ΑΓΡΟΤΙΚΑ

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ για τον Οκτώβριο - Συνέντευξη του Δ. Τσιουλάκου, προέδρου Α.Σ. Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στον ΑΚΟΥ 99,6 (Βίντεο)

«Ζεσταίνουν» τα τρακτέρ για τον Οκτώβριο - Συνέντευξη του Δ. Τσιουλάκου, προέδρου Α.Σ. Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» στον ΑΚΟΥ 99,6 (Βίντεο)

-”Στην σύσκεψη της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων υπήρξε μαζική συμμετοχή και αποφασιστικότητα για μαζικούς αγώνες”
-”Η κυβέρνηση διέθεσε χρήματα που ήταν δεσμευμένα για τους αγρότες στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας”

Για τις κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν οι αγρότες μέσα στον Οκτώβριο μίλησε ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» Δημήτρης Τσιουλάκος, το μεσημέρι της Δευτέρας(26/9) με τους Ζήση Μιχ. Πατσίκα και Νίκο Βουδούρη στην ραδιοφωνική εκπομπή ΛΑΪΚΑ&ΑΙΡΕΤΙΚΑ του ΑΚΟΥ 99,6. Ο πρόεδρος ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη την προηγούμενη Πέμπτη(22/9) που έγινε με πρωτοβουλία της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων και συμμετείχαν εκτός από τον «Μαρίνο Αντύπα», ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας, ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας και Ροδοχωρίου. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιουλάκος η μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη ξεπέρασε κάθε προσδοκία, γεγονός που δείχνει το τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης των αγροτών, αλλά και την αποφασιστικότητα με οργανωμένη συλλογική προσπάθεια και μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικήσουν όλοι μαζί, ενωμένοι, λύσεις από την κυβέρνηση που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα για να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους. Αναφερόμενος στα προβλήματα ο πρόεδρος μίλησε για το εμπάργκο στην Ρωσία, τα προβλήματα στις εξαγωγές σε άλλες χώρες λόγω του πολέμου, αλλά και στις χαμηλές τιμές που δόθηκαν στους παραγωγούς την φετινή περίοδο που τους έφεραν σε ακόμη πιο δυσχερή θέση. Ωστόσο ένα νέο πρόβλημα που ανέκυψε φέτος και έφερε στην επιφάνεια ο πρόεδρος του «Μαρίνου Αντύπα» είναι η εκτίναξη του ψυκτικού κόσοτυς για την αποθήκευση των φρούτων. Συγκεκριμένα ο κ. Τσιουλάκος είπε: «Για φρούτα όπως το μήλο και το ακτινίδιο που αποθηκεύονται σε ψυγεία για διάθεση αργότερα, η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος την έχει καταστήσει ασύμφορη, αφού από το 1€/κιβώτιο το ψυκτικό κόστος εκτινάχθηκε φέτος στα 4€/κιβώτιο!!!», ενώ συνέχισε για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους αγρότες αναφέροντας ότι το «κερασάκι» σε όλη αυτή την κατάσταση ήταν οι χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου-Ιουλίου και οι βροχοπτώσεις του Αυγούστου που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής.

Στο ερώτημα αν συζήτησαν με την κυβέρνηση ή αν έλαβαν κάποιες δεσμεύσεις πριν προχωρήσουν στις κινητοποιήσεις ο πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι στις 8 Σεπτεμβρίου είχαν σύσκεψη στην Αλεξάνδρεια με τους υπουργούς Γεωργαντά, Σκρέκα και Βεσυρόπουλο, στους οποίους έθεσαν όλα αυτά τα θέματα αλλά δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση για στήριξη, παρά μόνο τους μεταφέρθηκε ότι θα κατατεθεί νέα αίτηση στην Ε.Ε. για αποζημίωση de minimis. Σε αυτό το σημείο της ραδιοφωνικής παρουσίας του, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Νάουσας κατήγγειλε ότι χρήματα που ήταν δεσμευμένα για τους αγρότες η κυβέρνηση τα διέθεσε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας!

Αναφορικά με τον χρόνο και την μορφή των κινητοποιήσεων ο κ. Τσιουλάκος είπε:

