Ανακοινώσεις Γεωργαντά στη σύσκεψη της Αλεξάνδρειας: Τρία στάδια αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών και επέκταση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας

Ανακοινώσεις Γεωργαντά στη σύσκεψη της Αλεξάνδρειας: Τρία στάδια αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών και επέκταση του προγράμματος αντιχαλαζικής προστασίας

-Συνέντευξη Τύπου από το κλιμάκιο της ΝΔ και ομιλία χθες βράδυ στη Βέροια

Για την χθεσινή επίσκεψη Γεωργαντά στην Ημαθία και τις εξαγγελίες για την υλοποίηση προγράμματος που θα περιορίζει τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή από την κλιματική κρίση, ενημερώνει το ΥΠΑΑΤ, με δελτίο Τύπου μετά από την σύσκεψη αγροτικών φορέων Ημαθίας – Πέλλας που έγινε το πρωί στην Αλεξάνδρεια.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι το ΥΠΑΑΤ θα καλύψει και τις 1.224 αιτήσεις αντιχαλαζικής προστασίας, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν στα 15 εκατ. ευρώ, ο οποίος πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί σε τρία επίπεδα:

1. Με δεδομένο ότι, επί συνόλου περσινών παραχθέντων 180.000 τόνων, οι εξαγωγές σε Ουκρανία (36.000 τόνοι) και Λευκορωσία (6.000 τόνοι), εφέτος λόγω του πολέμου μηδενίσθηκαν, θα ζητήσει την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος των αγροτών από την Ε.Ε και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου.

2. Τα αδιάθετα προϊόντα που βρίσκονται στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση, ώστε να αποζημιωθούν από de minimis.

3. Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τον ΕΛΓΑ, θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομική δυνατότητα για τη στήριξη των αγροτών, ώστε να καλυφθεί – και μέσω de minimis- η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι για το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε για αποζημιώσεις 350 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα 158 προήρχοντο από εισφορές στον Οργανισμό, ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από τον προϋπολογισμό.


Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους παραγωγούς να συνεταιριστούν θυμίζοντας ότι στην Ε.Ε τα αγροτικά προϊόντα διατίθενται στις αγορές σε ποσοστό 65% από συνεργατικά σχήματα, ενώ στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει μόνο στο 18%- 20% της παραγωγής. Και αναφέρθηκε στα φορολογικά κίνητρα που δίνει το ΥΠΑΑΤ για να συμμετάσχουν οι αγρότες σε συνεργατικά σχήματα.

Τέλος, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι αποτελεί κυβερνητική δέσμευση η επικαιροποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ και αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Σχετικά με τους εργάτες γης, αναφέρθηκε στη ρύθμιση που ψηφίσθηκε για δυνατότητα 5ετούς παραμονής και ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η επιδότηση, μέσω προγραμμάτων, για την κατασκευή καταλυμάτων.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος που μετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις των αλλεπάλληλων εξωγενών κρίσεων. Επίσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα φορολογικά κίνητρα που δίνονται για ενίσχυση του συνεταιριστικού κινήματος, με ιδιαίτερη αναφορά στην έκπτωση φορολογίας κατά 50% στα κέρδη των αγροτών που μετέχουν σε συνεργατικά σχήματα.

Η σύσκεψη με συνεταιριστές στην Αλεξάνδρεια

Φθάνοντας στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ο κ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε τον Δήμαρχο, κ. Π. Γκιρίνη και στη συνέχεια μετείχε σε σύσκεψη των αγροτικών συλλόγων της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι σήμερα στήριξη της κυβέρνησης προς τους αγρότες και ζήτησε περαιτέρω στήριξη για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά και αποζημιώσεις για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις οι ροδακινοπαραγωγοί.

Το πρόβλημα που προκάλεσε το πρόσφατο κύμα κακοκαιρίας στην παραγωγή ροδακίνων έθεσαν οι περισσότεροι από τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων που παρέστησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά στο Δημαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Ετέθησαν, επίσης, ζητήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής, την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, το πρόβλημα διάθεσης των σταφυλιών και μήλων και γενικά της αδιάθετης παραγωγής, την έλλειψη εργατικού δυναμικού, το ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας, καθώς και προβλήματα στις εξαγωγές προς τα αραβικά κράτη. Ετέθη, επίσης, το ζήτημα διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές.

