Η εκπαιδευτική προοπτική στη νέα σχολική χρονιά

Η εκπαιδευτική προοπτική στη νέα σχολική χρονιά

Γράφει ο

Αναστάσιος Βασιάδης

Οι ειδικές αναφορές στην Παιδεία και οι εξαγγελίες για τα γενικά αλλά και ειδικότερα θέματα που απασχολούν την εκπαίδευση στο σύνολό της, συμπεριλήφθηκαν στις πολιτικές παρουσιάσεις κατά την διάρκεια της φετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Στις πολιτικές αναφορές για την Παιδεία διατυπώθηκαν προγραμματισμοί και καθορισμοί στόχων, ενώ επιχειρήθηκε να δοθούν απαντήσεις στις αγωνίες και τις προσδοκίες για το μέλλον της εκπαίδευσης. Στο γενικότερο πολιτικό κλίμα της εκ των πραγμάτων προεκλογικής περιόδου, υπήρξε εμφανής και ο καταγγελτικός λόγος, για την διαπιστούμενη υποβάθμιση της εκπαίδευσης.

Οι πολιτικές αναφορές είχαν ως κατάληξη τις αισιόδοξες προοπτικές, που συναρτώνται με τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις. Οι διακηρύξεις που έγιναν από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σχετικά με την Παιδεία, είχαν ως κύριους αποδέκτες τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία που σηκώνει το βάρος των πολιτικών που εφαρμόζονται.

Στον απόηχο αυτών των διακηρύξεων πραγματοποιήθηκαν και οι καθιερωμένες τελετές στα σχολεία με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Με αυτήν την αφορμή και πέραν των πολιτικών εξαγγελιών, προβάλλει ως αναγκαία για κάθε αρμόδιο και κάθε ενεργό πολίτη, η ανοικτή προσέγγιση των γενικών αλλά και ειδικότερων θεμάτων που απασχολούν την εκπαίδευση, στο σύνολό της.

Η σχολική χρονιά που πέρασε χαρακτηρίστηκε, όπως άλλωστε και οι προηγούμενες, από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που καταγράφονται κάθε χρόνο, ως προς την ανεπαρκή στελέχωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και τις υποβαθμισμένες υποδομές, με αποτέλεσμα τα σχολεία να δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τον παιδαγωγικό τους ρόλο. Και όλα αυτά υπό την σκιά της επιδημικής κρίσης των τελευταίων χρόνων που υποβάθμισε σε μεγάλο βαθμό την εκπαιδευτική διαδικασία.

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι το ελληνικό σχολείο έχει υποστεί μια ανεπίτρεπτη απαξίωση που δεν συνάδει με την εκπαιδευτική παράδοση του τόπου.

Και αυτό γίνεται γενικότερα αντιληπτό καθώς οι περισσότεροι μαθητές και οι οικογένειές τους, ακόμα και στην εποχή της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων, που επιτείνεται με την επίκαιρη ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια σε βασικά είδη διαβίωσης, εκλαμβάνουν το σχολείο ουσιαστικά ως πάρεργο, καθώς εξακολουθούν να καταφεύγουν στα φροντιστήρια για βασικές γνώσεις που απαιτείται να κατέχει ένας σύγχρονος νέος, όπως οι ξένες γλώσσες, η πληροφορική κ.λ.π., με δυσβάστακτη επιβάρυνση των ήδη εκτροχιασμένων οικογενειακών προϋπολογισμών. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται εμφανώς στο Γυμνάσιο και οξύνεται στο Λύκειο, το οποίο έχει μετατραπεί σε προθάλαμο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς δίδεται το κύριο βάρος στα μαθήματα που εξετάζονται στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, για την εισαγωγή στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχει περιοριστεί δραματικά το ενδιαφέρον για τις εγκύκλιες γνώσεις που διαμορφώνουν χαρακτήρες, θεμελιώνουν συνειδήσεις και οικοδομούν προσωπικότητες. Κύριο εκπαιδευτικό μέλημα των μαθητών είναι τα μαθήματα στα οποία θα κληθούν να εξεταστούν για να επιτύχουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στις πολιτικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, η Παιδεία χαρακτηρίστηκε και πολύ σωστά, ως ένας από τους πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας. Τονίστηκε δε από όλες τις πλευρές η αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν για να επιτελέσει η Παιδεία τον ρόλο που της ανήκει.

