Συστήματα ρομποτικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Νάουσας με πολλαπλά οφέλη!

Συστήματα ρομποτικής χειρουργικής στο Νοσοκομείο Νάουσας με πολλαπλά οφέλη!

Τουλάχιστον 4-5 συστήματα ρομποτικής χειρουργικής υπάρχουν στο νοσοκομείο και 24 ασθενείς έχουν μέχρι στιγμής ωφεληθεί.

Εικοσιτέσσερις ασθενείς έχουν ωφεληθεί μέχρι στιγμής από την υποβοηθούμενη ρομποτική χειρουργική στο Γενικό Νοσοκομείο της Νάουσας τους τελευταίους τρεις μήνες, από τότε δηλαδή που εφαρμόζεται αυτή η νέα τεχνολογία μεγάλης ακρίβειας στην Ορθοπεδική Κλινική του δημοσίου νοσοκομείου.Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής τρεις Ορθοπεδικοί Χειρουργοί του νοσοκομείου χρησιμοποιούν τη ρομποτική υποβοήθηση, ενώ παράλληλα εκπαιδεύονται και νεότεροι συνάδελφοί τους, όπως ανέφερε μιλώντας στη Voria.gr ο δόκτωρ Συστημάτων Βιολογίας και Ιατρικής Πληροφορικής και διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Νάουσας Κωνσταντίνος Λυκοστράτης.

Στο νοσοκομείο Νάουσας, όπως υπογραμμίζει ο κ. Λυκοστράτης, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε συστήματα ρομποτικής χειρουργικής υποβοήθησης. Από εκεί και πέρα ανάλογα με την εκπαίδευση του χειρουργού Ορθοπεδικού της κάθε επέμβασης χρησιμοποιείται το κατάλληλο για τον ασθενή.


Απαντώντας στην ερώτηση για το πώς ακριβώς οι ασθενείς επωφελούνται από τη ρομποτική χειρουργική συγκριτικά με μία συμβατική επέμβαση, ο διοικητής του Νοσοκομείου Νάουσας υπογραμμίζει στη Voria.gr ότι τα οφέλη είναι πολύπλευρα. «Η ρομποτική υποβοήθηση συμβάλλει στην επίτευξη μεγαλύτερης ακρίβειας και αποτελεσματικότητας όσον αφορά στο προσανατολισμό - τοποθέτηση του προθέματος σε επεμβάσεις (ολικής αρθροπλαστικής). Με τη χρήση ρομποτικής τεχνολογίας οι χειρουργοί μπορούν να ετοιμάζονται και με προσομοίωση της επέμβασης πριν ξεκινήσουν οι χειρουργικοί χειρισμοί», επισημαίνει σχετικά ο Κωνσταντίνος Λυκοστράτης.

Η ρομποτική υποβοήθηση και τεχνολογία κυρίαρχα χρησιμοποιείται στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και ισχίου. Όμως, ο δρ. Λυκοστράτης υπογραμμίζει ότι τα συστήματα εξελίσσονται συνεχώς και ήδη, όπως αναφέρει, υπάρχει σύστημα για την ολική αρθροπλαστική του ώμου, αλλά και την ολική αρθροπλαστική της ποδοκνημικής. «Μάλιστα η ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου Νάουσας τα τελευταία δύο χρόνια αποτελεί ένα από τα καίρια ευρωπαϊκά κέντρα, με έδρα τη Λιόν της Γαλλίας, που συνεργάζονται για την ανάπτυξη συστήματος στην ολική αρθροπλαστική της ποδοκνημικής», τονίζει.Η ρομποτική χειρουργική στην ορθοπεδική που χρησιμοποιεί το Νοσοκομείο Νάουσας είναι σίγουρα ένα σπουδαίο γεγονός από μόνο του, ειδικά όταν πρόκειται για δημόσιο νοσοκομείο. Αναφερόμενος στο εάν υπάρχει στοχεύσει να επεκταθεί η ρομποτική σε άλλες ειδικότητες από το νοσοκομείο, ο Κωνσταντίνος Λυκοστράτης λέει πως ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους ιατρούς τμημάτων των νοσοκομείων. «Ελπίζουμε στο μέλλον να προβούμε σε ανάλογες ανακοινώσεις και για τα τμήματα αυτά. Το ιατρικό δυναμικό του νοσοκομείου μας είναι πολύ δυνατό», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «τους τελευταίους επτά μήνες μόνο η ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομειου Νάουσας έχει ολοκληρώσει επιτυχώς περισσότερα από 750 χειρουργεία. Η οργάνωση είναι εξαίρετη. Στην τροχιά του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας στην οποία βαδίζει σήμερα η χώρα μας ο κάθε ένας από το μετερίζι του πρέπει να βάλει ένα λιθαράκι για την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων όπου και όποτε μπορεί. Η ρομποτική τεχνολογία μας επιτρέπει να πρωτοστατούμε στις εξελίξεις και να βρισκόμαστε βήματα μπροστά στον τομέα της ιατρικής επιστήμης. Στόχος μας πάντα, η προσφορά στους ασθενείς, των καλύτερων τεχνικών για το άριστο αποτέλεσμα», κατέληξε στη Voria.gr ο δόκτωρ Συστημάτων Βιολογίας και Ιατρικής Πληροφορικής.

