ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Γράφει ο Γιάννης Γεωργουδάκης Εκπαιδευτικός

«Αν έχεις ένα μόνο σφυρί τότε κάθε πρόβλημα μοιάζει με καρφί». έγραψε κάποτε ο ψυχολόγος Αμπραχαμ Μάσλοου. Και τα καρφιά στην ψωροκώσταινα είναι μπόλικα σε κάθε μέγεθος και ποιότητα και είναι φτιαγμένα… με τα χεράκια μας.

Μετά από μια δεκαετία αποχαύνωσης στο ρυθμό των μνημονίων και αφού στέγνωσαν τσέπες και δάκρυα, μετά μια διετία παρέα με τον τρόμο της πανδημίας και αφού ακούσαμε σε όλους τους τόνους ότι θα έρθουν επιτέλους καλύτερες μέρες, έρχεται καπάκι ο «πατήρ πάντων» πόλεμος. Καταστροφικά τα αποτελέσματα για το πόπολο, ευκαιρία πλουτισμού για τους πονηρούς.

Επιτρέψτε μου μερικές επισημάνσεις- που ενδεχομένως συντροφεύουν τους περισσότερους λίγο πριν κοιμηθούν. Τον τελευταίο χρόνο λοιπόν:

Στην Ελλάδα η τιμή του ρεύματος αναδεικνύεται ως η ακριβότερη στην Ευρώπη (πάνε να μας κοντράρουν τα γατάκια οι Ιταλοί αλλά θα τους καθαρίσουμε κι αυτούς όπως στο μπάσκετ). Οι τιμές του ηλεκτρικού είχαν πάρει την άνω βόλτα από τον περασμένο Σεπτέμβριο πριν από τον πόλεμο και τη διεθνή ενεργειακή κρίση. Οι παράγοντες είναι πολλοί: κερδοσκοπικά επεισόδια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δομικά προβλήματα και στρεβλώσεις του εγχώριου ανταγωνισμού σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική (1/9/22). Σε πιο απλά Ελληνικά…καρτέλ.

Τα προϊόντα στα Supermarket κατά μέσο όρο αυξήθηκαν κατά 30% και είναι τουλάχιστον θλιβερό το γεγονός ό,τι ο μέσος Γερμανός εργαζόμενος για παράδειγμα, ο οποίος κερδίζει τα τριπλά από τον αντίστοιχο Έλληνα, αγοράζει τα βασικά προϊόντα διατροφής και τα είδη πρώτης ανάγκης σε χαμηλότερες από την Ελλάδα τιμές. Εδώ δεν χρειάζονται κουδούνια για να αναδείξουμε τους πρωταγωνιστές της φάρσας. Το καρτέλ των μεγαλομπακάληδων ληστεύει τον Έλληνα διαχρονικά ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Και συνεχίζουμε την περιήγησή μας στην σύγχρονη ελληνική καθημερινότητα, μνημονεύοντας το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία -Έκθεση Επιτροπής Πισσαρίδη (2020). Από τη συγκεκριμένη έκθεση, όπως είχε γράψει το Business Daily, προκύπτει πως μόνο στις Επικοινωνίες υπάρχει τεράστιο χάσμα τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε., που φθάνει το 63,1%. Τόσο απλά όσο απλή είναι και η λέξη καρτέλ.

Όσο για τη βενζίνη δε χρειάζονται λόγια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (11/9/22) οι φτωχούληδες στην Ελβετία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία και Κάτω Χώρες έχουν πιο ακριβή βενζίνη από εμάς. Όλους τους άλλους τους ρίχνουμε στ’ αυτιά.(ας μην επαναλάβω τη λέξη καρτέλ γίνομαι κουραστικός)

Ασυδοσία παντού σε μια χώρα που έχει μάθει επι δεκαετίες να ζει με υβριδικά οικονομικά φορέματα (λίγο έτσι με ψευτο-σοσιαλιστικά συνθήματα για το πλήθος και λίγο γιουβέτσι με τα νεόκοπα καπιταλιστικά οράματα για τους ολίγους κι εκλεκτούς διαπλεκόμενους του συστήματος).

Και για να επιμείνω σε συγκρίσεις, σύμφωνα με το Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της UNESCO για το 2021, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπολειπόμαστε σε διαφθορά μόνο από τη «βαλκάνια» Βουλγαρία και κοντράρουμε στα ίσα τη Ρουμανία. Η παραπάνω παράμετρος συνοδευόμενη από την πεποίθηση πως το «αόρατο χέρι των αγορών» θα διορθώσει τα πάντα, δημιουργεί το εκρηκτικό μείγμα που από ότι φαίνεται θα ζήσουμε -να είμαστε γεροί- για να δούμε το φινάλε του. Γιατί το φινάλε είναι κοντά.

Έχουμε εξασφαλίσει ένα σίγουρο μέλλον για μας και για τα παιδιά μας.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία 46 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Κωνσταντίνος Γιωτόπουλος σε ηλικία...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Κυριακή 28 Απριλίου...

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης – Υπόδησης του Κοινωνικού Παντοπωλείου Αλεξάνδρειας

Κλειστό στις 29 Απριλίου και 6 Μαΐου το Τμήμα Ένδυσης –...

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας ανακοινώνει ότι το Τμήμα Ένδυσης...

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ  στον Δήμαρχο Νάουσας

Πασχαλινές ευχές και δώρα από το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στον Δήμαρχο...

 Μια πολύ ωραία επίσκεψη δέχθηκε το πρωί της...

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥΣ

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΟΥΣ...

Γράφει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος Φιλόλογος Πλησιάζει...

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το 2024

Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας: Ανανέωση συνδρομής για το...

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Ημαθίας, γνωστοποιεί στα μέλι του...

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…

Του ιερέως Παναγιώτου Σ. ΧαλκιάΜία γενική θεώρηση της...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...