Ο εορτασμός του 15Αύγουστου στην Ημαθία και επισκόπηση γεγονότων το δεκαπενθήμερο που μας πέρασε…

Ο εορτασμός του 15Αύγουστου στην Ημαθία και επισκόπηση γεγονότων το δεκαπενθήμερο που μας πέρασε…

Επέστρεψε ο «ΛΑΟΣ» από τα «μπάνια» του και το δισέλιδο που ακολουθεί αναπληρώνει το μικρό κενό της καθημερινής παρουσίας της εφημερίδας, με τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν στο νομό.

Ξεχωρίζει βεβαίως ο λαμπρός εορτασμός του 15Αύγουστου στη Παναγία Σουμελά του Βερμίου, στο Σέλι και στην Αλεξάνδρεια, καθώς και οι συνέπειες του καταστροφικού χαλαζιού που έπεσε, στην καρδιά του Αυγούστου και έπληξε παραγωγές εν μέσω συγκομιδής.

Ο Δεκαπενταύγουστος στην Παναγία Σουμελά


Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου εορτάστηκε με λαμπρότητα η Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στο Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά του Βερμίου, όπου φυλάσσεται το Θαυματουργό Ιερό Εικόνισμα της Κυράς του Πόντου, της Προσφυγομάνας Παναγιάς, της Παναγίας της Σουμελιώτισας.

Ανήμερα, το πρωί, τελέστηκε λαμπρό Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολιτου Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, ενώ συμμετείχαν οι Μητροπολίτες Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ομίλησε ο πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» κ. Γεώργιος Τανιμανίδης και όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν οι καθιερωμένες βραβεύσεις και δόθηκαν οι υποτροφίες σε αριστούχους του Μακροχωρίου εις μνήμη των αδικοχαμένων μαθητών του ατυχήματος των Τεμπών (2003).

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, το τρισάγιο ενώπιον του μνημείου του Αλεξάνδρου Υψηλάντη και την κατάθεση στεφάνων.

Της εκκλησιαστικής τάξεως επιμελήθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Σουμελά Αρχιμ. Αθηναγόρας Μπίρδας, ενώ έψαλλαν ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης κ. Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ και ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Προσκυνήματος κ. Βασίλειος Φωτιάδης μετά χορού Ιεροψαλτών.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ενώ πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες και πλήθος ευσεβών προσκυνητών προσήλθαν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου για να προσκυνήσουν, να ευχαριστήσουν και να δοξολογήσουν την Υπεραγία Θεοτόκο, το καύχημα του Ποντιακού Ελληνισμού.

Παρόντες ο υφυπουργός Οικονομικών και βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας, Λάζαρος Τσαβδαρίδης και Άγγελος Τόλκας από την Ημαθία και Κώστας Γκιουλέκας, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης και Γιώργος Αρβανιτίδης από τη Θεσσαλονίκη, η αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου ως εκπρόσωπος του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, o αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικών και πολιτιστικών φορέων κ.α.

Περιφορά της Εικόνας στο Σέλι


Με χαμηλές θερμοκρασίες λόγω των καιρικών συνθηκών, με βροχή και 10 βαθμούς Κελσίου, έγινε το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου, η περιφορά της εικόνας της Παναγίας στο Σέλι.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι βουλευτές Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ο δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης κ.ά.

Τα Εγκώμια της Θεοτόκου και λιτανεία στην Αλεξάνδρεια

Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου το απόγευμα στον πανηγυρίζοντα κατάμεστο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αλεξανδρείας, όπως κάθε χρόνο, τελέστηκε μεθεόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και στη συνέχεια εψάλλησαν τα Εγκώμια της Θεοτόκου και πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτανεία του Επιταφίου της Παναγίας στους δρόμους της πόλεως.

Μεγάλες ζημιές στην παραγωγή από καταιγίδα και χαλάζι


Χαλάζι, βροχή, ισχυροί άνεμοι, πτώσεις κλαδιών καθώς και πλημμύρες σε αρκετά σπίτια και δρόμους προκάλεσε το μπουρίνι που ξέσπασε το απόγευμα της Τρίτης 16 Αυγούστου, στα ορεινά αλλά και σε περιοχές των πόλεων και των χωριών της Ημαθίας. Για σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες έκαναν λόγο οι αγρότες ζητώντας άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Συγκεκριμένα ζημιάς σημειώθηκα στα ροδάκινα, συμπύρηνα και επιτραπέζια, με την πτώση των καρπών στα χωράφια να είναι αδιάψευστος μάρτυρας της κατάστασης, ενώ εκτιμάται ότι στις όψιμες ποικιλίες δεν θα αποφευχθεί η μονίλια λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Καταστροφική και για τις καλλιέργειες ντομάτας ήταν η καταιγίδα της Τρίτης στα ορεινά Πιέρια, κυρίως σε Σφηκιά, Ριζώματα και Πολυδένδρι, με έντονη βροχόπτωση, θυελλώδεις ανέμους και παρατεταμένη χαλαζόπτωση.

