Ο Γιάννης Καισαρίδης και η Βέροια

Ο Γιάννης Καισαρίδης και η Βέροια

Γράφει ο Γιώργος

Ι. Καλογήρου

Την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, στο θερινό χώρο της Γκαλερί Παπατζίκου,στη Βέροια, προβλήθηκε η ταινία (ντοκιμαντέρ) του Γιάννη Καισαρίδη που έχει τίτλο “Πηγή είναι ο Λόγος-Αναζητώντας την Αόρατη Πόλη»

Η ταινία, που αναφέρεται αποκλειστικά στη Βέροια, γυρίστηκε στα πλαίσια του εορτασμού των δέκα χρόνων από την απονομή του Βραβείου «Πρόσβαση στη μάθηση» από το Ίδρυμα Bill and Melinda Gates, στη Δημόσια Κεντρικά Βιβλιοθήκη της πόλης μας.

Πρόκειται για μια εξαίρετη ταινία με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, το ευτυχές αποτέλεσμα της οποίας οφείλεται στον πολυτάλαντο Γιάννη Καισαρίδη (σενάριο- σκηνοθεσία) αλλά και σε μια σειρά από ταλαντούχους συμπολίτες μας που τον πλαισίωσαν.

Δεν θα αναφέρω, για οικονομία χώρου, τα ονόματα των συνεργατών του, που άλλωστε ήδη δημοσιεύτηκαν. Θα κάνω μόνο μια εξαίρεση. Θα υπογραμμίσω ότι η μουσική με την οποία έντυσε την ταινία ο συμπολίτης συνθέτης Σούλης Λιάκος, είναι εκπληκτική και προσθέτει αρκετούς «πόντους» στο όλο αποτέλεσμα.

Όσα πιο πάνω ανέφερα αποτελούν μια σύντομη εισαγωγή που οδηγεί στον κύριο στόχο αυτού του σημειώματός που είναι η ανάδειξη της προσωπικότητας και της σημαντικότητας του Γιάννη Καισαρίδη καθώς και η επισήμανση της σχεδόν ανύπαρκτης είσπραξης, από ολόκληρη την πόλη, των ωφελημάτων που μπορούν να προκύψουν από τις δυνατότητες αυτού του χαρισματικού συμπολίτη.

Ο Γ. Καισαρίδης έχοντας στη φαρέτρα του τρία πτυχία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ( Πολιτικές Επιστήμες, Ελληνική Φιλολογία, Θέατρο) διορίστηκε καθηγητής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και παράλληλα ασχολήθηκε κυρίως με την συγγραφή βιβλίων και το ανέβασμα θεατρικών παραστάσεων, σε μικρούς χώρους της πόλης, που τις παρακολουθούσαν λίγοι άνθρωποι.

Όλα τα βιβλία του αναφέρονται στη Βέροια και εκδόθηκαν από γνωστούς Εκδοτικούς Οίκους της Χώρας, ένα δε από αυτά κατέκτησε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας.

Ο Κασαρίδης δίνεται ολοκληρωτικά σε ό,τι δημιουργεί και αυτό, σε συνδυασμό με το πλούσιο ταλέντο του σε όλους τους τομείς της δράσης του, τον κατατάσσει ανάμεσα στις σπουδαιότερες πνευματικές και καλλιτεχνικές Μορφές της πόλης μας.

Και το ερώτημα που γεννιέται είναι τι έκανε η πόλη για να προβάλλει αυτό το εκλεκτό τέκνο της και κυρίως τι έκανε για να ωφεληθεί αυτή από τις προφανείς δυνατότητές του που διακρίνονται για το υψηλό επίπεδό τους?

Νομίζω τίποτα η σχεδόν τίποτα για να καλυφθώ από κάτι που δεν γνωρίζω. Και έχουμε ευθύνη για αυτό όλοι οι πολίτες αυτής της πόλης. Όχι μόνο οι ηγέτες της. Είχαμε υποχρέωση, ο καθένας από το μετερίζι του, να αντιληφθούμε τι συμβαίνει, να κινηθούμε, να πιέσουμε πρόσωπα, φορείς και καταστάσεις ώστε ο σεμνός αλλά πλούσιος σε προσόντα αυτός λάτρης της Βέροιας,να βρεθεί στη θέση που του αξίζει, για το καλό της πόλης και κατ’επέκταση της Χώρας μας. Γι’αυτό και μόνο γι’αυτό.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ (5/12/2022)

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ...

Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ΒΕΡΟΙΑ - ΚΕΡΚΙΔΑ...

Β΄ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Β΄ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΊΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΜΗ...

Γράφει οΠαναγιώτης ΠαπαδόπουλοςΦιλόλογοςΣυνέχεια...

Το δικό μου παράθυρο - Γράφει η Όλγα Κουτμηρίδου - Μεταξά

Το δικό μου παράθυρο - Γράφει η Όλγα Κουτμηρίδου -...

Το γραφείο ευρύχωρο,φωτεινό,με ένα μεγάλο παράθυρο που...

«ΤΟΙΣ ΠΤΩΧΟΙΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ» ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΕΙΟΥ (1ος αι. π.Χ.)

«ΤΟΙΣ ΠΤΩΧΟΙΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΣΤΙ ΘΕΟΣ» ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ...

Γράφει οΘωμάς Γαβριηλίδης«ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ...

Παρά τη βροχή στη Βέροια, διαμαρτυρήθηκαν κατά του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ

Παρά τη βροχή στη Βέροια, διαμαρτυρήθηκαν κατά του...

Παρά τη συνεχή βροχή η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της...

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ»

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ «ΑΡΙΣΤΩΝ» ΒΑΖΕΙ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ...

* του Βασίλη Κωνσταντινόπουλου Η βάση για ένα...

Οι νόμοι γιατί  περιφρονούνται;

Οι νόμοι γιατί περιφρονούνται;

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΗ πολιτισμική κρίση που...

1935: Όταν ο Δήμαρχος Βέροιας δώριζε στον βασιλιά ένα… ελάφι

1935: Όταν ο Δήμαρχος Βέροιας δώριζε στον βασιλιά ένα…...

του Χρήστου ΜπλατσιώτηΤην 1η Μαρτίου του 1935, η πλευρά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια...

-Δήμαρχος Βέροιας και Αντιπεριφερειάρχης θα ανάψουν το δέντρο της γιορτήςΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και προ(σ)καλούν όσο ποτέ τη θετική μας διάθεση απέναντι στη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής μας. Στο...

Στις 27 Νοεμβρίου ο φαρμακευτικός σύλλογος Ημαθίας καλείται να ψηφίσει αυτούς που θα τον οδηγήσουν στη μελλοντική πορεία του και στον αγώνα για την βιωσιμότητα των φαρμακείων του.Οραματιζόμαστε ένα ευοίωνο...

Του Πάρη ΠαπακανάκηΤον Νοέμβριο του 1974, η Βέροια, στον απόηχο του Αττίλα ΙΙ και εν όψει της 1ης επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου, έκανε τα πρώτα βήματα που της αναλογούσαν στο πλαίσιο της νεότευκτης Γ’...