Σύμφωνο συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol της Αυστρίας για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα

Σύμφωνο συνεργασίας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol της Αυστρίας για τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα

Σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια του Tyrol της Αυστρίας υπέγραψαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Κυβερνήτης του Tyrol Günther Platter.

“Το Tyrol είναι μια Περιφέρεια, με την οποία η Κεντρική Μακεδονία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά και γι’ αυτό κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου εκεί ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συζητήσαμε με τον κ. Platter τις δυνατότητες συνεργασίας, όπως άλλωστε κάνω όποτε επισκέπτομαι κάποια ευρωπαϊκή Περιφέρεια ή Δήμο. Έτσι σήμερα χτίζουμε μία ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας του Tyrol, πάνω σε δύο άξονες αιχμής για τις τοπικές μας οικονομίες: τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα”, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως επισήμανε ο Περιφερειάρχης, “η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πριν την υγειονομική κρίση, επί τρία συνεχόμενα έτη, ήταν η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας στις αφίξεις τουριστών. Παράλληλα, είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Γι’ αυτό και δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε αυτή τη συνεργασία που υπογράφουμε σήμερα μαζί, γιατί η Περιφέρειά σας, το Tyrol, μέσα από τη σπουδαία δουλειά που έχετε κάνει ως Κυβερνήτης όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί Περιφέρεια πρότυπο για την περιοχή και στους δύο αυτούς τομείς, τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Είμαστε έτοιμοι, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε εντατικά μαζί, για να φέρουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα για τις Περιφέρειές μας, για να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες, για όλους τους συμπολίτες μας”.

Το Σύμφωνο συνεργασίας για τον τουρισμό αφορά σειρά κοινών δράσεων, που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, όπως μεταξύ άλλων:

-Την τουριστική προώθηση από κοινού των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol.

-Την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των στελεχών του τομέα του τουρισμού.

-Την προώθηση ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου.

-Την παροχή υποστήριξης στους επαγγελματίες του τουρισμού.

-Τη φιλοξενία δημοσιογράφων από τις δύο Περιφέρειες για την προβολή τους σε κάθε χώρα.

-Την προσπάθεια για αεροπορική σύνδεση Κεντρικής Μακεδονίας και Tyrol, δηλαδή της Θεσσαλονίκης με το Innsbruck.

Σε ό,τι αφορά στον πρωτογενή τομέα, το Σύμφωνο συνεργασίας προβλέπει κοινές δράσεις όπως:

-Δημιουργία ευκαιριών για αμοιβαίες αγροτικές και επιχειρηματικές σχέσεις και συνεργασία.

-Ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων σχετικά με το αγροτικό μάρκετινγκ.

-Συμμετοχή σε εκθέσεις και παρουσιάσεις για την ακόμα καλύτερη προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων των δυο περιοχών.

“Με μια στοχευμένη προσέγγιση θα αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για τις Περιφέρειες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες των δυο περιοχών. Μέσα και από αυτή την πραγματικά σπουδαία συνεργασία, ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενισχύουμε τον τουρισμό μας, ενισχύουμε τον πρωτογενή μας τομέα, δυο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας και χτίζουμε μια Περιφέρεια εξωστρεφή, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη”, υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Από την πλευρά του ο κ. Platter επισήμανε: “Μας συνδέει βαθιά φιλία με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και εκτιμώ πολύ τη δουλειά που κάνει τόσο ως Περιφερειάρχης όσο και ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Είχαμε στο παρελθόν πολλές συναντήσεις και συζητήσεις και πρόσφατα στο Innsbruck πήραμε την απόφαση να συνυπογράψουμε το σύμφωνο συνεργασίας για την αγροτική οικονομία και του τουρισμό. Υπάρχουν πολλές και καλές προϋποθέσεις συνεργασίας. Το Tyrol είναι μια περιοχή με πολύ τουρισμό, έχουμε διοργανώσει τρεις φορές τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ασχοληθήκαμε συχνά με τα ζητήματα των νέων μέσα στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στο Tyrol ζουν 800.000 άνθρωποι. Είναι μια περιοχή που αναπτύσσεται οικονομικά και οι βασικές πηγές εσόδων είναι η βιομηχανία, οι μικρές και μεσαίες βιοτεχνίες, η παροχή υπηρεσιών, αλλά και ο τουρισμός. Πέρα από αυτό υπάρχει και το ζήτημα της εκπαίδευσης στον τομέα του τουρισμού γιατί για εμάς είναι πολύ σημαντική η ποιότητα και στην εκπαίδευση αλλά και στην παροχή του τουριστικού προϊόντος. Επίσης κοινό ζήτημα είναι και τα τοπικά προϊόντα των δύο περιοχών. Στο Tyrol υπάρχουν πολλές περιοχές που παράγουν τοπικά προϊόντα και το ίδιο συμβαίνει και στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Προτεραιότητά μας είναι να βελτιώσουμε την αεροπορική σύνδεση των δύο περιοχών. Απευθύνω στον κ. Τζιτζικώστα πολλές ευχαριστίες για τη δουλειά που έχει κάνει ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, επειδή έχει μια πάρα πολύ καλή εικόνα για όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, γιατί βρίσκεται πολύ κοντά στους πολίτες, πιο κοντά από ό,τι οι κυβερνήσεις και οι άλλοι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να μπορέσει η ενωμένη Ευρώπη να πετύχει χρειάζεται ισχυρές και δυνατές Περιφέρειες”.