Αυτές όμως οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανατάξουν την εκπαίδευση από την απαξίωση στην οποία έχει περιέλθει, να της αποδώσουν την σημασία που απαιτείται στην σύγχρονη εποχή και να την εντάξουν στην επαγγελματική και παραγωγική διαδικασία, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από πολύ καιρό, σύμφωνα και με τις πολιτικές εξαγγελίες των προηγουμένων ετών, που στο μεγαλύτερο ποσοστό έχουν μείνει ανεκπλήρωτες.

Πέραν όμως από τις απογοητευτικές μέχρι τώρα διαπιστώσεις, προβάλλει επιτακτικά η ευθύνη κάθε αρμοδίου, να εργαστεί και να ασκήσει όλη του την επιρροή, ώστε η νέα σχολική χρονιά να αποτελέσει αφετηρία διαμόρφωσης ενός νέου Σχολείου που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το σύγχρονο και αντίστοιχο με τις τρέχουσες απαιτήσεις Σχολείο, επιβάλλεται να αναβαθμίζει την παρεχόμενη γνώση και να παρέχει τα εφόδια που απαιτούνται από τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.

Το εναρμονισμένο με την εποχή Σχολείο, πρέπει να διαπλάθει προσωπικότητες με ηθικές, πνευματικές, ψυχικές και γνωστικές αξίες, έχοντας ως βασικά συστατικά της εκπαιδευτικής διαδικασίας την ελεύθερη σκέψη, την κριτική στάση, την ανεμπόδιστη έκφραση και την παιδαγωγική ελευθερία

. Το καθημερινό αυτό Σχολείο, ως κύτταρο γνώσης και πολιτισμού, επιβάλλεται να είναι ενσωματωμένο στην κοινωνία, την οποία και εν δυνάμει θα αλλάζει, απαντώντας στις προκλήσεις της εποχής. Αυτές είναι οι σύγχρονες αναγκαιότητες και απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να εξυπηρετούν οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία που εξαγγέλθηκαν στην ΔΕΘ και τίθενται επιτακτικά με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,   Νίκος Παππάς, τη  Μ. Δευτέρα στην Βέροια

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος...

Εκδήλωση με τον διεθνή μπασκετμπολίστα και υποψήφιο...

Η Νάουσα μπαίνει στον χάρτη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας  Δημιουργείται Παράρτημα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

Η Νάουσα μπαίνει στον χάρτη της έρευνας, της...

Μια σπουδαία εξέλιξη η οποία βάζει τον Δήμο μας...

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ντουμάνη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Σοφία Ντουμάνη σε ηλικία 92 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται το Σάββατο 27 Απριλίου 2024...

Ιερατική Σύναξη  ενόψει της εορτής του Πάσχα στη Βέροια

Ιερατική Σύναξη ενόψει της εορτής του Πάσχα στη...

Το πρωί της Πέμπτης, 25ης Απριλίου, στο Παύλειο...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό δίκτυο του Δήμου Αλεξάνδρειας – Δηλώσεις του Δημάρχου, Παναγιώτη Γκυρίνη

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Συνεχίζονται οι ασφαλτοστρώσεις στο αγροτικό οδικό...

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να κατοικεί κανείς στο Ρουμλούκι» Παρουσία του Μητροπολίτη η ημερίδα τοπικής ιστορίας του ΓΕΛ Πλατέος – Κορυφής

Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων: «Είναι προνόμιο να...

Το πρωί της Παρασκευής, 26ης Απριλίου, ο Σεβασμιώτατος...

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα χειρόγραφα του θανάτου»

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αλέκου Χατζηκώστα «Τα...

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ατέχνως» το νέο (11ο)...

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Νάουσας

Σε κλίμα συγκίνησης η επετειακή εκδήλωση για τα 20...

Σε κλίμα συγκίνησης, ανθρωπιάς και περηφάνιας για το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...