Α. Τζιτζικώστας: «Η Ευρώπη δείχνει επιτέλους να μαθαίνει από τα λάθη της στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα»

Α. Τζιτζικώστας: «Η Ευρώπη δείχνει επιτέλους να μαθαίνει από τα λάθη της στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα»

Ομιλητής στη 13η συνεδρίαση της Επιτροπής Ιθαγένειας, Διακυβέρνησης, Θεσμικών και Εξωτερικών Υποθέσεων (CIVEX), που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αλίμου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, με θέμα την αναμόρφωση των ευρωπαϊκών πολιτικών για το μεταναστευτικό.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών βρίσκονται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή της τεράστιας αυτής ανθρωπιστικής κρίσης, στην πρώτη γραμμή, με την υποδοχή και στήριξη των προσφύγων, με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, με την αλληλεγγύη.

Επίσης, όπως προσέθεσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών: “Ζητήσαμε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την πρόσβαση των Περιφερειών και των Δήμων, στους ευρωπαϊκούς πόρους για τη στήριξη των προσφύγων. Δημιουργήσαμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία υπάρχουν πληροφορίες, τόσο για ανάγκες που υπάρχουν, όσο και για τις δυνατότητες παροχής βοήθειας. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να φιλοξενήσουμε το καλοκαίρι, σε κατασκηνώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, παιδιά από την Ουκρανία. Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή μία ευρωπαϊκή συμμαχία Περιφερειών και Δήμων, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων περιοχών. Αυτή είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Η αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας. Η αλληλεγγύη μεταξύ των Περιφερειών και των Δήμων. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη”.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η Ευρώπη δείχνει πλέον να μαθαίνει από τα λάθη της στη διαχείριση των μεταναστευτικών κρίσεων και έστειλε το δικό του μήνυμα: “Η αλληλεγγύη που δείχνει σήμερα η ΕΕ, έλειψε στην προηγούμενη προσφυγική κρίση το 2015 και το 2016, όταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όταν η Ελλάδα και τα νησιά μας στο Αιγαίο, αφέθηκαν κυριολεκτικά μόνοι, στην τύχη τους, να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Η Ευρώπη σήμερα όμως, δείχνει ότι αρχίζει να μαθαίνει από τα λάθη της. Δείχνει να καταλαβαίνει ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό είναι κοινό ευρωπαϊκό ζήτημα. Δείχνει να κατανοεί ότι τα σύνορα της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκά σύνορα και ότι δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε την απαράδεκτη και απάνθρωπη εργαλειοποίηση των προσφύγων, όπως επιχειρήθηκε δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν, τόσο από την Τουρκία στα σύνορα μας στον Έβρο, όσο και από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία. Γι’ αυτό και όποτε το επιχειρήσει ξανά είτε ή Τουρκία είτε οποιαδήποτε άλλη χώρα, η απάντηση της Ευρώπης, πρέπει να είναι το ίδιο αποφασιστική”.

Αναφερόμενος στο τρέχον Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν, προκρίνοντας δύο:


1.Χρειάζεται άμεσα ένας μηχανισμός αναλογικού επιμερισμού των βαρών μεταξύ των Κρατών-Μελών, με αληθινή αλληλεγγύη.


2.Απαιτείται ένα ενιαίο καθεστώς ασύλου για υπηκόους τρίτων χωρών, που θα ισχύει σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.


“Εφαρμόζοντας το πρώτο μέτρο θα διασφαλίσουμε ότι το βάρος της διαχείρισης των εκτάκτων αναγκών θα σταματήσει να βαρύνει, σχεδόν αποκλειστικά, τις παραμεθόριες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικά εδώ στο Νότο, που υφιστάμεθα και τη μεγαλύτερη πίεση, από τα μεταναστευτικά ρεύματα στη Μεσόγειο. Εφαρμόζοντας το δεύτερο μέτρο, θα σταματήσει αυτός ο διαρκής εγκλωβισμός και θα επιτρέψει σε περιοχές της Ευρώπης που είναι πρόθυμες να υποδέχονται τους πρόσφυγες. Όλα αυτά, συμβαίνουν τώρα, στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προσωρινής Προστασίας, που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο και την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ελπίζω αυτή η νέα, ρεαλιστική προσέγγιση να γίνει το βασικό εργαλείο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση”, εξήγησε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.


Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε επίσης στην τελική έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, βασικό θέμα της οποίας ήταν και η μετανάστευση: “Οι Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν ξεκάθαρα από την ΕΕ: πρώτον, να αντιμετωπίσουμε την παράτυπη μετανάστευση και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορά μας. Και δεύτερον να επανεξεταστεί το Δουβλίνο προκειμένου να διασφαλιστεί η αλληλεγγύη και ο δίκαιος επιμερισμός των ευθυνών, συμπεριλαμβανομένης της ανακατανομής των μεταναστών μεταξύ των Κρατών-Μελών. Αυτή είναι και η ξεκάθαρη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, αλλά και πάγια προσωπική μου θέση, ότι πρέπει επιτέλους, να εγκαταλείψουμε το Δουβλίνο και να εγκαταστήσουμε ένα νέο σύστημα, που θα μοιράζει δίκαια και αναλογικά τα βάρη και ταυτόχρονα θα αναγνωρίζει επί της ουσίας, ότι το μεταναστευτικό, είναι ευρωπαϊκό ζήτημα κι όχι μόνο ζήτημα των περιοχών της πρώτης γραμμής. Η ΕΕ πρέπει να μας ακούσει, πρέπει να ακούσει τους πολίτες της. Φυσικά, θα υπάρξουν προκλήσεις και διαφωνίες στην πορεία, κάτι που είναι φυσιολογικό στη δημοκρατία. Πιστεύω όμως ότι τελικά, όταν παραμερίσουμε τις διαφορές, θα επιτύχουμε πραγματική αλληλεγγύη”.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οικολογική Ομάδα Βέροιας:

Οικολογική Ομάδα Βέροιας: "Εκτός λειτουργίας ο...

Ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο, συνεχείς είναι οι...

Σύλληψη αλλοδαπού για κάνναβη από το Τμήμα Ασφάλειας Βέροιας

Σύλληψη αλλοδαπού για κάνναβη από το Τμήμα Ασφάλειας...

Συνελήφθη χθες (17 Αυγούστου 2022) το απόγευμα σε περιοχή...

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 18 έως 30 Αυγούστου

Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη - Από 18 έως 30 Αυγούστου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και...

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων 2022

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αγοράς βιβλίων...

Την Πέμπτη 18.08.2022 και ώρα 12:00 ξεκινά η ηλεκτρονική...

Κλιματιζόμενος χώρος φιλοξενίας το Κεντρικό ΚΑΠΗ Βέροιας

Κλιματιζόμενος χώρος φιλοξενίας το Κεντρικό ΚΑΠΗ...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος – Καθαριότητας και...

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση Β/θμιας  Εκπ/σης Ημαθίας

Ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης υπηρεσίας...

Από την Τετάρτη 17-08-22 ξεκίνησε η διαδικασία ανάληψης...

Βέροια: Σφοδρή πρόσκρουση ΙΧ σε οικοδομή

Βέροια: Σφοδρή πρόσκρουση ΙΧ σε οικοδομή

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε γύρω στις 7.30 το απόγευμα της...

Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου συνοδευόμενος από τους υποψηφίους βουλευτές Ημαθίας

Στην Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο ο Πρόδρομος...

Στο λαμπρό Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο,...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...