Οι ρύποι και η «κλιματική ουδετερότητα» δεν έχουν σύνορα!

Οι ρύποι και η «κλιματική ουδετερότητα» δεν έχουν σύνορα!

Οι ρύποι δεν έχουν σύνορα γι αυτό δεν έχει σημασία εάν ζεις στα Γιάννενα, στη Βέροια, στη Δανία ή σε άλλη χώρα της Ευρώπης, στη Νέα Υόρκη ή στην Αφρική. Ότι μπορεί να συμβεί σε μία περιοχή μπορεί αυτόματα να έχει επιπτώσεις σε μία άλλη. Σε αυτή τη λογική κινείται η θεματική περί κλιματικής ουδετερότητας του καθηγητή Βασίλη Κωστάκη, που μελετά θέματα οικολογίας και τεχνολογίας ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο του TalTech και ως ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Harvard, με έδρα τα Γιάννενα.

Άρθρο του φιλοξένησε χθες ο ΛΑΟΣ και τις σκέψεις του μοιράστηκε μέσα από την εκπομπή «πρωινές σημειώσεις» στον ΑΚΟΥ 99,6 παρουσία και του συμβούλου Βιβλιοθηκών Γιάννη Τροχόπουλου, ιδρυτή του Future Library.

Και μπορεί ο τίτλος του άρθρου του «Μπορούν τα Γιάννενα να γίνουν μια κλιματικά ουδέτερη πόλη;», εκ πρώτης να μοιάζει εκτός τοπικών συνόρων , όμως εδώ ακριβώς είναι το κλειδί και η πρόκληση!

Καθώς, όπως εξηγεί πολύ απλά, κλιματική ουδετερότητα δεν μπορεί να υπάρξει εάν μόνο μία πόλη είναι κλιματικά ουδέτερη. Δεν μπορεί να είναι τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, αν δεν είναι και η Βέροια, η Νάουσα η Έδεσσα, κ.ο.κ.

Θέλοντας να δείξει πόσο μυωπικός είναι ο τρόπος με τον οποίο σηματοδοτείται η λεγόμενη κλιματική ουδετερότητα, μία οικονομία δηλαδή με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναφέρθηκε στο πράσινο θαύμα της Δανίας που διαφημίζεται ως Μέκκα της Πράσινης ανάπτυξης, που έχει καταφέρει να μηδενίσει σχεδόν τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου ή να γίνει ενεργειακά αυτόνομη, με «μυωπική» ωστόσο αντίληψη περί κλιματικής ουδετερότητας αφού, όπως υποστηρίζει ο κ. Κωστάκης, για να πορευτεί και να παράγει περισσότερο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταικά κλπ) στο ισοζύγιο αυτό, δεν υπολογίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα αερίων του θερμοκηπίου για να κατασκευαστούν αυτές οι ανεμογεννήτριες, που συνήθως δεν κατασκευάζονται εντός της Δανίας, αλλά σε άλλες χώρες, και εμπεριέχουν ορυκτά όπως κοβάλτιο και χαλκό, που εξορύσσονται σε κάποιο ορυχείο πχ στο Κονγκό κάτω από άθλιες συνθήκες εργασίας, ακόμα και παιδιών, Επιπροσθέτως δεν υπολογίζεται και η πολύ μεγάλη περιβαλλοντική ρύπανση, καθώς και η ενέργεια που χρειάζεται για να μεταφερθούν αυτά τα υλικά σε μια χώρα, η οποία δεν μετράει το πώς γίνεται αυτή η ανεμογεννήτρια, αλλά υπολογίζει μόνο τι καλό κάνει στα δικά της σύνορα. Όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και επειδή στον ίδιο πλανήτη ζουν οι κάτοικοι και της Δανίας και των Ιωαννίνων και της Βέροιας και της Αφρικής, δεν μπορούμε να έχουμε «κλιματική ουδετερότητα» αφού βιώνουμε όλοι τις συνέπειες.

Υπάρχουν λύσεις; Αναρωτιέται κανείς. Υπάρχουν, αλλά δεν συζητιούνται και το θέμα είναι να μπορέσουμε να τα δούμε και να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά σφαιρικά, λέει ο κ. Κωστάκης, υποστηρίζοντας ότι η διάχυση της γνώσης και η ενημέρωση παίζουν τον ρόλο τους.

Ένας απλός τρόπος σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι η πληροφορία μέσα από ιστορίες. «Βγάλαμε λοιπόν ένα παραμύθι που δείχνει ακριβώς αυτό που συζητάμε. Ποια είναι η ιστορία ενός παιχνιδιού, που δεν φαίνεται, όμως για να παραχθεί, κάποια άλλα παιδάκια δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες. Το παραμύθι αυτό λέει ότι ένα παιδί προσπαθεί να παίξει με τον μπαμπά του ο οποίος μιλάει συνέχεια στο κινητό και δεν του δίνει σημασία. Τότε το παιδί, παίρνει ένα φτυάρι και αρχίζει να σκάβει από διασκέδαση, αφού ο μπαμπάς δεν ασχολείται μαζί του. Και σκάβει τόσο πολύ στα έγκατα της γης ώσπου βγαίνει κάπου στο Κονγκό όπου βλέπει άλλα παιδάκια, τα οποία σκάβουν κι αυτά αλλά όχι από διασκέδαση… Αρχίζει λοιπόν να βλέπει και να καταλαβαίνει ότι το κινητό με το οποίο μιλάει ο μπαμπάς του χρειάζεται κάποια μεταλλεύματα για τα οποία δουλεύουν κάποια παιδιά σε κάποια άλλη χώρα, σε άθλιες συνθήκες για την εξόρυξη μεταλλευμάτων και καταλαβαίνει ότι για αυτό το κινητό, κάποια παιδιά στη γη, εργάζονται σε άσχημες και ρυπογόνες συνθήκες, που δεν υπάρχουν στη χώρα του».

Συμπερασματικά, δηλαδή, χρειάζεται μία ισορροπία για να μπορούν να είναι «πράσινες» και οι οικονομίες και το περιβάλλον, σε σχέση με όλες τις πόλεις, όλο τον πλανήτη και τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...