ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΑΟ -  Οι «μικρές ιστορίες» του παππού Ευριπίδη και το μεγάλο «Ευχαριστώ» στις γυναίκες – κόρες του

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΛΑΟ - Οι «μικρές ιστορίες» του παππού Ευριπίδη και το μεγάλο «Ευχαριστώ» στις γυναίκες – κόρες του

Κύριε Διευθυντά και αναγνώστες

Γεννήθηκα στη Μ. Σάντα Ημαθίας το 1930 από γονείς πρόσφυγες του 1921 που ξεριζώθηκαν από τον Πόντο, της περιοχής Τραπεζούντας, στην Τουρκία και εγκαταστάθηκαν εδώ στην Ελλάδα, στο χωριό που το ονόμασαν Μικρή Σάντα.

Εκεί τελείωσα το Δημοτικό Σχολείο και εδώ στη Βέροια το Γυμνάσιο το 1948.

Σήμερα δεν θα σας πω κάτι από τις «μικρές ιστορίες της ζωής μου» για να στείλω ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» στις γυναίκες κόρες μου, εγώ έτσι τις ονομάζω. Είναι όλες μεσήλικες, στην ηλικία της κόρης μου, η οποία μας φροντίζει καθημερινά, εμένα τον πατέρα της, 92 χρόνων και τη μαμά της 87 χρόνων. Δεν μας στερεί σε τίποτε. Το φαγητό μας, την καθαριότητά μας, τους γιατρούς και τα φάρμακά μας και όλες τις εξωτερικές δουλειές. Είναι όπως βλέπετε και οι αρρώστιες.

Τον Ιούλιο ανεβήκαμε στο χωριό για να αποφύγουμε τις μεγάλες ζέστες και μετά από μία εβδομάδα που η κόρη μας λόγω πυρετού δεν μπορούσε να μας φροντίσει για κάποιες ημέρες, κατεβήκαμε στο σπίτι μας στη Βέροια.

Τις δύσκολες αυτές μέρες οι καλές μου κυρίες, έτρεξαν να μας συνδράμουν, να μας περιποιηθούν, στο σπιτικό φαγητό, στα φάρμακα πρωΐ, μεσημέρι και βράδυ και στις δουλειές του σπιτιού, ώστε να αισθανόμαστε άνετα μέχρι να τελειώσει η περιπέτεια της κόρης μας.

Ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» σε αυτές τις γυναίκες που μας έδωσαν όλη τους την αγάπη. Είναι γυναίκες της εκκλησίας, τις βλέπω στο Ναό που βοηθούν τον παπά στη λειτουργία και σε όλες τις δουλειές της εκκλησίας και αισθάνομαι την ανάγκη να τις ευχαριστήσω και δημόσια, διότι το αξίζουν.

Ο πατέρας μου ήταν μαραγκός και έχω τα περισσότερα από τα χειροποίητα εργαλεία του. Όταν πήρα την σύνταξή μου σκέφθηκα να κάνω μικρά σκαμνάκια (καθίσματα), που τα έφτιαχνε και ο πατέρας μου. Είναι τέσσερα ποδαράκια και 12 τσιλίκια που τα συνδέουν (0,35 χ 0,35 και ύψος 0,35). Το επάνω μέρος το πλέκω με χρωματιστά κορδόνια που δίνουν ομορφιά και χάρη στο σκαμνάκι.

Οι πόντιες γυναίκες τα χρησιμοποιούσαν και στην κουζίνα και στο μπάνιο. Ξεκουράζουν την γυναίκα, αποφεύγοντας την ορθοστασία στην κουζίνα.

Στο δε λουτρό τα βάζουν δίπλα στην καθίστρα και λούζονται οι ηλικιωμένοι και όσοι δεν μπορούν να μπουν στην μπανιέρα, αποφεύγοντας και τα ατυχήματα.

Έτσι λοιπόν κι εγώ έκανα και θα κάνω τέτοια σκαμνάκια, δώρο, σε όλες αυτές τις γυναίκες «κόρες μου».

Τις αγαπώ πολύ και πάλι τις ευχαριστώ για την πράξη τους αυτή να βοηθούν τους ηλικιωμένους και τους έχοντες ανάγκη βοήθειας.

Τις εύχομαι υγεία και στις οικογένειές τους και να έχουν ό,τι επιθυμούν στο υπόλοιπο της ζωής τους.

Ο παππούς Ευριπίδης

από τις «Μικρές ιστορίες της ζωής του»

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...