Συζητήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ: Αύξηση τέλους ταφής απορριμμάτων, ενεργειακό κόστος σχολείων, ψηφιακή αναβάθμιση ΔΕΥΑ, εξώδικα σε παρόχους ρεύματος, πρόγραμμα Τρίτση, κ.α.

Συζητήθηκαν στο ΔΣ της ΚΕΔΕ: Αύξηση τέλους ταφής απορριμμάτων, ενεργειακό κόστος σχολείων, ψηφιακή αναβάθμιση ΔΕΥΑ, εξώδικα σε παρόχους ρεύματος, πρόγραμμα Τρίτση, κ.α.

- Πρέπει να βρεθούν λύσεις - Πλήγμα για τους Δήμους ένα ενδεχόμενο «πάγωμα» στις προσλήψεις 8μηνων

Στην έδρα της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας διεξήχθη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, στο οποίο παρέστη και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο οποίος αρχικά έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΕΔΕ για την συνδιοργάνωση της έκθεσης Beyond που μεταξύ άλλων καταδεικνύει την μεγάλη πρόοδο των Δήμων ως προς την ψηφιακή τους μετάβαση με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Στην σύντομη τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αυτοματοποιημένου ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής καταναλώσεων, χρεώσεων και πληρωμών ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι Δήμοι να έχουν πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς ενέργειας στη σχέση τους με τους παρόχους και να μην υπάρχει απώλεια εσόδων της Αυτοδιοίκησης. Ο σχεδιασμός του συστήματος βαίνει προς ολοκλήρωση όπως διαμήνυσε ο υφυπουργός. Ο Θοδωρής Λιβάνιος κάλεσε τους Δήμους να σπεύσουν να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν έτσι ώστε να επιτύχουν την μετάβαση τους στις «έξυπνες πόλεις». Τέλος, τόνισε, πως οι ΔΕΥΑ θα αναβαθμιστούν τεχνολογικά έτσι ώστε να ψηφιοποιηθούν οι υπηρεσίες τους, να ελέγχεται η ποιότητα των υδάτων και να έχουμε πλήρη χαρτογράφηση των δικτύων.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αφού καλωσόρισε τους σύνεδρους τόνισε: «Η αυτοδιοίκηση στάθηκε όρθια παρά τις δυσμενείς συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και η ενεργειακή κρίση.

Επιτρέψτε εν συντομία να θέσω κάποια ζητήματα στο προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Για το τέλος ταφής απορριμμάτων (που αποδίδουν οι Δήμοι και μέσω αυτών οι πολίτες), δεν μπορεί να τεθεί καν συζήτηση διότι δεν χωράει στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Αν από την άνοιξη του 2023 όπως πληροφορούμαστε, δεν θα μπορούμε να προσλάβουμε 8μηνα από τον ΟΑΕΔ θα δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων.

Κάποια στιγμή πρέπει να λυθεί το ζήτημα με τους παρόχους ενέργειας, διότι η διαρκής προσφυγή στη δικαιοσύνη για να μας αποδοθούν τα χρήματα που δικαιούμαστε είναι ατέρμονη».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ευχαρίστησε θερμά την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας για την φιλοξενία και παρότρυνε άπαντες να επισκεφτούν την πολύ πετυχημένη έκθεση Beyond διότι εκτός των καταξιωμένων λύσεων μεγάλων εταιριών, υπάρχουν εταιρίες «μικρά διαμάντια» όπως τις χαρακτήρισε με εκπληκτικές λύσεις πληροφορικής.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της ευρείας σύσκεψης μελών του προεδρείου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΕΣ, Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε τη συμφωνία που υπήρξε για να δοθούν στους Δήμους 50 και 14 εκ. ευρώ ενώ άλλα 50 εκ. ευρώ θα δοθούν ως το τέλος του χρόνου, με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να πετύχουν τους στόχους για την εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν τίθεται πλέον θέμα κλεισίματος φώτων στους δρόμους. «Το να ανάψουμε ή να σβήσουμε τα φώτα στους δρόμους μισή ώρα μετά ή πριν είναι κάτι που ίσως είναι εφικτό να γίνει»

Επισήμανε επίσης πως παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχουν δοθεί 28 εκ. για την κάλυψη του επιπλέον ενεργειακού κόστους των σχολείων, τα χρήματα αυτά δεν επαρκούν. «Όμως το κόστος λειτουργίας των σχολείων είναι ευθύνη του Κράτους και όχι των Δήμων, για το λόγο αυτό όποιο επιπλέον κόστος προκύψει, θα δοθεί απολογιστικά, όπως συμφωνήθηκε με τους Υπουργούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαστεργίου.

Τέλος αναφέρθηκε στην παραδοχή των αρμοδίων Υπουργείων πως οι ΔΕΥΑ πρέπει να βοηθηθούνε. Αυτό αποτελούσε άλλωστε πάγια θέση της ΚΕΔΕ, επιμένοντας πως πρέπει να ενταχθούν σε ένα διαφορετικό μοντέλο επιδότησης κάτι που αναμένεται να συμβεί με βάση πιθανότατα τα στοιχεία κατανάλωσης της εκάστοτε ΔΕΥΑ.