Ή στρεμματικές ενισχύσεις ή κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ

Στρεμματικές ενισχύσεις στους ροδακινοπαραγωγούς ζητά άμεσα ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, με αφορμή τα προβλήματα της φετινής περιόδου, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί έως και τις 26 Αυγούστου σε ανακοινώσεις μέτρων στήριξης σε όλες τις ποικιλίες συμπύρηνων και σε όσες έχουν πληγεί από τις έντονες βροχοπτώσεις (Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος) σε νεκταρίνια, επιτραπέζια ροδάκινα, δαμάσκηνα και βερύκοκα. Άλλως, προειδοποιεί για κινητοποιήσεις ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Συνέβη κι αυτό! ΙΧ έπεσε σε οικοδομή στη Βέροια


Το απόγευμα της Τρίτης 16 Αυγούστου 2022 σημειώθηκε σοβαρό τροχαίο στην περιοχή “Παπάκια” στη Βέροια, όταν ΙΧ προσέκρουσε με έντονη σφοδρότητα σε πιλοτή και περίφραξη οικοδομής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του InVeria.gr, στο όχημα επέβαιναν τρία άτομα, ένας άνδρας οδηγός και δύο γυναίκες επιβάτιδες και τραυματίστηκαν, εκ των οποίων η μία γυναίκα πιο σοβαρά. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τρεις τραυματίες κατέβαιναν από την Παναγία Σουμελά, όπου είχαν πάει για προσκύνημα.

«Γέφυρα ζωής» για τη διακομιδή βρέφους στη Θεσσαλονίκη


Μια «γέφυρα ζωής» έστησαν το βράδυ της Πέμπτης 18 Αυγούστου άνθρωποι της Αστυνομίας, προκειμένου ένα βρέφος να μεταφερθεί το συντομότερο δυνατόν από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές ειδοποιήθηκαν για τη διακομιδή ενός μωρού 8,5 μηνών με υψηλό πυρετό στο Ιπποκράτειο. Άμεσα, άνθρωποι της ομάδας ΟΠΚΕ αλλά και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., συνόδευσαν το όχημα που μετέφερε το βρέφος από το ύψος της Χαλκηδόνας.

Υπενθυμίζεται ότι, ακόμη μία αντίστοιχη επιχείρηση έστησαν αστυνομικοί στις 16 Αυγούστου, ανοίγοντας τον δρόμο για ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε 6χρονο με εγκεφαλική αιμορραγία στο ΑΧΕΠΑ.

Επιπλέον, ‘γέφυρα ζωής’ από τη Βέροια στη Θεσσαλονίκη έστησαν και πάλι αστυνομικοί, οι οποίοι άνοιξαν τον δρόμο σε ασθενοφόρο ---του ΕΚΑΒ, για την άμεση διακομιδή νεογνού στο Ιπποκράτειο.

Βούλευμα παράτασης του χρόνου κράτησης των 12 κατηγορουμένων για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού



Την παράταση του χρόνου κράτησης των 12 κατηγορουμένων για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού αποφάσισε με βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Μέσα στον Αύγουστο έληγε το εξάμηνο της προσωρινής τους κράτησης, το συμβούλιο αποφάσισε να την παρατείνει για έξι ακόμα μήνες και μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος, οι 12 κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με δόλο τετελεσμένη και σε απόπειρα κατά συρροή Από κοινού, έκαναν δολοφονική επίθεση που είχε σαφή αθλητική αναφορά και υπόβαθρο έγινε σε τόπο και χρόνο που δεν συνδέονται με αθλητική εκδήλωση, χρησιμοποιήθηκαν όπλα ικανά να αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή (να θυμίσουμε πως οι δράστες είχαν μαζί τους δρεπάνι μαχαίρια και μεταλλικούς σωλήνες.

Έτσι, οι δικαστές έκριναν πως λόγω της βαρύτητας, της βιαιότητας και της αιτίας που ώθησαν στην πράξη, προκύπτει, αντικοινωνικότητα και σταθερή ροπή των κατηγορουμένων σε διάπραξη και νέων εγκλημάτων στο μέλλον και για αυτό παρέτειναν τον χρόνο κράτησης τους.

