Τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος παρουσίασε στη Βέροια ο Απ. Βεσυρόπουλος

Τα νέα μέτρα για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος παρουσίασε στη Βέροια ο Απ. Βεσυρόπουλος

-Από 6 έως 15 Ιουνίου, οι αιτήσεις αποζημίωσης από τον παγετό της άνοιξης 2021

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Ελιάς, έγινε το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιουνίου 2022, η κοινή εκδήλωση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και του Επιμελητηρίου Ημαθίας, με ομιλητή τον υφυπουργό οικονομικών και βουλευτή Ημαθίας, Απόστολο Βεσυρόπουλο, για τα νέα μέτρα φορολόγησης των αγροτών και τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά στη στήριξη επιχειρήσεων, ιδιωτικών και συνεταιρισμών, που επλήγησαν από τον παγετό του 2021 καθώς και για τα μέτρα ενίσχυσης του εισοδήματος των αγροτών και τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Γιαννακάκης – Αποστολίδης:

Καταλυτική η παρέμβαση Βεσυρόπουλου


Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ Χρήστος Γιαννακάκης που καλωσόρισε τον υφυπουργό εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες για την αποτελεσματική του παρέμβαση στην επίλυση χρόνιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και του πρωτογενή τομέα.

Ο κ. Γιαννακάκης αναφέρθηκε σε έναν αγώνα που ξεκίνησε από την Ημαθία εδώ και πέντε χρόνια με τη στήριξη του Επιμελητηρίου, όπως είπε και ολοκληρώθηκε χάρη στην στήριξη Βεσυρόπουλου, που ήταν καταλύτης για να πετύχει ένα δίκαιο αίτημα και να γίνει επιτέλους νόμος του κράτους για την προστασία του συνεταιριστικού κινήματος. «Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε τον καθοριστικό ρόλο του Απόστολου Βεσυρόπουλου στην οικονομική στήριξη των ιδιωτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων και στον κοινό τους αγώνα για στήριξη, λόγω μείωσης της παραγωγής τους από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και στην αποκατάσταση της νομιμότητας στην Αγορά καθώς και τη («μαύρη») διακίνηση αγροτικών προϊόντων».


Ο Στέφανος Αποστολίδης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ευχαρίστησε επίσης τον κ. Βεσυρόπουλο, που «βρισκόμενος στη θέση του υφυπουργού μπόρεσαν, σε συνεργασία μαζί του, να υλοποιήσουν ένα πάγιο αίτημα του αγροτικού και ιδιωτικού συνεταιριστικού κλάδου και να νιώσουμε ότι οι νόμιμοι αγρότες δικαιώνονται», τόνισε, επισημαίνοντας και την «πάταξη της μαύρης διακίνησης των προϊόντων».

Υπενθύμισε επίσης και την νέα ΚΥΑ για την κάλυψη μέρους της ζημιάς και των μεταφορικών εταιρειών που επλήγησαν από τη μείωση της παραγωγής και τις συνθήκες.

Βεσυρόπουλος: Τα φορολογικά κίνητρα

για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος ευχαρίστησε όλους (καθήμενους και ορθίους) για την αθρόα παρουσία τους στην εκδήλωση και παρουσίασε την νέα «κορυφαία πρωτοβουλία στη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος», κάνοντας παράλληλα, ειδική αναφορά στα μέτρα μείωσης των φόρων που έχουν υλοποιηθεί την τελευταία τριετία αλλά και στην υπογραφή της απόφασης για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων για τις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς που επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων για την ανάπτυξη συνεργασιών στον αγροτικό τομέα» υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά χορηγείται απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών από την άσκηση αγροτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ένα μέτρο, με ευρύ πεδίο εφαρμογής που αφορά: κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων, δηλαδή συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, αγρότες με σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας. Ο υφυπουργός υπογράμμισε με έμφαση ότι το φορολογικό αυτό κίνητρο αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, είτε αυτοί δραστηριοποιούνται μεμονωμένα εφόσον συνάπτουν έγγραφη σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας είτε είναι μέλη συλλογικών αγροτικών σχημάτων.


