«Τη Ελλάδι αεί, σύντροφος η πενία εστί» (Ηρόδοτος)

«Τη Ελλάδι αεί, σύντροφος η πενία εστί» (Ηρόδοτος)

Του ιερέως

Παναγιώτου Σ.

Χαλκιά

Η Ελλάδα, φίλοι αναγνώστες, ήταν και είναι, δυστυχώς, μία φτωχή χώρα. Γι’ αυτό και οι κάτοικοί της ανέκαθεν αποδημούσαν σε ξένες χώρες. Σήμερα, όμως, η χώρα μας μαστίζεται από σοβαρή οικονομική κρίση, που ποτέ στο παρελθόν δεν αντιμετώπισε. Δεν είναι μόνο φτωχή χώρα, αλλά υπερχρεωμένη και στους ξένους. Πριν λίγο καιρό το κράτος δεν είχε χρήματα να πληρώσει τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων. Γι’ αυτό και συνάπτει εξωτερικά και εσωτερικά δάνεια με ψηλά επιτόκια, σε τέτοιο σημείο που δεν φθάνουν για την πληρωμή των επιτοκίων.

Η κάθε κυβερνητική πολιτική, δυστυχώς, εξαναγκάζει και τους κάπως έχοντες, να μη συμβάλλουν στη γενικότερη ευημερία, αφού πολλοί αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους. Από τους κατέχοντες, το ευρώ διαρρέει ανεξέλεγκτο στο εξωτερικό, με τα ταξίδια, με αγορές διαφόρων πολυτελών ειδών, με τις καταθέσεις σε ξένες τράπεζες κ.λπ.

Με αυτή τη νοοτροπία η χώρα μας δεν θα μπορέσει να βγει ποτέ από το οικονομικό αδιέξοδο και να προοδεύσει. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι πρόγονοί μας γενικά, μπόρεσαν να δημιουργήσουν κάποια οικονομική ευρωστία στον τόπο μας και ανώτερο πολιτισμό, χάρη τη λιτότητα και την εργατικότητά τους. Το θαύμα του αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού, οφείλεται κατά κύριο λόγο σ’ αυτήν ακριβώς την αρετή, τη λιτότητα, στην αποστροφή της ευμάρειας. Η φτώχεια, που κατά τον Ηρόδοτο ήταν πάντοτε σύντροφος της Ελλάδας – και είναι δυστυχώς ακόμη, έκανε τους Έλληνες εργατικούς, αγωνιστικούς και φιλοπρόοδους. Σήμερα, δυστυχώς, οι σύγχρονοι Έλληνες για παράδειγμα δεν εκμεταλλεύονται την παραγωγή της ελιάς, αλλά την αναθέτουν στους αλλοδαπούς.

Η ανέχεια κάποτε ξυπνούσε το μυαλό των Ελλήνων και δυνάμωνε την ενεργητικότητά τους. Αντίθετα, η ευμάρεια είχε αποχαυνώσει τους αρχαίους ανατολικούς λαούς. Οι αρχαίοι Έλληνες προσπαθούσαν να νικήσουν, να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους με την εργασία. Ο Θουκυδίδης, γράφει στον επιτάφιο του Περικλέους ότι οι Αθηναίοι, όταν φτώχαιναν, δεν ντρέπονταν να παραδεχτούν, να ομολογήσουν τη φτώχεια τους, αλλά θεωρούσαν πιο μεγάλη ντροπή να μην προσπαθούν να ξεπεράσουν τη φτώχεια τους με την εργασία. Δεν περίμεναν να τους συντηρούν «όλοι μαζί», οι άλλοι.

Ακόμη, κατά τον Ηρόδοτο, οι αρχαίοι Έλληνες νικούσαν τη φτώχεια και με την αρετή και την ισχυρή νομοθεσία. Σήμερα, δυστυχώς, αυτό δεν υπάρχει, η δε νομοθεσία παίρνει εντολές άνωθεν.

