Νέα σχολική χρονιά  Ευχές προς τους νέους  *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Νέα σχολική χρονιά Ευχές προς τους νέους *Του ιερέως Παναγιώτου Σ. Χαλκιά

Μετά τις διακοπές του καλοκαιριού, φίλοι αναγνώστες, οι νέοι μας επανήλθαν στα θρανία για να συνεχίσουν τις σπουδές τους, αποβλέποντας σ’ ένα σκοπό.

Ποιος, όμως, είναι αυτός ο σκοπός της ζωής τους;

Ποιο νόημα πρέπει να έχει η ζωή τους για να είναι ολοκληρωμένη;

Όταν ο νέος συνειδητοποιήσει πόσο ανεκτίμητο δώρο είναι η ζωή του στη γη τότε θα μπορέσει να νιώσει καλύτερα τον προορισμό του, γιατί θα προσπαθεί η κάθε του πράξη να είναι φωτεινή, χρήσιμη και ηθικά ωραία. Η ψυχή του θα τείνει διαρκώς προς ένα ευγενικό και ιδεώδες, που θα τον γεμίζει από αγαλλίαση για το κάθε αληθινά ωραίο, ευγενικό και αλτρουϊστικό.

Δυστυχώς, αρκετοί νέοι αγνοούν τη μεγάλη αξία της ζωής και τον υψηλό προορισμό της. Αντί να κυβερνούν το σκάφος της ζωής τους, το αφήνουν και παρασύρεται άσκοπα από τα εκάστοτε ρεύματα. Ποιος όμως είναι ο αληθινός προορισμός;

Απάντηση δίδουν ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και ο Χριστός. Ο Πλάτων έλεγε ότι προορισμός είναι η εκ του κόσμου τούτου φυγή και η μετά Θεόν ομοίωσις.

Ο Αριστοτέλης έλεγε ότι ο σκοπός της κάθε ανθρώπινης ενέργειας είναι η ευδαιμονία, η οποία έγκειται στο κάλλος και στην τελειότητα της ύπαρξης.

Ο Ιησούς Χριστός διεκήρυξεν ότι ήλθε στον κόσμο δια να έχουμε τη ζωή εν αφθονία και να φέρουμε καρπόν πολύν και ο καρπός να παραμείνει. Μας υπέδειξε ότι μόνο με την ταπεινοφροσύνη και την αυτοθυσία θα μπορέσουμε να εισέλθουμε στον πνευματικό δρόμο που οδηγεί προς τον Θεό.

Όταν ο νέος αφήσει την καρδιά του ελεύθερη να κατακτήσει την αλήθεια, όταν επιτρέψει να γονιμοποιηθεί μέσα του ο κόκκος της πίστης προς το Θεό και Λυτρωτή του, έρχεται η στιγμή που βλέπει ότι υπό τη θαλπωρή της Θείας Δύναμης βλασταίνει και μεγαλώνει μέσα του η πίστη που κυριολεκτικά μεταμορφώνει τη ζωή του.

Αμφιβολίες, προλήψεις, πνευματικό σκοτάδι, όλα διαλύονται σαν καπνός, γιατί στην ειλικρινή ψυχή έρχονται Θείες Δυνάμεις που τη βοηθάνε να γνωρίσει να γνωρίσει την αλήθεια. Και τότε αποκτά δύναμη να βαδίζει αντίστροφα προς τα δυνατά ρεύματα του κόσμου που σπρώχνουν προς συμβιβασμούς, σε εύκολη καλοπέραση, σε συνθηκολόγηση με την κακία, την ηδονή, τη δειλία και τη ματαιότητα του κόσμου.

Τότε πραγματοποιεί ο νέος τον αληθινό προορισμό του στη ζωή. Τείνει προς την αποπνευματοποίηση διαρκώς και γίνεται αγνότερος και χρησιμότερος. Κάνει τη ζωή του καρποφόρα.

Η εύκολη ζωή (καλοζωία) δε συμβιβάζεται με την υγεία, τη δικαιοσύνη και την αυτοθυσία.

Αυτή την υπέροχη πνευματική ζωή που ταιριάζει στους ελεύθερους ανθρώπους και είναι προορισμένη για τους νέους, που διψάνε για μεγάλα ιδανικά, μόνο η ζωντανή χριστιανική πίστη έχει τη δύναμη να χαρίσει στον άνθρωπο. Μ’ αυτή την πίστη οι νέοι απαιτούν το πραγματικό νόημα και τον αληθινό προορισμό τους και γίνονται αληθινές πηγές δημιουργικής δύναμης και αγάπης για το καλό των συνανθρώπων τους. Αυτή η πίστη, φίλοι αναγνώστες, ευχόμαστε να κατευθύνει τους νέους μας.

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Κυριακή των Βαΐων στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων Βεροίας

Την Κυριακή των Βαΐων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης...

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2 – 7 Μαΐου

Κλειστά τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως το διάστημα 2...

Κλειστά θα παραμείνουν από τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου έως...

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δέσποινα Βασιλοπούλου σε ηλικία 86...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους Ορειβάτες Βέροιας

ΒΕΡΜΙΟ Κορυφή Δίδυμες ( Βουλγάρα +Τρούλλος ) με τους...

Τρεχούμενα νερά γλυκαίνουν το αυτί σου  και ο ήχος ...

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Δάφνη Δημ. Μελιοπούλου σε ηλικία 63...

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Μ. Δευτέρα 29...

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Νάουσας στις 6 Μαΐου 2024

Πρόσκληση 1227ης Πανηγυρικής Εορτής Αγίου Γεωργίου...

Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. του Σωματείου «Αγιος Γεώργιος...

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Σταύρος Σεχερλής σε ηλικία 91 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται την Δευτέρα 29 Απριλίου...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία το διήμερο 26-28 Απριλίου

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι στην Κεντρική...

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...