Τα προβλήματα της περιοχής έθεσαν πρόεδροι και εκπρόσωποι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών Βεροίας, Ξεχασμένης, Νάουσας, Κρύας Βρύσης, Αλεξάνδρειας, οι πρόεδροι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Ημαθίας, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και αγρότες που παρέστησαν στη σύσκεψη.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Χρ. Γιαννακάκης και μέλος του ΔΣ του ΕΛΓΑ αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθεί ο Οργανισμός για την καταβολή αποζημιώσεων και, επίσης, τόνισε την έκταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι έντονες βροχοπτώσεις, επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις είναι ζήτημα διάθεσης πόρων, ενώ έκανε προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ζητώντας κι ο ίδιος αλλαγή του κανονισμού και πιθανόν και στη νομική μορφή του ΕΛΓΑ. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ έθεσε το πρόβλημα έλλειψης εργατικού δυναμικού και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών.

Επίσης στη σύσκεψη μετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απ. Βεσυρόπουλος, ο βουλευτής Ημαθίας, κ. Τάσος Μπαρτζώκας, Πέλλας, κ.κ. Διον. Σταμενίτης και Β. Βασιλιάδης, Φλώρινας, κ. Ι. Αντωνιάδης, ο Γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ, κ. Ανδρ. Καρασαρίνης και ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Ημαθίας, της ΝΔ κ. Σπ. Γιαναβαρτζής.

Συνέντευξη Τύπου και ομιλία στη Βέροια

Επίσκεψη σε πολλές περιοχές του Νομού Ημαθίας, πραγματοποίησε κλιμάκιο της Ν.Δ. με επικεφαλής τους ΥΠΑΑΤ Γιώργο Γεωργαντά, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη και Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και το απόγευμα οι υπουργοί σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα παρουσίασαν τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τοπικούς φορείς, αγρότες και επιχειρηματίες.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι η κεντρική εκδήλωση της ημέρας ήταν η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια με τους Αγροτικούς Συλλόγους από τις ΠΕ Ημαθίας και Πέλλας, όπου και συζητήθηκαν εκτενέστατα τα προβλήματα των αγροτών σε πολύ θετικό κλίμα. Ενώ, σε ό,τι αφορά στις ζημίες που υπέστησαν οι παραγωγοί από τις έντονες βροχοπτώσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι αναζητούνται τρόποι για την άμεση ενίσχυση των αγροτών.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στο πλήγμα που υπέστησαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ τέλος τόνισε ότι το ΥΠΑΑΤ δε γίνεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα αλλά θα προχωρήσει σε τρόπους προστασίας των καλλιεργειών, όπως είναι η αντιχαλαζική προστασία.

Ο κ. Σκυλακάκης με τη σειρά του αναφέρθηκε στις συζητήσεις που είχε με φορείς του Νομου για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, όπως είναι η Αστική Ανάπλαση της Βέροιας αλλά και η κατασκευή του Αστυνομικού Μεγάρου.

Ο Υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος αναφέρθηκε και στο κτήριο των παλαιών δικαστηρίων της Βέροιας υπογραμμίζοντας πως από τη στιγμή που θα περάσει στο Υπουργείο Οικονομικών, το κτήριο θα παραχωρηθεί ΔΩΡΕΑΝ στο Δήμο Βέροιας για κοινωφελής πολιτιστικούς σκοπούς.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν για το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» που θα βοηθήσει στη βελτίωση της καθημερινότηταν τόσο των πολιτών όσω και των επιχειρήσεων.

Στη Συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν και οι Βουλευτές Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας και Λάζαρος Τσαβδαρίδης οι οποίοι τόνισα ότι η Κυβέρνηση είναι δίπλα σε κάθε πολίτη της χώρας.

Μετά τη συνέντευξη ακολούθησε εκδήλωση με θέμα «Η ενίσχυση του Πρωτογενούς Τομέα Παραγωγής και η αναβάθμισή του στην ψηφιακή εποχή».

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Ορφανίδου Θεοδώρα σε ηλικία 92 ετών

'Εφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μπαμπαλή Αντιγόνη σε ηλικία 77 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Κυριακή 28...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεώργιο

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας συγχαίρει τον Σεβασμιώτατο...

Η Ιερά Μητρόπολις Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας με...

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Ημαθίας

Εκ νέου Πρόεδρος ο Απόστολος Μούρτης στο διοικητικό...

Χθες 26 Απριλίου 2024, διενεργήθηκαν εκλογές στην...

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...