Με τη λέξη αρετή ο Ηρόδοτος εννοεί όχι μόνο τις ηθικές αρετές, αλλά και τις διανοητικές, δηλαδή τη φιλοσοφία, την παιδεία, την αγάπη και τη μόρφωση. Γι’ αυτό γράφει ο Ηρόδοτος ότι στην Ελλάδα η αρετή δεν είναι έμφυτη, αλλά επίκτητη. Αποκτάται με τη σοφία, δηλαδή με τη Φιλοσοφία και την παιδεία γενικά και με την ισχυρή νομοθεσία και την υπακοή στο νόμο.

Άλλωστε οι αρχαίο Έλληνες είχαν και την αρετή του μέτρου, τηρούσαν σ’ όλα το μέτρο, δεν ήσαν υπερβολικοί και άμετροι σε τίποτε. Δεν έκανα σπατάλες, δεν τους άρεσε η χλιδή και η πολυτέλεια, που ήταν χαρακτηριστικό των ανατολικών λαών.

Το παράδειγμα των αρχαίων Ελλήνων πρέπει να μας διδάξει. Η λιτότητα δεν είναι μόνο μια ηθική αρετή που εξασφαλίζει την αληθινή ευδαιμονία, την υγεία και την ελευθερία, αλλά είναι και το μόνο με το οποίο μπορούμε να βγούμε από τη σημερινή κρίση. Βέβαια, εμείς σήμερα, όταν ακούμε λιτότητα, μας προκαλεί θυμηδία και ειρωνικά σχόλια, μερικές φορές βρίσκει και αντιδράσεις. Ίσως, δικαιολογημένα, γιατί τη συστήνουν οι κυβερνώντες, οι ευκατάστατοι και οι πολλά έχοντες, που ποτέ δεν την τηρούν.

Πάντως και εμείς που ζούμε λιτά, είναι ανάγκη, φίλοι αναγνώστες, να ξαναβρούμε, ως Έλληνες, τις παλιές αρετές μας, να ζήσουμε με μέτρο και ανάλογα με τις οικονομικές μας δυνατότητες.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια την Κυριακή 21 Απριλίου

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αλεξάνδρεια...

Αποβλέποντας στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της...

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας, λόγω εργασιών διαγράμμισης

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί της Εγνατίας,...

 Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ,...

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για 20 απάτες, απο το 2022,  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας -Κατάφεραν να αποσπάσουν από τα θύματά τους πάνω από 138.000 ευρώ

Δικογραφία σε βάρος 4 μελών εγκληματικής οργάνωσης για...

Εξιχνιάστηκαν, μετά από μεθοδική έρευνα των...

Νέα παράταση  για τον κανονισμό  Πυροπροστασίας  Ακινήτων  εντός ή πλησίον  δασικών εκτάσεων

Νέα παράταση για τον κανονισμό Πυροπροστασίας ...

Ο Δήμος Βέροιας ενημερώνει τους δημότες του, ότι με την...

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα - Το Πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 Στη Βέροια η Ολυμπιακή Φλόγα -...

Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, θα φτάσει στην πόλη της...

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης  κ. Παντελεήμων για τη χειροτονία  του Επισκόπου Διοκλείας κ. Νεκταρίου

Στη Νέα Υόρκη ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων για τη...

Κατά το χρονικό διάστημα από 12 έως και 16 Απριλίου ο...

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μπουλασίκη σε ηλικία 89 ετών

Έφυγε από τη ζωή και κηδεύεται σήμερα Παρασκευή 19...

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την ασφάλεια  των μαθητών

Δημοτική Αστυνομία και Σχολικοί Τροχονόμοι, για την...

Σε καθημερινή βάση με μέριμνα την ασφάλεια των μαθητών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Θανατηφόρο τροχαίο σημειώθηκε σήμερα, πρωί Δευτέρας 1 Απριλίου, λίγο πριν τις 10.00, στην Πατρίδα Βέροιας, όταν  ΙΧ αυτοκίνητο που κινούνταν απο Βέροια προς Νάουσα , ξέφυγε απο τον έλεγχο, πέρασε στο αντίθετο...

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...