Και μετά τις βάσεις, αρχίζει το κυνήγι της πανάκριβης φοιτητικής στέγης

Και μετά τις βάσεις, αρχίζει το κυνήγι της πανάκριβης φοιτητικής στέγης

-«Τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό», λένε οι γονείς, που αιμορραγούν για να βρουν τα 400 - 500 ευρώ για μια γκαρσονιέρα


Ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα, από το υπουργείο Παιδείας τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω πανελλαδικών εξετάσεων ΓΕΛ - ΕΠΑΛ και μέσω της ειδικής κατηγορίας υποψηφίων με σοβαρές παθήσεις, καθώς και τα αποτελέσματα για την εισαγωγή υποψηφίων στα Δημόσια ΙΕΚ, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου.

Οι ενδιαφερόμενοι πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα και μετά την ανακοίνωση των βάσεων που δίνει τέλος στην αγωνία τόσο των υποψηφίων, όσο και των γονιών, για τη σχολή στην οποία τελικά περνούν, ξεκινάει το σαφάρι της φοιτητικής στέγης. Αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία των οικογενειών, δεδομένου ότι η οικονομική κατάσταση στα νοικοκυριά δεν είναι πλέον ανθηρή. Ειδικά, με την ακρίβεια που βιώνουμε στα είδη πρώτης ανάγκης και όχι μόνο, αλλά και την ενεργειακή κρίση, το εισόδημα είναι μετρημένο για τα απαραίτητα της κάθε ημέρας και για τους λογαριασμούς. Εννοείται πως η αύξηση του κόστους ζωής έχει παρασύρει προς τα πάνω - παράλογα ενίοτε – και τις τιμές των ενοικίων στα φοιτητικά σπίτια, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά, αναλογικά, και σε άλλες πόλεις όπου λειτουργούν πανεπιστημιακά τμήματα και ΤΕΙ.

Τα ενοίκια έχουν φτάσει στο Θεό, λένε οι γονείς που ψάχνουν να βρουν σπίτι εκτιμώντας ότι ακόμα και σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές έχουν ανέβει «κατακόρυφα» στις περιοχές με μεγάλη ζήτηση. Έτσι, οι οικογένειες καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν, για λίγα μόλις τετραγωνικά, για σπίτια που να μπορεί να διαβιώσει κάποιος… Μάλιστα, όσο πιο κοντά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα βρίσκονται, τόσο «μακρά» ακριβότερα ενοικιάζονται, ενώ ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι φοιτητές στην περιφέρεια, όπου εκτός από το οικονομικό, έχουν και το πρόβλημα της έλλειψη κατοικιών.

400 με 500 ευρώ το μήνα για φοιτητικό σπίτι

Αρκετοί είναι οι γονείς και στη Βέροια, που καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για ένα δωμάτιο (στούντιο), με ένα μπάνιο που ίσα –ίσα χωράει να κινηθεί ένα άτομο. Οι τιμές που «διαπραγματεύονται» σκληρά στην Αθήνα είναι γύρω στα 400 με 500 ευρώ κι όποιος προλάβει, και κάπου εκεί στα 350 ευρώ για στούντιο και 400 -450 ευρώ το μήνα για γκαρσονιέρα, κυμαίνονται τα ενοίκια στην Θεσσαλονίκη.

Αν υπολογίσει κανείς και το κόστος ζωής ενός φοιτητή, γίνεται αντιληπτό ότι η τσέπη των γονιών θα πρέπει να αιμορραγήσει για να σπουδάσει ένα παιδί, με αμφίβολη μάλιστα την σύντομη επαγγελματική του αποκατάσταση μετά τις σπουδές, με τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας.

Δυστυχώς η έννοια «λογικό μίσθωμα» δεν υπάρχει πλέον, μας λένε οι γονείς που τρέχουν και δεν προλαβαίνουν, που όσο κι αν το ζυγίζουν ξέρουν καλά που γέρνει η πλάστιγγα. «Θα στερηθούμε εμείς αλλά το παιδί δεν μπορούμε να μην το στείλουμε να σπουδάσει», απαντούν, ως γνωστόν οι περισσότεροι, απέναντι στα όποια ερωτήματα και διλήμματα μπαίνουν στο οικογενειακό τραπέζι!

Σοφία Γκαγκούση

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη:  «Τι σκοπεύετε να κάνετε με την  απαλλοτρίωση των προκτισμάτων  της Παλαιάς Μητρόπολης Βέροιας;»

Ερώτηση Κοτίδη προς Μενδώνη: «Τι σκοπεύετε να κάνετε...

Ερώτηση προς την  Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,...

Τάσος Μπαρτζώκας :  Άλλη μία διεκδίκησή μας  γίνεται πραγματικότητα  για τις γυναίκες επαγγελματίες και αγρότισσες!

Τάσος Μπαρτζώκας : Άλλη μία διεκδίκησή μας γίνεται...

Ο Τάσος Μπαρτζώκας αναφέρθηκε στην μεγάλη τομή που...

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βέροιας

Με τον Σύλλογο Μηχανικών Δημ. Υπαλ. Κεντρικής...

Συνάντηση με το προεδρείο και τα μέλη του Συλλόγου...

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ:  «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που εκσυγχρονίζουν το φορολογικό σύστημα της χώρας,  ενισχύουν την διαφάνεια των συναλλαγών,  αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και βελτιώνουν  τις συνθήκες εξυπηρέτησης των πολιτών»

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις...

«Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει να...

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή Ημαθίας

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΕ στον Αστυνομικό Διευθυντή...

Στα πλαίσια των προγραμματισμένων επισκέψεων σε...

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά Ημαθίας

Προσωρινό Συντονιστικό συγκροτήθηκε στη Νέα Αριστερά...

Ξεκίνησε και στην Ημαθία η συγκρότηση της Νέας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...