Την Ορθοπεδική Κλινική του Νοσοκομείου Νάουσας διευθύνει ο ιατρός Αλέξανδρος Ελευθερόπουλος. Ο ίδιος σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι «πιο ώριμοι παρά ποτέ ξεκινήσαμε εδώ και τρεις μήνες τη ρομποτική υποβοηθούμενη χειρουργική μεγάλων αρθρώσεων στο Νοσοκομείο μας. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε πραγματοποιηθεί δίχως την αμέριστη βοήθεια του Νοσηλευτικού προσωπικού. Η δίψα που παρουσίασαν για την εκμάθηση νέων τεχνικών, ήταν αστείρευτη και οι έξτρα ώρες που ξόδεψαν πάνω από τον ασθενή και δίπλα στον γιατρό ανυπολόγιστες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ λοιπόν σε όλους τους συνεργάτες της κλινικής μας, και ένα μεγάλο ευχαριστώ στη διοίκηση του Νοσοκομείου μας, που μοιράστηκε το όνειρό μας από την πρώτη στιγμή και επικούρησε απαράμιλλα την όλη προσπάθεια».

Σημειώνεται ότι το Νοσοκομείο Νάουσας τον Σεπτέμβριο του 2021 βραβεύτηκε από Health care Business Awards με GOLD και PLATINUM βραβεία για την προσφορά του στην Υγεία.

Πηγή: voria.gr

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - Παγκόσμια Ημέρα Φαρμακοποιού

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ - Παγκόσμια Ημέρα...

Η 25η Σεπτεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα...

Ο Επισκέπτης Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Επισκέπτης Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Με πρωτοβουλία των Επισκεπτών Υγείας του Κέντρου...

Νοσοκομειακοί Γιατροί Ημαθίας: «Αυθαίρετες οι μετακινήσεις γιατρών των Μονάδων Βέροιας και Νάουσας σε άλλα  νοσοκομεία από αυτά  που είναι διορισμένοι»

Νοσοκομειακοί Γιατροί Ημαθίας: «Αυθαίρετες οι...

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΩΝ...

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας σήμερα  με σχεδόν 8.000 νέες λοιμώξεις κάθε μέρα

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας σήμερα με σχεδόν 8.000 νέες...

-Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι περίπου 70.000 άτομα είναι...

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις και μέτρα για τον καύσωνα, προς πολίτες και εργαζόμενους

Υπουργείο Υγείας: Συστάσεις και μέτρα για τον καύσωνα,...

Ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού είναι μπροστά μας...

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ...

Του Αναστάσιου ΒασιάδηΜε την έντονη μετεκλογική...

«Πότε άραγε τελειώνει το άγχος των πανελλήνιων εξετάσεων…»

«Πότε άραγε τελειώνει το άγχος των πανελλήνιων...

Γράφει ηδρ. Ειρήνη Αναγνώστου ΚελεπούρηΕξελικτική και...

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας για κρούσματα στρεπτόκοκκου:

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ημαθίας για κρούσματα...

Οι φαρμακοποιοί του Ν. Ημαθίας συνιστούμε στους...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

 1.     Πότε πρέπει να χορηγείται το αντιγριπικό εμβόλιοΤο αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου...

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της...

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ένα είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που μπορεί να εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, μια ανακάλυψη που μπορεί να αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία.Ένα νέο είδος...

Κύμα λοιμώξεων του ανωτέρου αναπνευστικού (ιγμορίτιδα – ρινοκολπίτιδα) σαρώνει τη χώρα μας με την έλευση του νέου χρόνου και πλήττει κυρίως τα μικρά παιδιά, χωρίς… φυσικά να κάνει εξαίρεση και σε...