώσεις θα σε υποστηρίξει σίγουρα και αποτελεσματικά η πίστη και η ελπίδα στην υπέρτατη Δύναμη που κυβερνά τον κόσμο.

Καθήκον: Στρατής Δούκας: «Καθήκον όταν κάνεις κάτι όχι για το προσωπικό όφελος αλλά για το γενικό. Καθήκον είναι να θυσιάζεις το ίδιο σου το συμφέρον για το καλό του συνόλου. Όταν κοιτάζεις μόνο τον εαυτό σου, αυτό δεν είναι καθήκον, αλλά το συμφέρον σου. Βέβαια, ο άνθρωπος από φυσικού του κοιτάζει πρώτα τον εαυτό του και μετά τους άλλους. Όταν θα φθάσει η μέρα για να νοιάζεται πρώτα για το σύνολο, τότε ο άνθρωπος όχι μόνο θα έχει κάνει το καθήκον του, αλλά μαζί θα έχει λυτρωθεί απ’ όλα τα δεινά».

Προστασία της φύσης: Πρωταρχικό και άμεσο καθήκον του καθενός μας είναι η προστασία της φύσης. Η φύση δεν είναι αχάριστη με την προστασία μας, θα μας χαρίσει τους ευεργετικούς και ευωδερούς κρυψώνες της, τα άπειρα αγαθά της, θα ανοίξει διάπλατα την αγκαλιά της για να μας σώσει από τον με δόσεις θάνατο του σύγχρονου πολιτισμού μας, που βήμα-βήμα μας οδηγεί στον όλεθρο και την αυτοκαταστροφή.

Οι πυρκαγιές, έχουν ως αποτέλεσμα την αλλαγή του μικροκλίματος. Θα γίνει ξηρό, γιατί το δάσος με τη σκιά του κρατάει το χώρο του δάσους δροσερό και τον ευρύτερο χώρο. Επίσης, το δάσος προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση. Χώμα και νερό κατεβαίνει προς τα χαμηλά μέρη ή και στη θάλασσα, όγκοι φερτών υλικών. Έτσι, το νερό της βροχής δεν εισέρχεται στο έδαφος, όπως όταν υπάρχει το δάσος και δεν γεμίζουν οι υδροφόροι ορίζοντες, δεξαμενές γης.

Βράσε ρύζι… Μανώλη (πώς βγήκε): Στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο, ένα πολεμικό τάγμα είχε προχωρήσει πολεμώντας μέσα στο έδαφος της Βουλγαρίας και είχε αποκοπεί απ’ το υπόλοιπο σώμα. Στη γρήγορη προέλασή τους δεν πήραν τίποτε άλλο μαζί τους, παρά μόνο ρύζι. Κάποτε όμως μπήκαν σ’ ένα χωριό και πεινασμένοι όπως ήταν, έπεσαν σα κοτέτσια και δεν άφησαν κότα για κότα. Μόλις γύρισαν στο τάγμα για να μαγειρέψουν, επενέβη ο Διοικητής τους και διέταξε να επιστρέψουν τις κότες και, όταν τον ρώτησαν τι θα φάνε, γύρισε στο μάγειρα και τον πρόσταξε: «βράσε ρύζι Μανώλη».

Φίλε αναγνώστη: Διάβασε με προσοχή τα έξι άρθρα μου με τίτλο: «Διάφορες σταλαγματιές Σοφίας!».

Είναι αφορμή για γνώση, μόρφωση και επιμόρφωση, για αναπόληση, για ρεμβασμό, για νοσταλγία, για χαρά και γέλιο αλλά και μελαγχολία και ρομαντισμό, για ξεκούραση ψυχο-πνευματική και για ψυχαγωγία.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαβάστε στη

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Διαβάστε στη "ΒΕΡΟΙΑ" (27/6/2022)

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην πολύτεκνη οικογένεια!

Τάσος Μπαρτζώκας: Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη του στην...

Με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου Πολυτέκνων Νομού Ημαθίας...

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και συντήρηση σχολικών κτιρίων

Στ. Πέτσας: Αρμοδιότητα των Δήμων η επισκευή και...

-Απάντηση σε Ερώτηση Βελόπουλου για την «απαράδεκτη...

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ Αλεξάνδρειας το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου

Πολύπλευρη ενημέρωση πραγματοποίησε στο ΕΕEΕΚ...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας μέσω του Κέντρου Κοινότητας του,...

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η Πολιτεία στέκεται δίπλα σε όλες τις γυναίκες!

Τάσος Μπαρτζώκας: Με το Πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» η...

Στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Ημαθίας και της ΔΗΜ.ΤΟ...

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη Βουλή ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης

Τα αιτήματα των Πολυτέκνων δεσμεύθηκε να φέρει στη...

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου...

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Πρόγραμμα δωρεάν rapid tests στη Νάουσα

Δωρεάν rapid tests στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας θα...

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΥ Μερος 2ο

ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟΥ ΒΕΡΟΙΩΤΙΚΟΥ...

Του Δ.Π.ΤΟΛΙΟΥΣε συνέχεια του πρώτου δημοσιεύματος σε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...

Θλίψη σκόρπισε η είδηση της απώλειας του 76χρονου συνταξιούχου δικηγόρου Φώτη Καλιάνη, που έχασε το απόγευμα της Παρασκευής (17/6) την μάχη με τον καρκίνο, που διεγνώσθη τυχαία πριν λίγες ημέρες μετά από τροχαίο...

Σε 7 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε γιατρός της Ημαθίας από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης για παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ (νυν ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα...

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 25 Μαΐου 2022 στην Εγνατία Οδό. Συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, στο ύψος των ΣΕΑ Πλατάνου, οδηγός Ι.Χ. αυτοκινήτου έχασε τον έλεγχο του οχήματός του...