Αναφορικά με το τέλος ταφής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως δεν είναι δυνατόν από τα χρήματα που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους να πρέπει να δώσουν 80 εκ. ευρώ για το τέλος ταφής. «Πρέπει να βρεθεί λύση με το τέλος ταφής. Καταλαβαίνουμε ότι είναι αιρεσιμότητα στο Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει όμως να γίνει κατανοητό ότι τα ποσά αυτά δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε από τους Δήμους ούτε από τους πολίτες αυτή τη στιγμή.»

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Για το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε πως πολλοί Δήμοι μεταφέρουν προτάσεις σε άλλα πακέτα χρηματοδοτικά, κυρίως στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται χώρος για νέες εντάξεις προτάσεων από Δήμους με χαμηλά ποσοστά ανάλωσης. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως έχουν αλλάξει πρόγραμμα προτάσεις προϋπολογισμού περίπου 130 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να υπάρξει συνέχεια.

Λύση για τα 8μηνα

Ο κ. Παπαστεργίου ενημέρωσε πως θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση με το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να λυθεί το θέμα με την δυνατότητα πρόσληψης 8μηνων υπαλλήλων, καθώς χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους, οι Δήμοι θα υπολειτουργήσουν και ειδικά σε προεκλογική χρονιά που οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σίγουρα δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι νωρίς να πει κάποιος τί πρόκειται να γίνει, είναι σαφές παρόλα αυτά πως το πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί ενώ οι επί 20 σχεδόν χρόνια εργαζόμενοι, είχαν αποκτήσει δυσαναπλήρωτη εμπειρία.

Τέλος, για τους παρόχους ενέργειας η διαρκής λύση δεν μπορεί να είναι τα εξώδικα. Η λύση πρέπει να είναι να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός, μια ψηφιακή πλατφόρμα από την οποία θα προκύπτουν άμεσα τα ποσά των δημοτικών τελών που κάθε πολίτης πληρώνει αλλά και τα ποσά εκείνα με τα οποία χρεώνεται.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η κεντρική εναρκτήρια εισήγηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Α. Τζιτζικώστα στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο

Η κεντρική εναρκτήρια εισήγηση του Περιφερειάρχη...

Την κεντρική εισήγηση στην έναρξη του ετήσιου...

Ενημερωτική καμπάνια της ΔΕΔΑ σε Βέροια και Αλεξάνδρεια για τα μεγάλα έργα φυσικού αερίου

Ενημερωτική καμπάνια της ΔΕΔΑ σε Βέροια και...

Σειρά εκδηλώσεων σε Βέροια και Αλεξάνδρεια από 28 -...

Η ηθική αξιολόγηση των πράξεών μας

Η ηθική αξιολόγηση των πράξεών μας

Του ιερέωςΠαναγιώτου Σ. ΧαλκιάΩς λογικό και ελεύθερο...

Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.) στο Δήμο Αλεξάνδρειας

Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων...

Σε συνέχεια της υποβληθείσας πρότασης του Δήμου...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την Αποκατάσταση του Τεμένους Ορτά στη Βέροια

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Μήνυμα Ολυμπίας Αποστόλου για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών (Βίντεο)

Μήνυμα Ολυμπίας Αποστόλου για τη Διεθνή Ημέρα για την...

"Η βία που ασκείται σε μια γυναίκα, υποσκάπτει τον...

ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!!

Του Ιωάννη Ιασ. Βελέντζα Διπλ. Ηλεκτρολόγου...

Οι κατά Μήτσο Μάλιο «κίνδυνοι της Δημοκρατίας»

Οι κατά Μήτσο Μάλιο «κίνδυνοι της Δημοκρατίας»

Του Πάρη ΠαπακανάκηΟ Νοέμβρης νομοτελειακά προκαλεί...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια...

-Δήμαρχος Βέροιας και Αντιπεριφερειάρχης θα ανάψουν το δέντρο της γιορτήςΤα Χριστούγεννα πλησιάζουν και προ(σ)καλούν όσο ποτέ τη θετική μας διάθεση απέναντι στη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής μας. Στο...

Στις 27 Νοεμβρίου ο φαρμακευτικός σύλλογος Ημαθίας καλείται να ψηφίσει αυτούς που θα τον οδηγήσουν στη μελλοντική πορεία του και στον αγώνα για την βιωσιμότητα των φαρμακείων του.Οραματιζόμαστε ένα ευοίωνο...

Του Πάρη ΠαπακανάκηΤον Νοέμβριο του 1974, η Βέροια, στον απόηχο του Αττίλα ΙΙ και εν όψει της 1ης επετείου των γεγονότων του Πολυτεχνείου, έκανε τα πρώτα βήματα που της αναλογούσαν στο πλαίσιο της νεότευκτης Γ’...