Στη συνάντηση και την υπογραφή του Συμφώνου συνεργασίας συμμετείχαν επίσης η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος και ο Τομεάρχης Διαπεριφερειακών Συνεργασιών Βενιαμίν Καρακωστάνογλου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Εργατικό Κέντρο Βέροιας: Πως αμοίβεται η 15η Αυγούστου

Η 15η Αυγούστου ανήκει στις υποχρεωτικές αργίες κατά...

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων

Η αγέλη αδέσποτων των Αγ. Αναργύρων...

Η παρουσία των αδέσποτων σκύλων στο κέντρο της Βέροιας...

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Απεβίωσε ο Θόδωρος Ταχματζίδης

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Θόδωρος Σαβ. Ταχματζιδης. Η...

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ ΡΟΔΑΚΙΝΟΥ ΗΜΑΘΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής: ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΥΜΠΥΡΗΝΟΥ...

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και...

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το Τορόντο στο Σπίτι της Βεργίνας

Πρωτοβουλία για το Παιδί: Επίσκεψη Συλλόγων από το...

Η Αδελφότητα Ποντίων Τορόντο «Παναγία Σουμελά» και ο...

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών στο Νοσοκομείο Ημαθίας

Προσλήψεις 10 μόνιμων Ιατρών και 21 μονίμων Νοσηλευτών...

Σε εφαρμογή της πολιτικής του Υπουργείου Υγείας για...

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική Μακεδονία!

Τριήμερο... βροχών και καταιγίδων στην Κεντρική...

Έντονη αστάθεια στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα,...

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση αγροτικού μηχανήματος μέσω διαδικτύου - Του είχαν πάρει 12500 ευρώ

Δικογραφία σε τρεις ημεδαπούς για δήθεν πώληση...

Από το Τμήμα Ασφάλειας Νάουσας σχηματίσθηκε...

ΑΚΟΥ 99.6FM

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Παντρεύεστε;

02 Αυγ 19:55

Σας ενημερώνουμε πως η γραμματεία της καθημερινής εφημερίδας "ΛΑΟΣ" δε θα λειτουργεί το διάστημα 7 - 21 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας. ( απαιτείται από...

Ο έξυπνος συναγερμός TsiF-1000, διαθέτει διαφορετικές επιλογές οπλισμού αλλά και αφοπλισμού επιπέδων και ορόφων, δωματίων ή διαφορετικών χώρων πάντα ξεχωριστά.Υβριδικός συναγερμός με 13 ενσύρματες και 32...

Απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών η εκπαιδευτικός Κυρατσώ Σωτ. Πανταζή, προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας. Η κηδεία θα γίνει την Παρασκευή 1 Ιουλίου, στις...

Του ΜάκηΔημητράκη@@ads-307@@Στα 1914, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Βέροιας από τους Τούρκους, «άνοιξε» στην πόλη μας το εξοχικό κέντρο - ταβέρνα «ΑΛΣΟΣ» που αργότερα έγινε γνωστό με την ονομασία...