Επίκαιρα και μη -  Δύσκολοι καιροί για βασιλιάδες!

Επίκαιρα και μη - Δύσκολοι καιροί για βασιλιάδες!

Φίλτατε Επίκαιρε

Κάποιες φήμες μιλούν για ριζική αναμόρφωση του πάρκου της Εληάς, που στο εξής θ’ αποκαλείται… «Πλατεία».

Μικρό το κακό. Αρκεί να μην τσιμεντοποιηθεί. Να παραμείνει ο πλούσιος και γοητευτικός ανθώνας στον οποίο οι Βεροιείς θα συνεχίσουν να ψυχαγωγούνται κάνοντας τον καθημερινό τους περίπατο.

Όμως, εκείνο που με οδήγησε στην απόφαση να απευθυνθώ στη γλαφυρή σου πέννα και να ζητήσω την παρέμβασή σου, είναι η φήμη πως από κάποιους δημοτικούς κήνσορες, δρομολογείται η οριστική απομάκρυνση της Βασιλικής προτομής που βρίσκεται στο πάρκο εδώ και 50 χρόνια.

Θα χαρακτηρίσω (επιεικώς) ανιστόρητους, αυτούς που καλλιεργούν παρόμοιες σκέψεις. Μπορεί ο θεσμός της Βασιλείας να είναι πια παρελθόν για τη χώρα μας. Για εμάς τους Βεροιείς όμως, είναι δεμένος με ιστορικά γεγονότα και ειδικότερα με το κορυφαίο γεγονός της απελευθέρωσής μας.

Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος, ως Αρχιστράτηγος στους απελευθερωτικούς πολέμους του έθνους, ήταν επικεφαλής του στρατού που μπήκε στη Βέροια στις 16 Οκτωβρίου του 1912 και δικαιωματικώς απέκτησε τον τίτλο του Ελευθερωτή. Τον τίτλο αυτόν, κανείς μικρόψυχος εγκάθετος δε θα μπορέσει να αμφισβητήσει.

Άλλωστε, η επιλογή της προτομής, έγινε κατόπιν πανελλήνιου καλλιτεχνικού διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν επώνυμοι δημιουργοί. Η δαπάνη του έργου καλύφθηκε από τους Βεροιείς, οι οποίοι προσέφεραν προθύμως τον οβολόν τους στην συγκροτηθείσα βάσει Βασιλικού Διατάγματος του 1962 ερανικήν επιτροπή. Και τα εγκαίνια τα τίμησε με την παρουσία του το βασιλικό ζεύγος.

Πώς είναι δυνατόν, παρόλα αυτά, να ασεβήσει κάποιος απέναντι σε ένα αναγνωρισμένο έργο τέχνης που ανήκει στο λαό;

Επιπλέον αναρωτιέμαι, αν ακόμη και αυτή η προσωρινή απομάκρυνση του μνημείου περιήλθε σε γνώση της Επιτροπής Αρχιτεκτονικού Ελέγχου που εδράζει στη Βέροια και που τόσο προκλητικά αγνοήθηκε στο κυρίαρχο θέμα του ηρώου.

Νομίζω πως κάποιοι αδιαφορούν για την καλλιτεχνική αξία των μνημείων. Η άποψή μου αυτή δεν είναι αδικαιολόγητη. Ακόμη και σήμερα, βλέπουμε το έργο του Ευθύμη Καλεβρά, που επί δεκαετίες κοσμούσε ως ηρώο την πλατεία μας, να κείται πεταμένο κακήν-κακώς στο σκουπιδότοπο του δημοτικού μας αμαξοστασίου.

Κλείνοντας, θα χαρακτηρίσω επιτακτική την αναγκαιότητα επανόδου όλων των μνημείων της Εληάς: Της προτομής του Βικέλα, διάσημου παγκόσμια τέκνου της Βέροιας. Του αντιστασιακού πολεμιστή, σύμβολο των αγώνων του Βεροιώτικου λαού. Της πανέμορφης κόρης της Βέροιας, το πρότυπο της οποίας παραμένει εξόριστο στο μακρινό Μόναχο.

