Τα λαογραφικά μας - Η μνήμη της τιμάται αύριο 29 Οκτωβρίου ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΡΩΜΑΙΑ

Τα λαογραφικά μας - Η μνήμη της τιμάται αύριο 29 Οκτωβρίου ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΡΩΜΑΙΑ

Του Μάκη

Δημητράκη

Η Καλλιπάρθενος Αγία Αναστασία γεννήθηκε και έζησε τον 3ο αιώνα στη Ρώμη την εποχή του αυτοκράτορα Δέκιου ή κατ΄άλλους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Καταγόταν από ευγενική και εύπορη οικογένεια και όταν οι πλούσιοι γονείς της πέθαναν αφού μοίρασε την περιουσία που κληρονόμησε, σε φτωχούς συνανθρώπους της αποσύρθηκε σε ηλικία 20 ετών σε κοινόβιο γυναικών, ένα είδος μοναστηριού, όπου η «σοφή» γερόντισσα Σοφία ενίσχυσε την πίστη της στον Χριστό.

Γύρω στο 256 μ.Χ. ειδωλολάτρες κατάγγειλαν την πίστη της στον Χριστό, στον ηγεμόνα Πρόβιο. Ο τελευταίος αρχικά προσπάθησε να την αλλαξοπιστήσει και κολακεύοντας την προσπάθησε να την κάνει να θυσιάσει στα είδωλα, διαφορετικά της διαμήνυσε πως θα την αναγκάσει να δοκιμάσει τη βαναυσότητά του.


Η Αναστασία αρνήθηκε τις προτάσεις του Πρόβιου ο οποίος διέταξε να την βασανίσουν. Αρχικά διέταξε να την μαστιγώσουν στο πρόσωπο και ακολούθως διέταξε να την δέσουν σε τέσσερις πασσάλους και να την ξαπλώσουν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα.

Η νεαρή Αναστασία τα υπέμεινε όλα αγόγγυστα γεγονός που εξόργισε τον Πρόβο ο οποίος διέταξε να κρεμάσουν το σώμα της. Στη συνέχεια ο σκληρός Πρόβος διέταξε να της κόψουν τα στήθη της και να της ξεριζώσουν τα νύχια. Ακολούθως διέταξε να της κόψουν τη γλώσσα και τελικά να την αποκεφαλίσουν.

Το ίδιο τραγικό τέλος είχε και ο ευσεβής Κύριλλος που τόλμησε να την πλησιάσει την ώρα του βασανιστηρίου και να της προσφέρει λίγο νερό.

Ενταφιάσθηκε στη Ρώμη με φροντίδα της «πνευματικής της, μητέρας» Σοφίας με τις δέουσες τιμές. Λείψανά της όπως αναφέρει ο μοναχός Δαμασκηνός ο Γρηγοριάτης προσφέρθηκαν ως δώρο – στις αρχές του 18ου αιώνα – στην Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιο Όρος, ενώ η Τίμια Κάρα της βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Η Αγία Αναστασία η Ρωμαία, - η μνήμη της οποίας τιμάται στις 29 Οκτωβρίου –είναι μαζί με άλλες δύο Αγίες ( η Θεομήτωρ Άννα και η ισαπόστολος Μαρία η Μαγδαληνή ) οι μόνες άγιες γυναίκες που κατά παράβαση του άβατου του Αγίου Όρους τιμώνται στο Όρος.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ


Ανάμεσα στους οικισμούς Νεόκαστρο (Ημαθία) και Λιβάδι (Πιερία) υπάρχει η Ιερά Μονή Προφήτη Ηλία που αποτελεί Μετόχι της Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους και εκκλησιαστικά υπάγεται στη Μητρόπολη Κίτρους. Στη Μονή τιμώνται ιδιαίτερα οι Άγιος Γρηγόριος, Άγιος Νικόλαος και η Αγία Αναστασία η Ρωμαία.

Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΜΑΙΑΣ

Στον περιβάλλοντα χώρο της Μονής πριν το 2000 «ξεκίνησαν» εργασίες ανέγερσης ναού στη μνήμη της Αγίας Αναστασίας που σταμάτησαν όμως ελλείψει πόρων. Το θεάρεστο όμως αυτό έργο, λίγο αργότερα, συνεχίσθηκε και αποπερατώθηκε με τη συνδρομή του γνωστού επιχειρηματία της πόλης μας Πρόδρομου Χατζόγλου, της οικογένειάς του και ιδιαίτερα της ένθερμης προτροπής της αείμνηστης συζύγου του Μαρίας αλλά και την αγαστή συνεργασία με τον αείμνηστο γέροντα Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Καψάλη, ηγούμενο της Ι.Μ. Προφήτη Ηλία την περίοδο των εργασιών ανέγερσης και αποπεράτωσης του Ναού.

Τα «θυρανοίξια» του νέου ναού πραγματοποιήθηκαν το 2006 παρουσία του τότε Μητροπολίτη Κίτρους Μακαριστού Αγαθόνικου, πολλών κληρικών, πλήθους πιστών και ιεροψαλτών από το Άγιο Όρος. Τα επίσημα εγκαίνια του ναού έγιναν το 2008.

Εφημερίδα Λαός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Εφημερίδα Λαός - Τοπική Εφημερίδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του Διαβατού Ημαθίας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο νηπιαγωγείο του...

Στα πλαίσια της δράσης μας "Το Λ.Ε.Β ντύνει τα νιάτα...

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας  στο Νηπιαγωγείο Ασωμάτων

Τo Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας στο Νηπιαγωγείο...

Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2024, μέλη του Δ.Σ. του Λυκείου των...

Η  ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ  ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ  ΤΟΥΣ  ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Η ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ

Με μεγάλη μας χαρά, υποδεχτήκαμε και φέτος, τους...

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

ΜΑμΑ: Ένας αγώνας για καλό σκοπό!

Την  Κυριακή 24 Μαρτίου στο  Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο...

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απασχόλησης με έμφαση στην πράσινη οικονομία και τις γυναίκες  -Για κάθε θέση εργασίας η επιχορήγηση ανέρχεται σε 12.264 ευρώ

Μέχρι 5 Απριλίου οι αιτήσεις για το πρόγραμμα...

Την Παρασκευή 5 Απριλίου, λήγει η προθεσμία υποβολής...

Παρά τις παρεμβάσεις,  συνεχίζονται εσπευσμένα  και ανεξέλεγκτα οι εργασίες στον χώρο της Παλιάς Μητρόπολης Βέροιας

Παρά τις παρεμβάσεις, συνεχίζονται εσπευσμένα και...

Από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας ανακοινώνονται...

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου της  Γ.Σ.Ε.Ε. στη Βέροια, ενόψει της Γενικής  Απεργίας στις 17 Απριλίου 2024

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΕΡΟΙΑΣ: Επίσκεψη κλιμακίου...

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη κλιμακίου της...

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας στη Βέροια

Στις 29 και 30 Μαρτίου: Εκπαιδευτική Διημερίδα...

Εκπαιδευτική Διημερίδα Εσωτερικής Παθολογίας,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ # ΝΕΑ

Σχετικά άρθρα

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος - Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βέροιας, ανακοινώνεται ότι επικαιροποιήθηκε από την ΕΜΥ, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο για την περιοχή μας,...

Ο χαρακτηριστικός ήχος και το προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 ελήφθη πριν λίγο(απόγευμα Δευτέρας 04/9) από τους κατοίκους σε όλη την Ημαθία. Το «καμπανάκι» από την Πολιτική Προστασία χτύπησε λόγω της...

Παρουσίαση: ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΣΙΑΔΗΣ Στις ανατολικές παρυφές του Γράμμου σε ύψος 1240 μέτρων και μια ανάσα από την αλβανική μεθόριο, βρίσκεται το χωριό Πληκάτι στο οποίο γεννήθηκε το 1937 και έζησε τα πρώτα παιδικά...

-Ε.Σ.Υ., μικρομεσαίοι, ακρίβεια, EΛΓΑ και πρώτη κατοικία, στις προτεραιότητας του κόμματοςΣτα πλαίσια της περιοδείας του στην Ημαθία και Πέλλα το προηγούμενο Σάββατο(17/6), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης...