ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ  ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ  ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

ΤΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΑΥΡΙΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Του  Αναστάσιου Βασιάδη

Ενώ το γενικότερο κλίμα επισφάλειας κυριαρχεί, λόγω του συνεχιζόμενου ανηλεούς πολέμου που συνεχίζεται στην περιοχή, λόγω της συνεχούς απειλής εις βάρος της χώρας μας από τον προκλητικό γείτονα, λόγω της ενεργειακής και τιμαριθμικής κρίσης που κλιμακώνεται και λόγω της επιδημικής έξαρσης που καταγράφεται,

η κοινή γνώμη αυτές τις ημέρες επικεντρώνεται στα αποτελέσματα των εισαγωγικών εξετάσεων στα Ανώτατα και Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, που ήδη ανακοινώθηκαν.

Οι νέοι μας κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, κάτω από τις γενικότερες αρνητικές συνθήκες που κυριαρχούν, οι οποίες αναπόφευκτα υποβαθμίζουν πλην άλλων το επίπεδο της παιδείας και ειδικότερα το εκπαιδευτικό έργο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την γενικά αναμενόμενη πτώση των βάσεων εισαγωγής στις Σχολές της ριτοβάθμιας Εκπαίδευσης , η οποία δεν έμεινε ασχολίαστη.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων, αυτοί που διαγωνίστηκαν, οι οικογένειες τους και ο κοινωνικός τους περίγυρος, αποτιμούν το αποτέλεσμα των κόπων και των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκαν.

Όλοι όσοι έχουν βιώσει αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουν επακριβώς τις συνθήκες μέσα από τις οποίες οι νέοι αγωνίζονται για το μέλλον τους και αναζητούν τον προορισμό τους στην ζωή.

Μετά τα πρώτα συναισθήματα που ακολούθησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ασκείται από κάθε οικογένεια μια αυτονόητη κριτική του εκπαιδευτικού μας συστήματος, μέσα από το πρίσμα της διαρκούς οικονομικής αφαίμαξης και της μόνιμης έντασης που αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια της στον χαρακτήρα των παιδιών και αυριανών πολιτών.

Οι νέοι από την πρώτη στιγμή που δραστηριοποιούνται στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επιδίδονται σε έναν ατέλειωτο αγώνα με φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, έως ότου φτάσουν στην τελευταία τάξη του Λυκείου, με στόχο τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ακόμη και στην σύγχρονη πραγματικότητα με την δραματική υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων και τις

στρατιές των ανέργων πτυχιούχων, που τελικά επιλέγουν την μετανάστευση σαν επαγγελματική διέξοδο, η επιτυχία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί το όραμα μέσα από το οποίο ο κάθε νέος σχεδιάζει το μέλλον και την προσωπική του εξέλιξη.

Είναι όμως αναμενόμενο ότι στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δεν εισέρχονται όλοι όσοι διαγωνίζονται.

Σε όσους δεν επιτυχαίνουν τους στόχους τους, πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία και διατήρηση της αισιοδοξίας από τους ίδιους και τους οικείους τους.

Η μη εισαγωγή σε κάποια Ανώτατη η Ανώτερη Σχολή δεν πρέπει να συνδέεται με την έννοια της αποτυχίας για τον νέο.

Στον καθένα δίνεται η δυνατότητα της νέας προσπάθειας την οποία πρέπει να αξιοποιήσει.

Πέραν τούτου καθημερινώς παρουσιάζονται σημαντικές ευκαιρίες στη ζωή, οι οποίες ανοίγουν αισιόδοξους δρόμους επαγγελματικής επιτυχίας, παρά τις γενικότερα αρνητικές συγκυρίες.

Το αισιόδοξο αύριο του τόπου ανήκει στους νέους ανεξάρτητα από τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο καθένας.

Πέραν από τα συγχαρητήρια και τις ευχές που συνοδεύουν ΟΛΟΥΣ τους νέους που έδωσαν τον αγώνα τον καλό, ας αποτελέσει ισχυρή κοινωνική διεκδίκηση η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και η διασφάλιση του, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αυριανή κοινωνική στελέχωση με υψηλού κύρους και κατάρτισης επιστήμονες, με άξιους επαγγελματίες και υπεύθυνους πολίτες που θα ανοίξουν νέους ορίζοντες προόδου και ευημερίας για το αύριο του τόπου.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ολυμπία Καμπούρογλου σε ηλικία 76...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 20 Απριλίου 2024...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...