ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκια και καλλιέργειες της Ημαθίας από το χαλάζι της Παρασκευής

Μεγάλες ζημιές σε βαμβάκια και καλλιέργειες της Ημαθίας από το χαλάζι της Παρασκευής

- «Ζητούμε αποζημιώσεις ανάλογες με τα διπλάσια αγροτικά έξοδα» τονίζουν οι παραγωγοί

Κάθε χρόνο όλο και περισσότερο διαπιστώνουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, εκεί που οι αγρότες δεν έχουν στέγη στα «μαγαζιά» τους, στις καλλιέργειες της γης, που χτυπήθηκαν και πάλι από την κακοκαιρία στα μέσα Ιουνίου .Η χαλαζόπτωση της περασμένης Παρασκευής σε περιοχές της Ημαθίας είχε ως αποτέλεσμα την ολική σχεδόν καταστροφή στο βαμβάκι της περιοχής αλλά και ζημιές σε καλαμπόκια και δεντροκαλλιέργειες.

Για μεγάλη καταστροφή, έκανε λόγο, μιλώντας χθες στο ΛΑΟ, ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας Αθανάσιος Πίππας, που ενημέρωσε για την επιτόπια επίσκεψη πολιτικών εκπροσώπων στις πληγείσες καλλιέργειες, όπως ο Αρχάγγελος Ημαθίας, όπου «το χαλάζι που έπεφτε το βράδυ της Παρασκευής, για 15 λεπτά συνέχεια σε μέγεθος καρυδιού, ισοπέδωσε καλλιέργειες και προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην ευρύτερη περιοχή της Ειρηνούπολης».

Αγρότες: «Αποζημιώσεις αναλόγως του υψηλού μας κοστολογίου»

Στα χωράφια που χτυπήθηκαν, βρέθηκε το Σάββατο και ο υφ. Απ. Βεσυρόπουλος και όπως μας ενημέρωσαν αγρότες της περιοχής που ήταν παρόντες, χθες Δευτέρα, το πρωί, τους επισκέφθηκαν επίσης, ο δήμαρχος Νάουσας Ν. Καρανικόλας και ο βουλευτής Λ. Τσαβδαρίδης, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα επικοινωνήσει με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να του θέσει κάποια νέα αιτήματα των αγροτών σχετικά με τον τρόπο των αποζημιώσεων. ¨Ήτοι, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος: Οι παραγωγοί, ζήτησαν αυτή τη φορά κάποιες δεσμεύσεις που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης. Ζήτησαν δηλαδή από τον υφυπουργό κ. Βεσυρόπουλο και τους βουλευτές, να θέσουν θέμα αλλαγής της τιμής με την οποία πληρώνει μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ τις αποζημιώσεις, καθώς οι τιμές που αγοράζουν τα γεωργικά τους εφόδια έχουν ακριβύνει στο 100%, τα κοστολόγια έχουν διπλασιαστεί και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποζημιωθούν με βάση τις διπλάσιες πλέον δαπάνες τους.


Ζητούν επίσης να γίνουν πιο σύντομα οι εκτιμήσεις αφού από την Παρασκευή πέρασαν τρεις ημέρες και ούτε χθες, όπως τόνισε ο πρόεδρος, δεν είχαν πάει γεωπόνοι στην περιοχή. «Τα βαμβάκια για να τα συνεφέρουμε θα χάσουμε το 30 με 40% της παραγωγής και εκτός τούτου θα επιβαρυνθούμε και με δυσβάσταχτα κοστολόγια στο εξής…», εκτιμάει ο κ. Πίππας, επαναλαμβάνοντας την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής των αποζημιώσεων στα δυσβάσταχτα πλέον, έξοδα των καλλιεργειών, όπως είπε.

Κινητικότητα πολιτικών


Κινητικότητα για τις ζημιές στις καλλιέργειες του νομού παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο από όλους τους βουλευτές, αλλά και από πολιτευτές της Ημαθίας. Μάλιστα με αναρτήσεις τους ενημερώνουν ότι είναι σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ και την πολιτική ηγεσία, ώστε να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην εκτίμηση της ζημιάς σε όλες τις περιοχές που έχουν χαλαζοκτυπηθεί.

Γιαννακάκης για Κανονισμό


Την ανάγκη να συμπεριλάβει ο ΕΛΓΑ το συντομότερο δυνατό στον κανονισμό του το φαινόμενο των ζημιών από τα καιρικά φαινόμενα που παρατηρείται όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, θέτει επανειλημμένα και ο πρόεδρος της «Κοινοπραξίας» Ημαθίας κ. Χρήστος Γιαννακάκης.

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Το χαμένο εισόδημα των αγροτών

Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Το χαμένο...

Από το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,...

Το ΥπΑΑΤ απαντάει σε Ερώτηση Βελόπουλου για την καταστροφή αγροτικής παραγωγής στον Αρχάγγελο Ημαθίας

Το ΥπΑΑΤ απαντάει σε Ερώτηση Βελόπουλου για την...

Ερώτηση στη Βουλή προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Μηλοπαραγωγοί Ροδοχωρίου: Στους δρόμους χθες, για μείωση κόστους και συνδεδεμένη ενίσχυση

Μηλοπαραγωγοί Ροδοχωρίου: Στους δρόμους χθες, για...

Σε οχτώ συνολικά περιοχές της Θεσσαλίας και της...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ CERTERRA ΣΤΟΥΣ Α.Σ. “ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ” ΚΑΙ “ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ” (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ CERTERRA ΣΤΟΥΣ Α.Σ. “ΑΠΟΛΛΩΝ...

Ενημερωτικές ομιλίες στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς...

Με Κοινή Απόφαση Γεωργαντά, Βεσυρόπουλου, Πιτσιλή - Κατ’ εξαίρεση χορήγηση αδειών  απόσταξης επιτραπέζιων σταφυλιών

Με Κοινή Απόφαση Γεωργαντά, Βεσυρόπουλου, Πιτσιλή -...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος...

Ηλεκτρονικά η αίτηση για απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2023

Ηλεκτρονικά η αίτηση για απόκτηση αδειών νέας...

Από την Δ/νση  Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας...

Ερώτηση Αβδελά και Χήτα στη Βουλή, για την καταστροφή ρυζοκαλλιεργειών σε Βόρεια Πιερία και τμήματα Ημαθίας

Ερώτηση Αβδελά και Χήτα στη Βουλή, για την καταστροφή...

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι, Απόστολος Αβδελάς,...

Οριστικός πίνακας επανεκτίμησης ζημιών φυτικής παραγωγής από παγετό - Ποιες περιοχές αφορά

Οριστικός πίνακας επανεκτίμησης ζημιών φυτικής...

Από το υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας ανακοινώθηκε ότι...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...