Συνέχεια κινητοποιήσεων… Κλειστά μέχρι και αύριο, μικροβιολογικά και διαγνωστικά κέντρα

Συνέχεια κινητοποιήσεων… Κλειστά μέχρι και αύριο, μικροβιολογικά και διαγνωστικά κέντρα

Μέχρι και αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου θα παραμείνουν κλειστά τα διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί οι οποίοι εδώ και πολλούς μήνες ζητούν την άμεση κατάργηση της προείσπραξης του claw back, ζητούν δηλαδή, όπως αναφέρουν, οξυγόνο για να μην πεθάνουν!

Επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί στον υπουργό Υγείας, πλην όμως, «δεν έχουν δει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, παρά την κατάθεση προτάσεων και μέτρων διάσωσης των διαγνωστικών εργαστηρίων, που θα καθορίσουν την επιβίωση ή όχι ενός ολόκληρου κλάδου. Το σύνολο του ιατρικού κόσμου και των ιατρικών εταιρειών έχουν τη δίκαιη πεποίθηση ότι ο χρόνος τελειώνει», όπως τονίζουν.

Οι γιατροί ζητούν την άμεση κατάργηση της προκαταβολής του 70% του claw back του 2022, ώστε να υπάρξει ανάσα ρευστότητας προς τα εργαστήρια και η όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις. «Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους.

Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ ως οφείλει και όχι εμείς!

Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας!

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας! Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Για φέτος, τα θέματα που είχαν τεθεί ήταν η έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων κατά 15 εκατ. ευρώ η οποία θα προέλθει από ενίσχυση του υπουργείου Οικονομικών, η οφειλή των clawback του 2021 (το Α’ 4μηνο και το 30% clawback από 5ο-12ο/2022) να ενταχθεί στις 120 δόσεις, η τεκμηρίωση λόγω COVID-19 ώστε να καλυφθούν ξεχωριστά αυτές οι δαπάνες και η θεσμοθέτηση διαχειριστικής αμοιβής των παραπεμπτικών όπως έχει νομοθετηθεί και για τα ιδιωτικά φαρμακεία, καθώς και κόστος δειγματοληψίας.

Τα διαγνωστικά κέντρα για το 2023 ζητούν επίσης: Καθορισμό του μέγιστου ποσοστού clawback έως 10% (με προοπτική μηδενισμού του έως το 2025) που θα κληθούν να επιστρέψουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, αποτίμηση της ιατρικής πράξης ως ξεχωριστή αμοιβή, εξορθολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων και των συμμετοχών και τέλος επανεξέταση συνταγογραφικών οδηγιών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση ζητούν τη διαγραφή του χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και clawback και την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά και το clawback του 2022 να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Με τροπολογία που κατατέθηκε στις 15 Ιουλίου και ψηφίζεται την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης όπως είχε ανακοινώσει στις 30 Ιουνίου στους εκπροσώπους των κλινικοεργαστηριακών και διαγνωστικών κέντρων προσθέτει άλλα 15 εκατ. ευρώ στον κλειστό προϋπολογισμό και η συνολική αύξηση αυτού θα φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ μαζί με την ανακατανομή.

Επιπλέον η είσπραξη του clawback και για το έτος 2021 προβλέπεται να πληρωθεί αντί σε 12 σε 120 δόσεις και αφορά το σύνολο των ιδιωτών παρόχων.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη με αυτόν τον τρόπο στηρίζεται έμπρακτα ο προϋπολογισμός και η ρευστότητα του συγκεκριμένου κλάδου για το 2022 ενώ αντίστοιχα θα υπάρξουν επόμενες παρεμβάσεις και για το 2023.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...