«Στην σύσκεψη αποφασίστηκαν πολύμορφες κινητοποιήσεις το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου που θα αποφασιστούν μέσα από γενικές συνελεύσεις και θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της AGROTICA το Σάββατο 22 Οκτωβρίου. Δεν υπάρχουν σωτήρες να μας σώσουν, βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο και στον κοινό αγώνα μας για να διεκδικήσουμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές, τις φυσικές καταστροφές και τις ασύδοτες δράσεις των εμποροβιομηχάνων και το υψηλό κόστος παραγωγής. Επίσης διεκδικούμε μέτρα κατά του εμπάργκο, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τιμολογίου αγροτικού ρεύματος, επιδότηση ζωοτροφών και αγροτικών εφοδίων, εξόφληση από τον ΕΛΓΑ μέχρι τέλος του έτους του συνόλου των οφειλόμενων αποζημιώσεων και τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ για να εξασφαλίζει πλήρως και από όλες τις φυσικές καταστροφές τους παραγωγούς. Τα «παπαγαλάκια» θορυβημένα από την μαζική σύσκεψη ξεκίνησαν να λένε ότι λόγω εκλογών κάτι θα δώσει η κυβέρνηση, αλλά δηλώνουμε ότι δεν αρκούμαστε σε ψίχουλα, αφού δεν θέλουμε να ζούμε σαν ζητιάνοι με επιδόματα. Είμαστε παραγωγοί επενδύουμε με χρήματα και ιδρώτα και απαιτούμε να ζούμε αξιοπρεπώς».

Παρακολουθήστε το βίντεο της συνέντευξηςΖήσης Μιχ. Πατσίκας

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ΥπΑΑΤ απαντάει σε Ερώτηση Βελόπουλου για την καταστροφή αγροτικής παραγωγής στον Αρχάγγελο Ημαθίας

Το ΥπΑΑΤ απαντάει σε Ερώτηση Βελόπουλου για την...

Ερώτηση στη Βουλή προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης...

Μηλοπαραγωγοί Ροδοχωρίου: Στους δρόμους χθες, για μείωση κόστους και συνδεδεμένη ενίσχυση

Μηλοπαραγωγοί Ροδοχωρίου: Στους δρόμους χθες, για...

Σε οχτώ συνολικά περιοχές της Θεσσαλίας και της...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ CERTERRA ΣΤΟΥΣ Α.Σ. “ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΟΥΛΟΥΡΑΣ” ΚΑΙ “ΞΕΧΑΣΜΕΝΗΣ” (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΟΜΙΛΙΕΣ ΤΗΣ CERTERRA ΣΤΟΥΣ Α.Σ. “ΑΠΟΛΛΩΝ...

Ενημερωτικές ομιλίες στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς...

Με Κοινή Απόφαση Γεωργαντά, Βεσυρόπουλου, Πιτσιλή - Κατ’ εξαίρεση χορήγηση αδειών  απόσταξης επιτραπέζιων σταφυλιών

Με Κοινή Απόφαση Γεωργαντά, Βεσυρόπουλου, Πιτσιλή -...

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος...

Ηλεκτρονικά η αίτηση για απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2023

Ηλεκτρονικά η αίτηση για απόκτηση αδειών νέας...

Από την Δ/νση  Αγρ. Οικονομίας & Κτηνιατρικής Ημαθίας...

Ερώτηση Αβδελά και Χήτα στη Βουλή, για την καταστροφή ρυζοκαλλιεργειών σε Βόρεια Πιερία και τμήματα Ημαθίας

Ερώτηση Αβδελά και Χήτα στη Βουλή, για την καταστροφή...

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσαν οι, Απόστολος Αβδελάς,...

Οριστικός πίνακας επανεκτίμησης ζημιών φυτικής παραγωγής από παγετό - Ποιες περιοχές αφορά

Οριστικός πίνακας επανεκτίμησης ζημιών φυτικής...

Από το υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας ανακοινώθηκε ότι...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επτά (7) προγραμμάτων κατάρτισης των υπόχρεων του Υπομέτρου 6.3 «Ενισχύσεις για την Ανάπτυξη μικρών εκμεταλλεύσεων»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επτά (7)...

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των επτά (7)...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

-Τι λένε στο «Λαό», Αποστόλου, Γιαννακάκης, ΑποστολίδηςΜία από τις παράπλευρες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, που αφορά την αγροτική παραγωγή, μεταποίηση και τις εξαγωγές κομπόστας, ροδακίνων και...

Άγνωστος προσποιούμενος υπάλληλο του ΟΠΕΚΕΠΕ (αγροτικές ενισχύσεις), τηλεφώνησε σε γεωργική παραγωγό στην Ημαθία, με το πρόσχημα ότι δήθεν δικαιούται χρήματα και στη συνέχεια απέσπασε τα τραπεζικά της...

Σε σημερινή σύσκεψη του Δ.Σ. του ΕΛΓΑ αποφασίστηκε ο τρόπος καταβολής των προκαταβολών των αποζημιώσεων για τους ανοιξιάτικους παγετούς, που αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με...

Aποζημιώσεις ύψους 34.856.466 ευρώ, καταβάλλονται σήμερα Παρασκευή στους αγρότες  για καταστροφές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.Πρόκειται για ζημιές που αφορούν το έτος 2019 και θα δοθούν σε 15.778 δικαιούχους,...