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με «Ιφιγένεια» στη Μίεζα


Είχαμε και πανσέληνο την Παρασκευή 12 Αυγούστου με το μουσικό έργο ‘Ιφιγένεια’, του Βεροιώτη Χρήστου Κουτσίδη, στο αρχαίο θέατρο της Μίεζας, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και της ΚΕΠΑ. Σολίστες: Αλέξανδρος Ιωσηφίδης στο πιάνο, Στέφανος Σεκέρογλου στο βιολί, Ρώνια Τοπαλίδου στο τραγούδι. Αφήγηση: Θωμάς Δαλαγδής. Την εκδήλωση οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και με την υποστήριξη της ΚΕΠΑ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πανσελήνου 2022 του υπουργείου Πολιτισμού.

Το έργο ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί ήδη σε όλες τις μουσικές πλατφόρμες.

Συνεχίζει το Μουσικό Περίπτερο της ΚΕΠΑ


Με το μουσικό σχήμα ‘Σερσέ Λα Φαμ’, συνέχισε την δράση του, το Μουσικό Περίπτερο της ΚΕΠΑ Δήμου Βέροιας, το βράδυ της Πέμπτης 18 Αυγούστου, με ρεμπέτικη μουσική και τραγούδια έξω από τη δημοτική αγορά της Βέροιας.

Χθες Δευτέρα 22 Αυγούστου στο πρόγραμμα ήταν το μουσικό σχήμα METatropia ensemple στην πλατεία Πλατάνων της Βέροιας.

Συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη στο Βλάχικο Αντάμωμα του Σελίου


Την Παρασκευή 19 Αυγούστου στο χώρο του χιονοδρομικού κέντρου Σελίου έγινε η συναυλία της Ματούλας Ζαμάνη, από την Π.Ε. Ημαθίας, η οποία φέτος για πρώτη φορά ενέταξε εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Βλάχικου Ανταμώματος που πραγματοποιούνται στο Σέλι τον Αύγουστο. Πολύς κόσμος απόλαυσε και χειροκρότησε τη Ματούλα Ζαμάνη σε παραδοσιακά τραγούδια, ηπειρώτικα, βλάχικα και όχι μόνο.

Τον Μητροπολίτη επισκέφθηκαν οι νέοι Διευθυντές Εκπαίδευσης της Ημαθίας


Την Τρίτη 9 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων δέχθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Βεροίας εθιμοτυπική επίσκεψη από τους νέους Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων καλωσόρισε την νέα Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας κ. Ευθυμία Γώτη και τον νέο Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ημαθίας κ. Αθανάσιο Αλατζόγλου και ευχήθηκε ο ιδρυτής της τοπικής μας Εκκλησίας, Απόστολος των Εθνών Παύλος και η Σουμελιώτισα Παναγιά, η οποία εορτάζει σε λίγες ημέρες στις φιλόξενες πλαγιές του Βερμίου, να τους ευλογούν και να τους ενδυναμώνουν στα νέα τους καθήκοντα.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμων, τόνισε ότι η τοπική Εκκλησία και ο ίδιος προσωπικά θα βρίσκεται δίπλα σε κάθε προσπάθεια προαγωγής του εκπαιδευτικού έργου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άριστη και γόνιμη συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους απερχόμενους Διευθυντές κ. Δημήτριο Πυρινό και κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο, ο οποίος παρευρέθηκε και στη συνάντηση, εκφράζοντας παράλληλα τις θερμές του ευχαριστίες.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτριος Κων. Στούκας σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Παρασκευή 29 Μαρτίου...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΕ

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας γιορτάζει φέτος έναν...

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ζωή Γεωρ. Χαραλαμπίδου σε ηλικία 92...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024...

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό κάλεσμα στη δράση της «Λευκής Νύχτας»

Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας «Η ΕΝΟΤΗΤΑ»: Ανοικτό...

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας απευθύνει...

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Βέροιας

Πρόσκληση σε εθελοντική αιμοδοσία στο Νοσοκομείο...

Το  1ο Γυμνάσιο Βέροιας «Φιλίππειο»,  το 1ο ΓΕΛ ...

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την αναβάθμιση του οδικού φωτισμού στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Αντικατάσταση των φωτιστικών με νέα τύπου LED, για την...

Ξεκίνησε να υλοποιείται το έργο, Βελτίωση Οδικής...

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας:  Ημερίδα για την εφηβική παραβατικότητα

Την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ημαθίας: ...

Το Κέντρο Αναφοράς, Παροχής Συμβουλευτικής και...

Δώρα Κουρκουτά:  «Προσπαθούν σε λίγες  ημέρες να κάνουν ό,τι  επιδεικτικά αγνόησαν 9 χρόνια»

Δώρα Κουρκουτά: «Προσπαθούν σε λίγες ημέρες να κάνουν...

Από το Γραφείο Τύπου της παράταξης της Δώρας Κουρκουτά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...