«Το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στη δημιουργία νέων και ισχυρών επιχειρηματικών σχημάτων στον πρωτογενή τομέα στα οποία θα μετέχει ο αγρότης και θα του εξασφαλίζουν πέρα από τη μείωση φόρου και ένα αξιοπρεπές και καλύτερο εισόδημα», πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στην καταβολή των αποζημιώσεων για όσους επλήγησαν από τον παγετό της άνοιξης του 2021, επισημαίνοντας ότι από τις 6 Ιουνίου και μέχρι τις 15 Ιουνίου, όλοι όσοι επλήγησαν θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την χορήγηση αποζημίωσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Τόνισε παράλληλα ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, έγιναν για τους αγρότες εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών του παγετού και καταβλήθηκαν εξατομικευμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.


Ο κ. Βεσυρόπουλος έκανε παράλληλα ειδική αναφορά σε μέτρα στήριξης των αγροτών και μείωσης των φορολογικών επιβαρύνσεων, που έχουν ήδη υλοποιηθεί όπως:

- Η θέσπιση από την 01/01/2022 μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία.

- Στην εισαγωγή νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους αγρότες η οποία τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή το 2021 με συντελεστές που ξεκινούν από το 9% για τα πρώτα 10.000,00 €.

- Στην επαναφορά στο 55% από το 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα φυσικά πρόσωπα σε μόνιμη βάση από το φορολογικό έτος 2020.

- Στην επέκταση της απαλλαγής από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022, με ωφελούμενους και τους αγρότες.

- Στην απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

- Στη θέσπιση αφορολόγητου για όλες τις έκτακτες ενισχύσεις καθώς και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δόθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

- Στη μείωση και μάλιστα σε μόνιμη βάση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα από το 13% στο 6%.

- Στη χορήγηση ενίσχυσης ίσης με το 2% επί του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών στο πλαίσιο της ενεργειακής κρίσης.

«Όλα όσα ανέφερα δεν είναι υποσχέσεις. Είναι έργα και πράξεις. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα της θητείας της, έδωσε δείγματα των προθέσεων της για τη στήριξη των επιχειρήσεων και την ανάπτυξη της οικονομίας, μειώνοντας σταδιακά τις φορολογικές επιβαρύνσεις στον πρωτογενή τομέα αλλά και στις επιχειρήσεις εν γένει. Με τη νέα, κορυφαία τομή του νόμου 4935/2022 επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά τη δέσμευσή της στην μείωση των φόρων και τη συνέπεια λόγων και έργων» τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις από παρισταμένους, όχι μόνο του χώρου του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άλλων επαγγελματικών κλάδων.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ:  Πρόσκληση εκδήλωσης  ενδιαφέροντος για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών  και Προσφύγων

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για...

Στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 79 του Ν. 4558/18 που...

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου

Δήμος Αλεξάνδρειας: Διανομή τροφίμων για τους...

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Διεύθυνσης Κοινωνικής...

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδας

Πρόσκληση συμμετοχής εθελοντών στον ΔΕΗ – Διεθνή...

Ο ΔΕΗ Διεθνής Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας 2024 είναι...

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή  για την «άρση αδικιών σε βάρος των επιτυχόντων του Σώματος Αγροφυλακής το 1992»

Ερώτηση Κοτίδη στη Βουλή για την «άρση αδικιών σε...

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και...

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και κουβέντα στην «Ελιά», εν όψει Ευρωεκλογών

Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: “To know us better”, με καφέ και...

Οδεύουμε προς Ευρωεκλογές και οι υποψήφιοι...

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το Μακροχώρι

Ημαθία - Συναγερμός για την εξαφάνιση 43χρονου από το...

Συναγερμός έχει σημάνει στην Αστυνομία Βέροιας, καθώς...

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ ΤΗΣ Ι....

Το Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης σε...

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ Δημοτικών Σχολείων Βέροιας

5ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας: 1ο Αθλητικό Φεστιβάλ...

Το 5ο Δημοτικό Σχολείο σε συνεργασία με τη Διεύθυνση...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...