Ανακοίνωση της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ σχετικά με τις γεωτρήσεις στο Βέρμιο

Ανακοίνωση της εταιρείας ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ σχετικά με τις γεωτρήσεις στο Βέρμιο

Το τελευταίο διάστημα είναι σε εξέλιξη μια δημόσια συζήτηση σχετικά με τις γεωτρήσεις που διενεργεί η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ Α.Ε. στο όρος Βέρμιο. Επειδή έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ Α.Ε. ενημερώνει για τα εξής:

1. Οι γεωτρήσεις που εκτελούνται στις θέσεις εγκατάστασης των ανεμογεννητριών είναι επιφανειακές, μικρού βάθους κατά μέσον όρο περί τα 15-20 μέτρα και σκοπό έχουν τη λήψη δείγματος εδάφους, στο πλαίσιο της γεωτεχνικής έρευνας που εκπονείται πριν την εγκατάσταση οποιουδήποτε τεχνικού έργου όπως είναι ένας αιολικός σταθμός.

2. Οι γεωτρήσεις δεν έχουν καμία σχέση με γεωτρήσεις νερού που διενεργούνται σε βάθη εκατοντάδων μέτρων για την εύρεση υδροφόρου ορίζοντα.

3. Πριν την έναρξη της γεωτεχνικής έρευνας ελήφθη το σύνολο των απαραίτητων αδειών και το σύνολο των εργασιών γίνεται σύμφωνα με τις άδειες και τις προβλέψεις της νομοθεσίας.

4. Στη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου 2022 του Δημοτικού Συμβουλίου Νάουσας ακούστηκε ένα ηχητικό «ντοκουμέντο» (https://www.youtube.com/watch?v=FpQOrVyTDuc&t=1781s στο χρονικό σημείο 10:00) που υποτίθεται ότι καταγράφει τον ήχο του νερού του υδροφόρου ορίζοντα του Βερμίου (!) που βρέθηκε εντός της οπής της γεώτρησης. Αυτό δεν είναι ακριβές.

5. Η εξήγηση είναι απλή: Οι γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ γίνονται παρουσία υδροφόρας, με την οποία το συνεργείο που εκτελεί τις γεωτρήσεις ρίχνει νερό εντός της οπής για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του γεωτρύπανου. Όπως γίνεται αντιληπτό, το νερό αυτό μπορεί να παραμείνει για ορισμένο χρονικό διάστημα μέσα στην οπή μέχρι να απορροφηθεί από το έδαφος. Υπενθυμίζεται επιπλέον, ότι είχε προηγηθεί στην περιοχή η κακοκαιρία “GENESIS” που δημιούργησε ιδιαίτερα σφοδρές βροχοπτώσεις στο Βέρμιο.

6. Μετά την ακρόαση του ηχητικού αποσπάσματος, διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι ο ήχος του νερού είναι από μια «υπόγεια λίμνη στα 2000 μέτρα» (!), ενώ έγινε και προσπάθεια παραπλάνησης και σύνδεσης με τα νερά της Αράπιτσας. Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι αντίθετοι σε κάθε πραγματικότητα και επιστημονική λογική και αποτελούν ασύστολα ψεύδη.

7. Η εταιρεία μας είναι διαθέσιμη να συνοδεύσει τους καλόπιστους πολίτες της Νάουσας στους χώρους που διενεργούνται οι γεωτρήσεις, ώστε να διαπιστώσουν από μόνοι τους τα ανωτέρω και να μιλήσουν επί τόπου με τους γεωλόγους που εποπτεύουν τις εργασίες.

Η εταιρεία μας έχει ενημερώσει θεσμικά και με κάθε πρόσφορο μέσο τους πολίτες, για όλες τις τεχνικές και περιβαλλοντικές λεπτομέρειες του έργου. Παραταύτα, λόγω των ανωτέρω εξελίξεων και αναγνωρίζοντας την ευαισθησία των πολιτών για τον υδατικό πλούτο της περιοχής, επαναλαμβάνει τα εξής:

1. Στην περιοχή από τον Άγιο Νικόλαο έως τα 3-5 πηγάδια δεν θα γίνει η παραμικρή επέμβαση. Από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του έργου έχει αποκλειστεί η χρήση των δρόμων αυτής της περιοχής για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών.

2. Το βάθος θεμελίωσης των ανεμογεννητριών είναι μόλις 3 μέτρα και δεν ενέχει κανένας κίνδυνος για τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Η πλησιέστερη ανεμογεννήτρια από τις πηγές της Αράπιτσας βρίσκεται περίπου στα 8.700 μέτρα, ενώ η υψομετρική διαφορά ανεμογεννήτριας και πηγής είναι της τάξης των 1.550 μέτρων.

3. Η εταιρεία μας έχει εκπονήσει ειδική υδρογεωλογική μελέτη, η οποία έχει εγκριθεί αρμοδίως και τεκμηριώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της περιοχής από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού.

4. Τα ανωτέρω είναι δημόσια στοιχεία και αποτυπώνονται στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΕΡΜΙΟΥ εκτελεί με απόλυτα νόμιμο τρόπο ένα περιβαλλοντικά πρότυπο έργο αιολικής ενέργειας για το οποίο οι πολίτες της περιοχής θα είναι υπερήφανοι, και για αυτό καλεί να σταματήσει η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η κατάφορη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά...

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ημαθίας

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών...

Σε εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για...

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική Μακεδονία!

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική...

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα,...

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση αγροτικού μηχανήματος μέσω διαδικτύου - Του είχαν πάρει 12500 ευρώ

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

Αναστάσιος: Ομαδική Αντίσταση στην Παρακμή με Ποιότητα

Αναστάσιος: Ομαδική Αντίσταση στην Παρακμή με...

του Κωνσταντίνου ΓιοβανόπουλουΤην επίσκεψη στον...

Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό του προστάτου της Κερκύρας Αγίου Σπυρίδωνος ο Μητροπολίτης Βέροιας

Στον Μέγα Πολυαρχιερατικό Εσπερινό του προστάτου της...

Το απόγευμα της Τετάρτης, 10ης Αυγούστου, άρχισαν στην...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις θρησκευτικες εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά το τριήμερο 13-15 Αυγούστου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τις θρησκευτικες...

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, αποβλέποντας στην ομαλή...

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κεντρική οδό των Ριζωμάτων για την εορτή της Κοιμήσεως της Παναγίας

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην κεντρική οδό των...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...