Και τέλος, του ελευθερωτού Βασιλέως, που με το βλέμμα του ατενίζει την Κωνσταντινούπολη.

Αν κάτι πρέπει να εξαφανισθεί διά παντός, είναι το μοναδικό διασωθέν από την εισβολή του εργολάβου «Μνημείου χρόνου» που ορθότερο θα ήταν να ονομασθεί «Μνημείο ματαιοδοξίας».

 

Ένας ευαίσθητος αναγνώστης

(Και για την αντιγραφή: Επίκαιρος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχετίζεται η νέα Πρωτοβουλία και με την υπουργοποίηση Τόλκα – Μωραίτη;

Σχετίζεται η νέα Πρωτοβουλία και με την υπουργοποίηση...

Με την προχθεσινή υπουργοποίηση Τόλκα και Μωραίτη, του...

Αναμένονται αντιδράσεις  του “Κινήματος Αλλαγής”   για Τόλκα… που είχε στείλει τα μηνύματα!

Αναμένονται αντιδράσεις του “Κινήματος Αλλαγής” ...

Χθες το απόγευμα σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της...

Χρειάζονται άμεση αποκατάσταση

Χρειάζονται άμεση αποκατάσταση

Στην οδό Επίκουρου, καθέτως της οδού Στρατού της...

Με σχόλιο ακροατή του ΑΚΟΥ 99.6  ο Άγγελος Τόλκας διόρθωσε το προφίλ του;

Με σχόλιο ακροατή του ΑΚΟΥ 99.6 ο Άγγελος Τόλκας...

Κατά την διάρκεια της χθεσινής ραδιοφωνικής εκπομπής...

Χρ Κούτρας: Να απαγορευτεί  το κάπνισμα  στο Δημαρχείο…

Χρ Κούτρας: Να απαγορευτεί το κάπνισμα στο...

Και μία εύστοχη παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου...

Δημιουργείται ένα όμορφο μπαλκόνι  στο αρχαιολογικό μουσείο Βέροιας

Δημιουργείται ένα όμορφο μπαλκόνι στο αρχαιολογικό...

Αναγνώστης μας έστειλε την συγκεκριμένη φωτογραφία,...

Συνάντηση Καρύδα-Ζαγοράκη  χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο

Συνάντηση Καρύδα-Ζαγοράκη χθες το απόγευμα στο...

Δυο παλιοί γνώριμοι των γηπέδων, ο βεροιώτης Νίκος...

Παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Παραλειπόμενα του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

 Την απογοητευτική εικόνα  του Δημοτικού Συμβουλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Ενημερώνουμε τους αναγνώστες και συνδρομητές μας ότι η εφημερίδα ΛΑΟΣ δεν θα εκδοθεί από την Τρίτη 14 μέχρι και το Σαββατοκύριακο 18-19 Αυγούστου λόγω διακοπών.Τα γραφεία μας θα ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα 20...

Σας ενημερώνουμε πως τα γραφεία της εφημερίδας «ΛΑΟΣ» θα παραμείνουν κλειστά για το διάστημα 13-17 Αυγούστου, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας μέχρι και την Παρασκευή 10...

Η παρουσία των μελών του Επιμελητηρίου Ημαθίας ήταν χαρακτηριστική και πολυμελής σε δύο εκδηλώσεις, όπως διαπιστώσαμε, αυτή του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας και στα εγκαίνια του ανακαινισμένου φουαγιέ της...

Ήταν Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 1965, η ημέρα που κυκλοφόρησε το με αριθμό 1 φύλλο του εβδομαδιαίου τότε ΛΑΟΥ. Ο  αείμνηστος  Ζήσης  Πατσίκας με τα παιδιά του  μετά την πενταετή έκδοση της εφημερίδας «Αλεξάνδρεια»,...